1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szállítógépek váltása a MH-nél

Diskurzus a(z) 'Szállító repülőgépek' témában - Batka által indítva @ 2013. február 17..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ott van leírva följebb, hogy a kiszállított missziós zászlóalj ellátása a cél, ha ezt nem érted, akkor hagyd a fenébe a témát és próbálkozz valami egyszerűbbel!
   
 2. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Akkor minek lesz 3 A319?A mi szintünkön elég azokat átépiteni tankerképeségű logisztikai szállitógépnek.Stratégiai szállitógépeket szövetségi szintű közös alakulat üzemeltesse.Ha a szövetség szétesik,úgysem fogunk mi semmiféle stratégiai mélységű műveletben résztvenni.Saját igényeinkre meg semmi szükség rá.
   
  formosa1 likes this.
 3. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Hogy legalább egy mindig bevethető legyen? :rolleyes:

  Látod, most is kiesett az egyik gép 4,5 hónapra.
  Ha a másikkal is történne valami váratlan márciusban, akkor már a Baltikumba kijutás is problémás lenne.
  Emellett rendszeresen járnak még a Ciprusra, Koszovóba stb.
  A politikusokat elviszi a Falcon is ha kell. (De valamiért jobban szeretik az A319-est, mert most is azzal mentek Varsóba a NATO ünnepségre.)
  Civil újságírókat kivinni a Baltikumba, ahhoz is A319 kell. (Meg ne lássák a Falcon belsejét.)
   
  Nagy Csaba and megazez like this.
 4. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Meg foglak lepni.A400 helyett vegyünk még A319/20okat.Egyet szereljünk át EW/légi harcálláspontá.2db-t meg épittessünk át a svédekkel vagy a zsidókkal AEW feladatra.Többit meg tanker-logisztikai támogató szerere.És még dilomáciai-zsurnaliszta szállitónak is megfelelnek akkor is.
  De harcászati szállitónak elég egy kisebb rámpás tipus,valós igényeink szerint.Szövetségi szint a stratégiai szállitó,az inkább valamiféle közös szállitó alakulatba való.Szerintem
   
 5. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Honnan tudod mi a valós igény amikor sok sok éve nincs csak 1-2 rámpás gépünk? Támogatom hogy jöjjön még legalább 3 Airbus de azoknak a Cargoja elég korlàtolt , eltudom fogadni hogy nem kell A400M méretű gép ( habàr én örülnék ha jönne) de Herky paraméterein nem adnék alább
   
 6. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Herkyt én is elfogadnám.Bármelik C130j változat alkalmasá tehető létező és kidolgozott kiegészitő felszereléssel tanker,REH és gunship feladatokra.Van EAW változata.Viszont akkor ne vegyünk több A319est.
   
  fedett_mókus likes this.
 7. hollywood

  hollywood New Member

  Csak egy kérdés :mennyire prioritás a következő szállítógéppel szemben a tanker képesség?Mert ez determinálhatja hogy milyen géppel számolnak 2026 után a gripen lízing lejártát követően .
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Elvileg bejelentett igény.
  Csak az F16 esik ki.F35Cváltozat hajlékonycsöves rendszerrel tankol.Elméletileg ez átemelhető az A változatra is.Persze plusz pénzért
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Lehetséges, hogy a felmerült F-35 beszerzés az oka, hogy az elmúlt hónapokban már nem beszélnek a légi-utántöltőképességről a teherszállító kapcsán. De mindkét szóbajöhető típus (KC-390 és A400M) esetében ez reális opció. Viszont nem beszélnek dedikált légi-utántöltő gépről egyáltalán!

  Hacsak nem a tervezett harmadik Airbus lesz valamiféle öszvér A320neo M3 verzió! De a légi-harcálláspont funkció vegyítése a légi-utántöltőével meglepő lenne!
   
 10. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Még az F-16-osnak is van hajlékonytömlős változata, pl. az india ajánlat:

   
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ezt sem tudtam.Hiába,nem vagyok én az egri káptalan....
  Akkor akármelik rendelhető hajlékonytömlős rendszerben,csak ügyelni kell rá.Szerintem nekünk erre ügyelni kellene
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  Találtam valami érdekeset, SIGINT konténer (Senior Scout Signal Intelligence):
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  arcas and Terminator like this.
 13. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Valamelyik topikban volt már róla szó.

  A tanker-szállító már többfeladatú, az utasszállító gépekhez kell mindig valamit kiatalálni, hogy ne kelljen őket utasszállító gépnek nevezni :cool:
   
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát ez az.C130 egy kiforrott,jol bevált tipus.Minden késszen kapható,ami nekünk kell.Még AEW változata is van,mutatóba.
  [​IMG]
  Rendelhető úgy,hogy a szállitógép alapfeladattal előkészitve speciállis eszközök,konténerek felakolásával elektronikus felderitővagy éppen lefogó feladatot lásson el.Vagy tehertérbe berakható pottartállyal és a szárny külső függesztőire csatlakoztatott konténerrel tanker.Fejlesztettek hozzá ajtba szerelhető gépágyút is,gunship feladatra.Ha nagy gépet akarunk,szerintem a C130 a maximum,amivel még reális számolnunk
   
 15. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  az a baj ezzel szerintem hogy akkor kéne vagy 5-6 Herky , elvileg 3 rámpás fog érkezni , akkor én már inkább vennék még 3 Airbust , amiket átalakítok MEDIVAC , tanker stb stb feladatra (természetesen multirole jelleggel) és akkor legyen 3 rendes rámpás teherszállítónk aztán csókolom , sajnos szerintem a több típus lenne itthon a legjobb megoldás de az ugye a legköltségesebb , pl tanker, AEW/AWACS, MEDIVAC ,személyszállításlehetne Airbus(319 vagy személyszállításra jöhetne szerintem 320-as vagy 321-es), felderítő és futárgépnek pár Pilatus PC-6/12 ideális rámpásból meg C27 és Herky kombó ideális lenne és pár Reaper-rel kiegészülve de hát szerintem erre így nem lesz pénz még sokáig, azért ilyen fontos hogy 1 gép/típus multirole legyen
  de ha így nem számít a dolog akkor felőlem aztán jöhet akár 8 Herky is :D én csak örülök nekik mert szeretem azt a kis gépet
   
 16. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Igazábol kifejezetten honi feladatokra továbbra is az orosz S80PT nyugati fegyverzet változatát tartanám a legjobbnak.Honvédelmi viszonylatban a hibridháborút tartom a legvalószinübbnek,a gépet meg direkt arra tervezte a muszka.Missziós COINT környezetre is kiválóan megfelel.A319 meg logisztikai-tanker-csapatszálliutó szerepkörben.Herky is belefér,mert kiforrott és rugalmas gép.De annál nagyobb szerintem egyszerüen nem a mi kategóriánk önálló üzemeltetésben.
   
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  ez oké de mit hozol ha az orosz vas nem opció mondjuk?
   
 18. Mokiengine

  Mokiengine Active Member

  Szep es jo ez e C130 de nem Europai termek es mar a H miniszterunk is egyertelmuen kimondta az itt nemregen belinkelt videoban h jon a 3ik Airbus es azt is hogy milyen felszerelessel.
  Rampas gepek tekinteteben is szinte bizonyos a tipus, pontosabban keteselyes ( bar sztm nem a Brazil lesz a nyero)

  Ettol fuggetlenul a PC-12 egy hiperszuper gep imadom univerzalisan hasznalhato. A kategoriajaban az elso szerintem.
  Jo lenne belole szinten 3db
   
 19. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  a KC ne legyen reális opció, legnagyobb hülyeség lenne
  nem értem , így európai típus meg úgy meg így airbus meg úgy helikopter az első részben aztán idehoznának egy KC-t ami félig ugye ami cucc , elég fura bár szerintem ez a dolog nekem csak amiatt van hogy abszolut a brazil vas ellen vagyok, előbb is leírtam , hatalmas hülyeség lenne, annyi erővel jöhetne a A400M-is
   
 20. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Jó kérdés.Gyakorlatilag nincs másik ilyen jol kidolgozott tipus,erre a feladatkörre.CN235/295nek van egy ilyen irányba módositott változata,de messze nem olyan jók.
  Valahova belinkeltem egy tanulmányt hazai könnyű szállitó repcsi gyártásának megvalósithatóságárol.Talán belevágnék a dologba,és ha megy,orosz-izraeli együtműködésben továbblépés gyanánt megreckiroznám a hazai összeszerelését az S80nak.Jó poén lenne eladni utána az US Army-nak.Nekik is van igényük egy ilesféle hadszintéri harci-szállitóra,csak a légierő folyton keresztbetesz nekik.
   
  krokomach and fedett_mókus like this.

Ezen oldal megosztása