Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 316
14 063
113
A szlovákok az Eurosatoryban mutatták be a BKS 338-as géppuskát. Ez egy módosított PK, 8,6 mm x 63/.338 Norma Magnum lőszerre. Hamarosan szabvány lesz a mesterlövész fegyverekben (a 8,6 mm x 70/.338 LM-t váltja fel) és a támogató fegyverekben (a nagy kaliberű géppuskák kiegészítéseként).
Brunn még mindig Csehországhoz tartozik ... :oops:

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 726
76 767
113
The First Slovakian F-16 Block 70 Aircraft Has Arrived at Morris Air National Guard Base for Training...

Beyond this initial delivery of Slovak F-16s to Morris ANGB for training, two additional jets will arrive in Slovakia later this summer to begin in-country operations. The First F-16s with Block 70 capabilities to operate in Europe.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 316
14 063
113

Az egekbe szökött a milliárdos Strnad szlovák fegyvertárának nyeresége. A túrócszentmártoni gyár kilábadozott a veszteségből​



A fegyvergyártó Michal Strnad édesapja, Jaroslav után 2018-ban vette át a Czechoslovak Group-ot. A CSG-hez tartozik az MSM Group szlovákiai leányvállalata is, amelynek portfóliójában négy vállalat található. Az egyik a granadai székhelyű FMG lőporgyártó cég, a többiek ismert szlovák fegyvertárak.

Jelentősen megugrott a ZVS Holding, a VOP Nováky és a Vývoj Martin gazdasági eredménye az ukrajnai orosz invázió után. Úgy tűnik, a beállított trend folytatódik, és a szlovák fegyvertárak profitja még 2023-ban is jelentősen nőtt.

A nyereség növekedése

Az ukrajnai háború kitörése után az említett szlovák fegyvertárak kereslete és gyártása is megnőtt. Így a cégek gazdasági eredményei is javultak.

Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság elemzője szerint egyértelműen az Ukrajna elleni orosz invázió indította be a hadiipart. „A háború hatalmas beruházásokat okozott, de mindenhez idő kell. Európában nem voltunk felkészülve arra, hogy itt is megtörténhet valami hasonló, de megtörtént. Ezt láthatjuk a lőszergyártás dinamikájában is” – kommentálta a szakember.

A Forbes nem sokkal ezelőtt három cég termelését és bevételeit figyelte, amelyek a termelés növelése után a modernizálás mellett döntöttek, és több tízmillió eurós beruházást "öntenek" a cégekbe. A friss számok friss publikálása után úgy tűnik, hogy a CSG "istálló" gyárai nem csak árbevételben, de profitban is nőttek.

A három cég a Csehszlovák Csoport CSG Defence nevű divíziójához tartozik, amelybe a már említett MSM csoport is tartozik. Az egyik ZVS Holding cég főként 155 mm-es kaliberű tüzérségi lőszerekkel foglalkozik. Míg 2019-ben valamivel több mint 250 ezer euró volt a ZVS nyeresége, addig 2023-ban már csaknem hatmillió euró lesz.

Hasonló helyzetben van a VOP Nováky, amelyet az 57-155 mm-es lőszerkaliberek gyártása, felülvizsgálata, korszerűsítése és életciklus-hosszabbítása dominál. Míg 2019-ben 4,7 millió euró feletti nyereséget produkált a novái gyár, addig tavaly már csaknem 50 millió euró volt.

Az MSM Group pénzügyi igazgatója, Marek Koreň a Forbesnak elárulta, hogy a 2023-ban elért eredmények és a „védelmi” szegmens kereslete alapján a Strnad portfóliójába tartozó szlovák fegyvergyártó cégek még az idei évben is optimisták.

"Az a képességünk, hogy gyorsan reagálunk a piaci változásokra, valamint a termelési kapacitások bővítésére és a termelékenység növelésére irányuló folyamatos beruházásaink szilárd alapot adnak a további növekedéshez" - kommentálta Koreň. Egyúttal felhívta a figyelmet azokra a milliós befektetésekre, amelyeket a milliárdos Strnad úgy döntött, hogy "öntötte" a szlovák fióktelepre.

Nem sokkal ezelőtt Michal Fúrik, az MSM Group marketing- és kommunikációs vezetője a Forbes-nak elárulta, hogy százmillió eurónál is több befektetésről van szó. Miloslav Mahút, az MSM Group vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a közeljövőben két-három éven belül körülbelül 200 millió eurós "pénzügyi injekcióról" lehet szó.

"A 2023-as év a kulcsfontosságú piacokon stratégiai pozíciónk egyértelmű megszilárdítását hozta, ami az MSM-csoport vállalatainak árbevétel-növekedésének és üzemi eredményének felgyorsulásában, valamint a sikeres növekedésben is megmutatkozott, különösen a NATO-országok piacain" pénzügyi igazgató, Marek Koreň.

Évek után fekete számokban

A 2023-as év a védelmi és polgári technológia fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Vývoj Martin részvénytársaság számára is aranyidőket hozott. Évekkel később a cég a veszteségből „feketére lépett”. A legutóbbi 2023-as adatok szerint ez több mint 221 000 eurós nyereséget jelent.

A Forbes számára Marek Koreň bepillantást engedett Vývoj Martin kulisszái mögé az elmúlt években. A pénzügyi igazgató szerint a gyár szervezeti felépítésében több változás is történt.

„A korábbi években a Vývoj Martin stratégiai átszervezésen ment keresztül az MSM Banská Bystrica testvérvállalattal való egyesüléshez kapcsolódóan, amelyre 2021 végén került sor” – magyarázta Koreň. A pénzügyi igazgató szerint ezeknek a lépéseknek el kellett volna vezetniük a fegyvertár optimalizálását és helyreállítását.

"A teljes gyártási folyamatot fokozatosan egy besztercebányai üzembe helyezték át, és a vállalat teljes szervezeti felépítését, beleértve az összes folyamatot is, optimalizálták" - magyarázta Koreň. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a részvény a gazdasági görbe szempontjából is kiválóan felkészült a további növekedésre.

Lőszerek Ukrajna felé

A szlovák fegyvertárak érdekessége nemcsak a növekvő kereslet, hanem a megrendelések széles körű elterjedése is. A ZVS Holding igazgatóságának elnöke, Pavol Čahoj a közelmúltban elárulta a Forbes-nak, hogy a háromlevelű lóherével foglalkozó cégek "termelőszalagjain" származó termékek és áruk hol járnak mindenhová. A testület vezetője szerint a téma több szintre bontható.

„Régóta támogatjuk az NSPA (NATO Support and Procurement Agency, a szerk. megjegyzése) programot, vagyis azt a NATO-ügynökséget, amely az észak-atlanti szövetség összes országát lőszerrel látja el. A második szint az, hogy sikeres pályázatokon veszünk részt" – tette hozzá Čahoj.

A testület vezetője említette például a szlovák hadsereg ellátását, de a cseh fegyveres erőkkel való terveket vagy a kormányszerződéseket Lettországgal és más országokkal is. Čahoj szerint például Indonéziába, de Ukrajnába is exportálnak termékeket. Keleti szomszédunk ellátása jelenleg egy önálló fejezetet jelent.

„Meg merem állítani, hogy Ukrajnán belül a világ három legnagyobb lőszerszállítója között vagyunk” – árulta el Čahoj. Hozzátette ugyanakkor, hogy százalékos arányban például a snínai vállalkozás termelésének hozzávetőlegesen 50 százaléka Ukrajnába, 70-80 százaléka Novákyból, megközelítőleg 50 százaléka pedig a dubnicai ZVS-ből származik.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 726
76 767
113
At the Malacky-Kuchyňa air base, a new interception system BAK-12 was put into operation, which represents a huge leap forward in the security of our air squadron. This innovative system is designed to protect our new F-16 fighter jets at critical moments, whether during emergency landings or unexpected brake system failures... (Google fordítóval)

450797898_863771855783798_8418689316980942709_n.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 316
14 063
113

A védelmi minisztérium nem fontolgatja a T72-es harckocsik eladását vagy cseréjét – mondta a szlovák rádiónak Robert Kaliňák tárcavezető. Szlovákia több mint száz legmodernebb német gyártmányú gép vásárlása iránt érdeklődik. A minisztérium ugyanakkor fontolgatja a Leopardok régebbi verzióinak megvásárlását is, amelyeket korábban a tárca jelenlegi vezetése kritizált.