"mi van akkor, ha egyik napról a másikra úgy döntenek, hogy az adósságukból egy petákot sem fizetnek vissza senkinek" - ezt úgy hívják, hogy államcsőd. Ha szépen menne végbe, akkor a dollár megszűnne elsőszámú valutának lenni, mivel megszűnne a bizalom vele szembe, leértékelődne, se az olajat se semmit többet abba nem jegyeznének. Ezenkívül több hitelt nem kapnának. Ha a hitelező országok lenyelnék a dolgot, akkor elszigetelnék teljesen az USA-t, zárolnának minden amerikai vagyont ami náluk van és se import se export az USA-val. Kapnánk egy bazinagy Észak-Kóreát, csak ezt épp Észak-Amerikának hívnák. Ez egy komoly válságot indítana világszerte, aminek a méreteit nem lehet megmondani, mert a mostani sem tiszta, hogy mekkora szart kavart a valóságban.
Ha csúnyán menne végbe, akkor: felszólítás -> ultimátum -> (atom)háború
"...nem dollárban történik az olaj adás-vétele" - szerintem az USA-n kívül nagyjából mindenki jól járna ezzel, lehetne pl SDR-ben (Special Drawing Rights) jegyezni, vagy Euróban ha már az EU a jelenlegi legnagyobb gazdaság. Attól függ mit sikerül kilobbyzni. Én pl az EU olajembargóját Irán ellen árulásnak és emberiségellenes bűncselekménynek tartom, mert a normális reakció az lett volna, hogy enyhén nyomott áron euróért rengeteg olajat venni Irántól, leverni az üzemanyagárakat és ezzel az inflációt az EU-ban, felpörgetve a gazdaságokat.
Ha csúnyán menne végbe, akkor: felszólítás -> ultimátum -> (atom)háború
"...nem dollárban történik az olaj adás-vétele" - szerintem az USA-n kívül nagyjából mindenki jól járna ezzel, lehetne pl SDR-ben (Special Drawing Rights) jegyezni, vagy Euróban ha már az EU a jelenlegi legnagyobb gazdaság. Attól függ mit sikerül kilobbyzni. Én pl az EU olajembargóját Irán ellen árulásnak és emberiségellenes bűncselekménynek tartom, mert a normális reakció az lett volna, hogy enyhén nyomott áron euróért rengeteg olajat venni Irántól, leverni az üzemanyagárakat és ezzel az inflációt az EU-ban, felpörgetve a gazdaságokat.