Szovjet / orosz korai előrejelző radarhálózatok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 696
9 617
113
Ezt nem ismertem, és nem védenem az Amerikaiakat, de azért voltak területek ahol pl segítették oroszoszágot, mint a rakéta-hajtómű technológia, ahol bevásároltak, hogy ne álljon le a gyártás, és ne eresszék szélnek a mérnököket. Az ISS finanszírozásból nagyobb részt vállaltak.
A leszerelt atom tengeralattjárók reaktor blokkjainak normális tárolásába is segítettek, stb. Mielőtt nagyon megköpködnénk őket.

Azért az RD-180 rendszeres vásárlásához az is kellett, hogy az jobb legyen, mint a saját elérhető.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 206
113
A szovjet telepítésekből Мукачево (Munkács) és Габала( Gabala) kiesett. Gabala azerbajdzsáni területen volt, és pár éve zárták be. Gabala további érdekessége, hogy ez volt az a bázis, amit 2006-2007 táján felajánlottak az amerikaiaknak, mondván, ha úgy sem Oroszország ellen irányul az amerikai ABM rendszer, akkor jöjjenek, és üzemeltessék közösen orosz-amerikai kooperációban Gabalát, mert onnan nagyon jól belátni Iránba, az ottani rakétaindítások követésére tökéletes. Az amerikaiaknak tetszett az ötlet, de mivel az oroszok hozzátették, hogy akkor a kölcsönös bizalom jegyében ők is benéznének amerikai ABM bázisokra, előrejelző radarállomásokra, akkor már az arcukra fagyott a mosoly az amerikaiaknak. Természetesen azonnal kategorikusan kizárták, hogy orosz személyzet léphessen ilyen létesítményekbe. Mert ugye a kölcsönösség az amerikaiaknak azt jelenti, hogy nekik mindent, alanyi jogon és lehetőleg ingyen, neked pedig semmit és kussolj, ha nem tetszik, akkor is. Így természetesen Gabala közös használatából nem lett semmi.
Azért ez igy kissé egyoldalú interpretálás.
Az oroszok ajánlottak fel egy számukra már amúgy is csak nyűgöt jelentő radarállomást közös üzemeltetésre,nem az amerikaiak kérték.
És hogy egy elavulófélben lévő exszovjet radarállomás közös üzemeltetéséért cserébe beengedjék a saját létesitményeikbe az oroszokat......Hát ez olyan,hogy az oláhok felajálják,hogy egy régi Kabina radarral közössen végezzünk ukrainai légtérfelderitést egy régi bukovinai bázisukrol-cserébe ők bejárást kapjanak minden légvédelmi radarlétesitményünkbe.....Elfogadnád?
Persze,hogy nem.
 
 • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox