Panoz, "szürkezónás" témáról nem lehet számokkal, fizikával lovagiasan ÉS hitelesen egyszerre vitázni. A félaktív rakéta téma, szerintem nem volt röhejes. Ha megnézed, onnan indult, hogy magam részéről, sosem állítottam azt, hogy JOBB egyértelműen a SARH vezérlés, mint az ARH. Annyit állítottam, a "lovagiasan" küzdő MB vel szemben, hogy kár lenne lebecsülni az Orosz fegyverzetet, és nagyjából lekönyvelni úgy az R-27 családot, ahogy az ellentábortól elhangzott, nem is egyszer
usztán "holt-tömeg", meg áramlástechnikailag "légellenállás növelő tényező", a hordozó gépek meg drága supersonic sportrepülők. Ha megolvastad figyelmesen az ott generálódó csillió kommentet, főleg erre ugrottam, ill. elmondtam, hogy az uccsó generációs Sparrow-ok, amik szintén SARH rendszerűek, a Sivatagi vihar alatt, igen jó százalékkal szerepeltek már, ha hihetünk a híreknek. Azt is leírtam, hogy abban sem vagyok biztos, ami megint jött szerintem "no brainer" véleményként, hogy HA kell, van ott ARH-s rakéta is, egy olyan országnál, ami már több éve eladásra KÉPES ilyet előállítani. Lelőtték a Szu-24-est, lett. Hogy most gyorsan rendszeresítették rövid idő alatt, mert már úgy látták, hogy szükség van rá, vagy ott voltak azért a raktárban, csak elő kellett venni, ezt sosem fogjuk megtudni, az tény az, hogy VAN. Aztán volt egy csörtém MaC-el is, amikor előjött a "kinek hosszabb a botja" effektus, és vélemények ütköztek arról, hogy a Török vs Rus hipotetikus légiharcnál, az Amraam shooter törökök mennyivel lennének előnyben, erre meg ugye azt írtam, hogy SZERINTEM, nem egyértelmű ez, mert SARH-ARH rendszer ide oda, egy R-27ER-t én pl. úgy tudom, hogy semmiben sem marad el hatótávban attól a verziós Amraamtól, amit a törökök használnak, s leírtam azt is, hogy szerintem VAN olyan harceljárás, ami ezt a hatótávot ki is tudja használni(hátad mögül társ világít alá a rakétádnak). Ezekkel együtt, én olyan konklúziót vontam, hogy NEM ez döntene sanszosan, hogy ARH v SARH R-27ER vs AIM-120, hanem a létszámfölény, a földi légi felderítés, a rádióelektronikai zavarás, és egyáltalán ki tevékenykedik védő, és ki támadóként. S itt még azt a lehetőséget oda sem vettük, hogy megy néhány töltet egy két reptérre, pusztán légierős mókáról beszélünk.
Az is eldőltnek látszik mostanra, hogy bár sokan elégtelen erejűnek, elavult kohószökevényeknek tituláltak a Szíriába kitelepült RUS erőket, onnan bevezetve, hogy képtelenek lesznek erőprojekcióra, igen olajozottan ment a kitelepülés, jól megy az utánpótlás, és nem ragadtak bele nyakig, nem úgy néz ki hogy afganisztán II. lenne nekik. Nekem úgy tűnik, a politikai céljaikat elérték. Ahogy az is bebizonyosodott, hogy a sokak által megkritizált KONTÉNEREK nélküli, zömében BUTA bombás támadások mellett, KÉPESEK hatékony légi támogatást nyújtani, s közben egyszer egyszer, valóban NEKÜNK szólóan, azért tartottak egy kis erődemonstrációt is, néhány nyugati szakértőt is meglepve, ezzel-azzal.
Ezeket a dolgokat, amiket az elmúlt hónapokban leírtam, a mai napig tartom, mindet.