Én ezt egyáltalán nem vontam kétségbe. Ha nem kellene nekem már messzebbre menni, szívesen jártam volna már régóta. Azonban itt a pengével való vívásról volt szó. Simán ideférhet mondjuk a hagyományőrző vívások komolyabb változatai is.
Nekem ez örök dilemmám, hogy mi a jobb, egy komolyabb - életszerűbb eszközökkel/kevesebb védőfelszereléssel ellátott stílus/edzésrendszer, vagy ami védi a sportolót?
Elsőre laikus azonnal rávágja, hogy mindig az lesz a jobb rendszer ami hasonlít a valósághoz, brutál kemény szabályrendszerben edz, nincs kesztyű, nincs fejvédő, etc etc.
Mostanra az érlelődött meg bennem, hogy a legkeményebb manusok akikkel találkoztam, olyan dolgot toltak, ami eleve olyan szabályrendszer ahol védve van a felhasználó eléggé. Pofon egyszerű az oka: lemész egy karate edzésre, és az emberek - edzők 90%-a a nem tolja full kontakban. Még azok az ágak sem ahol dedikáltan full kontakt maga a stílus, pl. Kyo-ban.
Marha egyszerű az oka: lesérülne mindenki nagyon hamar, meg csúnya lenne a sok edzőtársi kapcsolat - haverság ez miatt menne szét, hogy ki kinek csapkodta ki a fogát, rúgta szét az állát. Versenyzők mikor készülnek, sok esetben ott is használnak a valódi full kontakt felkészülés mellett kesztyűt, fejvédőt, mindent, mert a sérülést senki sem szereti. A Box ott van ellenpéldának: nagy 10-12 unciás kesztyűk, fejvédők, testvédők, fogvédők, semmit sem szégyellnek használni edzésen, cserébe viszonylag hamar azt várják el tőled, hogy ÜSS keményen, és álljad. Azt szokja meg az ember, hogy bimm bamm bumm, csak az üt igazán aki nagyot üt. Több köze van az élethez, mint az ilyen kung-fus, taekwando-s okosságoknak.
Semmi csiribiri, csak leütnek a picsába.