Szerb haderőfejlesztési program és hadiipar

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 265
18 794
113
Nova 145 mm es Rakéta inditása Milos BOV M16 rol.

A Nova egy páncéltörő rakéta amelynek hatotávolsága + 8km

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

És ugye Szerbia egy nálunk lélekszámban és gazdaságilag is kisebb ország.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 015
39 489
113

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
235
810
93
Nem tudok honnan szedték ezt az Algériát... A itteni média(szerbiai) szerint nem nevezte meg Vucic konkrétan az országot, csak anyit említett hogy baráti ország és nem áll háborúban.
Egy ismerősön szerint Ciprus vásárolt 48 Nora-t, de én kétlem, 24 már vettek eddig pár éve.

T

Törölt tag

Guest
Nem tudom, hogy volt-e már, de itt egy elég jó videó a NORA sorozatról.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

T

Törölt tag

Guest
@krisss !
Jól látom, hogy a NORA automata töltési rendszere alapvetően megegyezik a szlovák Susana/EVA rendszereivel? Van ezeknek valamilyen szabadalmi kapcsolatuk?
Illetve azt vettem észre, hogy az Alexander forgótáras rendszere létezik egy kisebb 122-es kaliberben is?
Sora 122mm
Namost én nagyon nem vagyok híve a nem NATO standard lőszernek, de ez azért erősen kísértésbe vivő lehetőség.
Korábban több cikket, blogbejegyzést olvastam a finn tüzérség működéséről, és ott írtak, hogy nem véletlenül ragaszkodtak a 122-es D30-ashoz.
És erre van építve mai napig is a tartalékos tüzérségük.
Ez az automata rendszer egy 6x6-ra felpakolva igen komoly tűzerőt tudna biztosítani, a 120-as aknavetőknél jóval nagyobb távolságra.
A 7500-as csőélettartam meg szerintem egészen rendben van.
Én azt mondanám, hogy ha minden dandár tüzérosztálya kapna 3. ütegnek egy ilyenekből összepakolt alegységet (12 löveg) akkor ott azért lehetne spórolni akár a 155-ösökön is!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 603
113
@krisss !
Jól látom, hogy a NORA automata töltési rendszere alapvetően megegyezik a szlovák Susana/EVA rendszereivel? Van ezeknek valamilyen szabadalmi kapcsolatuk?
Illetve azt vettem észre, hogy az Alexander forgótáras rendszere létezik egy kisebb 122-es kaliberben is?
Sora 122mm
Namost én nagyon nem vagyok híve a nem NATO standard lőszernek, de ez azért erősen kísértésbe vivő lehetőség.
Korábban több cikket, blogbejegyzést olvastam a finn tüzérség működéséről, és ott írtak, hogy nem véletlenül ragaszkodtak a 122-es D30-ashoz.
Ez az automata rendszer egy 6x6-ra felpakolva igen komoly tűzerőt tudna biztosítani, a 120-as aknavetőknél jóval nagyobb távolságra.
Én azt mondanám, hogy ha minden dandár tüzérosztálya kapna 3. ütegnek egy ilyenekből összepakolt alegységet (12 löveg) akkor ott azért lehetne spórolni akár a 155-ösökön is!
SOKO_SP_RR_122mm_Self-propelled_Rapid_Response_truck-mounted_6x6_artillery_howitzer_YugoImport_Serbian_defense_industry_640_001.jpg

Van belőle tornyos változat is.És ami azt illeti,105 milis is.
Finneknél a 2S1 is rendszerben van.Tartalékos zl-aknál van rendszerben a D30,zl-anként egy 18 löveges osztály (plusz egy 12 csöves 120milis vontatott av üteg.)

• Tetszik
Reactions: fishbed and Szittya

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 612
138 582
113
@krisss !
Sora 122mm
Nem tudom hogy működik a töltőrendszerük vagy hogy honnan van.