Nem kell telesírni, csak mondjuk egy boltos, szalag mellett melózó nem tanult pluszban. Amíg egy pedagógus, vagy bármilyen diplomás elvégezte az a 4-5 évetMert egy bolti eladó nem találkozik ilyen emberekkel? Vagy egy buszsoffőr?
Persze el lehet menni a szalag mellé is dolgozni, vagy az építőiparba napi 12 órát....
Jó lenne már végre tudomásul venni, hogy a munkák nagy része vagy fizikailag vagy szellemileg nehéz. A tanár csak egy a sok közül, semmennyire sem különleges, és rendkívüli módon irritál a folyamatos siránkozásuk!
Szerintem ha akarnánk, mindannyian tele tudnánk sírni a topikot, hogy miért szar a munkánk....
pluszban (sőt, hogy ha az egyetem 5 év, a szakmunkás meg 3, akkor +7 évet) addig a szakmunkás kereset pár milliót, az egyetemista meg költött pár milliót.
Egy hiányszakmás óraadó kolléga 1700 ft-ot ki tudott alkudni... és még az elég jó is, amúgy nem lenne ennyi; rohadt pedagógus, kétszáz forinttal többet keres, mint a napszámos; csak a napszámost hozzák-viszik, kaja-pia legyen.
Ismerek olyat, aki inkább elment segédmunkásnak építkezésre; a másik volt kolléga villanyszerelőnek nyergelt át. Mert persze lehet mondani, hogy ha nem tetszik el lehet menni máshova és valahol teljesen jogos. Csak halkan kérdem, hogy akkor ki fogja a drágalátos csemetéket tanítani?
De... azt is kérdem, hogy oké, minden munka nehéz, de ugyan annyit ér a gyerekeink neveltetése, taníttatása, fejlődése, felügyelete; mint, hogy a szalag mellett legyártják az n+1. gumilófaszt, vagy, hogy mosolyog e Gizike a pénztár mögül?
Szóval mindenkitől annyit kell elvárni, amennyire megfizetik, ha úgy fizetik, mint egy segédmunkást, vagy az évek elteltével növekedve, mint egy bolti eladó alsó hangon, akkor annyit is kell tőle elvárni mind végzettségben, mind munkavégzésben. Szerintem.
Anyámék azt mondták, menj el fiam tanárnak, nem rossz a fizetés, megbecsült szakma, fűtött helyen vagy. Ebből egyik sem jött be. Mondjuk már alapvetően volt egy indíttatásom a szakma iránt, meg nekem anno egészségügyi okok miatt kényszer is volt; cégek sincsenek a környéken, de úgy általában munkahely nem volt ennyi, mint most -főleg egyes régiókban. A válság után végeztem, de nagyon hely sem volt hova menni, mindenki húzódott vissza a legalább valamilyen szinten megélhetést adó pályára.Azért illene pályakezdés előtt megnézni azt is, hogy milyenek a fizetések a választott szakmàban. Ha azok köztudottan szarok, akkor màs pályát kell vàlasztani. Akkor az eddig rosszul fizetett pályákon előbb-utóbb emelkednek a fizetések.
A legkevesebb ember dolgozik hivatàsból. Ha egy villanyszerelő jól keres, egy ápoló meg rosszul, akkor villanyszerelőnek kell menni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne fizessûk meg pl. az EÜ dolgozókat. De a pályaválasztàst lehetőleg racionálisan kell nézni.
Szerintem.
Egyébként meg jó, hogy előbb-utóbb emelkednek (látjuk a rendőröknél is, hogy mennyire nem), csak még eljön az előbb vagy utóbb, addig ki fog tanítani? Tudom, alturizmus; de a gyerek nevelést és tanítást nem tudod úgy végezni, mint ma sokan teszik a magán szférában, hogy nem baj, ha később ér oda a mester a munkára, nagyobb lesz az öröm. Jó lesz az a kifestés/kőműves munka/villanyszerelés/mezőgazdasági munka stb. két hónap múlva is; a felelősség meg olyan mint a csokoládé fagyi - ami nem is volt... És még ki is fizeted az 5-10+ ezres órabért, és örülsz, hogy legalább előbb, vagy utóbb odaért...
Megjegyzem, hiányszakma, évek óta, főleg egyes szaktanárok -mennyit is emelkedtek a bérek?
10 millió pedagógus országa is (még ha ennyien sem vagyunk, de van, aki duplán számít).Én ezt meg sok pénzért sem biztos hogy vállalnám. Mki annyira qrvaokos....
Érdekes, hogy én nem szólok bele mondjuk a kőműves munkájába (pedig valamennyit tanultam is eredetileg), vagy nem mondom meg a villanyszerelőnek, hogy szerintem, hogy kellene a vezetéket vezetni; vagy épp azt sem mondom meg a fűtésszerelőnek, hogy szerintem nem úgy kéne, hogy a meleg víz felfele tör -pedig az fizika, rendszerbe foglalt valami -na a pedagógia is; nem úgy hasra-ütésre lenne alapvetően kitalálva a dolog.
Nem tudom, hogy az ember elmegy a fogorvoshoz és majd jól elmondja, hogy szerinte, hogy kell fogat tömni? Vagy majd a sebésznek, hogy miként műtsön?
Pedig mindegyiknél voltam már.
De a bolti eladótól a sebészig mindenki marhára ért az oktatáshoz, meg a fejlődéslélektanhoz, mert ő már járt iskolába -vagy mittudomén milyen indíttatásból. Aztán még a gyereknek is jól megmondják, hogy azt nem úgy kell, hülye a tanár szar az oktatás, rohadt politika tehet róla. (A gyerek meg kérdés nélkül elmondja, még azt is, amit a szülő nem is gondol. )
Na @fip7 most kisírtam magam egy időre.