Milyen jól bejött eddig minden társadalmi kísérlet azoknak akik elsők voltak kipróbálni!
Érdekes a CSOK-kel szemben épp ez az érv, hogy ne turkáljanak a méhemben, ahogy a nyugdíjrendszer gyerektelenséget beárazó átalakítása kapcsán is.
Iskolában nőnek fel, nem családban.
Érdekes, hogy azok a megoldások, amik emberségesek, olcsók, kis kockázatúak és kipróbáltak, azok fel se merülnek, egyből mesterséges termékenyítés kell ötéves terv alapján.
- kötelező anyai és apai szülési szabadság minimum időtartammal (pl. Svédország, Svájc tudtommal)
- részmunkaidős munkaviszonyok támogatása
- egyetem és anyaság összehangolásának támogatása
- oktatási rendszer alapos reformja, ha már úgyis életen át tanulunk, akkor ne kelljen az első munkahelyig annyi (amúgy elavult) dolgot bebiflázni és visszapuskáztatni... Mester-inas rendszer, vagy valami hasonló felé elmozdulás.
Ezek egy perc alatt, és ezek nem új módszerek, és másutt fontos pillérei a családtámogatási rendszernek.
Plusz egy:
- média szankcionálása családellenes tartalomért, amit a családtámogatási rendszerbe kell becsatornázni.
A tartós 2,1 alatti TFR is egy társadalmi kísérlet amiben éppen az összes fejlett ország őslakossága részt vesz.
Mindennel szemben van több tízezer érv mint ahogy mellet is, én csak filozófiai oldalról közelítettem meg, pedig inkább ne tenném....
Lehet hogy az iskolapadban töltött évek alatt szép nagy marhává fejlődnek testileg, növögessenek is, nevelni meg majd én fogom a sajátjaimat, mások ezt bízhatják az iskolára, sok sikert a lurkóhoz. De itt se mindenki egyforma, van aki ott kap értékesebb szemléletmódot és nem a családban.
Igen, a hozzászólásoddal engem igazoltál, hogy ugyan azokat a módszereket amik mindenhol kudarcot vallottak leírtál párat, ami mind mind fontos mert a problémát minden irányból meg kell támadni, csak úgy érhetünk el sikert, lehetne még koncentrálni a meddő és fél meddő párok kezelésére is sokkal jobban, az is éves szinten pár száz vagy ezer új magyar élet lenne.
Szóval millió dolog van amivel lehet segíteni. Én megértem hogy kegyetlennek tartjátok azt hogy gyerekek szülők nélkül nőjenek fel, bár ez sem törvényszerű.
Amúgy én már beszéltem erről nőkkel, és van köztük olyan aki azt mondta ő pénzért simán szülne gyereket ha csak meg kell szülnie, hát mondjuk az ilyen az milyen ember abba ne menjünk bele, nekem is van róla véleményem de most a probléma még mindig a 2,1 alatti TFR.
Nem tudsz egy olyan országot mondani ahol lement a TFR 1,7 re és visszament akár csak kettőre. Azért kellenek más módszerek és a régiek kombinációinak bevetése hogy legyőzzük a problémát.
Amiben egyetértek, hogy ez valóban az állam számára a legdrágább megoldás ami létezik.
Egyébként csak érdekesség, de nem szorosan ide kapcsolódó, ismerek nevelőszülőket is, azt mondták ha egy gyerek 5 éves kor alatt kerül hozzájuk, és nem kerül többé kapcsolatba a családjával ahonnan kiemelik, akkor jó embert tudnak belőle nevelni ha náluk van, akiket látogat a család vagy ők mennek néha vissza az veszett ügy. Ezt csak érdekességképpen mondtam el hogy milyen jó is sok család.
Na a média szankcionálásának gondolatával már is több embernél verted ki a biztosítékot mint hogy átvihető legyen egy demokráciában az amit elképzeltél. Szóval a jelen keretek között zátonyra is futottunk azt hiszem, mivel az egyéni érdek felülírja a közösségi érdeket, éppen úgy mint ahogy a világ kincsét is leígérheted valakinek ha nem akar gyereket akkor sem fog szülni, de ha van akinek kevesebb is elég mint a világ kincse és szül akkor a közösség érdeke az hogy ő minél többet szüljön.