DE
<blockquote rel="zsolti">
U.i. Tegnap kurvára kicsaptam a fénykorában lévő Tysont, a saját karakteremmel(én csináltam! editorban), még az arcom is frankón be volt digitalizálva, PS Eye-Cammel, úgyhogy nekem itt ne ugasson senki, mert puszta kézzel ölök, ugye
.
Zsolti,
Nem akarlak megbántani de ez nettó trollkodás, amit írsz...
Itt ugyanis vannak fizikai törvényszerűségek, amik behatárolják, hogy a TVC mit tudhat és mennyire lehet hasznos.
Ahhoz pedig nem kell mérnöknek sem lenni, csak egy kis jpm kell hozzá, hogy belásd, hogy lehet akármilyen TVC-t, ha van egy f*sza sisakcélzód+LOAL-os HOBS IR rakétád, akkor a pilóta mindig gyorsabban fogja elfordítani a fejét, mint, hogy azt TVC-vel te kimanőverezd.
Én azt gondolom, hogy nem véltelen, hogy a TVC-s fejlesztések nyugaton gyakorlatilag elhaltak miután megjelentek az új generációs IR rakéták és elkezdtek a sisakcélzók elterjedni. És ha annak idején nem az F-22-es, hanem az YF-23 nyeri a tendert, akkor az USA no.1 légifölény gépén sem lenne TVC.
Egyébként meg az F22-őt dogfght-ban ahol elvileg a legtöbbet számíthatna a tVC az EF és Rafi is elkapta
Az a gond, hogy a TVC melleti érvelések nagy része megint arra alapul, mint a SARH vs. ARH vagy a hiperszonikus vs. szubszonikus robotrepülő esetében, vagyis, hogy az oroszok biztosan nem hülyék és nem fejlesztenék ha nem lenne értelme (illetve a TVC esetében ez még kiegészül néhány repnapon felvett látványos manőverrel).
Most nem akarok belemenni, mert ez nem egy a gazdasági/politikai fórum de nem tudom miért olyan hihetetlen az, hog bizony az oroszok lehet csak presztízs miatt fejlesztenek dolgokat és nem feltétlenül a racionalitás vezérli őket.
Már a SZU idején is jellemző volt rájuk, és ismerve a diktatórikus rezsimek működését, hogy a pozícióhoz nem a tudás hanem csak a lojalitás számít bizony simán benne van az, hogy nem az ésszerűség vezérli őket. Mert azokban az országokban ahol a közpénzek felhasználása "némileg" jobban ellenőrzött, ott sehol sem gondolták úgy, hogy megérné a TVC. </blockquote>
Elbeszélünk egymás mellett. Soha nem állítottam, hogy a TVC arra jó, hogy kifordulja a nagy manőverező képességű légiharc rakétákat, HOBS LOAL DAS képességeket negáljon. Ezt csak azok akarják a számba adni, akik nem olvasnak figyelmesen, egyértelműen leírtam, hogy TUDOM, hogy erre nem jó. Ez egy PR videó volt, légibalettel, látványos show elemekkel, orosz nagyot mondással. Jól néz ki, de nyilván való, hogy NEM ezért rakták bele a TVC-t sem az Oroszok, sem az USA, a top air superiority gépeikbe, mert abban bíznak, hogy lelőhetetlenné válik majd tőle, vagy a hatalmas szögben, akár hátra felé is indítható légiharc rakéták, ahová nézek, oda lövök sisakcélzók korában a dogfightban ez a TVC lesz a nagy dobás. NEM ezt állítottam, sőt, le is írtam, hogy nyilván valóan nem erre van. Erre extra gáz, hogy ezért támadnak engem, meg megszakértik megint, a fotelhuszárok, akik mindent tudnak, hogy én az alapokhoz sem értek, mert valótlant állítok.
NEM, nem állítok valótlant, azt állítottam, akkor még1x, a gyengén emlékezők, nem jó értő - olvasással rendelkezők végett: Sanszosan arról érdemes beszélni, hogy mire lehet jó, nem arra, hogy mire nem, és okosabbak leszünk. MERT most tényeket ISMÉTLEK el, megint, ha tetszik, ha nem: A két legnagyobb hatalom, a hajtóműgyártás, aerodinamaikai tervezés terén, annál a gépkategóriánál, ahol a legfontosabb a mozgékonyság, agilitás, ott a TOP gépein, használja. Aztán hogy ennek a dugóhúzóba esésből történő jobb menekülés, a magasabb állásszögű repülés, a valós dogfight képességnövekedés, a nagy magasságban, ritka légkörben történő extra mozgékonyság növekménye, VAGY VALAMI számunkra ismeretlen dolog miatt van, azt nem tudom. Gyanúsan más sem, aki engem ezért a TELJES MEGVILÁGOSODÁS vélt birtokában, hülyéz, hozzá nem értőnek, laikusnak, ostobának állít be.