Szlovák haderőfejlesztési program (2030) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 505
14 644
113
A szlovákok az Eurosatoryban mutatták be a BKS 338-as géppuskát. Ez egy módosított PK, 8,6 mm x 63/.338 Norma Magnum lőszerre. Hamarosan szabvány lesz a mesterlövész fegyverekben (a 8,6 mm x 70/.338 LM-t váltja fel) és a támogató fegyverekben (a nagy kaliberű géppuskák kiegészítéseként).
Brunn még mindig Csehországhoz tartozik ... :oops:

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 505
14 644
113

Az egekbe szökött a milliárdos Strnad szlovák fegyvertárának nyeresége. A túrócszentmártoni gyár kilábadozott a veszteségből​



A fegyvergyártó Michal Strnad édesapja, Jaroslav után 2018-ban vette át a Czechoslovak Group-ot. A CSG-hez tartozik az MSM Group szlovákiai leányvállalata is, amelynek portfóliójában négy vállalat található. Az egyik a granadai székhelyű FMG lőporgyártó cég, a többiek ismert szlovák fegyvertárak.

Jelentősen megugrott a ZVS Holding, a VOP Nováky és a Vývoj Martin gazdasági eredménye az ukrajnai orosz invázió után. Úgy tűnik, a beállított trend folytatódik, és a szlovák fegyvertárak profitja még 2023-ban is jelentősen nőtt.

A nyereség növekedése

Az ukrajnai háború kitörése után az említett szlovák fegyvertárak kereslete és gyártása is megnőtt. Így a cégek gazdasági eredményei is javultak.

Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság elemzője szerint egyértelműen az Ukrajna elleni orosz invázió indította be a hadiipart. „A háború hatalmas beruházásokat okozott, de mindenhez idő kell. Európában nem voltunk felkészülve arra, hogy itt is megtörténhet valami hasonló, de megtörtént. Ezt láthatjuk a lőszergyártás dinamikájában is” – kommentálta a szakember.

A Forbes nem sokkal ezelőtt három cég termelését és bevételeit figyelte, amelyek a termelés növelése után a modernizálás mellett döntöttek, és több tízmillió eurós beruházást "öntenek" a cégekbe. A friss számok friss publikálása után úgy tűnik, hogy a CSG "istálló" gyárai nem csak árbevételben, de profitban is nőttek.

A három cég a Csehszlovák Csoport CSG Defence nevű divíziójához tartozik, amelybe a már említett MSM csoport is tartozik. Az egyik ZVS Holding cég főként 155 mm-es kaliberű tüzérségi lőszerekkel foglalkozik. Míg 2019-ben valamivel több mint 250 ezer euró volt a ZVS nyeresége, addig 2023-ban már csaknem hatmillió euró lesz.

Hasonló helyzetben van a VOP Nováky, amelyet az 57-155 mm-es lőszerkaliberek gyártása, felülvizsgálata, korszerűsítése és életciklus-hosszabbítása dominál. Míg 2019-ben 4,7 millió euró feletti nyereséget produkált a novái gyár, addig tavaly már csaknem 50 millió euró volt.

Az MSM Group pénzügyi igazgatója, Marek Koreň a Forbesnak elárulta, hogy a 2023-ban elért eredmények és a „védelmi” szegmens kereslete alapján a Strnad portfóliójába tartozó szlovák fegyvergyártó cégek még az idei évben is optimisták.

"Az a képességünk, hogy gyorsan reagálunk a piaci változásokra, valamint a termelési kapacitások bővítésére és a termelékenység növelésére irányuló folyamatos beruházásaink szilárd alapot adnak a további növekedéshez" - kommentálta Koreň. Egyúttal felhívta a figyelmet azokra a milliós befektetésekre, amelyeket a milliárdos Strnad úgy döntött, hogy "öntötte" a szlovák fióktelepre.

Nem sokkal ezelőtt Michal Fúrik, az MSM Group marketing- és kommunikációs vezetője a Forbes-nak elárulta, hogy százmillió eurónál is több befektetésről van szó. Miloslav Mahút, az MSM Group vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a közeljövőben két-három éven belül körülbelül 200 millió eurós "pénzügyi injekcióról" lehet szó.

"A 2023-as év a kulcsfontosságú piacokon stratégiai pozíciónk egyértelmű megszilárdítását hozta, ami az MSM-csoport vállalatainak árbevétel-növekedésének és üzemi eredményének felgyorsulásában, valamint a sikeres növekedésben is megmutatkozott, különösen a NATO-országok piacain" pénzügyi igazgató, Marek Koreň.

Évek után fekete számokban

A 2023-as év a védelmi és polgári technológia fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Vývoj Martin részvénytársaság számára is aranyidőket hozott. Évekkel később a cég a veszteségből „feketére lépett”. A legutóbbi 2023-as adatok szerint ez több mint 221 000 eurós nyereséget jelent.

A Forbes számára Marek Koreň bepillantást engedett Vývoj Martin kulisszái mögé az elmúlt években. A pénzügyi igazgató szerint a gyár szervezeti felépítésében több változás is történt.

„A korábbi években a Vývoj Martin stratégiai átszervezésen ment keresztül az MSM Banská Bystrica testvérvállalattal való egyesüléshez kapcsolódóan, amelyre 2021 végén került sor” – magyarázta Koreň. A pénzügyi igazgató szerint ezeknek a lépéseknek el kellett volna vezetniük a fegyvertár optimalizálását és helyreállítását.

"A teljes gyártási folyamatot fokozatosan egy besztercebányai üzembe helyezték át, és a vállalat teljes szervezeti felépítését, beleértve az összes folyamatot is, optimalizálták" - magyarázta Koreň. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a részvény a gazdasági görbe szempontjából is kiválóan felkészült a további növekedésre.

Lőszerek Ukrajna felé

A szlovák fegyvertárak érdekessége nemcsak a növekvő kereslet, hanem a megrendelések széles körű elterjedése is. A ZVS Holding igazgatóságának elnöke, Pavol Čahoj a közelmúltban elárulta a Forbes-nak, hogy a háromlevelű lóherével foglalkozó cégek "termelőszalagjain" származó termékek és áruk hol járnak mindenhová. A testület vezetője szerint a téma több szintre bontható.

„Régóta támogatjuk az NSPA (NATO Support and Procurement Agency, a szerk. megjegyzése) programot, vagyis azt a NATO-ügynökséget, amely az észak-atlanti szövetség összes országát lőszerrel látja el. A második szint az, hogy sikeres pályázatokon veszünk részt" – tette hozzá Čahoj.

A testület vezetője említette például a szlovák hadsereg ellátását, de a cseh fegyveres erőkkel való terveket vagy a kormányszerződéseket Lettországgal és más országokkal is. Čahoj szerint például Indonéziába, de Ukrajnába is exportálnak termékeket. Keleti szomszédunk ellátása jelenleg egy önálló fejezetet jelent.

„Meg merem állítani, hogy Ukrajnán belül a világ három legnagyobb lőszerszállítója között vagyunk” – árulta el Čahoj. Hozzátette ugyanakkor, hogy százalékos arányban például a snínai vállalkozás termelésének hozzávetőlegesen 50 százaléka Ukrajnába, 70-80 százaléka Novákyból, megközelítőleg 50 százaléka pedig a dubnicai ZVS-ből származik.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 505
14 644
113

A védelmi minisztérium nem fontolgatja a T72-es harckocsik eladását vagy cseréjét – mondta a szlovák rádiónak Robert Kaliňák tárcavezető. Szlovákia több mint száz legmodernebb német gyártmányú gép vásárlása iránt érdeklődik. A minisztérium ugyanakkor fontolgatja a Leopardok régebbi verzióinak megvásárlását is, amelyeket korábban a tárca jelenlegi vezetése kritizált.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
40 296
77 666
113
WASHINGTON, July 31, 2024

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Slovakia of AH-1Z Attack Helicopters and related equipment and services for an estimated cost of $600 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Slovakia has requested to buy twelve (12) AH-1Z attack helicopters; twenty-six (26) T-700 GE 401C engines (24 installed, 2 spares);
one thousand six hundred eighty (1,680) Advanced Precision Kill Weapon Systems (APKWS), WGU-59/B; and fourteen (14) Honeywell embedded global positioning systems (GPS)/inertial navigation systems (INS) (EGIs) (12 installed, 2 spares).

The following non-MDE items will also be included: support and test equipment; aircraft; weapons and munitions; countermeasures; integration and test support; spare and repair parts; communications equipment; mission planning; software delivery and support; Helmet Mounted Display System/Optimized TopOwl, Target Sight Systems and containers; technical refresh mission computers; ANVIS-9 night vision cueing displays; AN/ARC-210 Generation 6 receiver-transmitter 2036 radio equipment; AN/APX-123A identification friend or foe (IFF) Mode 5 mounting trays and batteries; cartridge actuated devices/propellant actuated devices (CAD/PADs); facilities and construction support; transportation; publications and technical documentation; personnel training and training equipment; countermeasures, including M299 launchers, LAU-61C/A and LAU-68F/A rocket launchers, M151 high explosive warheads for airborne 2.75 inch rockets; MK66 MOD 4, 2.75-inch rocket motors; WTU-1B warheads; M197 20 mm armament pod gun assemblies; 20 mm PGU-27A/B target practice rounds; 20 mm PGU-28A/B semi armor piercing high explosive incendiary rounds; AN/ALE-47 chaff and flare countermeasures system; MJU-32A/B and MJU-49B decoy flares; SMB875B/ALE flare simulators; RR-129A/AL chaff cartridges; RR-144A/AL training chaff cartridges; CCU-136A/A impulse cartridges; AN/AAR-47 missile warning system; AN/APR-39C radar warning receiver and conversion kits; KIV-78A cryptographic appliques; AN/PYQ-10C Simple Key Loader with KOV-21 cryptographic card; U.S. Government and contractor engineering; field service representative services; technical and logistical support services; studies and surveys; and other related elements of logistics and program support. The estimated total cost is $600 million.

This proposed sale will support the foreign policy and national security objectives of the United States by helping to improve the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve Slovakia’s capability to meet current and future threats by providing the Slovak Air Force with aircraft to meet its national defense needs. Slovakia will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractors will be Bell Textron, located in Fort Worth, TX; and the General Electric Company, located in Lynn, MA. There are no known offset agreements in connection with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will require multiple trips by U.S. Government and contractor representatives to Slovakia to participate in program and technical reviews, as well as training and maintenance support in-country, on a temporary basis, for a period of twenty-four (24) months. It will also require approximately two (2) contractor support representatives to reside in-country for a period of two (2) years to support this program.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 531
13 293
113
"Szlovákia megkapja a 12 helijét
De a szlovákokat inkább már +4 db F-16 Viper érdekli... ;)

"WARSAW, Poland — Slovakia’s Ministry of Defence is eying the purchase of four F-16 fighter jets on top of the 14 aircraft already ordered, a move meant to compensate for Bratislava’s decision to scrap the purchase of 12 Bell AH-1Z Viper attack helos with AGM-114 Hellfire II air-to-ground missiles.

Last January, Lockheed Martin announced the first two of the 14 purchased F-16 fighters were delivered to Slovakia, with more jets expected to leave production lines until the end of this year. But even before the 2018 aircraft contract, valued at around $800 million, is completed, the Slovak Cabinet could place an additional order for a further four jets, according to Deputy Prime Minister and Defense Minister Robert Kaliňák.
..."

https://www.defensenews.com/global/...ns-reopen-political-battles-over-ukraine-aid/
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 505
14 644
113

AX2 Krakatit pilóta nélküli öngyilkos repülőgép​



A szlovák BMSec cég a német-szlovák AiDef céggel együttműködve, a. s., mint fejlesztő szervezet 2024. június 10-én az AX2 Krakatit pilóta nélküli öngyilkos repülőgép építéséről tartott bemutatót potenciális ügyfelek egy csoportja számára.

A közép-szlovákiai repülőtéren a cégek képviselői, tervezők és szakemberek mutatták be a projektet a jelenlévő delegációk képviselőinek, majd a repülő jármű repülési bemutatója került előtérbe. A résztvevőknek lehetőségük nyílt közelebbről megismerkedni annak felépítésével, a teljes rendszer filozófiájával és az egyedi megoldásokkal. A konstrukció és az egyedi megoldások készítői a jelenlévő vendégek számos kérdésére válaszoltak. Az egész rendezvény jó alkalom volt a projekt készítőinek és potenciális megrendelőinek az egyes technológiák és megoldások megismerésére, valamint egymás közelebbi megismerésére.

Innovatív projekt
2023 óta létezik egy pilóta nélküli támadó légi fegyverrendszer projektje egy pilóta nélküli öngyilkos repülő AX2 Krakatit járművel. Szlovákiában már volt egy vizuálisan nagyon hasonló konstrukció ilyen elnevezéssel. Az AX2 jelenlegi felépítése erős vizuális hasonlósága ellenére egy teljesen új megoldást képvisel, amelyet úgymond a semmiből építettek fel.

Szöveg és fotó: Miroslav Gyűrösi

Bővebben az ATM 8/2024 című folyóiratban olvashat, melynek elektronikus változata 2024. július 31-én jelent meg, és 2024. augusztus 2-án, pénteken került kinyomtatásra.

1723031477-c3f44.png


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukrajinská firma Skyeton vyrába prieskumné drony na Slovensku​



Az ukrán Skyeton dróngyártó megkezdte a gyártást Szlovákiában. Nagy hatótávolságú pilóta nélküli felderítő járműveket gyárt egy olyan üzemben, amelynek pontos helyét nem hozták nyilvánosságra. Erről a Militarnyj ukrán szerver számol be.

A Skyeton 1000 négyzetméteres bérelt csarnokkal rendelkezik Szlovákiában. A cég már tavaly beszélt a FutureArmy-nek a kelet-szlovákiai termelésről, mondván, hogy 2023 végén el kell kezdődnie. A gyártás végül csak ez év tavaszán indult, és az ukrán cég 3,5 millió dollárt fektetett be. beindításában. Alapítója, Oleksandr Stepura elmondta a dev.ua szervernek.

A szlovákiai üzem eddig évi 25 darab ACS-3 felderítő rendszer gyártására képes. A gyártókapacitás négyszeresére növelhető, ehhez azonban további 15 millió dolláros beruházásra lesz szükség. A Skyeton jelenleg is dolgozik ezek megszerzésén.

A cég Szlovákiában gyártott rendszerét 2014-ben fejlesztették ki Raybird-3 néven. Az ACS-3 az Ukrán Fegyveres Erők jelölése. 2018-ban helyezték üzembe. Egy rendszer 1,2 millió dollárba kerül. Három pilóta nélküli járműből, egy katapultból, egy mobil földi irányító állomásból, egy antennából és egy drón elektronikai berendezésből áll.

Az ACS-3 pilóta nélküli repülőgép szárnyfesztávolsága kevesebb, mint 3 méter, maximális felszálló tömege pedig 23 kg. Ezért a NATO osztályozásban az I. osztályba tartozik, amelyet szintén az ukrán fegyveres erők irányítanak. Akár 5 kg-os terhet is elbír. Akár 28 órát is kibír a levegőben 110 km/h utazósebesség mellett. A maximális sebesség 140 km/h. A drón akár 3,5 km-es magasságban is mozoghat.

A földi állomás hatótávolsága, így az a távolság, ahová a kezelő irányíthatja a drónt, 240 km. A teljes hatótáv azonban akár 2500 km is lehet. Ebben az esetben a kezelő előre beprogramozhatja, és a drón a földi irányítás beavatkozása nélkül automatikusan követi az útvonalat. 2020-ban megjelent az ACS-3M továbbfejlesztett változata, amely újabb belsőégésű motorral és szoftverrel rendelkezik, és a kamerák mellett radart is képes szállítani.

Olekszandr Stepura becslése szerint az ukrán fegyveres erőknek körülbelül 140 nagy hatótávolságú felderítő rendszerre van szükségük évente. Ebből több mint 75 darabot rendeltek a Skyetontól 2022 februárja és 2024 márciusa között. A cég kapacitása Ukrajnában évi 100 rendszer, a szlovákiai üzem pedig tovább bővíti. A Militarnyj szerver szerint az itt gyártott drónokat a világpiacra is lehetne exportálni.

 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 505
14 644
113
Katonai parádé elokészulete. Úgy látszik, hogy a Leopardok ki lesznek hagyva "mert németek" (valami urugyet kellet találni a kizárásukhoz) ... :rolleyes: