Ez érdekes és nem Spike-specifikus lesz, azt ígéri:
Elég nagyot akarnak szakítani az INEOS-nál.
Megterveztették a Land Rover Defender modern utódját a G Merci-re építve - a Steyr-rel.
Röviden. A BMP-1 re max 20-25 mm tornyot raknék. Pl a török acv-15 25 mm tornyához hasonlóan. Nem IFV szerepkörben használnám hanem egyel lentebb pl apc ént. Lehet hogy hülyén hangzik de szerintem oda való. Pl a Török ACV-15 szinten. A maljutka új generációs fejekkel és rádió/thremo optikai vezérlést eszközölnék rajtuk. Nem nem spike meg egyebek. Ahhoz a szinthez a legújabb olcsó tömeg maljutkák bőven elegendőek lennének. Alacsony intenzitású konfliktusokban, területvédelemhez (alacsony intenzitás esetén) hibrid il az új szultáni jelegű konfliktusokhoz hasonlóan (mással háborúztat stb... ) arra a szintre bőven elég lenne így. Többet nem érdemes rájuk költeni............... A spike a Borsuk nak valóA BMP-1 és a BMP-2 továbbra is széles körben alkalmazzák szerte a világon - a modernizációval még sok évig eladhatóak.
Vagy csak szimplan kifejleszteni egy iranyitott lovedekcsaladot a hsn loveghezRöviden. A BMP-1 re max 20-25 mm tornyot raknék. Pl a török acv-15 25 mm tornyához hasonlóan. Nem IFV szerepkörben használnám hanem egyel lentebb pl apc ént. Lehet hogy hülyén hangzik de szerintem oda való. Pl a Török ACV-15 szinten. A maljutka új generációs fejekkel és rádió/thremo optikai vezérlést eszközölnék rajtuk. Nem nem spike meg egyebek. Ahhoz a szinthez a legújabb olcsó tömeg maljutkák bőven elegendőek lennének. Alacsony intenzitású konfliktusokban, területvédelemhez (alacsony intenzitás esetén) hibrid il az új szultáni jelegű konfliktusokhoz hasonlóan (mással háborúztat stb... ) arra a szintre bőven elég lenne így. Többet nem érdemes rájuk költeni............... A spike a Borsuk nak való![]()
Nekem a legjobban a végén a "Questions?" tetszett.Rövid bemutató a gumilánctalpakról.
http://gvsets.ndia-mich.org/documents/PM/2018/0945_Marcotte, Tommy_final presentation.pdf
Nem találom a helyét.
50 mm-es gépágyú.
![]()
https://www.armyrecognition.com/wea...annon_for_next_generation_ifv_of_us_army.html
Nincs még az USA OMFV tenderének vagy a gépágyúknak topik? Komoly hiányosság ...
Ami érdekesség, hogy azt amit a Bradley -ken és LAV-25 -ökön levő gépágyút - XM242 25 mm Chain Gun Bushmaster (25mm x 137) - azt meg pont nem rakták ki. Majd ennek a lőszere az alábbi képen a legkisebbik lesz az (a fentebbi képen ez nincs).
A fentebbi idézett képen a gépágyúk sorban fentről lefelé - zárójelben a tüzelt lőszer amik ki vannak rakva a képen:
- XM914 - 30mm Chain Gun (30mm x 113)
- XM813 30mm/40mm Bushmaster Chain Gun (30mm x 173 & 40mm x 180)
- XM913 50mm Bushmaster Chain Gun (50mm x 318)
A középső sorban kétfajta lőszer is van: 30mm x 173 & 40mm x 180 . Vegyük észre, hogy a hüvely átmérője pont akkora - a kisebb kaliber mindössze "nyakas" lőszer.
Most nézem a legalsó részbe is "odacsempésztek" egy 35mm x 228 -at (az a "nyakas "kékfejű"). Ugye a 35mm x 228 és 50mm x 318 hüvely átmérője is pont egyezik - és ebben az esetben is az egyik "nyakas" (a kisebb kaliber), míg a másik nem.
Az alábbi képen ezt egymás mellé rakva is megcsodálhatjuk ... Ugye a középső kettő legnagyobb (50mm x 318) való a fentebbi legalsó gépágyúba ... Azokkal terv szerint akár 8 km -ig is el tudnak majd "suhintani".
Bajban lesznek az oroszok (meg igazából mindenki), ha terjedni fognak a jól páncélozott IFV/APC -ken ez a kaliber - nem lesz olcsó mulatság váltani ...
![]()
Közelebb van az orosz 57-es mint a nyugati 50-es...
Értem, hogy valami olyasmire gondolhatsz, hogy "nem ez a tender lesz a végső" az USA -nál és akár hozódhat a dolog. Azért valahol azt érzem, hogy szeretnének Ők is cserélni már új IFV -re (ami magával hozná a kaliberváltást is) ...
Az oroszoknak meg úgy hiányozna mind az amcsik 50 mm -se meg a saját 57 mm -re történő átfegyverzés, mint egy tökönrúgás. Nem véletlenül a legújabb BMP-2 meg BMP-3 modernizációkra sem kerül fel - nem akarják ráncigálni az oroszlán (USA meg Nyugat-EU) bajszát. Még egy sima BMP áttornyozás is horror költség lenne - 4000 db körül lehet Nekik (meg a letároltak).
Aztán, ha ez EU -ban is terjedne, akkor nem úsznák meg, hogy valamilyen arányban Kurganyec és/vagy T-15 -ös egységeket felállítsanak. Amennyiben néhányra Afganit -ot is képzelnénk, akkor szerintem kimondhatjuk, hogy a legrosszabb rémálmaikban sem szeretnének - főleg kényszerből - ilyen fegyverkezési versenybe belemenni. E nélkül meg - a mostani BMP verziókkal - errefelé nem nagyon tudnának labdába rúgni ...
A BMP-3-ra felkerült és a T-15/Kurganyec is át lett már fegyverezve évek óta.Amikor elkezdik őket gyártani akkor 57-es gépágyúval fogják nem pedig 30-assal.Igen az amerikaiak tényleg cserélni akarják a Bradley-t de még csak azt sikerült eldönteni,hogy kik vehetnek részt a tenderen,szóval messze még a vége.Az oroszok annyival vannak közelebb az igazsághoz,hogy ott már megvan a T-15 és a Kurganyec(oké megy velük a huzavona,hogy most akkor melyik igen és melyik nem),náluk a pénz az ami hátraltat,de még így is közelebbi valamelyik vagy mindkettő rendszerbeállitása mint az amerikaiaké.
Azt se felejtsük el,hogy az 57-es az oroszoknál nem új kaliber még akkor sem ha már egy jóideje nem használják csak másod vagy harmadvonalas technikakon,viszont lőszer van hozzá dögivel.
Igen, valóban elég régi kaliber az 57 mm az oroszoknál. Ugyanakkor pl. a ZSU-57-2 -ről is áttértek a ZSU-23-4 -ra (2 * 57 mm --> 4 * 23 mm) légvédelmi szerepkörben. Ok, az világos, hogy az utóbbin van radar is ami sokat dobott, de annak ellenére nem tértek vissza az 57 mm -re később sem, hogy volt egy olyan kimutatásuk, hogy már 30 mm esetén is elég harmadannyi lőszer vagy max 50% a sikeres megsemmisítéshez a 23 mm -hez képest (OK, volt Nekik Tunguszka majd Pantsir-S1 - ezek 30 mm -esek).
Igazából annyira széles körben elterjedt kaliber nem lett az 57 mm sosem Náluk. A legújabb BMP-2 modernizációjukat is leginkább csak 30 mm -rel láttam csak. OK, talán egy felvonuláson láttam egyet, de nagyon máshol nem nagyon (30 mm -es meg tömegekben). Az új BMP-3 -asok ("M" verzió) is mindkét kaliberrel jöttek még. Az 57 mm -esekből itt is leginkább csak demokat láttam még, meg, hogy azokkal járják a mezőt. Nem tudom, hogy arra vonatkozó adat van-e, hogy százalékosan mekkora arányt tesznek ki az élesben szolgáló állományból ...
A Kurganyec -en meg a T-15 -ön meg még mindig inkább folyamatosan reszelnek valamit (motor, átvitel, akármit), de nem nagyon jönnek még. Nekem ez inkább csak megérzés, hogy ezzel az 57 mm -el szeretnének még "ingerküszöb alatt" maradni ... Egyfelől azért, mert lehet az USA OMFV tender is megér esetleg pár kört (húzódik még) illetve az új európai beszerzéseknél/rendszeresítésnél sem válik általánossá a nagyobb kaliber használata (akár a 35 mm vagy 40 mm sem) ...
Továbbá kicsit úgy vannak, mint a lengyelek. Ott is azt hiszem van vagy 1400 db BVP-1 és a Borsuk -ra váltás elég "nyögvenyelős". Persze az elsődleges indok, hogy nincs kapacitás, de úgy vélem az anyagi oldala a kérdésnek is nyomós. Aztán, ha menne is a program, akkor is milyen kaliberrel menjen? Amennyiben "bedurrantanának" az oroszok egy raklap (többezer) 57 mm -es IFV -vel (akár csak BMP-2 vagy BMP-3 alapon), akkor lehet még a WBP Anders -t és a PL-01 -et is előkaparnák a 105 mm meg 120 mm -es toronnyal (volt olyan terv is, hogy valamelyikkel és a Borsuk -al együtt váltanák a BVP-1 -et - mondjuk a kapacitás problémán ez sem segített volna a gyártó miatt ...).
Úgyhogy érzek némi "egymásravárást" is a levegőben. Ahol ezres (lengyel) vagy többezres (orosz) nagyságrendben kellene váltani az IFV -ket (vagy akár csak áttornyozni) - pláne kényszerűségből, akkor az eléggé tudna "fájni" ...