Nem lehet, hogy egy kicsit önkorlátozóan gondolkodtok? Csak felvetem az alábbiakat, nem kinyilatkoztatok!
5% kihasználtság - Ki mondja, hogy a kapacitást nem lehet bérbe adni egyéb szövetségesnek. Jó ideje propagálják, hogy elégtelen a szállító kapacitás a szövetségen belül. Az A400 elviszi a lengyelek Rosomak-ját is!
drága - Pont ezen megy a diskurzus, hogy miután az Airbus és a primer megrendelők egyfajta szorult helyzetben vannak, van lehetőség nem teljesen piaci alapon tárgyalni velük. Szóval itt sem lehet egyértelműen nyilatkozni.
És mellékesen, biztos vagyok benne, hogy az Atlas üzemben tartása idővel javulni fog, mint MINDEN műszaki eszköznek, aminek a fejlesztésével foglalkoznak.
Illetve, mint már korábban is mondtam, ezen szintű védelmi beszerzések/elköteleződések óhatatlanul is stratégiai/politikai döntések is. Bizonyos szinteken már nem feltétlenül a fenntartási költségek, a puszta racionalitás a döntő tényező. Nagyon kisarkítva maga a hadsereg is egy fölösleges pénztemető - addig amíg nincs rá szükség! A drágának tűnő elrettentés is olcsóbb lehet, mint például elveszíteni az ország területének 2/3-át, átélni egy tartós vagy ideiglenes megszállást vagy fegyveres konfliktust, vagy kényszerből végignézni, ahogy vegzálják a határon kívüli kisebbségeket.
Ebből a szemszögből pl. az A400-as üzemben tartási problémái/költségei eltörpülnek, ha mellette olyan képességet biztosít, ami érezhetően javítja a hadsereg (elrettentő)erejét. A kérdés, hogy van/lesz-e olyan forgatókönyv, színtér, ahol ezen képességekre szükség lehet? Ki érzi magában a tudást, hogy előre látja a lehetséges szcenáriókat?
1989-ben még "teljes" volt a béke, aztán 1991-ben (már nem emlékszem pontosan) Görögországba nyaralásba menet, a szerb autópályán már tankokat láttunk felvonulni. Út közben jót ebédeltünk nyugodtan Szarajevóban. Korábban sétáltam a mostari hídon, olyan településeken, ahol aztán a legvéresebb események zajlottak le (pl. Knin) Jóval később Krk-szigeten nyaraltunk, miközben a horvátok offenzívát indítottak. A helyi templomba betérve, idős és fiatal nőket, lányokat láttunk, akik bizony szemmel láthatóan komolyan imádkoztak.