Szlovákiába 4 Patriot-ot küldtek a szövetségesek, hogy teljesen lefedjék az országot?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
4 zászlóaljat, vagy 4 indító állomást? Valószínű, hogy különböző tip. ütegeket. Repülő ellen meg ballisztikus rakéta ellen.Szlovákiába 4 Patriot-ot küldtek a szövetségesek, hogy teljesen lefedjék az országot?
Nem tudom, ezért kérdezem. Mert már olyat is olvastam, hogy az amerikaiaktól érkező rendszert is németek és hollandok fogják üzemeltetni.4 zászlóaljat, vagy 4 indító állomást? Valószínű, hogy különböző tip. ütegeket. Repülő ellen meg ballisztikus rakéta ellen.
Hollandiából és Némeországból érkeznek. Valószínűleg 4 indító+hozzávalók, vagyis:Nem tudom, ezért kérdezem. Mert már olyat is olvastam, hogy az amerikaiaktól érkező rendszert is németek és hollandok fogják üzemeltetni.
Ez csak azért érdekes, hogy a NATO hogyan gondolkodik, miből mennyi kell egy ország légvédelméhez... ha már légvédelem a téma.
Szlovákiába négy Patriot-üteg érkezik: 2 német, 1 holland és 1 amerikai egység. Az amerikaira azt írták hogy a NATO európai parancsnoksága üzemelteti majd. De szerintem ettől még amerikai katonák fogják üzemeltetni, csak a NATO európai parancsnoksága alá fog tartozni.Hollandiából és Némeországból érkeznek. Valószínűleg 4 indító+hozzávalók, vagyis:
-4 db M905 indító
-1db AN/MSQ-104 központ
-1db AN/MPQ-53 radar
Meg az üzembentartók.
Ők is üzemeltetik. A szlovákok csak a szerszám amivel a csihányt szapulják. Nem a szlovákok légvédeleme a lényeg, hanem dél-Lengyelo.+Magyarország feletti ellenőrzés, az EU magállamainak a védelme.
Szlovákiába 4 Patriot-ot küldtek a szövetségesek, hogy teljesen lefedjék az országot?
Négy uteg. 1 holland és 2 német, hozzá pedig jott még a S-300 pótlásaként egy amerikai. Mindegyik PAC3 és saját személyzettel, ezért kéll a parlamentnek jóvágyni a nagyobb amerikai jelenlétet. Kozben a szlovák katonák is ki lesznek képezve a rendzer kezelésére - valószinuleg az amerikai uteg kezelését fogják idovel átvenni. De errol még nincsenek végleges hírek, valószinuleg még le kell valamiket egyezni, mivel az amerikai utegnek a tobbi hárommal szemben, hoszabb ideig kellene maradnia (a jelenlegi amerikai szabályzat viszont, ha jól tudom, legfejjebb 5 év kolcsont/lízinget enged meg ...).4 zászlóaljat, vagy 4 indító állomást? Valószínű, hogy különböző tip. ütegeket. Repülő ellen meg ballisztikus rakéta ellen.
2 év után megveheti az amerikai üteget részletfizezésre (hitelre?!) szlovákia (ha akarja), így arra kell a szlovák kiképzett személyzet. Ez a legtöbb amit pillanatnyilag a nyilatkozatokból tudunk.Kozben a szlovák katonák is ki lesznek képezve a rendzer kezelésére - valószinuleg az amerikai uteg kezelését fogják idovel átvenni. De errol még nincsenek végleges hírek,
Hogy hol lesznek, azt lehet tudni? Az egyik Sliac-on. A többi? Szlovákia fontosabb területét védik vagy mind a keleti országrészben lesz?Négy uteg. 1 holland és 2 német, hozzá pedig jott még a S-300 pótlásaként egy amerikai. Mindegyik PAC3 és saját személyzettel, ezért kéll a parlamentnek jóvágyni a nagyobb amerikai jelenlétet. Kozben a szlovák katonák is ki lesznek képezve a rendzer kezelésére - valószinuleg az amerikai uteg kezelését fogják idovel átvenni. De errol még nincsenek végleges hírek, valószinuleg még le kell valamiket egyezni, mivel az amerikai utegnek a tobbi hárommal szemben, hoszabb ideig kellene maradnia (a jelenlegi amerikai szabályzat viszont, ha jól tudom, legfejjebb 5 év kolcsont/lízinget enged meg ...).
Mekkora volt az S-300-as rendszerük amit elajándékoztak? (ütegek radarok, indítók száma illetve mennyi rakétát küldtek - ha ez tudható)Négy uteg. 1 holland és 2 német, hozzá pedig jott még a S-300 pótlásaként egy amerikai. Mindegyik PAC3 és saját személyzettel, ezért kéll a parlamentnek jóvágyni a nagyobb amerikai jelenlétet. Kozben a szlovák katonák is ki lesznek képezve a rendzer kezelésére - valószinuleg az amerikai uteg kezelését fogják idovel átvenni. De errol még nincsenek végleges hírek, valószinuleg még le kell valamiket egyezni, mivel az amerikai utegnek a tobbi hárommal szemben, hoszabb ideig kellene maradnia (a jelenlegi amerikai szabályzat viszont, ha jól tudom, legfejjebb 5 év kolcsont/lízinget enged meg ...).
Patriotok elszorva vannak, Kubok pedig keletre oszpontosítanak.Hogy hol lesznek, azt lehet tudni? Az egyik Sliac-on. A többi? Szlovákia fontosabb területét védik elszórva vagy mind a keleti országrészben lesz?
45 rakéta, három indító, a tobbi kellek pedig itt van szétírva a diszkuszióban (zold keretben): https://www.valka.cz/topic/view/39954Mekkora volt az S-300-as rendszerük amit elajándékoztak? (ütegek radarok, indítók száma illetve mennyi rakétát küldtek - ha ez tudható)
Szlovákia „nagyszámú” T-72-es harckocsit küld Ukrajnába
vélhetően ez az aktív állomány - raktáron lehet több, ahogy nekünk is van még vagy 100 darab T-72 "lezsírozva"Összesen 30 T-72-esük van a 2020-as ENSZ fegyverzetellenőrzési jelentés szerint.
Nem. ez az összes. 1998-as jelentés szerint még 478 tankjuk volt, 1999-ben már csak 275, 2009-ben már csak 232, 2010-ben már csak 69, 2012-től pedig már csak 30. A tankokat ők is a cseheknek adták el, ők meg valószínűleg továbbértékesítették.vélhetően ez az aktív állomány - raktáron lehet több, ahogy nekünk is van még vagy 100 darab T-72 "lezsírozva"
Es kerozinkut van azon a szakaszon?Hivatalosan is alkalmi (háborús) reptérként használható autópálya szakasz Szlovákiában:
https://fb.watch/cyxhSrcVgZ/
"Na diaľnici D1 medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom dokážu pristáť stíhačky. 3-kilometrový rovný pás cesty bez mostov či billboardov bol špeciálne navrhnutý tak, aby mohol poslúžiť aj ako letisko. Zatiaľ však na ňom žiadna stíhačka nikdy nepristála (ani v rámci výcviku) a pevne veríme, že nikdy ani nebude musieť."
Van Szlovnaft (MOL) hatósági áras kerozinnal.Es kerozinkut van azon a szakaszon?
én úgy tudom az AMOS-t már nem gyártják - NEMO van csak helyette...Egy kis Patria AMV XP 8x8 ismétlés. Itt a Nemo 120mm tornyot, meg AMOS aknavetőtornyot is emleget.