1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj Szu-27, -30, -33, -35 "Flanker"

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tessék már elolvasni a HTÖ-t. Az önvédelmi zavarás és a Stand Off Jamming (SOJ) két külön fogalom. Az F-4G külön érzékelő csomagja radar bemérésre és távolság számításhoz AGM-88 loftoláshoz meg harmadik dologk.
   
 2. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  Az MR-el, a felderítő változattal máig is több RAP van felszerelve, használják. Az MP-ből, az EW gépből, ami kb az EF-111 Raven megfelelője lett volna, kb. 12-15 db-ot gyártottak, amivel Lipeck-2-n repült 1 kísérleti század. Úgy tudom, hogy soha nem állították őket hivatalosan hadrendbe, ez a típus is a SzU összeomlása utáni gazdasági válságuk áldozata lett. 2004-ben, vagy 2005-ben repültek utoljára. 1 db-ot kék 53-as számmal szépen helyreállítottak, és Kubinkán van kiállítva.
   
  fishbed, fip7, gacsat and 1 other person like this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

  Még kb 70 darab MR változat van.
   
  gacsat likes this.
 4. boki

  boki Well-Known Member

  2 repülési protót és 8 szériás MP-t gyártottak. A protók Lipeckben voltak, viszont a 8 szériás gép a 118. önálló repülési ezredben állt szolgálatban Csertkovban. A SZU felbomlása után a szériás gépek Ukrajnában maradtak.
   
  fishbed and hurci10 like this.
 5. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Elolvastam.De a rádióelektronika finomságai nekem továbbra is kinaiul vannak.Viszont ezt a kérdést nem is elektronikai,hanem harcászati oldalrol közelitem meg.A lokátorrombolás a rádióelektronikai harc része,vagyis a direkt erre a célra szolgáló harceszközt a REH eszközrendszerek közé sorolom.Persze,hogy nagy különbbség van egy EC135,EB66,EF111,stb és egy F4G között,de egyben megegyeznek.Mindkettő célja valamien rádióelektronikai eszköz működésének megakadályozása.Az egyik zavarással,a másik fizikai rombolással éri el a célt.Mindkettőre szükség van.Csak ma már nincs szükség külön dedikált lokátorromboló gépre,mert a sima harcászati vb is alkalmas rá.megfelelő fegyverzettel és kiegészitőkkel,szerenccsésebb légierőknél a dedikált EW gépek támogatásával.Akkori technikai szinten még szükség volt egy dedikált REH csapásmérő gépre,ma már nincs
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez tök jó, mert ezzel az erővel akkor egy kazettás bomba vagy a légiharc-rakéta is EW eszköz, mert az előbbivel is lehet szétcsapni radart és a légiharc-rakéta meg vadászgépet vagy SOJ gépet is lelőhet.

  Te önkényesen kitágítottad a fogalmat.
   
 7. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Szvsz, az EW repülőgép speciálisan az ellenség elektronikai berendezéseit, kommunikációját stb. zavarja, lefogja, nyomja el, de nem képes speciális "radarelhárító" rakétákat indítani (gyakorlatilag rombolni) . A SEAD feladatkörű repülégépek (pld. a Spangi F-16-osok, amelyek nem EW repülőgépek) képesek indítani ilyan fegyvereket. Ugyanakkor repülőgépek közül több van amelyik képes SEAD feladatot végrehajtani, de nem dedikáltan csak erre készült, és volt/van olyan EW repülőgép is amely mindkét feladatra képes (pld. az amcsik közül a Prowler, Growler).. Sima multirole repülőgépre is lehet EW nem önvédelmi eszközt függeszeni (jellemzően konétereket) amelyek akár a teljes köteléket védhetnek, amelyikkel csak saját gépet védenek az szimpla önvédelem, ha köteléket is néhány ilyen EW konténeres repülőgéppel az számomra a szürke zóna, mert "kvázi védik a teljes köteléket, és az EW repülőgépeknek is ez egyik feladatuk, ha támadó kötelékbe repültek.
   
  fishbed and fip7 like this.
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Namost vihart csináltunk egy pohár vizben,ráadásul olyan dologrol vitatkozunk,ami már nincs.De ha már igy belejöttünk....;)
  Anno volt egy Bokor nemtrudommárki,aki több könyvet is irt a REH témakörében.Nem mintha túl sokat megértettem volna belöle,de annyit igen,hogy roppant fontos.Régen volt,akkor még az F4G gép üzemelt.MiG25BMröl viszont nem irt,de ugyanaz a feladatkör.Specializált lokátorromboló gépek.Ma már ilyen nincs.Túlhaladta a fejlődés.A Szu22t,ami fejböl nem tudom milyen konténerrel képes volt a Hawk ütegek támadására,nem REH gép,hanem vb,amit REH részfeladatra osztottak be.Mert a rádióelektronikai harc nem csak zavarás lehet,hanem a semlegesiteni kivánt elektronikai harceszköz konkrét fizikai megsemmisitése is az.A szétlött lokátor többet nem fog felderiteni semmit.Vagyis az olyan gépek,amik speciálisan a lokátorok mint rádióelektronikai harceszközök elleni harc fizikai megsemmisitésére készültek,azok REH feladatra specializált gépek.Mintahogy az is a REH része volt,amikor az angolok megfújtak egy német Würzburg lokátort,vagy a zsidok egy P tijobbantudjátok hányast.
  És igen,vannak szürke zónák.Ha diverzánsok felrobbantják,vagy a messzehordó tüzérség szétlő egy lokátort,hogy ne tudja bemérni a támadó gépeket,azt végül is hová soroljuk?
   
 9. boki

  boki Well-Known Member

 10. boki

  boki Well-Known Member

  Hoppá!

   
  fishbed, fip7, gacsat and 2 others like this.
 11. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Az szép. Négy 4. generációs típus, három forrásból. Egyiptom bankot rabolt?
   
  varga dima and gacsat like this.
 12. emel

  emel Well-Known Member

  Csak túl sok pénze van a szaúdiaknak (esetleg Katarnak vagy másnak is?), ezt tuti nem Egyiptom termeli ki ...
   
  fishbed and gacsat like this.
 13. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A vásárlást ok, de a napi üzemet a következő pár évtizedre? A 200 F-16 mellé a harmadik 4+ típust rendszeresítik, két tucatnyi mennyiségben.
   
 14. hurci10

  hurci10 Well-Known Member


  De miért vennének a szaúdiak, vagy bármelyik más ország orosz harcigépeket Egyiptomnak?
   
 15. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Miért ne? A későbbi diplomáciai kapcsolatokban ugyanúgy jól jön, mint amikor amerikai fegyvereket vásárolnak. Annyiból Egyiptomnak is jó, hogy több lábon állnak, logisztikailag rémálom, főleg a MiG-29M-ek után.
   
  fishbed likes this.
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Ha jól emlékszem 2 éve rendezték SZA-val a területi vitát. Egy egyiptomi szigetet vettek meg a szaudiak a Vörös-tengeren amiért 10 milliárd USD-ig fizettek Egyiptomnak.
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Amiért a Mistral helikopter-hordozókat is megvették nekik. Ne tévesszen meg hogy azt a francúzok gyártották, de orosz specifikációk és követelmények szerint és orosz helikopterekre alapozva, csak azért a franciáktól rendelték mert nem volt elég nagy hajóépítő dokkjuk. Nem véletlen hogy Egyiptom Kamov-52-ket rendelt hozzájuk - és talán még azt is az emírek fizetik?! A szaúdiak láthatóan támogatják az Izraellel szomszédos frontország-Egyiptom fegyverkezését (és más muszlim országokat és szervezeteket is!), és különösebben nem érdekli őket kitől vesznek fegyvert a dollárjaikon.
   
  fip7 and hurci10 like this.
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Állítólag 18 darabot meg Algéria akar megvenni.
   
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

  Érdekes hogy nem hiányolja egy ország sem az aim-9x képességű és azt kiegészítő cuccot és egy modernebb R-77 változatot.
  Okés hogy 2022 után is veszik mint a cukrot de azért már india is megkezdte a régi szovjet fegyverzet( R-73, R-77) leváltását.
  ,
   
 20. nyugger

  nyugger Well-Known Member

  Miután a szaúdiak meg Katar Sz-400 vételéről egyeztet Szergejékkel én nem lepődök már meg ott semmin
   
  fishbed, fip7 and hurci10 like this.

Ezen oldal megosztása