És ebben az a jó, hogy fejlődés és nem visszalépés. (Nem kell vigyorogni, tényleg!)
A 810. önálló gárda tengerészgyalogos dandár (810. гв. обрмп.) a megerősítő alegységeken (híradó század, légideszant felderítő század, légideszant műszaki század, mesterlövész század, harci úszó század, rakéta sorozatvető üteg, páncéltörő rakéta üteg, és technikai - javító század) kívül rendelkezik az 546. önjáró tarackos osztállyal, az 547. önjáró légvédelmi rakéta osztállyal, és az 538. logisztikai zászlóaljjal. De a fő erejét három önálló tengerészgyalogos zászlóalj adja.
Ezek közül az 542. könnyűfegyverzetű, gyakorlatilag helikopteres szállítású légideszant zászlóalj. Pont így vetették be őket az SzVO kezdetén, 2022. 2. 27.-én, amikor a Bergyanszk melletti használaton kívüli repülőtéren rakták ki őket (a dandár felderítő és műszaki légidesszant századaival közössen), és a tenger felől érkező 382. обмп. előtt felszámolták az ukrán partvédelmet.
Az imént már említett 382. önálló tengerészgyalogos zászlóalj sincs felszerelve nehézfegyverzettel, a három gépesített lővész tengerészgyalogos százada csak BTR-80A-kkal, megerősítő erői pedig NONA-SzVK önjáró aknavetőkkel, vontatott MT-12-es páncéltörő ágyukkal és D-30-as vontatott tarackokkal van felszerelve.
A harmaik önálló tengerészgyalogos zászlóalj, az 557. az egyetlen, ami a BTG-k szervezet szerint volt felfegyverezve az SzVO előtt. Az egész 810. гв. обрмп.-ben csak nekik voltak harckocsijaik. (10 db T-72M3)
Namost, a kérdéses T-55-ösöket nem az 557.-esek kapták a T-72M3-asik helyett (azok veszteségeit hasonló típusú tankokkal pótolták), hanem a 382. обмп. ahol ezekkel szerelték fel az újonnan létrehozott hk. századot. Ez - annak ellenére, hogy a T-55-ösök kétségtelenül nem ellenfelei az ukrán T-80/64 és Leopárd 2A4/A6 harckocsiknak - jelentős tűzerő növekedést jelent a zászlóaljnak. Ráadásul - mint azt már előttem kifejtette valaki - a T-55-ös a súlya miatt ideális a tengerészgyalogosok számára.
Azt nem tudom, hogy alapváltozatú vagy modernizált példányok-e a kérdéses T-55-ösök. Gondolom - remélem - az utóbbiak.