Na, az oroszok már aktívan rohamoznak a T-54-eseikkel:
Csöves kutyák,bezzeg mi a polarisokkal....
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Na, az oroszok már aktívan rohamoznak a T-54-eseikkel:
Tudom, hogy nem friss poszt, de csak most figyeltem fel rá.T-55M
T-64-55
T-55M5
Csak kísérleti jellegű gép, vagy egy évtizede jelent meg az M6-tal együtt, ahol rahegesztettek egy előtétet az alvázra +1 keréksorral. Fegyverzeti és páncélzati, valamint elektornikai berendezésekkel növelték a harcértéket, ha jól emlékszek iráni kooperációban és T-90 alkatrészekkel.Tudom, hogy nem friss poszt, de csak most figyeltem fel rá.
Az utolsó képen levő T-55M5- ről mit lehet tudni? Valami friss modernizáció? Prototípus, vagy sorozatgyártásra is került?
Kösz a választ!Csak kísérleti jellegű gép, vagy egy évtizede jelent meg az M6-tal együtt, ahol rahegesztettek egy előtétet az alvázra +1 keréksorral. Fegyverzeti és páncélzati, valamint elektornikai berendezésekkel növelték a harcértéket, ha jól emlékszek iráni kooperációban és T-90 alkatrészekkel.
T-55M6
A harcértékét így átalakítva a T-80bm szintjére saccolták, megintcsak az emlékeim szerint.Kösz a választ!
Így ránézésre nem mondtam volna meg, hogy nem T-72M3. Másodikra már feltűnő a bal oldali parancsnoki kupola, és a balra eltolt vezető állás. Az a lövegcső elég megtévesztő! Érdekes gép, utána olvasok.
De! A T-55 100 mm-es D-10T-2Sz lövege ugye huzagolt. Az M változat mégis tudja indítani a 3BM25 nyíllövedéket, és a 9K116 Basztion rakétát.
Az érdekelne, hogy milyen technikai megoldással érték el, hogy ezek ne forogjanak a huzagolt csőből való kilövés után?
Sima csőbol kilött nyillővedék is forog.A forgásstabilizált az is,csak a tollak forgatják,nem a huzagolás.A sima kéziijbol kilőtt nyilvessző is forog.Tisztelt Fórumtársak!
Újabb értetlenkedő kérdésem lenne. (Ahogy beleásom magam a harckocsi témába, egyre több lesz.)
Ha jól tudom a T-64/72/80/90 125 mm-es lövege azért lett sima csövű, mert az előnyös a szárny stabilizált, leváló köpenyes, űrméret alatti nyíllövedék és a lövegcsőből indítható irányított páncéltörő rakéták kilövéséhez, mert azoknak nem jó, ha forognak. Ezt még értem is.
De! A T-55 100 mm-es D-10T-2Sz lövege ugye huzagolt. Az M változat mégis tudja indítani a 3BM25 nyíllövedéket, és a 9K116 Basztion rakétát.
Az érdekelne, hogy milyen technikai megoldással érték el, hogy ezek ne forogjanak a huzagolt csőből való kilövés után?
Akkor én valamit félreértettem.A nyíllövedéknek nem baj ha forog
A NATO 105 mm-s ágyú is huzagolt, ahogyan az angol 120 mm-s ágyúk is azok.
A huzagolás nem zavarja a nyíllövedéket. A csövet zavarja a nyíllövedék, mert jobban kopik tőle, és a nagyobb súrlódás nagyobb energia veszteséget jelent a kilövés során.
Akkor teljes fogalmi zavarban szenvedek. Akkor viszont miért jobb a simacsövű hk. ágyú? Olcsóbb? Egyszerűbb gyártani?Sima csőbol kilött nyillővedék is forog.A forgásstabilizált az is,csak a tollak forgatják,nem a huzagolás.A sima kéziijbol kilőtt nyilvessző is forog.
Nagyobb kezdősebesség érhető el belőlük,és kevésbé kopik.Akkor teljes fogalmi zavarban szenvedek. Akkor viszont miért jobb a simacsövű hk. ágyú? Olcsóbb? Egyszerűbb gyártani?
Akkor én valamit félreértettem.
Pont a 105 milis angol huzagolt hk. ágyúk kapcsán olvastam valami brit szakértő (nyugger tábornok) írását, hogy sokáig azért használtak rogyókúpos, keményfégmagvas páncéltörő lövedéket (bármi is legyen az), mert nem tudták megoldani a nyíllövedékek kilövését. A fazon szerint végül valamilyen speciális, leváló vezetőtárcsával orvosolták a problémát.
Az is lehet, hogy félre fordítottam valamit, mert az angolom nem túl acélos (különösen szakmai szövegeknél), a google fordító meg ugye annyit ér, amennyit. Támpontnak jó, ha van némi fogalmad a témáról.
Javítom, a 120 mm-essről írta.Pont a 105 milis angol huzagolt hk. ágyúk kapcsán olvastam
Micsoda?A rogyókupos gránát?Biztos h keményfémmagvas, mert -tudtommal- a lövedék forgó mozgása a kummulatív sugár kialakulasát rontja le.
A keményfémmagvas oké, a rogyókúpos hoz zavarba. Erről valami olyat olvastam, hogy nem merőleges becsapódásnál megakadályozza a lepattanást. De ebben aztán már tényleg nem vagyok biztos, és nem akarom a szagértőt játszani, mert csak beégek.Biztos h keményfémmagvas, mert -tudtommal- a lövedék forgó mozgása a kummulatív sugár kialakulasát rontja le.
A keményfémmagvas oké, a rogyókúpos hoz zavarba. Erről valami olyat olvastam, hogy nem merőleges becsapódásnál megakadályozza a lepattanást. De ebben aztán már tényleg nem vagyok biztos, és nem akarom a szagértőt játszani, mert csak beégek.
Micsoda?A rogyókupos gránát?
Az nem.Az a HESH,vagy USA szlengben a HEP.Magyarul páncélrepesztő gránát.
Plasztik robbanóanyag,ami felkenődik a páncélra,és a robbanás páncélanyagra kifejtett lökéshullámával "dolgozik".Homogén páncélok ellen hatásos volt.És kettős hasznú volt,mert pct feladatok mellet HE gránátként is jol használható volt.
A rétegelt páncélok és a kiegészitő páncélok ellen azonban hatástalan,ezért lényegében kihalt.
Szerintem ez lesz az!