Gondolatok a légiharcászatról / A légi hadviselés jövője

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 676
56 696
113
A valódi lelövések alapján, vagy az otthoni esélylatolgatások során állapították meg ?

Az első kettő légigyőzelemhez, vagyis az Iraki MiG-25-ös + MiG-23-as ellen mindössze kettő AMRAAM-et lőttek el, nem pedig négyet. 100 % talált célba.

Amikor a szerb J-21-esekkel, és akár MiG-29-esekkel is harcoltak, egy indítás az célba találást, és lelövést jelentett. Nem pedig kettő vagy akár három AMRAAM-et is kellett egy ellenre elhasználni.
Operationally, the missile, which was designed for beyond visual range combat, has a Pk of 0.59.

Amúgy volt olyan MIG-25-ös amit 5 db AIM-120-al tudtak csak lelőni.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 637
14 105
113
Operationally, the missile, which was designed for beyond visual range combat, has a Pk of 0.59.

Probability of Kill, vagyis a találat valószínűsége. A Pk hibája az az, hogy nem mindegy, hogy valami repülő antikvitás, vagy vadiúj, és modern, sőt fejlett repcsi ellen számítják.


Amúgy volt olyan MIG-25-ös amit 5 db AIM-120-al tudtak csak lelőni.

Igen, ilyen is megesett.

De ahogyan lajstromba vettem az AMRAAM-el elért lelövéseket, úgy az is kinyomozható, hogy mennyi rakétát kellett elhasználni.

Nekem az a véleményem, hogy az 1 - 2 generációval korábbi repcsik ellen 80 %-os lelövési eséllyel bír, és ritka az, amikor eredménytelenül nézik ki a MiG-25-öst, vagy mást.

Viszont Peer - to - Peer ellennél már nem mernék megesküdni az AMRAAM Wunderwaffe státuszára.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 680
113
Szerinted át tudod másolni a Kalibr irányító softwareját egy siklóbombába és menni fog? Nem kell átírd és leteszteld?
Te most valld be csak viccelsz, ugye :)?!

Elbuktál egy fogadást a szerkesztőségi tagok közt valami pronyó játékban, és ezt kell csináld X óráig, amíg ők röhögnek rajtad, vagy mi van ma veled :D?!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 342
62 783
113
Igen és akkor a kérdés jogos, hogy akkor jelenleg mi is a státusza?
Válasszuk szét a papírforma státuszt a tényleges valóságtól, mert a kettőt csúnyán össze szokta kuszálni a politika, a marketing és a harci cselekmények is.

A konkrét rendszeresítés dátuma mindig egy körpecsétes bélyegzős hivatalos ukázzal indul.
De már jóval előtte részt vehet a fegyver csapatpróbán, sőt, akár harci cselekményekben is.
Pl a Szu-27-es csapatpróbái 1983-tól indultak, hadgyakorlaton is ebben az évben volt először (Zapad 83, Belarusz SzSzK), az alakulatok 1985-től kezdték megkapni, 1988-ban már éles készültségi elfogások sorát hajtotta végre (érdekes, hogy az R-73-as késése miatt csak hiányos fegyverzettel), először 1989-ben mutatkozott be légibemutatón, rögtön Párizsban, majd csak ezután odahaza Tusino felett, de mégis, a hivatalos rendszerbe állás dátuma 1991!

Az utóbbi időben pedig Szíria és Ukrajna egyenesen nemhogy csapatpróba, hanem éles kényszer-tesztlövészeti tereppé vált, így számos olyan eszközt láthatunk bevetésen, ami nemhogy nincs rendszerben, de lehet, hogy soha nem is lesz!
Mint történt az anno Vietnamban is.

De mivel Ukrajna már sokkal több Oroszország számára, mint anno Vietnam volt az USA-nak, így ezek a tesztek is túlmutatnak magukon.
Sokszor tényleg nem csak éles tesztelgetés folyik, hanem necces helyzetek korrigálása, illetve egy eléggé élethalálharc tanulási folyamat zajlik.

Éppen emiatt mostanra már teljesen huszadrangú kérdés, hogy effektíve mi a tényleges státusza egy-egy fegyvernek.
Lőnek vele, lelőnek vele ellenséges célokat, aztán ha egyéb aspektusból is beválik (gazdasági, ipari, technológiai, stb), akkor majd rendszeresítik is. De nem ettől függ a tényleges hatásossága.
A NATO így, vagy úgy de hadban áll az orosz haderővel és annak fegyverzetével. Az általa a frontra küldött NATO katonák "tanácsadók" ténylegesen becsapódó orosz fegyverzetektől halnak meg.
Teljesen mindeggyé vált, hogy ezek státusza milyen épp.

Ne a békeidős hadseregek rendszerbeállítási procedúráit vegyük alapul.
Nálunk a MiG-29-esek 1993 októberében és novemberében érkeztek be. 1994 januárjától indultak az átvételi berepülések, 94 tavaszán volt egy "rendszerbeállító" éleslövészet gépágyúval a nagyiváni lőtéren, szeptemberben vette át a keszit az első század (előtte két hónappal márbúcsúztatták a 21-eseket).


Csak ezután, 1995 nyarán volt egy rakéta éleslövészet a típuson nem is rendszeresítendő R-60-assal Lengyelországban, majd szeptemberében állt végleg "hadrendbe" a típus. Azaz adott keszit a gép úgy, hogy a rendszeresített fegyverzetével nem is lőtt senki.
De ünnepség, tévéhíradás, pompa azért megvolt.
Előtte, 95 júliusában biztos, ami biztos, megreptették a minisztert:


1995 decemberében már selejteztünk hármat, majd ezután 2003-ban üzemidő hosszabbítottunk 14 darabot és csak ezután, 11 évvel a hivatalos rendszerbeállítás után, 2006-ban volt az első éleslövészet a géphez rendszeresített R-73-assal. Jellemző, hogy az R-27-essel soha és azt 2008-ban ki is vontuk úgy, hogy igazából már 2006-ban lejárt a rakéták üzemideje. Majd a gépeket is kivontuk 2010 végén.
A géphez leszállított szimulátort soha nem üzemeltük be, érdekes, hogy annak meglétéről számos, a típuson repülő pilóta még csak nem is tudott. (Én találkoztam vele, illetve, ami megmaradt belőle).

Szóval így is lehet "rendszersíteni" valamit.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 016
9 198
113
Ez részemről rendben van. Ukránoknak szinte nulla légierejük volt. Nem látok semmi rendkívülit abban, ha sikerül lelőjenek valamilyen özönvíz előtti szovjet gépet. Sőt! Abban sem kételkedek, hogy ha az ukránok kapnak egy század F-16-ost, az sem fog szokat számítani.
Mac, a kiemelt rész konkrétan nem igaz.
Maga az ukrán haderő sem volt nulla, sőt, még most sem az, viszont tény, hogy jelenleg már a "harmadik" ukrán hadsereget látjuk.
Láttunk fejlett nyugati légvédelmet Ukrajnában, láttuk, hogy az orosz légierő jó időre "eltűnt", aztán láttunk megcsapott és szétlőtt fejlett nyugati légvédelmet, közben előkerültek a Zala drónok és újra felbukkant az orosz légierő egy kicsit komolyabb fegyverzettel.

Egyéb kérdéseim:

Mennyi lehet a valóban hadra fogható NATO harci gépek száma?
Arányaiban mekkora ebből az európai NATO tagok gépparkja?
Ezen európai gépek hatótávolsága és a bevethető fegyverzetének a mennyisége hogyan viszonyul/aránylik a jelenlegi orosz légvédelemhez - értsd: vadászgépekhez + a földi telepítésű légvédelmi rendszerekhez? (Líbia, valamint a kifogyó egyéb lőszerkészletek után ez nem egy teljesen alaptalan kérdés.)
A jelenlegi orosz csapásmérő gépekkel és azok fegyverzeteivel szemben nagyságrendileg hogyan áll a NATO európai államainak a légvédelme? (Lásd pl. az orosz cirkálórakéta és a "lefagyott", pontosabban nulla ellen tevékenységet végző lengyel légvédelem esetét. Ennek a kérdésnek is van azért némi alapja)

Nem vitatom sem a Nyugat technológiai előnyét, sem az USA légierő világszintű primátusát sem, de a fenti kérdések ettől még kérdések maradnak.
Bár a topik konkrétan egy szovjet/orosz vadászgép nevét viseli, a téma ennél kicsit komplexebb, itt komplex haderőkről van szó, valamint a haderők mögött lévő valós és real-time realizálható potenciálokról.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 698
4 043
113
két dolog van
az egyik az orosz koncepció
az orosz koncepció alapja hetven éve hogy felesleges a légierőbe haditengerészetbe másba annyi sok pénzt beleölni ami a natoval szemben is sikerrel kecsegtetne, a natoval a meccset nem ezekkel a fegyverekkel kell lejátszani hanem a nukleáris eszközparkkal
Szia,

Hat, abba a 70 evnek az elso feleben inkabb az volt a koncepcio, hogy teljes Europa leigazhato csak a szarazfoldi erok segitsegevel, ezert nem probaltak USA szinture fejleszteni a haditengereszetet.

A legierot probaltak fejleszteni olyan szintre, hogy ne legyen NATO legiuralom, pl. 70 evvel ezelott a MIG-15 vilagszinvonalu gep volt. A MIG-21 minosegileg nem volt nagy szam, viszont a tobb mint 11 000 darab legyartott gep felelmetes mennyiseg.

1983 kornyeken realis opcio volt, hogy azert kirobantjak az oroszok a III. vilaghaborut, mert attol feltek, hogy 3 even belul Europaban eloall az a helyzet, hogy a NATO eleri a szovjet (VSZ) harcertek 1/3-at hagyomanyos fegyverzet teren, es akkor mar nem erdemes tamadniuk (alapvetoen a Leo2 elterjedesetol, es foleg az M1A1 megjelenesetol vartak azt, hogy ezekkel mar eleri a europai hagyomanyos NATO ero a VSZ ero 1/3-at).

Nyilvan a Szu osszeomlasa alapjaiban valtoztatta meg a fenti helyzetet.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 698
4 043
113
Ezen európai gépek hatótávolsága és a bevethető fegyverzetének a mennyisége hogyan viszonyul/aránylik a jelenlegi orosz légvédelemhez - értsd: vadászgépekhez + a földi telepítésű légvédelmi rendszerekhez?
Szia,

Szerintem az mindegy, hogy az orosz foldi legvedelem milyen eros, mivel senki se akar orosz teruleten harcolni, csak az aggressziot felszamolni.

Amugy kerdes, hogy a 2 hasonlo GDP-ju orszag kozul Olaszorszag vagy Oroszorszag gyart tobb es jobb lopakodot. :)

(Persze a valodi valasz az, hogy az oroszok gyartjak a keves es elavult Szu-57-eseket, az olaszok meg csak osszeszerelik a sokkal jobb F-35-osoket.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 193
75 649
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 680
113
Gyönyörű,impozáns (egyébként szerintem a Su27 tényleg egy gyönyörű gép)-csak éppen 30 évet elkésett.....
F22/35 páros ellen mennyit ér?Kb,semmit.
Ugyanúgy elavult az 5G gépek mellett,mint az eurokacsák.
Rafale,EF,Gripen E,vagy a Su35 1984ben iszonyat nagyot szoltak volna.94ben még mindig nagyot szoltak volna.
De 2024et irunk.
Ez aztán vagy így van, vagy nem. De a kettő közül valamelyik egész biztos. A puding próbája az evés. Nyilván papírforma szerint egymás elleni harcban az 5 gen előnyben van a 4 gennel szemben BVR-ben, van aki szerint hatalmasban is akár, én azért ebben nem vagyok biztos. Ma már multispektrális érzékelők, hőképalkotók, mindenféle irányából adatokat gyűjtő passzív szenzorok vannak, hogy önmagában nem hiszem hogy a stealth sárkány az eséltyelenné degradálja egyből a rafit/EF-et, vagy a Szu-35 öt.

Ha az aktív zavaró/EW/csalik etc működnek, ott közelharc van, amiben nincs előnye egy F-35 nek a Szu-35 el szemben. Az is lehet, hogy az még keróval is jobban bírja/több fegyvert visz, tehát később kell kiválni a harcból, valószínű hogy gyorsabb és jobban is emelkedik. Mellesleg az EF is hasonlóan igen nagy repteljesítménnyel rendelkezik.

Én nem temetem még a négy gent, főleg hogy számomra.a.repülőgép csak egy platform, semmi több, a lényeg az amit vinni tud.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 288
79 052
113
Ez aztán vagy így van, vagy nem. De a kettő közül valamelyik egész biztos. A puding próbája az evés. Nyilván papírforma szerint egymás elleni harcban az 5 gen előnyben van a 4 gennel szemben BVR-ben, van aki szerint hatalmasban is akár, én azért ebben nem vagyok biztos. Ma már multispektrális érzékelők, hőképalkotók, mindenféle irányából adatokat gyűjtő passzív szenzorok vannak, hogy önmagában nem hiszem hogy a stealth sárkány az eséltyelenné degradálja egyből a rafit/EF-et, vagy a Szu-35 öt.

Ha az aktív zavaró/EW/csalik etc működnek, ott közelharc van, amiben nincs előnye egy F-35 nek a Szu-35 el szemben. Az is lehet, hogy az még keróval is jobban bírja/több fegyvert visz, tehát később kell kiválni a harcból, valószínű hogy gyorsabb és jobban is emelkedik. Mellesleg az EF is hasonlóan igen nagy repteljesítménnyel rendelkezik.

Én nem temetem még a négy gent, főleg hogy számomra.a.repülőgép csak egy platform, semmi több, a lényeg az amit vinni tud.
Ez biztosan így van...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 680
113
Ez biztosan így van...
Saját tapasztalat?

Csak mert én jelenleg olyanokat olvasok, hogy rommá zavarják az oroszok pl. az excaliburt/Himarsot, azt 7% környékére zuhantak be a kurva drága precíziós nyugati tüzérségi eszközök.

Olvastam olyat is, hogy nincs esélye a sok toronydobálós régi szovjet szarnak az Abrams/Leo2A6/Challanger2 ellen. Nem ez a helyzet, kiderült hogy ezek is pont úgy fogyóeszközök egy harctéren mint a T-80/90.

Csoda Bayraktar sehol nincs már.

Patiriot/Aster/Nasams/IrisT/AsraamGroundLaunch prospektusok szerint szintén mindent is tudnak, de összeset kúrtak ki felvételekkel bizonyítava.

Én előre semmilyen prospektusnak nem hiszek, kipróbálva meg még nem volt egy 5. gen sem korszerű 4+ gen ellen rendszer szinten, hogy kiderülhessen hogy VALÓJÁBAN mekkora előny ez jelenleg.

Biztos hasznos, a kérdés részemről az, hogy mennyire?
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 839
32 598
113
Ez aztán vagy így van, vagy nem. De a kettő közül valamelyik egész biztos. A puding próbája az evés. Nyilván papírforma szerint egymás elleni harcban az 5 gen előnyben van a 4 gennel szemben BVR-ben, van aki szerint hatalmasban is akár, én azért ebben nem vagyok biztos. Ma már multispektrális érzékelők, hőképalkotók, mindenféle irányából adatokat gyűjtő passzív szenzorok vannak, hogy önmagában nem hiszem hogy a stealth sárkány az eséltyelenné degradálja egyből a rafit/EF-et, vagy a Szu-35 öt.

Ha az aktív zavaró/EW/csalik etc működnek, ott közelharc van, amiben nincs előnye egy F-35 nek a Szu-35 el szemben. Az is lehet, hogy az még keróval is jobban bírja/több fegyvert visz, tehát később kell kiválni a harcból, valószínű hogy gyorsabb és jobban is emelkedik. Mellesleg az EF is hasonlóan igen nagy repteljesítménnyel rendelkezik.

Én nem temetem még a négy gent, főleg hogy számomra.a.repülőgép csak egy platform, semmi több, a lényeg az amit vinni tud.
Su35 egyépként szintén igen impozáns Irbis radarja megalapozott becslések szerint max 40km-ről tudná érzékelni az F35-öst.Az F35 APG-81 LPI lokátorát meg nem tudja érzékelni se a Su35 EW rendszere.És innentől kezdve ez lefutott meccs.
Szerencsétlen Su35 pilóta akkor érzékeli az F35 támadását,mikor az AMRAAM felkapcsolja a lokátorát.És az már késő.
És ezen nem változtat az A50 meg az Nyebo sem.A50 csak egy zsiros célpont az F22/35 párosnak.Nyebo meg kb 80-110km-ről érzékeli az F35öst (F22-t kevesebbről).Ez egyrészt belül van az AMRAAM és az SDB csapástávolságán is.Másrészt a Nyebo egy hatalmas,könnyen bemérhető célpont.Nem lehet túl közel vinni a fronthoz.Egész konkrétan nem kerülhet az ellen tüzérségének hatótávjába,mert rögvest szétlövik.
Még1x.Gyönyörű,impozáns,és a maga kategóriájában nagyon is potens gép a Su35-de elavult.Minden,ami nem 5G kategóriás,elavult.Lényegtelen,hogy orosz,francia,vagy amerikai gyártás,elavult.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 680
113
Su35 egyépként szintén igen impozáns Irbis radarja megalapozott becslések szerint max 40km-ről tudná érzékelni az F35-öst.Az F35 APG-81 LPI lokátorát meg nem tudja érzékelni se a Su35 EW rendszere.És innentől kezdve ez lefutott meccs.
Szerencsétlen Su35 pilóta akkor érzékeli az F35 támadását,mikor az AMRAAM felkapcsolja a lokátorát.És az már késő.
És ezen nem változtat az A50 meg az Nyebo sem.A50 csak egy zsiros célpont az F22/35 párosnak.Nyebo meg kb 80-110km-ről érzékeli az F35öst (F22-t kevesebbről).Ez egyrészt belül van az AMRAAM és az SDB csapástávolságán is.Másrészt a Nyebo egy hatalmas,könnyen bemérhető célpont.Nem lehet túl közel vinni a fronthoz.Egész konkrétan nem kerülhet az ellen tüzérségének hatótávjába,mert rögvest szétlövik.
Még1x.Gyönyörű,impozáns,és a maga kategóriájában nagyon is potens gép a Su35-de elavult.Minden,ami nem 5G kategóriás,elavult.Lényegtelen,hogy orosz,francia,vagy amerikai gyártás,elavult.
Igen, olvastam ezeket a véleményeket is. Erre mondtam azt, hogy ez vagy így van, vagy nem. Nem tudom Te ki vagy, de tetszik hogy komolyan elhiszed magadról hogy simán vágod hogy a Szu-35 EW rendszere totálisan vakon van az F-35-ösök radarja LPI üzemmódja ellen, meg azt is tudni véled hogy 40 km ről látja az Irbis az F-35-ösöket. Miért nem 37? Vagy 25? Esetleg 53?

Szerintem egy platform egy taktikai vadászgép, nem kell túllihegni, végletekben gondolkozni, nagy szavakat dobálni hogy végletesen elavult mi inden ami nem 5 gen.

Azt mondom, ha összeütnek, akkor majd kiderül hogy a valós tapasztalat mi lesz velük kapcsolatban, pl háborús igénybevétel mellett mennyi idő múlva fekszik meg a logisztika/ képesség arra hogy a RAM anyagot ami az intenzív használat miatt kopik, mindig pótolgassák, ha meg nincs rá idő, romlik a stealth karakter, ha pótolják addig sem repül bevetést a gép etc. A háború iyeneken is eldől, nem csak a szexi high tech prospektusban leírtak számítanak!
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 600
13 417
113
mert az f35 csakis kizárólag a legkisebb rcs keresztmettszet írányából érkezhet. Illetve ezt az rcs értéket amatőr érdeklődők kigondolták. Az ezzel bezárt szög mindig nulla és semmilyen más felderítő eszköz nem létezik, csak 1v1.
Innen jön a vélt 40km.
Bocsánat, ezeket az adatokat a hívők pontosan TUDJÁK. Pont erről ismerni fel őket.

Már várom a pillanatot amikor nem csak elavult eszközökkel észrevehetetlen stealth drónokat, hanem pilótás gépet is leszállít mondjuk Irán az elavult szarjaikkal.
De a csodafelderítés, az elavult Iráni drónt, ami közeli felvételeket csinál az anyahajó kötelékről, azt észre se veszik.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 680
113
mert az f35 csakis kizárólag a legkisebb rcs keresztmettszet írányából érkezhet. Illetve ezt az rcs értéket amatőr érdeklődők kigondolták. Az ezzel bezárt szög mindig nulla és semmilyen más felderítő eszköz nem létezik, csak 1v1.
Innen jön a vélt 40km.
Bocsánat, ezeket az adatokat a hívők pontosan TUDJÁK. Pont erről ismerni fel őket.

Már várom a pillanatot amikor nem csak elavult eszközökkel észrevehetetlen stealth drónokat, hanem pilótás gépet is leszállít mondjuk Irán az elavult szarjaikkal.
De a csodafelderítés, az elavult Iráni drónt, ami közeli felvételeket csinál az anyahajó kötelékről, azt észre se veszik.
Pl. ilyenekre gondoltam én is, meg amikor mennek mellé a rakéták BVR ben, aztán láttam AIM+9X et is elrepülni a picsába ezer éves infra csalira Szír Szu-22 nél, etc...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 288
79 052
113
Saját tapasztalat?

Csak mert én jelenleg olyanokat olvasok, hogy rommá zavarják az oroszok pl. az excaliburt/Himarsot, azt 7% környékére zuhantak be a kurva drága precíziós nyugati tüzérségi eszközök.

Olvastam olyat is, hogy nincs esélye a sok toronydobálós régi szovjet szarnak az Abrams/Leo2A6/Challanger2 ellen. Nem ez a helyzet, kiderült hogy ezek is pont úgy fogyóeszközök egy harctéren mint a T-80/90.

Csoda Bayraktar sehol nincs már.

Patiriot/Aster/Nasams/IrisT/AsraamGroundLaunch prospektusok szerint szintén mindent is tudnak, de összeset kúrtak ki felvételekkel bizonyítava.

Én előre semmilyen prospektusnak nem hiszek, kipróbálva meg még nem volt egy 5. gen sem korszerű 4+ gen ellen rendszer szinten, hogy kiderülhessen hogy VALÓJÁBAN mekkora előny ez jelenleg.

Biztos hasznos, a kérdés részemről az, hogy mennyire?
Te miről beszélsz?
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 218
25 950
113
Negan, egyet felejtesz csak el, hogy mindenből mennyiség kell. A régi, új eszközök aránya mindig is egy komoly háborúban (és nem olyanban, amit a nyugati szakértők megszak(g)értenek), a régebbiek javára billen. Az eddig beharangozott csoda fegyverek közül egyik sem bizonyította be, hogy az lenne. A Szu-35 (és hasonló keleti, nyugati repülőgépek) nem azért kell a frontra, hogy F-22/35 repülőgépeket lövöldözzenek le vele, hanem, hogy a rájuk szabott feladatokat végrehajtsák. Attól még a 4+ és 4++ repülőgépek nagyon is potensek, hogy vannak már tőlük korszerűbb típusok is. Attól még nem lesznek elavultak, csak bizonyos feladatokra lesznek tőlük jobbak. Se az F-22, se az F-35, se a Szu-57 és a kínai 5. generációs repülőgépek nem csodafegyverek. Az, hogy a NYEBO és más méteres hullámhosszú lokátor állomások milyen távolságból derítik őket, nem igazán publikus, viszont azt tudni lehet, hogy a maximális hatótávolságuk csökkenése legfeljebb 12-20% (szerintem nem 100km). Ez az ukrán balhé is sok tutinak mondott tézist megdöntött már meg. Tehát az 5. generációs repülőgépek nagyon potensek, korszerűbbek, mint az elődeik, de, hogy azok már feleslegesek és elavultak legyenek az egyszerűen nem igaz. A két generációs repülőgépek elegye fogja meghatározni a korszerű légierők hadműveleteit. Azt már nem is említem, hogy mivel mindenből komoly mennyiség kell és az 5. generációs repülőgépek ára a 4+, 4++ repülőgépekhez képest sokkal, de sokkal drágábbak, ezért a régebbiekre még nagyon sokáig szükség lesz. Nem kellene mindig túlzásokba esni, mert a valóság nagyon is pofán tud vágni.
twd5vz3oaxygryd764zpmfawn8hi2c36.jpg

b0d7e9a9-efc09e7b434df51cde881b3cd0e0957a.jpeg
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 839
32 598
113
Nem tudom Te ki vagy, de tetszik hogy komolyan elhiszed magadról hogy simán vágod hogy a Szu-35 EW rendszere totálisan vakon van az F-35-ösök radarja LPI üzemmódja ellen, meg azt is tudni véled hogy 40 km ről látja az Irbis az F-35-ösöket
megalapozott becslések szerint max 40km-ről tudná érzékelni az F35-öst
Nem az én becslésem.Szakértők matematikailag megtámasztott becslései.Itt a fórumon is Hpaps,aki légvédelmi mérnők végzettségű katona volt,levezette matematikailag a Nyebo valószinű érzékelési távolságát egy felé repülő F35 esetén.
háborús igénybevétel mellett mennyi idő múlva fekszik meg a logisztika/ képesség arra hogy a RAM anyagot ami az intenzív használat miatt kopik, mindig pótolgassák, ha meg nincs rá idő, romlik a stealth karakter, ha pótolják addig sem repül bevetést a gép etc.
Mennyi Su35,és mennyi F35 készül évente?
mert az f35 csakis kizárólag a legkisebb rcs keresztmettszet írányából érkezhet
Miért?Te ha kocsmában kitör a ramazuri,falnak fordulsz,és felkinálod,hogy csapjanak tarkón?
Miből gondolod,hogy az F35 pilóta is igy fog cselekedni?Naná,hogy úgy fog manőverezni,ami számára a legjobb.
A 1vs1 helyzetről meg annyit,hogy jóval több F35 van,mint Su35.
De nem,valós harcban nem 1vs1 arányban harcolnának.De egyrészt ez pont a Su35nek lenne hátrány,másrészt létezik egy olyan dolog,hogy a harcirányitás kiosztja a célokat az irányitása alatt lévő gépek között.
 
  • Vicces
Reactions: fip7