Sörétes puskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 780
54 461
113
Abból indulok ki, hogy mozgósításnál se idő, se elég megfelelő kiképző nem lesz és az automatával a korlátozott lehetőségekből többet tudsz kihozni.
Ez egyértelmű. Nem lesz mindenki Igali Diána. Egy Saiga meg ha mellé lősz is vereti neki tovább, ahogy csökken a drón távolsága egyre több sikerrel a spray and pray taktikával is.

• Tetszik
Reactions: fip7

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 485
16 383
113
Ez egyértelmű. Nem lesz mindenki Igali Diána. Egy Saiga meg ha mellé lősz is vereti neki tovább, ahogy csökken a drón távolsága egyre több sikerrel a spray and pray taktikával is.
Hát elég gyorsan tudnak azok jönni...
Kb. 2 másodperce van egy embernek, hogy ellene tevékenykedjen.

• Tetszik
Reactions: Kurfürst

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 372
17 601
113
Hát elég gyorsan tudnak azok jönni...
Kb. 2 másodperce van egy embernek, hogy ellene tevékenykedjen.

Az pont 9 lövés az Benellis tűzköpővel :D

Bejövő drónra még működhet is, az a legkönnyebb, nem kell előre tartani stb.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Van belőle kifejezetten drónellemi változat is, red dottal, 2,6mm-es wolfram sörét szemekkel (12/76).

Faja ez az olasz sörétes, abban a műfajban mindig jók voltak az olaszok, a török rettenetet pedig inkább felejtsük el.. kiváncsi leszek @J.G. beszámolójára!

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
45 231
87 081
113

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 112
10 335
113
Az pont 9 lövés az Benellis tűzköpővel :D

Bejövő drónra még működhet is, az a legkönnyebb, nem kell előre tartani stb.

Van belőle kifejezetten drónellemi változat is, red dottal, 2,6mm-es wolfram sörét szemekkel (12/76).

Faja ez az olasz sörétes, abban a műfajban mindig jók voltak az olaszok, a török rettenetet pedig inkább felejtsük el.. kiváncsi leszek @J.G. beszámolójára!

Ránéztem a Benelli honlapjára. Piszok jól néznek ki a fegyvereik. Már csak a dizájn miatt is lőne velük az ember :)

A második videóban lévő fegyverhez csináltak külön lőszert, ami ha jól vettem nagyobb nyomással dolgozik, volfrám söréttel, kis méretű, nagy sebességű. Puskánál a célzó jól látom lézeres? Videóban van, hogy pont helyett kis kör, mert a drón is apró fekete pont az égen és úgy könnyebb célozni hogy a körön belül kell látni a drónt, nem pedig piros ponttal fekete pontot célozni.

De valószínűleg se a fegyver, se a lőszer nem annyira különleges mint a neve sugallná, inkább csak kicsit optimalizáltabb fegyver. Bár talán az is számít.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 976
15 900
113
  • Tetszik
Reactions: bel

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 118
5 197
113
Sziasztok,

Amikor Jerry Miculek-et biroztam, akkor lassabban lott ennel (10 loves ugyanarra a celra 1.31 masodperc alatt). :)

midi_p1000750.jpg

• Tetszik
Reactions: nyugger

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 118
5 197
113
Gondolom ő nem az átlag.:D

Egy drónnál szerintem nem annyira a lelövèse a problèma, hanem az időbeni èszlelèse.

Ezekután főleg egy sörètessel ez már megoldható.

De! milyen szinten van/lessz ès egy rajon belül hány db/kinek rendszeresítve nagyátlagban?
Szia,

Nem atlag, hanem konkretan vilagrekord mindket berakott video.

Szerintem a dronelharito soretespuska leginkabb egy "utolso esely" fegyver, ami konnyen elerheto (marmint a hadseregek konnyen megvasarolhatjak, hiszen ott van a boltok polcan), konnyen kezelheto (nem 0, de gyors a kikepzes ra), es kozben egy keves eselyt ad a katonaknak.

Szerintem rovid tavon racionalis dontes lenne rajonkent egy soretes puska, mert ez nem csokkenti nagyon a tuzerot (ertsd: rajonkent 5 mar tul nagy kompromisszum lenne), mikozben realisan csokkenti a dronok okozta veszteseget, es erzik a katonak, hogy torodnek az eletukkel.

Igazabol nem a kepen lathato fegyvereket tartom konkretan katonai celra a legjobbnak, hanem a cserelheto taras fegyvereket, mivel 9 szep nagy (8.3 mm) szemu sorettel loszerenkent elfogadhato fegyver kb 50 m tavolsagig (ertsd: egy karabelynal nem sokkal rosszabb), kozepes (kb 5-6 mm atmeroju, 21-36 db) sorettel meg a konnyu fegyverek kozul a legjobb dronok ellen. Esetleg meg felmerulhet opciokent a taras-pumpas soretes puska (ezek egyebkent a sportlovok kozott egyaltalan nincsenek elterjedve), ami elonye, hogy gyenge loszerekkel is mukodik, mint pl. gumilovedekes tomegoszlato, konnygaz, jelzoraketa.

Pontosabban szerintem a szuk ertelemben vett gyalogos rajok eseteben ez kozep tavon (tobb ev) is egy olyan megoldas, aminel nincs jobb, a gepesitett es gepkocsizo lovesz rajoknal pedig a jarmure rakott onmukodo fegyverzet a jo megoldas, de ez utobbit nehezebb most azonnal megvenni.

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 976
15 900
113
Szia,

Nem atlag, hanem konkretan vilagrekord mindket berakott video.

Szerintem a dronelharito soretespuska leginkabb egy "utolso esely" fegyver, ami konnyen elerheto (marmint a hadseregek konnyen megvasarolhatjak, hiszen ott van a boltok polcan), konnyen kezelheto (nem 0, de gyors a kikepzes ra), es kozben egy keves eselyt ad a katonaknak.

Szerintem rovid tavon racionalis dontes lenne rajonkent egy soretes puska, mert ez nem csokkenti nagyon a tuzerot (ertsd: rajonkent 5 mar tul nagy kompromisszum lenne), mikozben realisan csokkenti a dronok okozta veszteseget, es erzik a katonak, hogy torodnek az eletukkel.

Igazabol nem a kepen lathato fegyvereket tartom konkretan katonai celra a legjobbnak, hanem a cserelheto taras fegyvereket, mivel 9 szep nagy (8.3 mm) szemu sorettel loszerenkent elfogadhato fegyver kb 50 m tavolsagig (ertsd: egy karabelynal nem sokkal rosszabb), kozepes (kb 5-6 mm atmeroju, 21-36 db) sorettel meg a konnyu fegyverek kozul a legjobb dronok ellen. Esetleg meg felmerulhet opciokent a taras-pumpas soretes puska (ezek egyebkent a sportlovok kozott egyaltalan nincsenek elterjedve), ami elonye, hogy gyenge loszerekkel is mukodik, mint pl. gumilovedekes tomegoszlato, konnygaz, jelzoraketa.

Pontosabban szerintem a szuk ertelemben vett gyalogos rajok eseteben ez kozep tavon (tobb ev) is egy olyan megoldas, aminel nincs jobb, a gepesitett es gepkocsizo lovesz rajoknal pedig a jarmure rakott onmukodo fegyverzet a jo megoldas, de ez utobbit nehezebb most azonnal megvenni.
A kèrdès kinek adsz mèg egy fegyvert. :confused:

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 372
17 601
113
Ránéztem a Benelli honlapjára. Piszok jól néznek ki a fegyvereik. Már csak a dizájn miatt is lőne velük az ember :)

Marha jól néznek ki az olasz fegyverek, gyönyörűen vannak megmunkálva, a fa különösen. Mellette piszok jók is, gondolom nem véletlenül van a profi skeet lövők kezében általában valami Perazzi vagy Rizzini.. sörétesnen profik az olaszok. Egy Benellit bármikor elfogadnék :)

A második videóban lévő fegyverhez csináltak külön lőszert, ami ha jól vettem nagyobb nyomással dolgozik, volfrám söréttel, kis méretű, nagy sebességű. Puskánál a célzó jól látom lézeres? Videóban van, hogy pont helyett kis kör, mert a drón is apró fekete pont az égen és úgy könnyebb célozni hogy a körön belül kell látni a drónt, nem pedig piros ponttal fekete pontot célozni.

De valószínűleg se a fegyver, se a lőszer nem annyira különleges mint a neve sugallná, inkább csak kicsit optimalizáltabb fegyver. Bár talán az is számít.

Igazából ez “csak” egy drónra optimalizált M4, olyan kiegészítőkkel ami ehhez illik. Az M4 ahogy hallom kb a legjobb mostani félautomata, főleg meg ez megbízhatóan működik is, ami a félautomatáknál korántsem egy magától érthető dolog, hiszen nagyon sokféle töltetű - tömegű sörétes lőszer van, korántsem biztos, hogy mindegyik megbízhatóan működteti a rendszert.

Ami rajta van off the shelf kiegészitó, semmi különös nincs benne, nem feltétlenül kell (egy normál söréetws puskára elég egy célgömb, még nézőke se létszükséglet, de végülis jó ha van ha van egy reflex irányzéka, elvégre légi cél. :D Wolframos vagy 12/76 os sörétest vagy hozzá lőszert bármikor vehetsz, igazából ezek kezdenek elterjedni a környezetvédelmi előírások miatt (az acélsöréthez több kakaó kell hogy ugyanazt tudja mint az ólom). Szóval ez inkább egy jól összeválogatott csomag egy kiváló alapfegyveren.

Gondolom ő nem az átlag.:D

Egy drónnál szerintem nem annyira a lelövèse a problèma, hanem az időbeni èszlelèse.

Ezekután főleg egy sörètessel ez már megoldható.

De! milyen szinten van/lessz ès egy rajon belül hány db/kinek rendszeresítve nagyátlagban?

Az észlelés a nehézkes, pláne háborús körülmények között hulla fáradtan stb. De olyan nagy különbséget nem látok egy apró vadas hajtás hoz képest, ott se jelenti be a vad honnan, mikor érkezik vagy jön.

Én rajonként 2 főt tennék be sörétessel, mert úgy már egész jó az esély hogy egyik vagy mindkettő észleli és időben le is lövi. Akkor is ha az egyik erre specializált lövést esetleg nincs ott vagy megsérült, elesett, megmaradhat a másik. Egy sörétes egy doboz lőszerrel kb 4 - 4,5 kg, vihet még mellette más fegyvert is.

Lényeg hogy ne csak fegyver legyen náluk hanem jól ki is képezzék őket a használatára. A szembe jövő drónt még lehet célozgatni de bármilyen előre tartást igénylő dolog már színtiszta szem - kéz koordináció, azt sem tudod mi történik, reflexből megy (ezért van inkább egy dísz a sörétesen a célgömb. a Kutya se figyel rá. A lövés testből történik ezért a jó méretezés, súlyelosztás sokkal, sokkal fontosabb. A pumpás izék ezért se jó választások).

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 976
15 900
113
Az észlelés a nehézkes, pláne háborús körülmények között hulla fáradtan stb. De olyan nagy különbséget nem látok egy apró vadas hajtás hoz képest, ott se jelenti be a vad honnan, mikor érkezik vagy jön.

Én rajonként 2 főt tennék be sörétessel, mert úgy már egész jó az esély hogy egyik vagy mindkettő észleli és időben le is lövi. Akkor is ha az egyik erre specializált lövést esetleg nincs ott vagy megsérült, elesett, megmaradhat a másik. Egy sörétes egy doboz lőszerrel kb 4 - 4,5 kg, vihet még mellette más fegyvert is.

Lényeg hogy ne csak fegyver legyen náluk hanem jól ki is képezzék őket a használatára. A szembe jövő drónt még lehet célozgatni de bármilyen előre tartást igénylő dolog már színtiszta szem - kéz koordináció, azt sem tudod mi történik, reflexből megy (ezért van inkább egy dísz a sörétesen a célgömb. a Kutya se figyel rá).
Apróvadas hajtásban nem vagy hulla fáradt.

Ha hibáz nem halsz bele, max más ha lelövöd.

4.5kg amúgy sok.
De nem az a problèma. Szerintem. Hanem hogy nem az a fegyver van a kezedben. Mire oda kerül(nem 2 másodperc, föleg fáradtan) lehet már kèső.

Persze több mint a semmi. Az biztos.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 372
17 601
113
Apróvadas hajtásban nem vagy hulla fáradt. Ha hibáz nem halsz bele, max más ha lelövöd.

Nem azt mondtam hogy egy kényelmes egynaposos terepezés ugyanaz, mint a lövészárokharc. Nyilván nem ugyanaz. De a dróntámadâs szempontjából valamelyest jó analógia. Attól függ mennyire hosszúra nyúlik, mennyit mentek, ott is lehetsz azért már fáradt, de az észlelése idő - felkészülésre - lövés folyamatra igaz, amit mondtam. Egyszer csak ott van, és van 1,5 másodperced. Ami alatt megcsinálható.

4.5kg amúgy sok. De nem az a problèma. Szerintem. Hanem hogy nem az a fegyver van a kezedben. Mire oda kerül(nem 2 másodperc, föleg fáradtan) lehet már kèső. Persze több mint a semmi. Az biztos.

A súllyal nem lehet mit csinálni, az M4 csupaszon 3.8 kg, ennél egy vadászfegyver se jelentősen könnyebb, egy doboz (25) sörétes lőszer kb. 1,3 kg. Szóval inkább 5 kg. De ennél könnyebb hatékonyabb alternatíva sincsen.

Ha van potenciális drónveszély, a drónelhérítással megbízott ember kezében meg alapból legyen ott a fegyver, ne a hátán hordja.. páncéltörő eszközt cipelő katona is van, régebben még talán volt légvédelmi eszközt cipelő katona is, most a helik kicsit kikoptak mert ott van helyettük a drón.

• Tetszik
Reactions: Ocses and fip7