• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Orosz T-72B3 rafut két páncéltörő aknára majd valószínűleg ATGM/tüzérségi találatot kap.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed and fip7

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 261
6 217
113
Orosz T-72B3 rafut két páncéltörő aknára majd valószínűleg ATGM/tüzérségi találatot kap.

Szerencsétlen aki kimásztott mit élhetett át!Valószínűleg mentette volna a társait az agtm találat előtt és utána is menekülés helyett leroskadt a harckocsi mellé

• Tetszik
Reactions: Pogány and Wilson

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
993
2 078
93
- Látjátok pont erről beszéltem én is, amikor azt írtam hogy minden harckocsinak meg kell tudnia egyedül megvédenie önmagát! UAV-tól, RPG-től, harckocsitól mindentől. Tudom hogy ez igen utópisztikus de én úgy gondolom hogy meg kell adni katonáinknak minden lehetőséget hogy ne így végezzék. Összeszorul az ember szíve a látottakon. Bármilyen náció. Ha mint emberre gondolunk.

Vagyis olyan berendezésekkel kell felszerelni a harckocsijainkat amivel szegény harckocsizóink,

1.- Fel tudja deríteni az ellenség hollétét minden féleképpen. Legalább 20-25Km távolból. (Radar, 3drón).
2.- Fel tudja deríteni az ellenség hollétét 5km távolságból. (Hőkamera, színes kijelző, jó minőségű 2dbtávcső). Többtalálatos tűzvezető!
3.- Távol tudja tartani magától az ellenfeleket, (harckocsi, RPG stb). Ehhez megfelelő dupla löveg, rakéták!
4.- A harckocsi lánctalpai előtti X méterrel y mélységig pásztázó talajradar, (esetleg sebességfüggő).
5.- UAV-k, helikopterek elleni felderítés s védelem! ((Saját radar)- Gépágyúk, rakéták).
6.- Harckocsi védelem szempontjából mind a két védelem, körkörös s felső is! (Gólyafészek nélkül)
7.- Párban járatás, egymás védelme! Ha futja 3 asával. Hátsó előre fuss, jelige!
8.- Nem árt hátuk mögött egy-két 155mm-es önjáró löveg lopózzon tisztes távolságból, kommunikálva természetesen!
9.- Ezek után már csak egy láncos (csapat légvédelem) rakétákkal repülők ellen.
10.- Természetesen digitális térkép a sofőrnél, parancsnoknál egy gyors számítógépen s színes monitoron!

Ezt mind egy T-72-esben! :cool:;) Ha már ebben a topikba vagyunk.

- Miért is írtam így össze ezeket a szükséges kellékeket, mivel ezek nélkül öngyilkos küldetés az egész harckocsizó küldetés! S nem szeretném ha gépeink csak célpontok lennének.
S én legalábbis nem szeretném fiainkat elveszíteni.
- A mai technikákkal sajnos ennyi mindent kell (alapfokon) egy harckocsinak tudnia hogy terepen életben maradjon! ;)

• Vicces
  • Tetszik
Reactions: Ashtar and alali77
W

Wilson

Guest
Egy az ukránok által elfogott T-72B3 áttekintése....

A videón a magyar felirat beállítható...

• Tetszik
Reactions: Gungnir (F1End)

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Egy az ukránok által elfogott T-72B3 áttekintése....

A videón a magyar felirat beállítható...
Hm, ennél jobbra számítottam.

A T-80BVM irányzó kialakítása nekem jobbnak tűnik:

Bár annak meg elvileg a páncélzata vékonyabb (T-80B vs T-72B alap).

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 369
86 448
113
Hm, ennél jobbra számítottam.

A T-80BVM irányzó kialakítása nekem jobbnak tűnik:

Bár annak meg elvileg a páncélzata vékonyabb (T-80B vs T-72B alap).
Ugyanaz a SOSNA-U mindkettő.

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
Viszont a T-80BVM -nél a kijelző a hagyományos optika mellett, azzal párhuzamosan van elhelyezve.
A T-72B3 -nál pedig a kezelő könyökénél. Előbbi nekem könnyebben követhetőnek tűnik.

• Tetszik
Reactions: fip7
M

molnibalage

Guest
Amikor nem találod el az orosz T-72B3-t...

Szó se róla tökös az orosz személyzet mert ahelyett,hogy hátramenetbe kapcsolna egyenesen az ATGM-es fickó felel rongyolnak.

Ööö, nem feltétlen, mert az ATGM-eknek van minimális lőtávolsága, és eleve kis távolságról lőtt.
Lehet, hogy a hátramenet lett volna a rossz ötlet.
Ezen felül tudtommal a T-72-nek alig van hátrameneti fokozata, talán, ha 10-15-tel, ha tud toltani.

• Tetszik
Reactions: Wilson

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 369
86 448
113
Ööö, nem feltétlen, mert az ATGM-eknek van minimális lőtávolsága, és eleve kis távolságról lőtt.
Lehet, hogy a hátramenet lett volna a rossz ötlet.
Ezen felül tudtommal a T-72-nek alig van hátrameneti fokozata, talán, ha 10-15-tel, ha tud toltani.
Hogy mondhatsz ilyet a szent T-72-ről???!!! Melyik kezeddel írtad? Csapj rá gyorsan!

S

speziale

Guest
az oroszok szó szerint kőkorszaki megoldásokat alkalmaznak

FU0TggDWIAAzqOh.jpg

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
340
1 737
93

Irányított páncéltörő rakéta okozta sérülések. A legénység túlélte.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 369
86 448
113
Had kérdezzem meg, én mint naiv: - Milyen hőmérsékletre tud felhevülni ez a lövedék?
Azért kérdem hogy nem e lehetne-e a hőérték ellen védekezni, azaz ne tudja áthevíteni a páncélnak nevezet akármit a lövedék!
Mármint egy kb 1700m/s sebesdéggel acélba csapódó wolframdarab sebessége mekkora? Nagy és ami fontosabb az az, hogy az acél olvadáspontja jóval alacsonyabb mint a wolfram olvadaspontja. De az is lehet, hogy lokálisan olyan nagy lesz a nyomás, hogy hidegfolyás alakulhat ki.
Egyébként a hő az nem segít az átütésben, pusztán csak melléktermék.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 559
61 941
113
Had kérdezzem meg, én mint naiv: - Milyen hőmérsékletre tud felhevülni ez a lövedék?
Azért kérdem hogy nem e lehetne-e a hőérték ellen védekezni, azaz ne tudja áthevíteni a páncélnak nevezet akármit a lövedék!
Dudi már válaszolt.
Se a kinetikus se a kumalatív lövedékeknél nem a hő okozza az áthatolást. A hő a nagy nyomás mellékterméke.
Gyakorlatilag hidegfolyás történik a nagy nyomás miatt. Ezért célja a páncél tervezésnek a minél nagyobb nyomásállósággal (keménységgel, szívóssággal) rendelkező anyagok használata.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 778
37 430
113
az oroszok szó szerint kőkorszaki megoldásokat alkalmaznak

FU0TggDWIAAzqOh.jpg

Elég szánalmasan néz ki, van valami hatása? A rácsnál jobb?

Rakhatnának a tankjaikra az egykori iraki "Enigmához" hasonlót, az egész hatásos volt (anno a sajtó azt írta, hogy betont használtak, ami persze nem volt igaz, üreges kompozit pótpáncél volt). Bár nem felülről támadó lőszer ellen.
De úgy látszik ennek a feladatnak a megugrása sem megy nekik.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
22 181
73 673
113
Elég szánalmasan néz ki, van valami hatása? A rácsnál jobb?

Rakhatnának a tankjaikra az egykori iraki "Enigmához" hasonlót, az egész hatásos volt (anno a sajtó azt írta, hogy betont használtak, ami persze nem volt igaz, üreges kompozit pótpáncél volt). Bár nem felülről támadó lőszer ellen.
De úgy látszik ennek a feladatnak a megugrása sem megy nekik.
KE ellen biztosan van hatása, nem szeretik a kőzeteket és ez a hálóban darabos zúzottkő kimondottan 'vágás'álló anyagképzés. A HEAT ellen nem tudom, milyen hatást tud kifejteni.