A doppingról csak annyit , hogy mindenki tol valamit. Volt egy jogász hallgató barátnőm aki ebből írt valami szakdolgozatot, a lényeg hogy a doppingszerek mindig egy lépéssel előrébb járnak mint a jogszabályok. Körülbelül ha akár egy molekula nem egyezik a jogszabályban leírtakkal akkor nem számít doppingnak. Nem tudok részletesen belemenni a dologba mert nem értek hozzá de kb ez a lényeg. Egy örök verseny a szergyártók és az ellenőrök közt.
Természetesen ez nem igaz. Vannak olyan anyagok, és módszerek, ahol ki lehet cselezni a szabályokat.
Nem C-vitamin volt, injektálva kapták, gyanúsan EPO...
Persze, az...
Szerintem meg Schwarcz folyadék...
A fociban valóban mennek a mikrohormon injekciók. Bár inkább a GH, de az EPO is. Javítja a regenerációs sebességet, de nem csodaszer, nem javít a cooperen. Az ára meg a hírtelen szívmegállás gyakoriságának a növekedése.
Az első A vagy B kat top 3áig, amikor is begyűjtötte az eltiltását. Mert fájdalom ezek a szerek nagyjából annyira nehezen kimutathatóak, hogy egy teáskanál az olimpiai medencében már bejelez.
Az ára, hogy 10 év múlva áll be a májdtranszplantációs sorba. És mivel bukott valahova nagyon a végére.
komoly eredményt elérő erőemelőnek meg volt hogy én adtam be farizomba kérésre a nandrolont/tesztoszteronokat, na...
Ha "profi" az sportnak se számít. Ha amatőr, ott az egész szövetség harcol ez ellen, mert szeretnének olimpiai sportág lenni.
Kell még valamit mondanom Ildikó?!
Kellene
Jó, a profi testépítés az már egy teljesen VICC világ. Ott nincs is WADA, meg is halna az egész.
Nem is számít versenysportnak. Nincs ellenőrizve. A natural elvileg van. A legjobb sztori is onnan jött. A csávó lecserélte a vizeletét, amivel amúgy lebukott, de még jobban járt, mert az elvileg tiszta csávó akitől szerezte a vizeletet 10 féle tiltólistás anyagot tolt. De kb semmi vizet nem zavarnak, így nagyon senki sem foglalkozik velük.
De az egész dopping ellenes harc lényege nem elsődlegesen az, hogy a játékosok ne szedjenek semmit. Reménytelen lenne. Mint írtam egy Hosszú Katinka, vagy Sajtbureszsrác mögött is olyan orvosi, dietetikusi stb stáb van, amit átlaghalandó el se tud képzelni.
Hanem az, hogy ne szedjenek veszélyes cuccokat. Ebbe beleértve a sok "alsópolcos étrendkiegészítőt". Volt ami amúgy gyógyszernek indult, de már a preklin szakaszon kiesett annyira toxikus.
És amúgy pontosan ezért jellemző, hogy hátrább többen buknak. Mert amúgy szerek nélkül is össze lehet rakni a megfelelő koktélt a sportolónak. Fájdalom ezt Erik az angolna nem fogja soha elérni, mert nincs meg a háttér hozzá.
Nem annyira fun fact: Amikor arról beszélünk, hogy a fociban a magyar edzöket ki kéne purgálni, ott pontosan egy mentalitás beli különbség van. Anno amikor Storck ide jött a sajtóba is kibukott, hogy csak a válogatottnál van vérvizsgálatos edzés és étrendtervezés. Utána ugye a Rebrov féle fradi vette csak ezt át.
Na most látjuk, hogy csak ennyi mit jelent.
Volt valamelyik focistánk, aki kikerült külföldre, és ott találták meg, hogy gluténérzékeny, mert itt tartott a fociedzői kultúránk.