Mackensen
<i>"Ajánlom mindenki figyelmébe az 1982-es arab-izraeli konfliktust ott csaptak össze szír T-72-esek izraeli M60-asokkal."</i>
Azon források alapján amiket én ismerek a T-72M és az M60 is jól szerepelt. Kölcsönösen képesek voltak megsemmisíteni egymást.
A szírek ellen szólt a rosszabb kiképzés és, hogy a T-72M "butított" tankkal harcoltak, míg Izraeli oldalon jobb kiképzés és elvileg teljes értékű M60 technika harcolt.
Idézet az egyik forrásból (orosz, fordítóval):
"Az első T-72 során a harcok 1982-ben, Libanonban , a völgyben Bekaa . Június 9-én 76 és 91-én szíriai tartály dandár felfegyverzett T-62 a környezetbe, hogy a tó déli oldalán Qarun. A szíriai parancs úgy döntött, hogy elküldi Damaszkusz elit egységek az 1. páncéloshadosztály, felfegyverkezve, amely az egyik változat szerint, volt T-72 tankok (a másik változat, a T-72 Ebben a csoportban nem volt [92] ), hogy szembeszálljanak az izraeliek a jobb szárny. A város északi részén Rashaya szíriai T-72s csaptak össze több vállalat az izraeli M60 , megölve közülük néhányat, anélkül, hogy a veszteség a szétválás áttörte a bekerítés. Ezt követően, az elit egységek visszatértek a határ szíriai átcsoportosítani és folytatták a mozgás Zahle [93] .
Szíriai források szerint az izraeli tankok legénysége nem tudta kiütni szíriai T-72. Az orosz szakértő Mihail Tank Bariatinskii szíriaiak elvesztette 11-12 T-72 tankok, egyikük állítólag eltalálta egy tank "Shot-Kal" ( "Centurion" ) [94] . Ellentétben a mítosz egy tűzkeresztségen T-72, ami történt a harcot a tankok "Merkavat" , ha figyelmesen nyomon követni a harc útját szíriai T-72 tankok és izraeli "Merkavat" kerül bemutatásra megkérdőjelezhető a lehetőségét is ülésükön a csatában [95] . Baryatinsky arra a következtetésre jutott, hogy "nem" Merkavat "nem sorakoztatott egy T-72, és sem a T-72 nem kiütötte bármelyik" Merkavat ", mert egyszerűen nem teljesülnek a harcban" [96] .
Ezt követően, az Izrael és Szíria megállapodtak abban, hogy a tűzszünet délután június 11-én. Mindkét fél rohant a támadást, hogy megragad annyi területén. Kora reggel a szíriai T-72 81. dandár elérte Shtavraha, majd délnek fordult két párhuzamos utak, közvetlenül a pozícióját 409 th protivotankogo zászlóalj és M60 767 Brigade (az izraeli adatok, 767 dandár az ezt követő csatában nem részt vettem). Szíriai hazamentek, ihlette sikere június 9 folytatta a támadó elvégzése nélkül felderítés. Ennek eredményeként azok támadták, csak 9-12 T-72 elütötte rakétákat a vontatást . Szírek bejelentett vereség ebben a csatában a 10 izraeli tankok M60. Minden bélelt T-72 sikerült vontatására a szíriaiak, majd visszatértek a Bejrút-Damaszkusz autópálya."
Mack:
<i>"M-60 és a többi régebbi generációs hk és T-72 összehasonlításban, a jelenleg szolgálatban lévő orosz tankok legnagyobb részén nincs olyan tűzvezérlő rendszer mint ami az M-60-nak volt. Úgyszint optika és rádió."</i>
A Leopárd 1-es elektronikája sem volt piskóta. Ebben valamennyire az oroszok előtt járt mind két fél.
De az az SZU által alkalmazott IR rendszerek sem voltak annyira szarok, mint amilyet mondjuk az Irakiak kaptak.
Tettem már be erről képet de egyszerűen nem találom :-(
Viszont egy másik összehasonlítási szempontról találtam képet: