Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Nekem kicsit úgy tűnik, burokban élsz. Nem a kijelentéseim önellentmondásosak, hanem a helyzet, amit leírok. Tisztességes cég? Az micsoda? Én olyat még nem láttam.
A kapitalizmus nem a tisztességről szól. Csak a pénzről. A pénzhez meg jó számok kellenek. A jó számokat pedog nem a valódi problémák valódi megoldásai generálják.

Ha van egy probléma, arra indul egy projekt, amihez hozzárendelnek számokat, de ahogy közeleg a határidő, elkezdik a számokat torzítani a megoldáshoz, a gombhoz varrják a kabátot, majd zárnak, hogy év végével meglegyen az award.
A corporate cégek nagy jellemzője, hogy általában nagyon kevesen vannak azok, akik tényleg értik és átlátják az adott cég profilját adó rendszert, terméket, szolgáltatást. A többi csak a seggét védi és csak úgy tesz, mintha nélkülözhetetlen lenne. A jelenségnek neve is van, úgy hívják: alibizés.
Különféle leaderek, menedzserek, céges autóért hajtó kisvezetők tologatnak meetingeken exceltábla riportokat egymásnak, indítgatnak projekteket, metrikelnek, meetingelnek a további meetingekről, egyhelyben pörögve. Van olyan kollegám, akit arra mérnek, hogy egy évben hány projektet indított el.
Senkit se érdekel, hogy abból hány záródott le, vagy ha mégis, az eredmény már tényleg nem számít. És neki is van egy főnöke és annak is van egy főnöke. És senki se akar rossz számokat látni.
Egy korábbi üzletágban arra metrikeltek, hogy hány turbinás projekt indul egy évben. Negyedévente ment a csekkolás, mi, hogy áll. Volt egy egység, amit elkezdtek gyártani az egyiptomi ügyfélnek, majd az visszamondta, fél év után találtak rá egy indonéz vevőt, az ami a gép baloldalán volt, átkérte a gép baloldalára, majd mikor már majdnem kész lett az egység, visszamondta. De sebaj, mert a projektmenedzsment talált rá pakisztáni vevőt. Az is újrakonfiguráltatta, majd kiderült, hogy egy másik - belső - üzletág egy másik technológiájú géppel kiszortotta a pakisztáni buliból ezt a masinát. Nem ment sehova, de legalább másfél évig munkát adott a cégnek. Aki meg mivel házon belül történt a kiszorítás, kreatívan lekönyvelte ezt is nyereségnek, kicsit megosztva a számokat a két üzletág között. Kb egy negyven millió dolláros masina dekkolt évekig a gyárudvaron, mire sikerült - további extra munkával és költséggel - vevőt találni rá. Ahogy az is sajátos "problémamegoldás", hogy ha a tőzsde úgy kívánta, raktárra gyárottak közel 60 darab erőművet mindenféle megrendelés nélkül, mert ennek is az volt az optikája, hogy a cég erős és ez is belefér. Megteheti. Ez mindaddig negligálható probléma, amíg a nagybefektetői kör el nem kezdni viszgálni a cég számait. Mert hiába nagybefektető valaki, valószínű ő is hitelekből él, csak ő nem egy lakáshitel "boldog" tulajdonosa, hanem 20-30 milliárd dollárnyi hitelt futtat meg a piacon. De ő is függésben van. így amikor neki is virítani kell a lóvét, akkor derül ki, hogy a cég megrendelések nélkül játsza az erőset. A tőzsde újraárazza a profilt és kialakul a süllyedő hajó effektus. A befektetők elkezdenek menekülni a cégtől, mert "gondnak, szarnak nincs gazdája", az ilyen cég kompromittáló. Az ilyen krachok megelőzhetők lennének, ha nem csak a számokat bűvölnék, hanem valóban tisztességes lenne a piaci magatartás. De abban nincs meg a maximális profit.

A kapitalizmus a kockázatról és a profitról szól.
Előfordul, hogy olyan banánhéj tenderek jönnek szembe, melyek amúgy szépen profitálnának, szimplán a számok alapján. Csak annyi a feltétel, hogy azzal szerződik le az afrikai ügyfél mögött álló befektető, aki az aláírás pillanatában már hajóra tudja rakni a húsz-harminc millió dolláros erőművet. Hajóra rakják. A hajó kifut Máltából, majd jön a hír, mégse lesz aláírás, mert kormányváltás van. Aztán kiderül, hogy a konkurens világcég hintáztatta meg a gyártót, hogy ráugorjon a kamu ügyletre. Ennyit a piaci tisztességről. De nem szabad hisztizni, mert az a gyengeség jele és az azonnal meglátszik a tőzsdén. Keep Smiling!
Majd az is kiderül, hogy ha lett volna aláírás és szállítás, akkor is csak a 20 százalákát fizették volna ki, de további árengedmény lehetősége mellett! A fennmaradó nyolcvan százalékot csak majd akkor, ha az egység profittal képes termelni és majd abból. Vagyis eleve csak nettó veszteség lett volna az egész.
De még erre is ráugranak, mert egy erőmű az egy partraszállás, tehát politika. És egy aláírt projket az egy újabb szép szám.

Ha azért tartunk fent egy csapatot, mert van egy probléma, ami folyamatos kihívás elé állítja a céget, arra a józan paraszti ész azt mondja, feküdjünk neki és egyszer s mindenkorra oldjuk meg.
De nem. Felveszünk embereket, akiknek munkát ad, hogy bár nem értenek a dologhoz, de kezelik azt.
Nem bírnak vele? Vesznek fel mégtöbb embert. Megoldódik a probléma? Nem, de ennek a csaptnak van egy főnöke, aki minden évben ki tudja mutatni, hogy mennyit dolgoztak és pláne azt, hogy mennyivel bővültek évről évre. És a plusz emberek már alvezéreket igényelnek, így a régió menedzserek alá szub-régió menedzsereket neveznek ki, akiknek a team leaderek riportálnak, akiknek a specialist-ok dolgoznak a kezük alá. És mindenki nagyon büszke, hogy milyen szép nagy az org chart és, hogy " a mi csapatunk bővült idén a legjobban, mert már három új intern-ünk is van!" Minél nagyobb a bürokrácia, annál nagyobb iroda kell. Igaz, ezt a kis csintalanságot a Covid csúnyán felszínre hozta.

Az a vicc, hogy kellő mérnöki ráhatással az ilyen terebélyes bürokrata divíziókat pikk-pakk le lehetne automatizálni, ha a vevő könnyen és precízen dolgozhatna egy naprakész adatbázisból, amiben az árakat és a raktárkészletet is a lehető legkisebb emberi beavatkozással optimalizálnák. Ez lenne a XXI. század.
Ehelyett a valóság az, hogy nemhogy a saját raktárkészletet nem szokás ismerni, de még azt se, hogy mi van a eladva, felszerelve, mit kellene kicserélni és abból mi az, ami aktuálisan még létezik és egyátalán beszerezhető. Ehhez kell ám a sok ember és igazából ez a XXI. század.
Az automatizáció világában csak a direkt meg nem oldott problémák adnak alibi melóhelyeket a munkavállallóknak.
Ez mind szép és jó.
De megint ellentmondásos.
Ha a profit mindenekfelett, akkor miért tartanak fel egy halál felesleges és túlméretezett menedzseri bandát?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 165
60 925
113
Ez mind szép és jó.
De megint ellentmondásos.
Ha a profit mindenekfelett, akkor miért tartanak fel egy halál felesleges és túlméretezett menedzseri bandát?
Mert a profit virtuális. Nem a nettó pénz számít, hanem a tendencia. A számok. A tendencia az, hogy megtehetik, hogy egy ekkora menedzseri bandát tartsanak fenn. Mert ez a nagyság jele. És mert ekkora a cég, az már fajsúlyos lesz a tőzsdén, ami tovább növeli a cég értékét.
Te 36 éves korodra lakást tudtál venni. Gazdag vagy. Hitelre vetted, mert adtak neked hitelt. Tehát nem a tied a lakás, hanem a banké, de te laksz benne. Van hol laknod, ezért van állásod, van TB-d, van egzisztenciád, vehetsz fel újabb hiteleket.
Pedig nincs is lakásod.

Tudod, a kapitalizmus olyan, mint egy influencer insta-profilja.
Tegyük fel, hogy molnibalage kitalálja, hogy odaáll egy Porsche mellé, lő pár szelfit a mobiljával és ezt profilképként felrakja az instára, hogy ő a Porschés Balázs. A látszatgazdag. Virtuálisan profitot maximalizált, mert egy százezer forintos mobillal csinált egy 60 milliós Porsche tulajdoni viszonyt.
Erre a gyors és látványos felfutásra alapozva húzza be a követőit, celebbé válik. Lent a kisboltban reggelente hitelre veszi a kiflit, mert na nehogymá ne tudná kifizetni a kiflit! Kifizeti, hiszen a Porsche mellett telik erre is. Kifizeti majd, no para.
Nincs is para, mert a kisboltos a péknek azt mondja, nyugi, ki lesz fizetve a reggeli áru, mert Porsche-s fiú a vevő, tehát ahonnan ő jött, ott van lóvé rendesen. A pék azt mondja a molnárnak, hogy nyugi, ki lesz fizetve a liszt, mert a boltosnak nagyon menő az ügyfélköre, stabil a piaci háttér. És így tovább. A piac örül a pörgésnek.
Pedig valójában nincs is pénz. Sose volt.
Addig tart a profitmaximalizálás, amíg el nem kezdik megszámolni a pénzt. Akkor van egy krach, leírják a veszteséget, majd kezdődik minden előlről.
Valószínű a molnár lehúzhatja a rolót, ő lesz aki a leginkább bukik.
De a lényeg, hogy látszódj erősnek, vigyorogj 32 foggal és a trendek mindig legyenek megfelelőek. Akkor profitod is lesz.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
A corporate cégek nagy jellemzője, hogy általában nagyon kevesen vannak azok, akik tényleg értik és átlátják az adott cég profilját adó rendszert, terméket, szolgáltatást. A többi csak a seggét védi és csak úgy tesz, mintha nélkülözhetetlen lenne. A jelenségnek neve is van, úgy hívják: alibizés
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 730
30 253
113
Téged bántottak kiskorodban.

Jól gondolom?
Lehet, hogy nem, de ha így folytatja, akkor fogják.
Mert nekem kéne azt is fizetni és még azzal is szórakozni. Levenni, felvenni, tölteni, stb.
Ja. Az állam majd megtörli az orrodat, ha taknyos vagy, meg homlokon puszil, ha fáj a pocikád.
Mert a profit virtuális. Nem a nettó pénz számít, hanem a tendencia. A számok. A tendencia az, hogy megtehetik, hogy egy ekkora menedzseri bandát tartsanak fenn. Mert ez a nagyság jele. És mert ekkora a cég, az már fajsúlyos lesz a tőzsdén, ami tovább növeli a cég értékét.
Te 36 éves korodra lakást tudtál venni. Gazdag vagy. Hitelre vetted, mert adtak neked hitelt. Tehát nem a tied a lakás, hanem a banké, de te laksz benne. Van hol laknod, ezért van állásod, van TB-d, van egzisztenciád, vehetsz fel újabb hiteleket.
Pedig nincs is lakásod.

Tudod, a kapitalizmus olyan, mint egy influencer insta-profilja.
Tegyük fel, hogy molnibalage kitalálja, hogy odaáll egy Porsche mellé, lő pár szelfit a mobiljával és ezt profilképként felrakja az instára, hogy ő a Porschés Balázs. A látszatgazdag. Virtuálisan profitot maximalizált, mert egy százezer forintos mobillal csinált egy 60 milliós Porsche tulajdoni viszonyt.
Erre a gyors és látványos felfutásra alapozva húzza be a követőit, celebbé válik. Lent a kisboltban reggelente hitelre veszi a kiflit, mert na nehogymá ne tudná kifizetni a kiflit! Kifizeti, hiszen a Porsche mellett telik erre is. Kifizeti majd, no para.
Nincs is para, mert a kisboltos a péknek azt mondja, nyugi, ki lesz fizetve a reggeli áru, mert Porsche-s fiú a vevő, tehát ahonnan ő jött, ott van lóvé rendesen. A pék azt mondja a molnárnak, hogy nyugi, ki lesz fizetve a liszt, mert a boltosnak nagyon menő az ügyfélköre, stabil a piaci háttér. És így tovább. A piac örül a pörgésnek.
Pedig valójában nincs is pénz. Sose volt.
Addig tart a profitmaximalizálás, amíg el nem kezdik megszámolni a pénzt. Akkor van egy krach, leírják a veszteséget, majd kezdődik minden előlről.
Valószínű a molnár lehúzhatja a rolót, ő lesz aki a leginkább bukik.
De a lényeg, hogy látszódj erősnek, vigyorogj 32 foggal és a trendek mindig legyenek megfelelőek. Akkor profitod is lesz.
Minden csak "papíron" létezik. Meg statisztikában, gyönyörű diagrammokkal illusztrálva. Ez egy MLM rendszer, amiben a kiinduló pont egy olyan hazugság, amit senkinek sem érdeke leleplezni, hiszen akkor alapjaiban kérdőjelezi meg a "rendszer" létezésének jogosultságát, aminek ő maga is az eleme, így önmaga legitimációját is kétségbe vonná egyúttal. Amióta létezik a marketing/reklám, azóta nem az áru/szolgáltatás minősége a fontos, hanem az illúzió, életérzés, a sugallt kép, amit rólad kialakít a birtoklása. Viszont ezt tudatni kell mindenkivel, mert hiszen ennek csak akkor van értelme, ha visszaigazolják (lájk) az instán, a facén, a tiktokon, a tgn vagy isten tudja milyen platformon. Ha megkapod a "megérdemelt" alátámasztásodat, viszonzod azoknak, akik megtették, tehát cinkossá válsz, együtt fújjátok a lufit még nagyobbra. Az egész rendszer annak az ígéretén alapul, hogy valaki valamikor majd egyszer valódi értéket fog beletenni a rendszerbe. Azért döbbenetes az egész mert az un. kommunizmus illetve szocializmus, ugyan ezen elvek mentén működött. Viszont ami számomra még rettenetesebb, az az, hogy amíg a szocializmus "emeberarcú" volt, addig az un. kapitalizmus már nem az, itt a profit, amire hivatkoznak, meg a szabályokra, amit ők sem tartanak be, meg a tulajdonosokra/befektetőkre, akiket soha sem látott senki. Biztos láttad az Egymillió fontos bankjegy c. filmet. Ennyi az egész. (
)
Ha alátásztod a Rendszer hazugságait, a Rendszer megengedi a létezésedet önmagán belül, magyarul megveszteget azzal, hogy egy látszólagos biztonságot nyújt neked, hitelt ad a hazugságaidnak. Hitelt. Míg a klasszikus társadalmakban az érték mérő a teljesítmény/tudás volt, addig a mai, tudatosan elfuserált prefalanszter valóságunkban, ezeknek a látszata. Ezért illuzórikus az egész. Nincs mögötte érték, csak az értékek hangoztatása, a "Fiat lux" "fiat luxus"-sá vált, luxus eredeti jelentése:https://www.arcanum.com/hu/online-k...etimologiai-szotar-F14D3/l-F2DF6/luxus-F2FBC/, vagyis az "illuminati" elérte célját, a valóság átlátszóvá vált, csak az "létezik" amit a Rendszer láttat velünk, ergo, egy szimulációban élünk.
 
M

molnibalage

Guest
Hatalmasat zuhant a születésszám. A "családtámogatások" megbuktak. Talána ha az egészségügyet és az oktatást fejlesztenék, szívesebben vállalnának gyereket a magyarok?
A teljes termékenységi arányszám, vagyis a mutató, amely azt jelzi, hogy egy nő élete folyamán átlagosan hány gyereket szül, az egy évvel ezelőtti 1,57-ről 1,54-re csökkent.
Nem hinném, hogy direkt korreláció van.
Mivel az ratkó korszak gyerekei is egye idősebbek, egyszerűen kevesebb potenciális szülő van már.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Nem hinném, hogy direkt korreláció van.
Mivel az ratkó korszak gyerekei is egye idősebbek, egyszerűen kevesebb potenciális szülő van már.

Gondolom a Ratkó-korszak gyerekeinek gyerekeire gondolsz. Igen, a 70-es évekbeli utolsó nagyobb demográfiai hullám is már kifelé tart a potenciális szülőségből. A nők már nagyrészt mindenképp kikerülnek, már a hullám vége is negyven múlt. Ebben a korosztályban azért még mindig a nagy többségnek lett gyereke, legalábbis ismerősök, osztálytalálkozók stb. alapján, de kevesebbnek, és kevesebb átlagban, mint az idősebb korosztályokban. Viszont a később születetteknél úgy tűnik a nyugati trendet követi a gyermektelenség terjedése. Nem hiszem, hogy ennek elsősorban anyagi oka lenne, vagy az "oktatásegészségügy". Ez kulturális, értékrendbeli shift. Anyagi ok legfeljebb éppen a nagyobb jómóddal függ össze, amit nem akarnak feladni. Bár már a szockóban is szállóige volt a "kicsi vagy kocsi". A szomorú azt látni, hogy sok olyan potenciális szülőnek sem lesz gyereke, akik megengedhették volna maguknak, csak korlátozta volna a szabadságukat, vagy éppen "utálják a gyerekeket" (persze ezt férfi mondta ki nyíltan). Jó génállománnyal rendelkező, életrevaló emberek is szép számmal utód nélkül, miközben a tudjukkik gyártják a purgyékat, akik max. arra lesznek jók, hogy megkéseljék pár ezer Ft-ért a már nyugdíjas előbbieket, vagy szerény képességű segédmunkásként azonnali bontásra érdemes tetőket csináljanak, amiért a csaló vállalkozó tízmilliókat gombol fel. Bár a pasik még 50-esen is összehozhatnák elvileg még egy fiatalabb csajjal. Ha van ilyen, és hajlandó. A megállapodott, anyagi biztonságot nyújtó pénzes fickóknak van esélye.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 967
32 258
113
Loppert mintha nem lett volna mocskos szájú, de azért ami tett, azért megjutalmazták később 2010 után, rakat helyen volt "elismert munkaerő" ...

Nyilván akkor is szépreményű leendő fideszkáder volt már egyetemistaként, amikor bekiabált Medgyessynek, nem pusztán megjutalmaztak egy addig számukra ismeretlent ezért. De bizonyára segített a karrierjén... (a wiki szerint 2003-ban lépett be a Fideszbe, és nemsokára Rogán Antal személyi titkára lett.)
 
M

molnibalage

Guest
Gondolom a Ratkó-korszak gyerekeinek gyerekeire gondolsz. Igen, a 70-es évekbeli utolsó nagyobb demográfiai hullám is már kifelé tart a potenciális szülőségből. A nők már nagyrészt mindenképp kikerülnek, már a hullám vége is negyven múlt. Ebben a korosztályban azért még mindig a nagy többségnek lett gyereke, legalábbis ismerősök, osztálytalálkozók stb. alapján, de kevesebbnek, és kevesebb átlagban, mint az idősebb korosztályokban. Viszont a később születetteknél úgy tűnik a nyugati trendet követi a gyermektelenség terjedése. Nem hiszem, hogy ennek elsősorban anyagi oka lenne, vagy az "oktatásegészségügy". Ez kulturális, értékrendbeli shift. Anyagi ok legfeljebb éppen a nagyobb jómóddal függ össze, amit nem akarnak feladni. Bár már a szockóban is szállóige volt a "kicsi vagy kocsi". A szomorú azt látni, hogy sok olyan potenciális szülőnek sem lesz gyereke, akik megengedhették volna maguknak, csak korlátozta volna a szabadságukat, vagy éppen "utálják a gyerekeket" (persze ezt férfi mondta ki nyíltan). Jó génállománnyal rendelkező, életrevaló emberek is szép számmal utód nélkül, miközben a tudjukkik gyártják a purgyékat, akik max. arra lesznek jók, hogy megkéseljék pár ezer Ft-ért a már nyugdíjas előbbieket, vagy szerény képességű segédmunkásként azonnali bontásra érdemes tetőket csináljanak, amiért a csaló vállalkozó tízmilliókat gombol fel. Bár a pasik még 50-esen is összehozhatnák elvileg még egy fiatalabb csajjal. Ha van ilyen, és hajlandó. A megállapodott, anyagi biztonságot nyújtó pénzes fickóknak van esélye.
Kényelmes ezt gondolni.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Minek kell annyit szűlni?
Az EU-t meg kell tisztítani a selejttől, le kell zárni a külső határokat (ha kell fegyverekkel), a többiek meg szaporodjanak nyugodtan aztán úgy járnak majd mint dr. John Calhoun patkányai.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 458
23 923
113
Amikor én jártam oda anno, még nem voltak ilyenek. Akkor automatika, villamos hajtás szakirány volt az, ahová legkevesebben vágytak önként, de tanulmányi eredmény alapján lehetett választani, ez volt a legnépszerűtlenebb. Épületvillamosságot oktatni fősulin mint fő szakirány? :eek:
Igen automatikán lett olyan, hogy épület és közműautomatizálás ez kb épületvillamosság és pont, kb vicc az egész, mindenki arra megy, a hajtások nehéz automatikán.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Az USA-ban napjainkban nem egy helyen már nyugdíjas tűzoltókat és rendőröket vesznek rá arra, hogy állami középiskolákban valahogy kompenzálják az égető tanárhiányt. Ez előbb, vagy utóbb, de másutt is elő fog fordulni.
Folyamatosan hívnak a németek, hogy legalább online menjek vissza tanítani, mert nincs tanár, illetve van, aki felolvas, de nem tud válaszolni, ha éles mechanikai/hegesztési/anyagos gond van. Már ott tartanak, hogy elég lenne, ha heti 3 órában Q-A szekciót tartsak.

Komoly gond lesz ebből, ha nem tudnak normálisan anyagtudományt és társait tanítani.

Nincs high-tech ipar sem high-tech társadalom high-tech mikro/makro anyagtudomány nélkül - mínusz adóparadicsom/bank országok.

Szóval ez a full coroporate szemlélet vezet olyan szintű buktához, amit nekem sikertörténetnek nem tudsz eladni.
És, ha még csak lentebb megyünk majd a lejtőn.

Amúgy egész mérnök karrierem alatt izgatott az a kérdés, hogy az a tudás hogyan örződik meg, amit nem tanítanak sehol, de mégis ahhoz vezetett, hogy egy YF-22 vagy YF-23 létezett már 1991-ben adatpív hajtóművel is.
Ezeket az általad említett majom mérnöki legózással nem szülöd meg. Soha.
Trial and error alapon sem.

Itthoni relevációja ennek kb. a nagyerőmű építés.
Ha ezeket elfelejtjük, akkor jó drágán fel lehet majd találni újra a meleg vizet.

Amúgy nálam is megvan ez a felejtés.
Anno tudtam egy repszimet durván moddolni.
Ma már a saját változtatásaimat sem értem meg.
Pedig ÉN csináltam.... ÉN találtam ki.
Az a baj, hogy mindenre manapság az aggillllllitást és társait próbálják ráhúzni, plusz a folyamatok/munkakörök annyira szét vannak törve - hogy minél egyszerűbben és olcsóbban lehessen az embereket pótolni.

Ez egyfelől "fenntarthatóbb" a cégnek, mert egyre kevesebb specialistára szorulnak rá, könnyebb a "global sourcing" másrész egyre kevesebben látják át a rendszert/terméket, így kevésbe

Régen páran egészen lent kezdve értek fel és láttak mindent. Manapság mindenki karriert akar és folyamatosan ugranak egyik helyről a másikra, így igazából a névjegykártya fejlődik, de nem az ember és főleg nem a big picture a fejében...
Eleve azt se látom, hogy ki taníthatná meg a gondolkodást?
Pedig ez kell. Az iskolában megtanítanak nagyban leegyszerűsítve 50 probléma megoldására. Valakik ebből egy megoldási sémát tanulnak, valakik meg mesterien begyakorolják ennek az 50 problémának a tankönyvi megoldását.

Ma ott tartok, hogy gondolkodni tanítok embereket, mert eddig a full csőlátású, papíron leírt módszereket követték - biodroid üzemmódban. GONDOLKOZZ és keresd az ANALÓGIÁKAT. Nincs doboz, abból kell kilépni.

A doboz megléte Ázsiában szerintem egy komoly gond. Persze, van szépsége a tökéletességre gyakorolt mozdulatnak, csak ha valami eltér a tanulttól, akkor gond van - hiba gyakorlod fegyelemmel és mutat jól a jotúbbbbon...
Az is alapvetoen a sokkal erosebb szamitasi teljesitmeny megjelenese es tomeges elerhetove valasa miatt.
Ott a pont. Mivel ez mára sima ügy, manapság olyan dolgok számíthatóak/modellezhetőek asztali környezetben, amik korábban nem voltak lehetségesek - más kérdés, hogy ezt a tudás mondjuk a mérnöki vonalon hogyan hasznosítják/elemzik/építik be.

A nagy mintán alapuló modellek pl. csak a hegesztés területén olyan kérdésekre adnak 95%-os helyes választ, ami korábban a vagy-vagy helyzet volt. Az olcsó, elérhető számítástechnika, egyre könnyebben érthető/tanulható/olvasható programnyelvek és az internet igen is egy atomvillanás volt. Ha ezt célirányosan tudja valaki használni, akkor hatalmas előnye van.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 932
19 189
113
Az a baj, hogy mindenre manapság az aggillllllitást és társait próbálják ráhúzni, plusz a folyamatok/munkakörök annyira szét vannak törve - hogy minél egyszerűbben és olcsóbban lehessen az embereket pótolni.

Ez egyfelől "fenntarthatóbb" a cégnek, mert egyre kevesebb specialistára szorulnak rá, könnyebb a "global sourcing" másrész egyre kevesebben látják át a rendszert/terméket, így kevésbe
Szoftverben épp az agilitás az ami megköveteli, és promotálja a tudás-silók kialakulása elleni harcot, hogy a fejlesztők egymást helyettesíteni tudják, ezért széles körű rendszerismeret kell.
Csak a multik (és az agilis módszerek miatt jelentős részben feleslegessé váló alibiző "alsó és középvezetők") fogták a népszerű szót, kilúgozták, és az eredeti tartalommal teljesen ellentétesen használják, pár külsőséget megtartva.

(majd még lehet másra is írok, véletlen elküldte a posztot idő előtt egy rosszul időzített crtl+ ente)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 932
19 189
113
egyre könnyebben érthető/tanulható/olvasható programnyelvek
Annyival nem feltétlen jobbak amúgy, ezeket se tanulják meg rendesen, és rosszul használják a "lelkes amatőrök", meg algoritmus ismeret nélkül (ugye minek magolni annyi algoritmust... hát hogy tudd mikor melyiket kell elővenni a sublótból, épp ez az amiről írtál), és születnek szörnyűségek ebből :p A rendes megoldást meg nem akarják sokszor megfizetni, se megtanulni, hallani se akarnak róla a laikusok, hisz jó az működik, oké, hogy 45 perc a feladat futásideje, amit két napig olvasva a kódot, majd 10 sor volt helylett változtatással, más adatszerkezetekkel 3 másodpercre hoztam le... de ők már tudnak pythonban programozni :)
 
  • Tetszik
Reactions: ozymandias and zeal