Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 006
93
Hát hogy a katonák mikorra kapnak időpontot azt inkább nem mutatnàm be a saját tapasztalataim alapjàn
én, mint valaha volt minden alkalommal már másnapra ...
ha olyan vizsgálat kell, amire várni kéne, akkor hirtelen fekvőbeteggé válok, és akkor is másnap már benn vagyok a vizsgálaton :)
lehet ez szerencse
persze NEM Budapest :)
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 006
93
Nem akarok arra gondolni, hogyan reagálna erre Brüsszel, de föleg az EP. Teljesen kiakadnának...
Különben jó ötlet, èrdemes volna kipróbálni...:)
idei tanévben ismét óraadó vagyok (eléggé "egzotikus" szakmai tantárgy egy technikumban)
sikerült heti 17 órát kapnom ... és még próbáltak rábírni többre (egyébként heti 10 még belefér, így necces)
 
K

kamm

Guest
Mellékesen, ott is sokan panaszkodnak, mint itthon, mert ott is sokan nem tudják megfizetni a privát orvosra az 50-140eurót per alkalom, amiből kb 20 eurót térit vissza a betegbiztositó. Szegénynek lenni mindenütt szar...
De kétségen kivűl, összességében szivesebben megyek kórházba ott, mint itthon. Szerencsére erre csak kicsinységek miatt volt eddig szükség.
Gyerek fogszabályzását szó nélkûl kifizetném, ne ő szenvedje meg az én konfliktusomat a rendszerrel.
Errol van szo. Ideat es szerintem mindenhol a nyugati vilagban ugyanez megy, csak kulonbozo aranyparok (fizu:euktg) menten.
Itt (NYC) van ingyenes helyi insurance plan is mar akar a kozeposztalynak is, de sanszosan a vilag vegere kuldenek, a legszarabb korhazakba; a federal ingyenes (Medicaid) mindenhol van, de abba meg tenyleg csak a gettobol avagy total csorosagbol kerulsz bele, minimalisat fedez (pl rakot, kemot ketlem.) Gyerekeknek van kulon federal (CHIP), az turheto, de az sem kivalo.
Ennek a vege az, hogy ha 40-50 alatt vagy es normalis fizikummal rendelkezel, jo eletmodot kovetsz (nem vagy otvarosan kover, nem dohanyzol, nem rugsz be hetente alban szamar modjara, gyalog jarsz sokat avagy biciklizel, netan rendszeresen sportolsz is), es ha nem vagy altalaban beteges, akkor pay-as-you-go, azaz csak azert fizess, amit igenybe veszel az evek soran. En igy eltem sokaig, tizezreket sporoltam meg evente.
Ugyanakkor az is biztos, hogy maga a szolgaltatas szinvonala kifejezetten magas, igy sokkal kevesbe irritalt a $200/alkalom (nap) vizitdijam, mert abban mar benne volt a labor stb. (Ha meg neha kellett ezt azt csinalni, valami sportserules stb miatt 'vagni' is, akkor azt is kiokoskodtak nekem mindenfele 'kedvezmenyes' aron, parezerbol megusztam mindet - osszesen voltak annyi, amennyit 1-2 ev alatt megsporoltam az eszement modon tularazott biztositasokat kikerulve.)
Viszont gyerekekkel irgalmatlanul megbonyolodik az egesz; ahogy te is irod, egy fogszabalyzot stb azonnal megveszel, mert azt akkor es ott akarod, hogy minden rendben legyen veluk kesobb.
 
K

kamm

Guest
Abszolút. Mondjuk erre lenne egy ötletem.
Nekem van tanári diplomám meg két mérnöki. Ha majd kioregszem a tényleges katonai szolgálatból (50 évesen) szívesen elmennék tanítani. Lehetne akár ez egy életpályamodell ha valaki katona és érez magában affinitàst és már eü, fizikai vagy életkori okok miatt nem tud aktív szolgálatot ellátni àtkepzéssel lehetne tanár. Megkapná a katonai fizut és tanithatna. Két előnye lenne:

1. Lenne tanár aki talán még rendet is tudna tartani.

2. Nem kellene mindenféle tök felesleges alibi beosztasokat csinálni meg az ehhez szükséges adminisztratív (tök felesleges) szervezeteket fenntartani.
Mondjuk ez normalis helyeken alapbol igy mukodik, nem kell hozza torveny sem.
Sot, ideat szo szerint kapkodnak a leszerelt, tapasztalt exkatonak utan a civil szektorban, foleg ha diplomasok es passzolnak a mernoki vagy uzleti lehetosegkhez.
 
  • Tetszik
Reactions: svajcibeka

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
1. Lenne tanár aki talán még rendet is tudna tartani.
Volt egy kollégám, aki pilótából lett tanár, igaz nem 50 évesen, hanem korábban. Hát, szegénynek járt a feje az idegtől, mire végre nyugdíjba ment.

(Nekem mindig furcsák voltak a katonák, főleg a tisztek. Sokan azt hiszik, hogy ők az atyaúristenek. (Értelemszerűen nem mind.) Mint ha a Honvédségen kívül bárkit is érdekelne, hogy ők micsoda nem tudom mik. Lehet, hogy a Honvédségen belül valakik, de a civil életben meg pont ugyan olyan átlagjóskák, se jobbak, se rosszabbak.)

Egyébként semmivel sincs nagyobb képessége rendet tartani, mint bármely más civilnek. Van más eszköz a kezében? Van valami extra képessége? Vagy mitől tudna rendet tartani? A rendet és a fegyelmet nem az iskolában tanítják. És mint látni otthon sem sikeresebb pedagógusok és gyermeknevelők a hon- és rendvédelmi dolgozók; legalábbis nem látni olyan különbséget pozitív irányba; mondhatni 'sőt'.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Tartottam órát gimnáziumban felkérésre az egyik olyan osztályban ahol komolyabb fegyelmezési problémák voltak.
Az újdonság varázsa, meg ha bemegy 1-1 alkalommal valaki mindig ilyen hatással van. Nem kell ebből "a végtelenbe extrapolálni".
De igazából a kisugárzás sokat jelent. Ez nem feltétlen függ össze a katonai múlttal.

Mindamellett jó ötlet lenne ilyen irányba is nyitni az életpálya modellben. Vagy akár kombinálni egy tartalékossággal.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 953
19 251
113
Szingapúrban erre van megoldás: pálcázás. Elverik, kifizettetik a kárt meg a pálcázás költségeit, és ennyi. Ha nincs bűnismétlés, semmi gond. Ha van, akkor következőben már nem 3 botütés jön...

Egyébiránt a kifizetem a büntit pénzes flegma kölyköknek is segít a gondolkodására hatni, kap olyan visszacsatolást is, amit ért, a kemény utcagyerek meg a pénzügyi részéből tanul majd. A metszet ritka.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 445
113
Egy kis reszetelés, meg novaxx, 9/11, divat...
 
  • Tetszik
Reactions: luperator

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Szingapúrban erre van megoldás: pálcázás. Elverik, kifizettetik a kárt meg a pálcázás költségeit, és ennyi. Ha nincs bűnismétlés, semmi gond. Ha van, akkor következőben már nem 3 botütés jön...

Egyébiránt a kifizetem a büntit pénzes flegma kölyköknek is segít a gondolkodására hatni, kap olyan visszacsatolást is, amit ért, a kemény utcagyerek meg a pénzügyi részéből tanul majd. A metszet ritka.
Pozsonyi Ádám már mikor megénekelte, hogy "zsandárt közterekre, kalodát és bitót; botozással teremtünk majd európer nívót".
Aztán meg hivatalos helyen (most nem írnám, hogy hol ki) meg csak les, hogy ha mint javaslat fel van vetve... :) :(
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 445
113
Pozsonyi Ádám már mikor megénekelte, hogy "zsandárt közterekre, kalodát és bitót; botozással teremtünk majd európer nívót".
Aztán meg hivatalos helyen (most nem írnám, hogy hol ki) meg csak les, hogy ha mint javaslat fel van vetve... :) :(
Pozsonyi Ádám for Gazsiságügyi miniszter!
Rendszeresen olvastam a Pellengér rovatát... Sajnos se G*cizők sem Tekintetes úr koncerten nem voltam...
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Volt egy kollégám, aki pilótából lett tanár, igaz nem 50 évesen, hanem korábban. Hát, szegénynek járt a feje az idegtől, mire végre nyugdíjba ment.

(Nekem mindig furcsák voltak a katonák, főleg a tisztek. Sokan azt hiszik, hogy ők az atyaúristenek. (Értelemszerűen nem mind.) Mint ha a Honvédségen kívül bárkit is érdekelne, hogy ők micsoda nem tudom mik. Lehet, hogy a Honvédségen belül valakik, de a civil életben meg pont ugyan olyan átlagjóskák, se jobbak, se rosszabbak.)

Egyébként semmivel sincs nagyobb képessége rendet tartani, mint bármely más civilnek. Van más eszköz a kezében? Van valami extra képessége? Vagy mitől tudna rendet tartani? A rendet és a fegyelmet nem az iskolában tanítják. És mint látni otthon sem sikeresebb pedagógusok és gyermeknevelők a hon- és rendvédelmi dolgozók; legalábbis nem látni olyan különbséget pozitív irányba; mondhatni 'sőt'.
Szemkontaktus. Új tanárként, ha merev arccal mélyen a kiscsávók szemébe néztem, pillanatok alatt visszafogták magukat.
Az első pár alkalommal szerintem érdemes határozottnak, keménynek, szigorúnak, katonásnak lenni, megmutatni, hogy ki az alfahím az osztályban, mert a kölykök is ösztönösek (Csányi Vilmos etológus egyik könyvének címe, "A kutyák szőrös gyerekek" megfordítva is működik.), sokkal jobban reagálnak érzésre, hangulatra, "szagra" mint racionális érvekre. Nem az számít, mit mondok, hanem az, hogy hogyan mondom. Nyugodtan, határozottan, de az első pár alkalommal semmi esetre sem partnerként, hanem erősebbként.

Talán ez az, ami jól mehet a katonatiszteknek, akik megszokták, hogy fiatal, életerős faszikkal nézzenek farkasszemet. De ez önmagában nagyon kevés, csak arra elég, hogy rend legyen az osztályban. (Bár manapság már talán ez sem kis eredmény.)

A gyerekeknek jó, ha tudják, merről fúj a passzátszél. Környezetük, világuk, szüleiket is beleértve, sokszor hiteltelenek, megbízhatatlanok, kiszámíthatatlanok, következetlenek, gyengék, megalkuvók. Erőszakkal bőven, de erővel alig találkoznak. Jó az, ha van egy stabil pont, kiszámíthatóság, következetesség. Hogy ennél a tanárnál ezek a szabályok, ezek a keretek - és nem akarom kipróbálni, milyen az, ha áthágom őket, és elsősorban nem azért, mert az túl kockázatos lenne, hanem mert jó abban megnyugodni, hogy végre tudom, hol a helyem. Innen pedig csodálatosan lehet építkezni, megismerni az egyes gyerekeket és kialakítani azt a rugalmas (iskolai), segítő környezetet, amelyikben mindegyikük tud fejlődni.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Egy kis reszetelés, meg novaxx, 9/11, divat...
Látod, ilyenekről kellene beszélgetni de ebben az országban, ami a tv-n kívül történik, az nem létezik. Egy reakciót nem kaptál rá, holott azért már mindenki érzi, hogy vannak bajok.
Idehaza nincs Agenda, nem kell beszélni róla, az oltás jó, hát ki lehetett bírni, akinek meg baja lett tőle, nem volt a tv-ben, nem írta a mandiner vagy a 444 szóval ilyen nincs. Most háború van a szomszédban, év elején még fixen kaptuk a kőolajszármazékokat, most már vagy arra vagy a kajára megy rá gatyánk hamarosan.
Nem kell beszélni a népszámlálásról sem, amiben jobban kíváncsiak mibe laksz, mivel fűtesz meg mivel jársz munkába mint rád. A karbonadót meg se kell említeni, hisz hol van az még, pedig azt ez alapján fogják majd számolgatni. A digitális azonosítás se téma, szörnyülködünk Kínán, de mi bezzeg azt is jobban tudjuk, végeredményben az se lesz rossz meg hát egyszerűbb is lesz.
Érdekes őszi-téli szezonnak indulunk neki idén is.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 445
113
Látod, ilyenekről kellene beszélgetni de ebben az országban, ami a tv-n kívül történik, az nem létezik. Egy reakciót nem kaptál rá, holott azért már mindenki érzi, hogy vannak bajok.
Idehaza nincs Agenda, nem kell beszélni róla, az oltás jó, hát ki lehetett bírni, akinek meg baja lett tőle, nem volt a tv-ben, nem írta a mandiner vagy a 444 szóval ilyen nincs. Most háború van a szomszédban, év elején még fixen kaptuk a kőolajszármazékokat, most már vagy arra vagy a kajára megy rá gatyánk hamarosan.
Nem kell beszélni a népszámlálásról sem, amiben jobban kíváncsiak mibe laksz, mivel fűtesz meg mivel jársz munkába mint rád. A karbonadót meg se kell említeni, hisz hol van az még, pedig azt ez alapján fogják majd számolgatni. A digitális azonosítás se téma, szörnyülködünk Kínán, de mi bezzeg azt is jobban tudjuk, végeredményben az se lesz rossz meg hát egyszerűbb is lesz.
Érdekes őszi-téli szezonnak indulunk neki idén is.
Néha próbálkozok ilyen hírekkel... Nem sok sikerrel. Alusipka föl!
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 445
113
Status
Not open for further replies.