Társadalmi folyamatok

Nemrég fejeztem be a Forever War-t.
Tipikusan az a regény amit jó pár évig senki se fog nyugaton megfilmesíteni.

A főhős egy átlag egyetemista aki fizika tanárnak tanul, de kirobban egy csillagközi háború egy idegen fajjal és a Föld vezetése (a csillagközi kolonizálás elhozta a békét a Földön, mivel nem kellett tovább marakodni az erőforrásokon), úgy döntött a legokosabb ifjakból kell katonákat gyártani.
Az egész regény lényege, hogy a főhős csak epizodikusan szembesül a galaxisban végbemenő változásokkal, mivel a közel fénysebességgel történő utazás során számukra csak hónapok telnek el, de odakint évek, évtizedek.

A történet 1996-ban kezdődik (1974-ben íródott, de akkor 1 fejezetet kicenzúráztak, mikor 1998-ban kiadták teljesen úgy döntött nem írja át az évszámokat, mivel a történet szempontjából elég fontos volt, hogy a tisztek (akár csak ő maga) vietnámi veteránok legyenek).

Először 2023-ban tér vissza a Földre, éhínség, nyomor, 9 milliárd ember. Terjed homoszexualitás, mivel a világkormány ebben látja a népességszabályozás legegyszerűbb módját. Egyelőre csak Észak-Amerikában és Európában talált táptalajra, de a többi kontinensen is keményen dolgoznak.
Először maradni akar, de mikor lassan mindenki meghal körülötte az anarchiába süllyedő bolygón visszatér a katonasághoz, Holdra szerződik kiképzőtisztnek, de mielőtt elérné megkapja az új parancsot, újabb bevetésre indul, immár tisztként.

Mikor súlyos sérüléssel visszatér, felépülése után megkérdőjeleződik a tiszti alkalmassága ugyanis heteroszexuális... Márpedig mindenki homo, Föld lakossága kereken 1 milliárd, ha valaki meghal a legalkamasabbnak tartott pár génjeiből mesterségesen előállítanak egy új egyedet.
Ha valakinek hetero hajlamai vannak átnevelik, vagy kitörlik az agyát.
Ha még így sem bírnak vele kidobják egy hippi kolóniára valamelyik bolygón ahol a földet túrva üzekedhet.

Az utolsó küldetésről nem lövöm le a poént, de nem véletlenül ragaszkodott a vietnámi veteránokhoz...
meglep, hogy rajtam kívül más is ismeri ezt a könyvet ...

Hát ööö...
Így kezdődött.

AiCtZki.png

Köszi, ez érdekesnek tünik, meg is találtam a könyvet!

A sci-fi műfajban a "nemekkel" való játék egyáltalán nem újkeletű valami. Asimov is írt az Alapítvány és Föld regényében a Solaria bolygóról ami az egyik első Földi kitelepüles volt. Ők genetikailag Hermafroditakká változtatták magukat, és egyedül èltek robot szolgakkal.
Ian M Banks "Kultúra" világában az embereknek meg tök alap ha nemet akarnak váltani, akár többször is lehet..

Jut eszembe, akkor ezeket a könyveket is le kell majd fóliázni?!
Asimov - Robot univerzum ...
ha jól emlékszem, akkor az alapítvány és földben már a robotok is megjelennek

apropó alapítvány: katasztrófa, amit most a sorozatban láthatunk :( teljes woke agymosás

Múltkorában vitatkoztam egy transszal ebben a világkormány kérdésben. Először előadta, hogy igenis az a kívánatos, hogy az USA mondja meg mi legyen itt Magyarországon. Ekkor felvázoltam neki egy lehetséges jövőképet Trump 2024-es visszatérésével, vagy az LMBTQP-ellenes Ron DeSantis elnökségével, majd megkérdeztem tőle, hogy valóban azt szeretné-e, hogy az éppen aktuális USA kormány mondja meg, hogy itt mi legyen a norma? Ekkor elkezdett hebegni-habogni, majd előjött ezzel a határok nélküli világkormány témával, "mint a Star Trek vagy The Expanse". Erre megkérdeztem tőle, hogy ezt a világállamot demokratikus alapon képzeli el, vagyis egy ember-egy szavazat? Válasz: "Hát persze!" Ismét jött a következő kérdésem, hogy szeretne-e egy olyan világállamban élni, ahol az ő létezést szabályozó törvényekről kb. 1.4 milliárd afrikai néger, 1.9 milliárd muszlim, 1.3 milliárd katolikus valamint 1.4 milliárd autoriter rezsimhez szokott kínai szavazzon a kb. 300 millió nyugati fehér balossal szemben? Itt kilépett a Discord-ról. :)
Unfathomably based

Asimov - Robot univerzum ...
ha jól emlékszem, akkor az alapítvány és földben már a robotok is megjelennek

apropó alapítvány: katasztrófa, amit most a sorozatban láthatunk :( teljes woke agymosás
Asimov azért elég túlhájpolt író. Nála azért vannak jobb sci-fi szerzők...
Stanislav Lem, Arthur C. Clark, Brian W. Aldiss,Frederik Pohl,
Frank Herbert,a Sztrugackij testvérek,Philip K. Dick,Harry Harrison...most így hirtelen.

És napjainkban....

Ami nem sci-fi....hanem a valóság kellene legyen.

Ami nem sci-fi....hanem a valóság kellene legyen.

Nekünk már erre sem "futja" a társadalmi gerincből! :mad:

Természetesen ellenezném, hogy havonta verjenek meg Itthon egy-egy "travi-felvilágosítót és/vagy valamelyik szolíd, "viszzahúzódó"-sokat-népszerűsítő "csapat-tagját"!

.

... mikor hetente jobb lenne !!! :hadonaszos:

+ szó-szerint egészségesebb lenne --társadalmilag-- helyre tenni végre ezeket a dolgokat!!!

.

.

"Dániában egy nő megpróbált megállítani egy aktivistát, aki a Korán elégetését tervezte.
A rendőrség közbelépett, és visszaadta a könyvet az aktivistának. Később elégette."

"Dániában egy nő megpróbált megállítani egy aktivistát, aki a Korán elégetését tervezte.
A rendőrség közbelépett, és visszaadta a könyvet az aktivistának. Később elégette."
LMBTQ zászlót vajon lehet ott égetni?

Esetleg ukránt?

Nekem se volt meg! Pedig rohadtjó!
Hát ööö...
Így kezdődött.

AiCtZki.png
Le is pörgettem! Kiváló nyári olvasmánynak bizonyult! A vége a nagy ütközet után, talan túlságosan is antiklimatikus lett, de tetszett!
Egyedül az induló év volt fura, de most utána nezvele olvasom, hogy a szerző is realizálta, de már nem akart rajta módosítani, hogy ne bontsa meg az egész idő vonalat!
Mégegyszer Köszi az ajánlást!
Asimov azért elég túlhájpolt író. Nála azért vannak jobb sci-fi szerzők...
Stanislav Lem, Arthur C. Clark, Brian W. Aldiss,Frederik Pohl,
Frank Herbert,a Sztrugackij testvérek,Philip K. Dick,Harry Harrison...most így hirtelen.

És napjainkban....
Ez eléggé relatív, Én speciel nagyon szeretem, a történet vezetése nyilván más mint a többieké, de a világ felépítése az egyik legjobb. Ugye Philip K. Dick filozofikusabb talán de különálló, nem kapcsolodo történetekkel dolgozik. Arthur C. Clark is remek író de nem raknám elé. Lem nekem nem jött be. Nagy kedvenc még Ian M Banks, és említést érdemel mèg Dan Simmons is!

Most itt a nyári pihi alatt mèg szemezgetek párat a felsoroltakból. Köszi!