"Háááát...! Az nem teljesen igaz, hogy a fejlődés csökkenti a munkahelyek számát. "
Persze, hogy nem teljesen. Ez egy elmeleti potencial, amit vagy kihasznalunk, vagy nem. Ahol gazdasagos (profitabilis), ott kihasznaljuk. Azonban a gazdasagossag nem az osszkepet nezi tarsadalmi szinten, hanem annak a szempontjat, aki szerint gazdasagosnak kell lennie.
"De mennyi új munkahely született az ipari forradalom óta? Oké, ma kevesebb ember ragad kaszát. "
Ezzel ott kell vigyazni, hogy hasonloan ervelve mennyivel tobb munka volt a szocializmusban, amikor mindenki dolgozott.
"De az emberek harmada(?) - akik nem költöztek lakásokba, és volt annyi eszük, hogy ne betonozzák le az udvart - még ma is dolgozik a saját kis kertjében. Róluk elegánsan megfeledkezünk. "
Abszolut nem, sot kovetendo peldanak tartom, mert van egy rakas vonatkozasa, ami pozitiv egyeni es tarsadalmi szinten is. Sot, dolgoztam is hasonlo projekteken, azonban az elsodleges cel ebben az esetben nem a teljes onfenntartas, hanem a kiegeszites, egeszseg illetve a pszichologiai vonatkozasok (sikerelmeny, empatia, stb.)
"A megnövekedett terméshozam miatt a raktározás, a szállítmányozás, a kereskedelem is megnőtt."
Ez igy van, de ott is gepekkel dolgozunk, ahol megeri.
"Részben ezek miatt ma minden sarkon van egy bolt. "
Azt nem tudom, hogy emiatt van-e minden sarkon egy bolt. Nekem mindig az volt az erzesem, hogy a "nyissunk boltot" a magyar vallalkozoi mentalitas megkerulhetetlen resze, mint mittomen fotosoknal a pitypangok meg a Hold fotozasa.
"Ja, hogy az kereskedelem és nem mezőgazdaság. A konzervipart is az iparhoz soroljuk. "
A kereskedelem is egyre kevesbe emberigenyes.
"A semmiből nőttek ki kutatási és oktatási centrumok. Az árutőzsdén is dolgoznak emberek. Sokáig lehetne sorolni."
Lehet sorolni, de csak azt fogod latni, hogy az igeny elsosorban a kepzett, atlagnal okosabb emberek irant no es akinek a kapa logott eddig ki a szajabol, nem lett a K+F vezetoje sehol.
"Igaz, ma kevesebb ember szájából lóg ki a kapa, de azt a minimum egy-két évtizedet amit tanulással tölt egy-egy dolgozó azt miért nem számítjuk a mezőgazdasághoz?"
Mert miert szamitanank? A mezogazdasaghoz nem kell evtizedeket az iskolapadban tolteni. A biotechnologiahoz igen.
"Sokszor csak definíció kérdése ez az egész. És amilyen radikálisan megváltoztak a klasszikus iparágak ez nyilván lehetetlen helyzet. Az ipar, a céhek átalakulásáról is hasonló okosságokat lehetne írni. A tanulság nagyjából ugyanaz lenne. Hülyeség a korábbi skatulyákat, kategóriákat összehasonlítani a maiakkal."
En nem akarok osszehasonlitgatni, csak jeleztem, hogy az emberanyag alapvetoen nem valtozik, mig a kapcsolatos igenyek igen.
"Mindemellett a szinte semmiből új ágazatok nőttek ki. Van modern eü, komoly oktatás, kutatás, média, szolgáltatóipar stb. Ezek szinte korlátlanul képesek felszívni a képzett emberek tömegeit."
Kepzetteket, ahogy irod. Plusz nagyon tekintelyes mennyisegu ember dolgozik olyan teruleteken, ahol a munkajuk mestersegesen generalt szuksegleteken alapszik, viszont cserebe sokszor annyit keresnek, mint amennyi valodi erteket letrehoznak.
"Hogy mi lesz a munkahelyekkel ha eljön a szingularitás? Attól még messze vagyunk, de majd kitaláljuk akkor. Vagyis majd egy MI kitalálja helyettünk.
"
Nem tudom, eljon-e valaha a szingularitas, szoval nem is varnek ra.
Amit latok, az az, hogy siras lesz a vege, ha nem valtoztatunk.