Mivel alapvető nézetkülönbségek vannak itt többünk között, szerintem nem nagyon van értelme folytatni ezt, mivel a nézetek, érvek, akinek volt elhangzottak. Én annyival zárnám a magam részéről ezt az egészet, hogy jelentős javulás véleményem szerint akkor lesz ha a tanárok ismét fegyelmezhetik a gyereket anélkül, hogy folyamatos feljelentésektől, szülői fenyegetésektől és a munkájuk elvesztésétől kellene tartaniuk, ami pedig a szülőket illeti, és az otthoni nevelést ott akkor látok esélyt a javulásra ha a szülők egyike, vagy mindegyike több időt tölt a gyerekkel. Ez utóbbi kevés nyilvánvaló kivételtől eltekintve akkor lehet megoldott, ha visszaállunk a "férj keres, anya otthon van" modellre, amire semmi esélyt nem látok, vagy ha tovább csökken a heti munkaórák száma. Ezeken kívül persze jótékony hatást gyakorolna úgy az egész társadalomra ha az általános közgondolkodás (kb úgy mindennel kapcsolatban) venne egy erősen konzervatív irányt és visszafordulnánk a lejtőn, mert szerintem most éppen azon vagyunk. Drogos bűnözők, elítélt sztárok, züllött értékrend nélküli celebek imádata, trash realityk kurvákkal,, deviánsokkal, ezek népszerűsítése, és minden józanul gondolkodó ember kiközösítése: ez zajlik ma, és ez a közeg valóban a digitalizáción keresztül jut el a gyerekekhez, ebben nőnek fel. De ez nem a digitalizáció hibája, hanem a társadalomé. A tablet csak egy eszköz, lehetne azon wikipédiát is olvasni...
150 évvel ezelőtt is voltak gyerekek aki inkább kint játszottak, és voltak akik inkább bent maradtak és olvastak. A fizikai mozgás úgy általában kismértékben tényleg csökkent, de ez nagyon minimális, és egyáltalán nem negatív. Hiszen ez a felnőtteket is érinti, a legtöbb mai férfi és nő, szintén fizikailag valamivel gyengébb mint pár száz évvel ezelőtt, de ez miért lenne baj? Az átlagos fizikai erőnk csökkent, az intelligenciánk pedig nőtt. Változik a környezetünk, és mi vele együtt változunk. A többségünk szellemi munkát végez, akik pedig nem, az ő munkájuk is egyszerűbbé és könnyebbé válik lassan, itt rengeteg példát lehetne írni különböző iparágakból.