Off. Már boccs, de az óvoda pedagógusnak ne legyen az a feladata, hogy olvasni tanítsa a gyereket. Mindennek eljön az ideje. Ha úgy érzed, a kisgyereked már érett rá, foglalkozz vele, és fog tudni 20-ig összeadni. Én is ezt teszem. Mellesleg az autómárkák nagyrészét vágja az ötéves kiscsaj, és olyan egzotikus állatokat ismer, amikről az átlag emberek nagyrésze haláláig sem hall. Mert foglalkozva van vele. Ami az iskolarendszerben történik, ami a gyerekek felkészültségével történik, az a szülő felelőssége is. Mindenkinek mindent szabad. A kölykök nagyrésze neveletlen, kezelhetetlen (talán ezért sincs kedve a fiataloknak tanárnak menni), és ha hülye a gyerek és karót visz haza, a tanáron van számonkérve, hogy hogy merészelte ezt. Szóval itt a legnagyobb baj a rohadt liberalista társadalom, ahol mindenkinek mindenhez joga van, de kötelessége lófasz nincs. A tanár meg "hozott anyagból" dolgozik.
off Nem az a feladata de mért ne? Nem kényszer. Nem baj ha nem megy. De általában igen. Persze MOon nem fenyeget ilyen gond mert kvázi nincs ovodapedagógus.
Az otthoni nevelés nem értem mért megy Svájc, Spanyolban... jobban. Mondjuk sztem úgy indul, hogy MOon a szülők nagyja dolgozik. Nincs az meg, hogy anyuka nem vagy 50%ban. A magyar oktatásra sok mindent rá lehet mondani, de hogy liberális lenne azt tuti nem. Illetve persze minden viszonylagos. A Svájci, Spanyol oktatáshoz képest keményen konzervatív. Mégis kint egyértelműen működik.
Az egyik gond csak, hogy tanárnak ~70%al kevesebben mennek mint kellene. A másik, hogy a végzettek jelentős része soha nem tanít és aki marad ott is baromi nagy a lemorzsolódás.
----
@plushun Nekem az örök kedvencem, hogy aki nincs megkeresztelve az automatikusan megy a pokolba. Kínaiak, Indiaiak, Indiánok, Inkák... eléggé megszívták az örökkévalóságig fognak a pokol tüzén szenvedni. Akár milyen ha tetszik tökéletes keresztényi életet is éltek. A kedvenc, hogy az a kisbaba is akivel nem futottak el a paphoz és pl félévesen meghalt az is örökké a pokol tüzén fog kínok közt szenvedni. Milyen igazságos és irgalmas is a keresztények istene.
btw emiatt van, hogy én (meg aki meg van keresztelve) az tud keresztelni. Katolikus iskolai pályafutásomat erősen kikezdte, hogy ~10évesen erre rámutattam és hittanon többször rákérdeztem.
Nem kell az aki gondolkodik az biztos.
---
@Ursula Tévedsz ez az általános. Az okokat is kb látom. Mi pl 10+éve szívjuk fel az oktatásból az angol, német, matek, fizika, reál tanárokat. Ahol CVn rajta van ez kb azonnal jöhet ACre. Sajnos már nincs kit felszívni, illetve kb azt az angol tanárt nem vesszük fel aki 20éve alsóban tanít és kb annyit is tud. Nem nehéz őket meggyőzni sem. 400bruttora meg a szép kártya, önkéntes nyugdíj befizetés, ingyen reggeli, ingyen masszázs, medicover csomagra... kb mind jön. Ha huzza a száját akkor azt mondjuk hogy ha beválik akkor fél év múlva ez ugrik 500ra aztán mediorként 800ra ami aki hajt 2év. Most mennyi egy 0-10éve tanító bruttója? Ennyi.
Belgiumról fogalmam sincs. Az biztos, hog külföldi gyerekek nagyon nehezen integrálhatóak, beleverhetőek a magyar oktatás 1*1méteres kockájába. Fordítva sokkal egyszerübb teljesen általános, hogy a nem érdekli kettese van gyerekből kint figyelmes, érdekli, jó tanuló lesz. Így magyar fejjel tényleg teljesen abszurd mintha az iskolák tanító szorakoztató központok lennének. Magyar oktatásban felnöttként elsőre nem is érti az ember mi megy kint.
---
@blogen "
Az oktatás színvonaláért nem Pintér, Orbán vagy akárki más politikus felelős, hanem csak és kizárólag a tanár, aki bemegy az órára azt megtartani!"
Az egyik fő gond, hogy már nincs aki bemenjen megtartani. Gondolom nálad Orbánnak, Pintérnek.... ehez sincs köze. A NAThoz végképp nem.
---
Na én befejeztem az offot.