Társadalmi folyamatok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
18 685
16 046
113
"mi van akkor, ha egyik napról a másikra úgy döntenek, hogy az adósságukból egy petákot sem fizetnek vissza senkinek" - ezt úgy hívják, hogy államcsőd. Ha szépen menne végbe, akkor a dollár megszűnne elsőszámú valutának lenni, mivel megszűnne a bizalom vele szembe, leértékelődne, se az olajat se semmit többet abba nem jegyeznének. Ezenkívül több hitelt nem kapnának. Ha a hitelező országok lenyelnék a dolgot, akkor elszigetelnék teljesen az USA-t, zárolnának minden amerikai vagyont ami náluk van és se import se export az USA-val. Kapnánk egy bazinagy Észak-Kóreát, csak ezt épp Észak-Amerikának hívnák. Ez egy komoly válságot indítana világszerte, aminek a méreteit nem lehet megmondani, mert a mostani sem tiszta, hogy mekkora szart kavart a valóságban.

Ha csúnyán menne végbe, akkor: felszólítás -> ultimátum -> (atom)háború

"...nem dollárban történik az olaj adás-vétele" - szerintem az USA-n kívül nagyjából mindenki jól járna ezzel, lehetne pl SDR-ben (Special Drawing Rights) jegyezni, vagy Euróban ha már az EU a jelenlegi legnagyobb gazdaság. Attól függ mit sikerül kilobbyzni.  Én pl az EU olajembargóját Irán ellen árulásnak és emberiségellenes bűncselekménynek tartom, mert a normális reakció az lett volna, hogy enyhén nyomott áron euróért rengeteg olajat venni Irántól, leverni az üzemanyagárakat és ezzel az inflációt az EU-ban, felpörgetve a gazdaságokat.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
12 357
22 272
113
<a title="joker profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/joker/">joker</a>

A hozzászólás első részével részben egyet értek, bár az atomháború nem megoldás egy pénzügyi problémára, de hát egy ilyen pénzügyi esemény ezernyi más nem pénzügyi problémát generálna.

A második részéhez. Igen az USA-n kívül mindenki jól járna, nah ezért nem akarja ezt az USA és próbálja minden eszközzel megakadályozni. Az SDR pedig szintén jó ötlet, ilyen volt anno az Európai Valuta Egység (ECU) és jól működött a rendszer.

"Én pl az EU olajembargóját Irán ellen árulásnak és emberiségellenes bűncselekménynek tartom,"

Teljesen jogos, de én mondjuk az EU-t is annak tartom...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
7 932
11 829
113
http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/haboru_kozeleg_a_guru_szerint_a_tarsadalmak_osszeroppanhatnak.177852.html

 
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
12 357
22 272
113
Érdekes cikk, és kicsit kapcsolódik a helikopter beszerzési témához is. Sokan kérdik mi szükség van a helikopterekre. Hát ez is egy válasz lehet nekik...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
18 685
16 046
113
fip7

Csak hogy tiszta legyen, én nem mondtam, hogy megoldás az atomháború egy pénzügyi problémára, de egy likviditáshiánnyal küzködő világban, ahol mindenkinek kell(ene) az olcsó pénz / hitel, csak úgy nem lehet lenyúlni többezer milliárd dollárt atomfegyverekkel rendelkező országoktól. Ez casus belli.

Így van, egy ilyen pénzügyi esemény már önmagában ezernyi más problémát generálna, de ezek előrejelzése és leírása nem fórum, hanem inkább lexikon kategória ha a méretét nézzük. De a mostani 2008-tól induló válság csak egy tavaszi szellő lenne ahoz képest, amilyen szarvihart az okozna.

Az ECU most is létezik, csak eurónak hívjuk, lényeg, hogy egy valutakosár és nem egy ország monopóliuma, ami sokkal barátibb.

Az EU-nak is megvannak az előnyei meg a hátrányai (ebbe most nem mennék bele), de ennyire kibaszni (szebben nem lehet írni) saját magával és saját állampolgáraival, hogy egy ilyen kurvajó üzleti lehetőségről önként és dalolva lemond, az összes képviselő életfogytiglant érdemelne, aki megszavazta az Irán elleni olajembargót.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
12 357
22 272
113
<a title="joker profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/joker/">joker</a>

Én sem azt állítottam, hogy az atomháború a te megoldási javaslatod. Csak tettem egy megállapítást.  Az ECU meg az Euró között azért van különbség. Az ECU tudtommal csak országok közötti elszámolási érték volt. Az Euróval pont az a baj, hogy egy általános fizetőeszköz, viszont nincs mögötte egységes állam.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
12 357
22 272
113
Amúgy a platina egymilliárd dolláros ötletéhez mit szóltok? Így fizetnék vissza a FED-nek az adósságot. Szerintem ötletes, bár a hiba ott van, hogy az állam (USA) kiengedte a kezéből a bankjegy kibocsátás jogát.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
26
38
Szép reggelt Mindenkinek!

Honvéd:

Meglátásom szerint is a küszöbön áll egy világméretű háború. Csípem a fizetett elemzőket, akik "csak" regionális háborúkban gondolkodnak, nyilván nem feladatuk az általános pánikkeltés.

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/haborut_szocialis_robbanast_varnak_europaban_az_elemzok.541506.html#

Az mindenesetre erősen elgondolkodtató, hogy immáron nem csak szamizdat oldalak, hanem összeesküvés-elméletek terjesztésével nehezen vádolható mainstream média is egyre többször veti fel a témát, mintegy szoktatva/determinálva a jónépet a fényes jövő szempontjából.

A globális világban nehezen képzelhető el, hogy egy európai, közel-keleti vagy távol-keleti regionális méretű háború ne szélesedjen ki világméretűvé. További gond, hogy bizonyos nagyhatalmaknak ez kifejezetten jól jönne.

És akkor pici agyalás a konteókról:

Világméretű pénzügyi összeesküvések léteznek, elég, ha csak a tőzsdei spekulációkra vagy a multicégek kartellezéseire gondolunk. Teljesen egyértelmű, hogy adott országhoz vagy nemzethez nem köthető mégis hatalmas vagyonokkal rendelkező oligarhák a saját érdekeiket nézik, amelyek többnyire nem esnek egybe semmiféle állami/társadalmi érdekkel.

Hogy létezik-e az ún. pénzügyi háttérhatalom? Én személy szerint nem ismerem őket, de mivel minden lehetőség adott hozzá (technikai, pénzügyi, társadalmi, stb.), így nehezen tudom elhinni azt, hogy ezzel nem élnek vissza.  Ha pedig ebből a szempontból gondolkodunk, akkor téves lesz az összes elemzésünk és ötletünk, mivel mi nemzetek/országok/államok vélt vagy valós érdekei szerint próbálunk agyalni, miközben erről szó sincs.

Valami nagy változás előszobájában vagyunk. A csúcskapitalista USA jelen idő szerint Obama karmester vezényletével épp gyakorlati szocializmust épít az Egyesült Államokban. A csúcskommunista Kína a vörös elittel az élén a világ legjobban prosperáló kapitalizmusát építi. Mindennek a tetejébe Palesztina immáron államnak minősül, legalábbis az ENSZ szerint - ez gyakorlatilag kizárja azt, hogy Izrael tevékenysége belügynek minősüljön!

Mindent összevetve több közvetett jel és folyamat utal arra, hogy azok, akiké az utolsó szó azok sem nem Kínában, sem nem USA-ban vagy EU-ban gondolkodnak. Innentől kezdve ki-ki vérmérséklete szerint gondolkodjon el azon, hogy a jelenlegi világfolyamatok hogyan illeszkednek a klasszikus nemzeti érdekek alapján felvett geopol-mátrixba.

Gyakorlatilag sehogy, így jogos a feltételezés, hogy rejtve létezik egy másik, a hivatalos történelem mellett futó nemhivatalos történelem, akik képviselői a szemünk előtt zajló folyamatok leple alatt valami egészen más cél érdekében fejtik ki áldásos avagy kevésbé áldásos tevékenységüket.

A nagy kérdés nem az, hogy ez létezik-e vagy sem. A nagy kérdés az, hogy ezek az erők konkrétan mit akarnak és van-e hozzá elég erejük, hogy ezt végrehajtsák?

Atomháború:

Sajnos ez is megoldás. nem a problémákat oldja meg, hanem a problémázókat iktatja ki. Ha elvi szinten elfogadjuk, hogy léteznek olyan összeesküvő érdekcsoportok, akik világuralomra törtnek, számukra a legkellemesebb opció egy regionális szinten - kvázi kontroll alatt tartott - atomháború, amely nem szélesedik világméretűvé (naná, hiszen előre leegyeztetett a forgatókönyv - viszont kellő mértékben iktatja ki valamelyik renitens régiót, miközben a világ többi lakója totál összesz@rja magát és rimánkodni fog a nagybetűs világbékéért.

Regionális atomháború - Reagan már a 80-as években reálisnak tartott egy korlátozott európai atomháborút, amelyből még csak titkot sem csinált! Most ugyanezt fordítsuk a közel-keleti vagy közép-ázsiai régióra. Lehetetlen lenne? Távolról sem.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
18 685
16 046
113
Az euró mögött azért nincs egységes állam, mert nincs egységes EU, ami talán nem is baj.

A USA-nak ez csak egy kis könyvelési trükkje, konkrétan nem old meg semmit szerintem azontúl, hogy ezt nem a FED, hanem a pénzügyminisztérium adná ki. Ha már nekifognak, akkor készíthetnének ezermilliárd helyett 16,4 ezermilliárdos érmét és egy pillanat alatt akkor letudnák a FED-del szembeni tartozást. Ez nem más, mint pénzhígítás. De ha ezzel folyamatosan kiveszik a FED kezéből a pénznyomtatás monopóliumát, akkor még pozitívan is elsülhet a dolog, mert szerintem sem normális, hogy egy magáncég fedezet nélkül nyomtassa a világ elsőszámú tartalékvalutáját.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
18 685
16 046
113
Szia Montezuma!

"regionális szinten – kvázi kontroll alatt tartott – atomháború" - ugy-e tudod, hogy ilyen nincs? Ha egy ország atomot dob egy másikra, ami atommal rendelkezik, akkor oda-vissza kilövik egymásra az összeset. Nem kell oda többezer bomba, hogy eplusztítsanak egy országot, akár az USA-t. Az elsőt robbantják magasan a fejük fölött, ami kiüt minden elektrónikát, aztán 1-2-3 minden nagyvárosra és 1-1 minden ismert megabunkerre, ahol lehet a vezetés. Ehez kell vagy 100 összesen, ami ÉK-t leszámítva minden atomhatalomnak megvan raktáron.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
44 152
54 765
113
Off

Jelentkezzen, kérem aki kozgazdász, ill. jártas a magyar adó és járulék  szférában:

koszonom.

zbokros1973@gmail.com
 

drone

Member
2012. március 18.
34
0
6
Üdv <a title="Montezuma profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/montezuma/">Montezuma</a>!

http://www.honvedelem.hu/cikk/35641_nehany_even_belul_japanban_allomasozhatnak_a_tengereszgyalogsagi_f_35_osok

Érzik ők is, hogy ez így fenntarthatatlan lesz, már középtávon. Kína olyan ütemben fegyverkezik és szerez befolyást a térségben, hogy muszáj most már valamit cselekedni, ha nem szeretnék a globális erőviszonyok borulását.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
13 860
9 655
113
Aranyapám ! mitől szerezne befolyást a térdégben?

"hogy muszáj most már valamit cselekedni,"

De azért az is tudod hogy Európának is cselekednie kéne ha a jövőben nem akar nagy szarban lenni .
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
26
38
Drone:

http://hvg.hu/vilag/20130110_Kinai_gepeket_latva_Japan_tuzelne#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=612031

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
26
38
Sokan leszólták már az echo tv Világpanoráma című műsorát Szaniszló Ferenccel az élen, amivel kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy a világpolitikai összeesküvésekkel kapcsolatban vannak jó meglátásai, a kicsit erőltetett ősmagyarkodás valószínűleg egy más réteget céloz meg. Be kell látni, hogy sokkal szélesebb tömeg vevő a populista propagandára (ez lehet bármilyen színű és bármelyik oldal) semmint a minőségibb infóelemzéseken alapuló nívós biztonságpolitikai témákra.

Ugyanakkor Nógrádi Györgyöt valószínűleg már sokkal kevesebben mernék csípőből lefikázni. Én legalábbis biztosan nem merném.

A minapi Világpanorámában Nógrádi György mondott felettébb érdekes dolgokat, azt hiszem ez a legmegfelelőbb fórum a washingtoni jóslatok kitárgyalására azoknak, akiket érdekel a téma:

http://www.echotv.hu/videotar.html?mm_id=108&v_id=17506

 
 

drone

Member
2012. március 18.
34
0
6
<a title="Montezuma profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/montezuma/">Montezuma</a>

Érdekes volt a két cikk, utóbbi különösen tetszett, ugyanazt vezeti le világpolitikai szinten, mint amiről mi is szoktunk értekezni.Alatta elolvastam azt a hozzászólást is, hát azért van tárgyi tévedése az egyénnek, főleg, amit az orosz (szovjet) haderőről. és képességeiről aposztrofál. :D De abban lehet valami, hogy bizonyos körök mozgatják az USA-t. No meg valamire készülődhet a háttérben Izrael.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
12 357
22 272
113
<a title="Montezuma profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/montezuma/">Montezuma</a>

Én például kifejezetten szeretem Szaniszlót. Nem az a baj, ha valaki hülyeségnek tűnő kérdéseket vett fel és jár körbe, hanem az a baj, ha soha senki ezeket a kérdéseket föl sem veti. Amúgy nagy tapasztalatokkal rendelkező haditudósítóról beszélünk, valószínűleg sokkal többet látott a világ rossz oldaláról, mint a legtöbbünk.
Fikázni pedig ma már divat, sajnos ez a trend jött be a "valamit alkotni" divat helyett...

Nógrádi véleményével legtöbbször egyet értek. Szerintem a magyar biztpol/geopol legemblematikusabb figurája. Hozzáteszem, szerintem megérdemelten. A mai világban ez is ritka...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
26
38
Ajánlok Nektek még két szerintem jó (érdekes ) cikket, amelyek minimum egy egyszeri elolvasást megérnek.

http://hungarian.ruvr.ru/2013_01_09/Washington-kozel-keleti-meglepetest-kesz-t-Peking-szamara/

http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/japan-engedhet-kuril-szigetekre-vonatkozo-igenyeibol

 
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
284
456
63
Valaki belinkelt még a régi HTKA-n egy statisztikát , ha jól emlékszem egy német vállalat készíttette, hogy a világ országaiban a cégeiben hány ember kell ugyanarra a feladatra! Ha jól emlékszem japán volt az eső. Nem találom sehol azt a statot! Aki betette, annak megköszönném ha linkelné újra! Köszönöm!
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
823
4
18
Japan nagyon megakar egyezni az Oroszokkal. Ezek szerint a kinaiakkal komolynak tunik a helyzet es kell nekik egy bekeszerzodes .

Mintha barmit is erne ez az oroszokkal szemben !