Az utolsó mondatot már én fogalmaztam, de azon alapján, amit a miniszter a sajtótájekoztatón mondot.
Konkrétan valahogy úgy mondta, hogy egy NATO zslj-hoz harminc darab a minimum, 53 lenne az optimális (legalább is én 53-at hallottam), de a 45 is megteszi.
Nem feltétlenül van olyan, hogy NATO minimum. A 30 (egészen pontosan aszem 32-nek kellene lennie) szám a pk+2 tankból jön felfelé század meg zászlóalj felé.
A 44 és az 53 az a két tűzpár szervezeti felépítésből jön és ez megy felfelé század és zászlóalj felé.
Ez úgy tudom, nem NATO szabvány, hanem hadsereg felépítési szisztéma. Azért rugózom rajta látszólag szavakon, mert ez a bevetést, a zászlóalj alkalmazását is meghatározza elvileg. Harc közben ez a felépítés kellene, hogy meghatározza, hogy milyen szisztémában ki kit vált le a csatatéren és milyen felállásban fognak küzdeni.
Azt mondod, egy század Leopárd mellé két század CV-90-120 lesz a végső elképzelés? Mert egy T-90-es zl ellen ez azt jelenti, hogy például a Leo2-es század töri át a frontot, ő harcol a gyalogsággal és amikor a lőszerek fogyóban, akkor egy alul páncélozott CV század jön leváltani és ha az orosz pk nem elég gyorsan kapcsolt, akkor az első T-90-es század csupán CV-90-120-asok előrenyomulását próbálja megállítani.
Ugyan ez a T-72+Leo2 zl esetén. Csak a T-72-nek kicsit vastagabb a páncélja és vaksi.
Persze félre értés ne essék! Nem Prohorovkázunk. Főleg nem ilyen tankmennyiségeknél. CV-90 IFV-k támogatják az előrenyomulást mind két század esetén, míg a védekező felet BMP valamelyik verziója. Csak remélem érted, hogy mi a furcsa számomra az egészben. Nagy a harcértékbeli drop fotel huszárként nézve.
Szerintem félre értetted a mi szervezeti felépítésünket. Nálunk két zl hk-ból áll jelenleg Tata, a T-72-es és a hiányos Leo2-es. Ha beérkeznek a vasak, akkor is két zl-nyi hk-nk lesz. 44 db Leo2A7, aminek "raktári" tartaléka a gyakorló Leok, melyeket kiképzési céllal használunk. És a T-72-es zl külön van, amihez körülbelül ugyan annyi hk van Pogány szerint raktáron. (Csak mozgásképtelen szarok, olyan jól lett zsírba téve, mint a ruszki, amerikai meg a német csinálta.)
Ne kérdezd, hogy 2030-ra, amikor elvileg a Kárpát-medence legerősebb hadserege akarunk lenni, hogy lesz! Elvileg mindenki arra tippel, hogy a jelenlegi T-72-es zl le lesz váltva szintén Leo2 zl-jal, de volt itt már Párduc meg hogy a Hetvenkettesek mennek a közepes dd-be és francia mintára lesz az.
Ember nincs, aki meg tudná mondani neked, hogy mégis hogy lesz az évtized végén.
Egy ideig még Mo is hasonló formátumban fog mukodni (12 leo + 34 T-72) nem de?
Amúgy is ez csak ideíglenes megoldás, mert úgy vélem CV-90-120 felé gondolkozik a minisztérium.
Kifejtettem fentebb a véleményemet. Lényegében ennek az is lehet a vége, hogy leselejtezitek a Leo2-eseket, mert új típusra váltotok, de a cseh recept is kinéz. Nem véletlenül kaptatok ilyen jó ajánlatot egy Leo2A4 századra, ahogy mi megkaptuk ingyen. És közlik a csehekkel is, veletek is közölni fogják, hogy legyetek szívesek venni melléjük még normális harckocsit vagy adjátok vissza. (Ez utóbbit valószínűleg úgy fogják megfogalmazni, hogy küldjétek Hatrávidéknek, ha már nektek nem kell és majd ők megveszik az ezekhez járó többi vasat.)