Ki hivatkozott a keresztényi szeretetre, keresztény erkölcsi fölényre ? Talán a profilképem irritál ennyire ? Nem fogom levenni, ez nem nyugat-európa, ahol sértheti az igazhitűek érzékenységét és ezért levetetik.
Mikor tagadtam ezt, amit a válaszod első részében írsz ? Ez mellébeszéd.
A sztyeppén ugyanúgy harcoltak egymás ellen a lovas népek, mint európában a pogány majd keresztény népek...korábban találkoztam olyan véleményekkel, amik egy nagy sztyeppei unióról fantáziáltak, miszerint ennek az élére kellett volna állnunk és úgy neki menni a nyugatnak... ez az elképzelés blődségnek bizonyult, figyelembe véve a történelmi eseményeket, semmi alapja nem lett volna egy ilyen szövetségnek. Ja, és hol ítéltem el a magyar törzsszövetséget ? Nem csak Szent Istvánnak, hanem az ősmagyaroknak is köszönhető, hogy ma élek. De attól még a magyarok mentek nyugatra a pofonért, ami után most megy itt a picsogás, meg a gonosz germánkeresztényezés... ez nagyon gáz..
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_háborúinak_listája#Az_Árpád-ház_háborúi
Ja a másik nagy humbuk a narratívádban: ezúttal ez a keresztény vs pogány dolog: Bulcsú, Gyula és Tormás is megkeresztelkedett Bizáncban.. Már 50 évvel Géza meg Vajk előtt. A mocskok, elárulták az ősvallást... A bizánci császár /kinek a kereszténység előtti történelmünk nagy részének ismeretét köszönhetjük/ "kedves fiának" nevezte Bulcsút.
Milyen elegánsan figyelmen kívül hagytad a Hóman-Szekfű féle részletet... nem a te álláspontodat támasztja alá.. ezért inkább hagyjuk... ugye ?
Épp az áll benne, hogy a magyarok támadtak a bajorokra, azok meg ezért honvédő háborúra kényszerültek... remélem azért nem vagyok germán bérenc, mert az igazság oldalán állok.
"tehát semmilyen alapja nincsen a keresztények erkölcsi fölényéről szóló véleményednek."
Na erre kérek valami forrást, hol írtam ilyet.?
Én csak olyanra emlékszem ami a szkíták magasabb rendű erkölcsi fölényéről szól, mindenki alattuk volt ebben a tekintetben - állítólag.
"csak egy példa erre a hatásra a kínaiak a nagy falat pontosan a sztyeppei népek ellen építették amely során új építési technológiákat fejlesztettek ki."
Ez jó.... ez igaz ebből a megvilágításból. Más népeket alkotásra "ösztönöztek" a nomádok. Ez biztos, hogy így volt. Én arra asszociáltam elsősorban, hogy ha lett volna bármilyen nomád építészeti kultúra, akármi, ami hatással van a többi nép építészeti stílusára... úgy mint, ahogy a görög-római építészeti stílus hatással van még 2000 év után is a mai építészetre... pl: Magyar Nemzeti Múzeum, Esztergomi Bazilika, Brunszvik-kastély stb..
http://gepeskonyv.btk.elte.hu/adatok/Tortenelem/24Sz%E1nt%F3/WEB/azsia.html
A nomádokról is sok érdekesség van a cikkben..ami megerősíti, hogy a nomádok nagyon a periféria volt...igencsak a földműves, letelepedett népek vívmányaira támaszkodtak a nomád vezetők a birodalmaik megszervezéséhez.
Valóban volt egy rövid időszak, amikor a mongol birodalom csak nem az egész selyemutat ellenőrzése alá vonta, hogy mennyire biztosította ez a zavartalan kereskedelmet, tudatában annak, hogy nagyon hamar több önálló államra vált szét, azt nem tudjuk... de aláírom, egyideig, a nomád mongoloknak sikerült ez a páratlan teljesítmény.