1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sz-400 Triumf (SA-21 "Growler")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Még senki sem látott hadrendben lévő Sz-350-et. Szíriában pláne nem.
  A válasz amúgy ott van Molni haditechnikai összefoglalójában.

  Tömören: az Sz-350 a 9M96 és 9M100 rakétához "készül" (haditengerészeti változata a Redut), ezek önirányításúak, az előbbi aktív radaros rávezetésű a vágfázisban, utóbbi infravörös önirányítású. Abból a szempontból alkalmasabb tömeges beérkező veszélyforrások leküzdéséhez, hogy az Sz-300 / Sz-400 esetében jelenleg a végfázis célcsatornát a radar határozza meg, hogy hány célpontot tud megvilágítani. Ez 6 / 12 alváltozattól függően.

  Elméletben az Sz-350 16db célcsatornával fog rendelkezni, hiszen amíg a rakéta nem ér olyan közel a célhoz, hogy a saját érzékelője befogja a célt, addig az Sz-350-nek kell irányítania a rakétát (ez az MCG).
   
  fishbed, Python and Szittya like this.
 2. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Kifejtenéd, hogy ha egyszer Nem igazan ertek a legvedelemhez, akkor miből gondolod hogy a 350 sokkal jobban beleillik az orosz komplett tobblepcsos legvedelmi rendszerbe mint a 400 as...
  :rolleyes:
   
 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Szerintem kezd el olvasgatni Molni összefoglalóját.
  Az önirányítású rakéták drágábbak általában, mint a félaktív / TVM irányításúak, hiszen az aktív rendszer összetettebb. Hogy nem lesz Export? Miért ne lenne, a Redut-ot is hírdetik exportra...
   
  fishbed and Python like this.
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Mi a hatranya a 350 nek a 400 al szemben? Elvileg nagyobb az indithato raketak szama ballisztikus raketak elleni kepesseg nagyjabol azonos szinten van. A felderito lokatora nem momdhatni rossznak a 16 legicel e idejukeg se rossz /szerintem/ a tobblepcsos raketakeszket is remdelkezesere all ez onvedelmi szempontbol igen hasznos . halozat alapu hadviselesre is alkalmas. Persze az s 400 is kepes mind erre kevesebb imditoval. De mi a hatranya a 350 nek a 400 al szemben ? Es miert nem a 350 et kinaljak exportra
   
 5. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Elolvastam ertem hogy dragabb de akkor most olcsositott valtozat vag dragitott? Mert egyikotok ezt a masikotaok aztt mondja? Attol hogy nem ertek hozza ugy mint aki ezt tanulta vagy behatobban tanulmanyozta lehet rolla felszines velemenyem. Ha nem lenne nem erdekelne sememmyire ergo nem torodnek vele nem kerdeznek igy nem is tanulnak.
   
 6. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Gyakorlatilag minden mondatod hibás (és most nem a nyelvtani része a lényeg :D ). :)

  1. Az Sz-350 nincs kész. Hányszor kell még leírni?
  2. A gyengébb képességű radarja és a TVM irányítású légvédelmi rakétákhoz szükséges földi háttérrendszerek hiánya miatt nem tud nagy hatótávolságú TVM rakétákat használni (40N6 (ami szintén nincs kész), 48N6). Szóval ő csak a 9M96 és 9M100-at képes indítani.
  3. Hiába kevesebb az indítója az Sz-400-nak, valójában ott is költségtakarékosság miatt csak általában 8 indítójármű van, egyenként 4 tubussal (8x4 = 32 rakéta), de ugye láttunk csak 4 indítójárműves felállást is (4x4 = 16). Szóval mégis miből látod te így előre, hogy az Sz-350 majd teljesen feltöltött egységekkel fog megjelenni?
  4. Miért szajkózod, hogy az Sz-350-et nem kínálják exportra, ha már évek óta mutogatták az Sz-350E jelölésű változatát? Az E jelölés ugye a (butított) export verziót jelenti évtizedek óta a szovjet / orosz fegyverrendszereknél? Amikor évek óta arról olvashatsz, hogy felkínálták exportra?
   
  fishbed likes this.
 7. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Tehat akkor jol gondoltam tomeges robotrepulogep tamadas eseten a 350 jobb megoldas mint a 400 /ddragabb de hatekonyabb/ tehat egy hadikikotot mar megerne 350 el vedeni 400 helyett. Pl nak.
   
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Most akkor ninvs kessz vagy exportra kimaljak /nem tiszta/
   
 9. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Egy fontosabb hadikikötőt szinte biztos, hogy Sz-400-al védenének. Ha lesz 9M96 / 9M100 végre, akkor azt már könnyen beillesztik az Sz-400 fegyverrendszerében, tehát az Sz-400 bír nagy hatótávolságú 48N6 (esetleg még nagyobb hatótávolságú 40N6) rakétákkal és 9M96 / 9M100 közepes hatótávolságú rakétákkal is.

  Az Sz-350 pont, hogy a kevésbé értékes célpontoknál jöhetne (elviekben) szóba, ahol elég a 9M96 / 9M100 is és nincs szükség a nagy hatótávolságú rakétákra.
   
  fip7, fishbed, Python and 1 other person like this.
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Bocsanat hogy akadekoskodom de nem ertem ossze vissza ingfokat kapok. Egyszer olcsositott valtozat masszor dragabb a raketa az oniranyitas miatt. Egyszer nincs kessz masszor exportra kinaljak. Nem trolkodni akarok csak kivancsi vagyok. Nincs valakinek egy jo kis osszefoglaloja az 350 rol!?
   
 11. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nincs kész, exportra kínálják. A kettő nem zárja ki egymást, szerinted csak kész fegyverrendszert lehet eladásra kínálni? :)
   
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Ha megfigyeled akar a Ticon akar az AB-n negy antennaval fedik le a 360 fokot. Az az ott is uzemszeruen 90 fokos az egy antennara juto szektor. Ez pedig nem veltlen mivel nem csak a HPASP altal emlitett antenna konstrukcio/koltseg de az ugynevezett "standing vawes" is bejatszik ezen szogtartomanyon kivul. Ez azt jelenti hogy a kisugarzott RF egyre nagyobb resze fog a szonszedos antennarol visszaverodni az az nem fog mar a nyalabformalasban resztvenni. Ez egyreszt a nagyalab energisuruseget, masreszt annak "szerkezetet" rontja valamint maganak az antennarendszernek sem tesz jot mert rohadtul melegiti.

  Roviden 90 fokon tul a veszteseg es a hoterheles valamint a nyalabkohezio drasztikusan novekszik.
   
 13. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  En csak azt vennek :) kossz most sok minden tisztazodott.
   
 14. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Bocsanat hogy beletrolkodtam a topikba en eddig abna a tudatba voltam hogy a 350 egy nasams vagy aster kategorias rendszer . ezekszerint nem az lessz csak valami hasonlo joval gyengebb kepessegekkel.
   
 15. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  • A NASAMS és az Aster két igencsak eltérő rendszer. A NASAMS alapvetően légi indítású önirányító rakétákra (jelenleg kizárólag az AIM-120 AMRAAM) épül. A mögötte lévő "tartalom" egyszerű, olcsó. Alapvetően a rakéta irgalmatlan drága, de a rendszer amúgy egyszerű és (relatíve) olcsó. Cserébe a hatótávolsága parittya szintű, 20-30km nagyon maximum. Ballisztikus rakéták ellen nem használható.
  • Az Aster eredetileg kifejezetten hadihajók számára készült, önirányító rakétákkal, jó képességű radarokkal és háttérrendszerekkel. Az Aster-15 hatótávolsága ~40km körüli, az Aster-30 hatótávolsága cirka 120km. Az Aster volt az első radaros önirányítású légvédelmi rendszer (IOC dátuma 2001). Ballisztikus rakéták is haszálhatóak az új verziói. A szárazföldi változata (SAMP/T) is létezik. A rakéta viszont kis szériaszáma miatt extrém drága.
  • Az Sz-350 inkább az Aster-hez hasonló rendszer, csak elvben egy-két fokkal szerényebb képességű radarral. Eleve ballisztikus rakéták ellen is használható lesz. Érdekes kérdés, hogy a 9M96 és 9M100 rakéták mennyire lesznek drágák, mert alapjaiban határozza meg a rendszer életképességét...
   
  fip7, fishbed and Szittya like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ertem tehat elso blikre a radar a gyenge pontja a 350 nek a nyugati fajtarsal szemben. Gyengebb kepesseg de ha a raketat sikerul olcsositani /megfelelo db szam aseten nem lessz. Olyan nehez/ ar ertek aranyat tekintve egy igen potens redszer lessz az oroszok kezebe amivel masod szintu terepet konnyeden megoltalmaz. Ezzel kivaltva a joval dragabb 400 asokat. Legalabbis ott ahol nincs akkora fenyegetes vagy olyan erteku strategiai celpont /kvazi reskitoltes/.

  A nasams nal hogy all a nagyobn hatotavolsagu "1 fokozat" ? Tudom hogy egy azon cegcsoport asterrel meg hasonlok de nem ugy vot hogy ki lessz tolva 120 km re? Vagy aster miatt bukott a dolog?
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Akkor az s 350 kozepes raketaibol nincs aktiv radarvezerelt valtozat tervben sem /hasonlo a nasamsehoz?) marmint kepessegbe nem r77rekintetebe?
   
 18. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Negatív. (tényleg el kellene olvasni Molni írását, benne van hogy melyik Sz-300 típus mire való, sőt még a 350-es is)
  Az Sz-350 valaha majd a Sz-300PSz komplexumokat váltja ki vidéken, semmi köze az Sz-400-hoz.
   
 19. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Na igy mar ertheto hogy a psz helyett lessz /nem emlekeztem az osszefoglalo ezen reszere hogy a psz t valtja az s 350\
   
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen megvan a pmu magyarorszagi rendszeresitese eseten milett volna ha. Resz elott. /nem emlekezhet az ember az osszefoglalo minden mondatara na :D/
   

Ezen oldal megosztása