<blockquote rel="krisss">Hát van benn egy képernyő a parancsnoknak amúgy is, akkor raksz mellé egy joystickot aztán mehet. Sok komplikáció nincs, főleg, hogy kívül van hevederezve a lőszer és belülről hozzá sem férsz az egészhez.
Ennyi szerintem nem elég. A parancsnok panorámafigyelőjét meg kell változtani, hogy nagyobb szögben is fel tudjon nézni. Ki kell egészíteni minimum lézertávmérőval. Aztán az egészet integrálni kell a tűzvezérlő számítógépbe és a toronyforgató mechanizmusba, hogy egy légi célt le tudjon kűzdeni. Rakás extra dolog.
Viszont a legnagyobb gond, hogy hogyan deríti fel a tank a célpontot? A parancsnok a földi célpontok feldeítésén kívül légi célpontokat is keresni fog? Vagy más egységektől kapja meg a céladatokat? Bárhogy nézem sokkal egyszerűbb, ha visznek pár vállról indítható rakétát.
Földi célpontok ellen meg mire?
A MBT-70 program keretén belül eljátszadoztak a légvédelmi gépágyú ötletével aztán arra jutottak, hogy feleslegesen komplikálja a rendszert. A harckocsi védelmét légi fenyegetés ellen a csapatlégvédelem kell biztosítsa.
A franciák meg tettek 20 milliméteres gépágyút az AMX-30 tankjaikba azon a logika alapján, hogy PSZH-k ellen tól sok az ágyú. Aztán belátták, hogy inkább tesznek plusz 4-5 lőszet a gépágyú és a lőszere helyébe.
Marad, hogy városi harcban az ágyúval nem lehet a felső emeleteket belőni. Hát nem is tudom...</blockquote>
Az MBT-70 programban résztvevő mérnökök ha még élnek, a hamut is mamunak mondják. Mára azért sokat fejlődött az elektronika, amiben a méret- és tömegcsökkentés is benne van.
Amúgy a BTR-3-ban is van 100mm-es ágyú meg párhuzamosított 30mm-es gépágyú.
Amúgy szerintem is leginkább olyan szárazföldi célok ellen hatásos, amik ellen az ágyú túlzás lenne (esetleg túl lassú). A harckocsira veszélyes légi célok ugyanis a gépágyú hatótávjának legalább duplájáról már rakétázhatják a harckocsit
molnibalage
Elvileg a páncéltest és a torony kivételével mindent le lehet cserélni.Olyan ez mint a repülő.Egy F4 törzsébe is beépíthetsz mindent a Raptorból talán csak a hajtóművet nem(bár szerintem az sem megoldhatatlan ha a Raptor hajtóműve azonos vagy kisebb átmérőjű.
A toronyt miért ne lehetne lecserélni? Én a magam részéről felintegráltatnék a hazai vázakra egy-egy DONAR (Artillery Gun Module) tornyot, és meg lenne oldva a korszerű tüzérség kérdésének java.