Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
A többi csak a seggét védi és csak úgy tesz, mintha nélkülözhetetlen lenne. A jelenségnek neve is van, úgy hívják: alibizés.
Amikor matávos voltam, az egyik német felsővezető két szót tudott magyarul. Az egyik a légkábel volt, a másik a bőrpapír. Így hívták azokat a papírokat (emaileket, doksikat, exceleket stb.), amiket a kollégák a saját bőrük védelmében gyártottak le. :)

Más: https://divany.hu/szuloseg/kirugott-tanar/

A cikkben nem az az érdekes, hogy épp kinek van igaza, hanem hogy a leendő orvosok, azaz a hallgatók a pontszámaikra, a befektetett időre és a karrierjükre hivatkoznak a vitában. Maga a tudás fel sem vetődik. :)
 
M

molnibalage

Guest
Amikor matávos voltam, az egyik német felsővezető két szót tudott magyarul. Az egyik a légkábel volt, a másik a bőrpapír. Így hívták azokat a papírokat (emaileket, doksikat, exceleket stb.), amiket a kollégák a saját bőrük védelmében gyártottak le. :)

Más: https://divany.hu/szuloseg/kirugott-tanar/

A cikkben nem az az érdekes, hogy épp kinek van igaza, hanem hogy a leendő orvosok, azaz a hallgatók a pontszámaikra, a befektetett időre és a karrierjükre hivatkoznak a vitában. Maga a tudás fel sem vetődik. :)
Azért egy ponton túl valóban lehetnek anomáliák. A BME-n is volt állítólag egy ilyen tanár, hogy mindenki, egy egész évfolyam megbukott matek B4-ből.
Aztán átvette más és utána teljsen normális átlagok születtek.
De voltam olyan hőtan vizsgán, ahol 114 emberből csak 3 nem volt bukott. De ott a javítás minősége lehetett gáz. Erről is van több történetem, első kézből...
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and FilcTroll
K

kamm

Guest
Nem hinném, hogy direkt korreláció van.
Mivel az ratkó korszak gyerekei is egye idősebbek, egyszerűen kevesebb potenciális szülő van már.
Max a gyerekeik - Ratko Anna Rakosi alatt volt, de az abortusztilalom is csak 1956-ig volt ervenyben -, de anno eleve korabban szultek, szoval max 1980-82-nel lezarhatjuk a gyerekeik szuleteset, az meg negyven eve volt, nemigen vallal senki gyereket 40 korul sem, nemhogy felette...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
K

kamm

Guest
Annyival nem feltétlen jobbak amúgy, ezeket se tanulják meg rendesen, és rosszul használják a "lelkes amatőrök", meg algoritmus ismeret nélkül (ugye minek magolni annyi algoritmust... hát hogy tudd mikor melyiket kell elővenni a sublótból, épp ez az amiről írtál), és születnek szörnyűségek ebből :p A rendes megoldást meg nem akarják sokszor megfizetni, se megtanulni, hallani se akarnak róla a laikusok, hisz jó az működik, oké, hogy 45 perc a feladat futásideje, amit két napig olvasva a kódot, majd 10 sor volt helylett változtatással, más adatszerkezetekkel 3 másodpercre hoztam le... de ők már tudnak pythonban programozni :)
Jajj, ne mar, ez a fajta gyerekes programozos erolkodes mindenki mas leszolasara mar 25 eve is rohejes volt, ma meg mar vegkepp az.
Alapbol illik ismerned minimum 3-4 nyelvet - nem vagyok programozo sem, de csak magambol kiindulva C, Java, Python, JS, PHP, plusz meg egy-ket olyan, amit specialisan egy-egy munkahoz avagy projecthez kell, eddig volt Terraform/Go, R, esetenkent Lua, plusz az osszes hulye markup meg xchange format stb, ez ma mar alap egy bizonyos szint felett.
Kapasbol a Pythonban bezony nagyon is komolyan lehet programozni, ez teljese alaptalan, sot, fogalmatlan beszolas volt, mert a Python ugye alapvetoen dynamically typed es interpreted, nem compiled es static, mint a C, igy eleve sokkal lassabb, viszont ezerszer kenyelmesebb, gyorsabban lehet benne kodolni es messze szofisztikaltabb, mint mondjuk C-ben kuzdeni mallockal es hasonlo elvault szarokkal, avagy a dict, set stb teljes hianyaval.

Mindenre megvan a megfelelo optimalis eszkoz altalaban. Aki lenez barmilyen programnyelvet, az alapvetoen egy komolytalan 'prosumer', aki sosem jutott el oda, ahova minden normalis professional eljut, hogy ezek eszkozok, es kepes barmilyen uj nyelvet megtanulni par het alatt.

Ami az algoritmustervezest illeti, annak szinte alig van koze adott nyelvhez (egy recursive func minden nyelvben ugyanazt takarja, mindegy, hogyan nez ki a syntax, nyelvtol fuggetlenul megvan, mikor hasznalod avagy inkabb iterative loopot stb.)
Eleve kulon tanitjak, arra raall az agya annak, aki eleget foglalkozik vele, ez nyelvtol fuggetlen.
(Olyannyira fuggetlen, hogy anno a nagyobbiknak hatevesen megtanitottam ket ora alatt a conditional statementeket, booleannal stb. A kisebbik mikor hasonlo koru volt, mar Scratchben csinalt sajat animaciot, loopot hasznalva, gyakorlatilag nelkulem: pusztan az iskolaban megismertek a Scratchet, en megmutattam, hogyan bontsa le kisebb feladatokra amit akar csinalni, majd megnezett par YT videot es par ora mulva tancolo palcikaemberek mentek a kurzor utan a tableten. Egeszen elkepesztoen gyorsan tanithato ma mar minden, ha a megfelelo metodikat hasznalod.)

Akik meg nem hasznaljak annyit, azoknak meg eleg annyi algo tudas, amennyi kell a munkahoz (pl devops korokben declaratrive vs imperative, avagy hybrid procedural IaC config mgmt nyelvek, rendszerek, de ezek kozott is ott vannak rendes nyelveket hasznalok is, pl Ansible az Python, Jenkins az Java stb.)
 
  • Tetszik
Reactions: puspok

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 999
9 974
113
Azért ő letett az asztalra egy "1100 év.."-et, Egy Másfél millió lépés Magyarországon-t, Kamaszkorunk legszebb nyarát. Mit tett le a kislány? Semmit. De legalább az elkövetkező 4-5 éve erről a pörformanszáról fog szólni, valahányszor gyakornoki helyet keres. Akik pedig ma még felhasználják, holnap úgy lépnek át rajta, mint a koszos zsepin.
Másfél millió lépés miért lenne Bayer?
Mert ha erre gondolsz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Másfélmillió_lépés_Magyarországon_–_32_év_múlva
Ez elég szar lett, felvette rá a pénzt majd terepjáróval végigjárta mert "nem volt rá ideje", pedig alig vártam hogy milyen lesz.
Mivel mikor gyerek voltam minden vasárnap alig vártam hogy jöjjön az eredeti, azóta megnéztem azt vagy ötször, hihetetlen csalódás volt, pláne mert akkor én még jó embernek tartottam Bayert az alapján amit tudtam róla. Az a patetikus szart, ami lett belőle, de így is megnéztem.
Mindegy, kék túrázni jó így is, csak legyen az útvonalon egy vár. Nem baj ha csak elfeledett motte, de legyen.
(tudom hogy a Bayer csinált még egyet, de az felelhetetlen azt hiszem)
A könyveit nem olvastam.
Egy gimnazistát rugdosni két káromkodásért az meg gáz.
Menő hogy tiltakoznak azért mert a kormányuknak fontosabb kibaszni az ablakon párszáz milliárdot atlétikai vébére ahelyett hogy a tanáraikat kifizetnék.
Petőfi és az igazi Pesti srácok ott állnának mellettük.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 696
113
Te amúgy tényleg nem érzed a morális válságot nyugaton? Szerinted normális, hogy a gyerektelenség a divat, hogy gender tábornokok vannak, tűsarkúban tipegő szakállas katonák vannak, vagy épp idegen népeket (keresztény és fehérellenes katonakorú millókat 99%-ban férfiakat) engednek magukra, úgy hogy az államalkotó népek tartják el őket, aki hazafiként fellép az mindeki náci, a migirik maffiákba tömörülve tartják rettegésben a birka államalkotó népet pl. Svédrszág, a melegjogok és bizonyos csoportok érdekei vannak mindig kiemelve a többség rovására úgy, hogy az őshonos kisebbségek jogai 2022-ben sincsennek rendezve az eu-ban, ahol ami régi, hagyomány azt el akarják felejtetni, népeket, államokat gyökértelenné és identitás nélkülivé tenni, stb..
És nem minden a pénz, mert ha nincs kire ráhagyni akkor semmi értelme nincs semminek.... tényleg nem érzed a sekélyességet és a totális deformált álliberális, áldemokrata vezetőket, aki totális elfogultságban élnek vissza a hatalmukkal?
Nem Oroszország egy csoda, hanem ez az eu vagy a mai usa (pl. BLM=engedélyezett faji alapú fosztgatás és rendőrgyilkolászás) rohadtul nem az amihez 30 éve csatlakozni akartunk, ami példakép volt.
A Nyugat válságban van, ebben nincs vita! De ez a válság ami általában keletről nézve az igazán szembetűnő már a Római birodalom szétszakadása óta jellemzi a térséget. A nyugat válságát és az annak nyomán várt bukását sokan sokféleképpen megénekelték mar. A nyugati civilizáció mégis áll. Valószínűleg tulajdonsága a válságok kitermelése, ahogy a megújulás is, amiben az elmúlt évezredekben is élenjárt. Ez teszi talán ellenállóvá is. - A képesség az egészséges immunreakciókra, a válságok kezelesében.

Szerintem már látszanak ennek jelei, az Me Too mozgalomnak és a PC-vel szemben is. De már a migrációval is fordulni látszik a közgondolkodás.
Tűnhet ez persze lassúnak, de egy évtized törtenelmi léptékben szinte semmi.

A példaként felhozott válságok többségére azért jellemzően jól ráerősítettek a populisták, akiknek még kapóra is jött, hogy az embereket megfélemlíthetik TranszWC-vel meg Nemváltó ovodásokkal. Jellemzően azok rettegnek a legjobban akik a legkevésbé érintettek a dologban. Ugyanezek a populisták akik fejhangon ugatnak a Nyugatra azért megis ott vesznek villát, oda járatják a gyereküket tanulni, és oda rohannak gyógyulni is. Minden válságával együtt is még mindig a legéletőbb régió a Földön!

A válságra a konzervatív és Populisták általában a radikális tiltó válasz adják megoldásnak, ami működhet is bár esetenként olyan mint egy gyors amputáció egy hoszabb kezelés helyett.

Aztán vannak válságok, mint a nepessegcsökkenés, aminek megítélése már korántsem olyan egyszerű. És általában csak a Afrikához hasonlítva meg GDP miatt aggódva vizsgálunk, holott végesek az erőforrásaink, az állandó növekedés már megbukni látszik, és egyáltalán nem biztos, hogy olyan szörnyű lenne, ha alacsonyabb populáció melett stabilizálodna a társadalom, főleg, hogy az eddigi bőség megszünőben. Ez egy komplex probléma.

A nyugati jólét párosult a IIVh óta tartó relatív biztonsággal, bőseggel, aminek nyomán a társadalom is fejlődik. A fejlődés előjelét allapitsa meg mindenki a maga benyomása alapján, de vannak folyamatok, korábban ilyenek voltak a női egyenjogúsági törekvések, most meg a melegjogok, de ide vehetjük akár a könnyűdrogok legalizációját irányzó törekvések is (direkt nem az extrém Lmbtq igényeket említem itt). Ezek nyilván az idősebb korosztályt és a konzervatívabb gondolkozásúakat jobban irritálja, de olyan volumenekről van szó amivel szembe csak erővel lehet ellenálni, és az sem biztos hogy az működik.

Az egyik nagy problémát én pont abban látom a válságok konzervatív megközelítéseben, hogy nem nevel, hanem tilt, és ennek nyomán nincs egészséges társadalom fejlődés, nincs egeszseges immunválasz, hiszen az állam akar mindent megoldani, és az egyén is az államtól várja a megoldást.

Szerintem erre egy jó példa a fegyvertartás és az alkohol / fű kérdése. Nyilván ezek is sokszor átbeszélt és komlex témák, de a tendencia, hogy tiltunk, önmagában nem vezet eredményre. - termeszetesen a teljes ész nelküli legalizáció sem.

A nyugat egyik válságból a másikba fejlődött és fejlődik. A mostani válságokra is képesnek érzem felülkerekedni.
 
K

kamm

Guest
Másfél millió lépés miért lenne Bayer?
Mert ha erre gondolsz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Másfélmillió_lépés_Magyarországon_–_32_év_múlva
Ez elég szar lett, felvette rá a pénzt majd terepjáróval végigjárta mert "nem volt rá ideje", pedig alig vártam hogy milyen lesz.
Mivel mikor gyerek voltam minden vasárnap alig vártam hogy jöjjön az eredeti, azóta megnéztem azt vagy ötször, hihetetlen csalódás volt, pláne mert akkor én még jó embernek tartottam Bayert az alapján amit tudtam róla. Az a patetikus szart, ami lett belőle, de így is megnéztem.
Mindegy, kék túrázni jó így is, csak legyen az útvonalon egy vár. Nem baj ha csak elfeledett motte, de legyen.
(tudom hogy a Bayer csinált még egyet, de az felelhetetlen azt hiszem)
A könyveit nem olvastam.
Egy gimnazistát rugdosni két káromkodásért az meg gáz.
Menő hogy tiltakoznak azért mert a kormányuknak fontosabb kibaszni az ablakon párszáz milliárdot atlétikai vébére ahelyett hogy a tanáraikat kifizetnék.
Petőfi és az igazi Pesti srácok ott állnának mellettük.
Ha mar patetikus szarrol beszelunk, akkor vegtelenul primitiv es szanalmas volt az a tipikus neoliberalis "influenszereken" szocializalodott, teljesen elcsuszott onertekelesu kiscsaj, aki meg olvasni sem tudott normalisan, erettsegi elott allva. Ami igazan megdobbento, hogy ezt nem is erezte kinosnak egyaltalan, maskulonben csendben maradt volna es masra hagyja a szereplest.

Azért ő letett az asztalra egy "1100 év.."-et, Egy Másfél millió lépés Magyarországon-t, Kamaszkorunk legszebb nyarát. Mit tett le a kislány? Semmit. De legalább az elkövetkező 4-5 éve erről a pörformanszáról fog szólni, valahányszor gyakornoki helyet keres. Akik pedig ma még felhasználják, holnap úgy lépnek át rajta, mint a koszos zsepin.
Bayer nem tudom, mit tett le es milyen asztalra (az idezettek egyike sem kulonosebb teljesitmeny), de a selypitos, narcisztikus, kozepesen tehetsegtelen Bayerben meg annyi alazat sincs, hogy beszedhibasan ne akarjon mar tevemusort maganak... az irasainak a stilusa meg penetransan primitiv altalaban, tipikus pszeudo-ertelmisegi, akire nem igazan hatott a felsooktatas - kikupalodott, de ugyanaz a bunko maradt.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: zeal and kw3v865
M

molnibalage

Guest
Azért egy ponton túl valóban lehetnek anomáliák. A BME-n is volt állítólag egy ilyen tanár, hogy mindenki, egy egész évfolyam megbukott matek B4-ből.
Aztán átvette más és utána teljsen normális átlagok születtek.
De voltam olyan hőtan vizsgán, ahol 114 emberből csak 3 nem volt bukott. De ott a javítás minősége lehetett gáz. Erről is van több történetem, első kézből...
Szóval nekem az a hőtan vizsga bukó volt, de úgy éreztem, hogy meg kellett volna lennie.
A. B s C része volt a vizsgának. Ha nem volt meg az A és B, akkor a C-t meg sem nézték.
Amikor kurva jónak éreztem, akkor is közölték bukó. Mondom nézzük már meg.
A B vizsga részemet kis sem javították és 0 pont volt rajta. Anyád. Javították ott helyben, 80% tája volt.
Megnézték a C részt. Összeadták, 84,5%, 85%-tól jeles. Nem akartam szóbelizni. :)

De a szilárdságtannal is úgy jártam, hogy azt akartam megnézni mit basztam el ZH-n, mert aláírást sem kaptam.
Nézegetem, kikapja a tanár a kezemből és közli, hogy ezt rosszul javították.

A matek szigorlatnál is bukót hoztak ki, azt is szarul javították.

Egész egyetem alatt ezt a három írásbelimet néztem csak meg.
Mindhárom szarul volt javítva. Ezután gondolkoztam el, hogy vajon hányszor volt indokolatlan a buktatás.
 
K

kamm

Guest
Szóval nekem az a hőtan vizsga bukó volt, de úgy éreztem, hogy meg kellett volna lennie.
A. B s C része volt a vizsgának. Ha nem volt meg az A és B, akkor a C-t meg sem nézték.
Amikor kurva jónak éreztem, akkor is közölték bukó. Mondom nézzük már meg.
A B vizsga részemet kis sem javították és 0 pont volt rajta. Anyád. Javították ott helyben, 80% tája volt.
Megnézték a C részt. Összeadták, 84,5%, 85%-tól jeles. Nem akartam szóbelizni. :)

De a szilárdságtannal is úgy jártam, hogy azt akartam megnézni mit basztam el ZH-n, mert aláírást sem kaptam.
Nézegetem, kikapja a tanár a kezemből és közli, hogy ezt rosszul javították.

A matek szigorlatnál is bukót hoztak ki, azt is szarul javították.

Egész egyetem alatt ezt a három írásbelimet néztem csak meg.
Mindhárom szarul volt javítva. Ezután gondolkoztam el, hogy vajon hányszor volt indokolatlan a buktatás.
Ez kozismert volt, sajnos. Iszonyat slendrian volt a legtobb muszaki karon az ilyesmi, mert olyanok csinaltak, akiknek kedvuk sem volt hozza.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Szóval nekem az a hőtan vizsga bukó volt, de úgy éreztem, hogy meg kellett volna lennie.
A. B s C része volt a vizsgának. Ha nem volt meg az A és B, akkor a C-t meg sem nézték.
Amikor kurva jónak éreztem, akkor is közölték bukó. Mondom nézzük már meg.
A B vizsga részemet kis sem javították és 0 pont volt rajta. Anyád. Javították ott helyben, 80% tája volt.
Megnézték a C részt. Összeadták, 84,5%, 85%-tól jeles. Nem akartam szóbelizni. :)

De a szilárdságtannal is úgy jártam, hogy azt akartam megnézni mit basztam el ZH-n, mert aláírást sem kaptam.
Nézegetem, kikapja a tanár a kezemből és közli, hogy ezt rosszul javították.

A matek szigorlatnál is bukót hoztak ki, azt is szarul javították.

Egész egyetem alatt ezt a három írásbelimet néztem csak meg.
Mindhárom szarul volt javítva. Ezután gondolkoztam el, hogy vajon hányszor volt indokolatlan a buktatás.
Hőtan 1:
5 elégtelen van belőle a leckekönyvemben és egy 4-es. 4 alkalommal 90 pont (100 pontból) környéki eredménnyel buktam, mert az A részben nem hoztam a minimális szintet, míg egy alkalommal hülye voltam és elfelejtettem az egyik lapot beadni.

Hőtan 2:

Félév során 1000 pontot lehetett szerezni:
  • 5 házi, darabja 100 pont
  • 1.zh, 100 pont
  • 2.zh, 100 pont de mivel ez egy komplex zh, 4x-es szorzót kap

Volt 6 csopot a 2.zh-n, 5 könnyű, 1csoport nagyon hardcore lett, rendesen megizzadtam vele. Szerintem a legdurvább zh-m volt az egész egyetemi képzés alatt.

Következő hétre megjöttek az eredmények, a csoportban szinte mindenki 20 pont környékén volt, a több csoport átlaga meg 78 pont volt. Erre azt mondták, hogy meg fogják szorozni néggyel (miközben alapbból lesz egy négyes szorzó, mivel ez a 2. zh) ennek a csoportnak a pontjait, mert tényleg extrém módon gyenge eredmények születtek.

A 2.zh előtt volt a 4 háziból meg az első zh-ból 485 pontom, ezen a harcore 2.zh-n alapból írtam 87 pontot, ezt az arányt felhozandó, megszorozták néggyel (mert általános érvényű volt), majd megint megszorozták néggyel, mert a 2.zh-t alapból megszorozzák néggyel. Látható, hogy bőven az elérhető 1000 pont felett jártam. Imádtam a hőtant - független az előmenetelemtől.

Elvileg megajánlott ötöst kellett volna kapnom meg már be sem kellett volna járni, de a 2 házit még le kellett adni és persze, hogy kellett vizsgázni.

Bementem, jött a válasz, hogy elfogadom-e a négyest. Nem, jöjjön a vizsga. Addig kérdeztek, amíg valami hülye elméleti definíciókat nem tudtam tankönyvileg visszamondani, majd az "asszimmetrikus tudoásom" miatt kaptam egy "kegyelem" négyest.

Gépelemek 3-ból ugyanez. Max pontos házik, vizsgán minden tervezési/számolási feladat szinte max pont, de belém köt, hogy az elméleti definícióim nem pontosak, ezért a 100/91 pontos vizsgám és 400/390 pontos félévi munkám alapján kapok egy KETTEST. Miakurvaanyád!? Némi verbális balhé után a tisztelt akadémikus úr méltóztatott szóbeliztetni a hármasért egy későbbi időpontban, mert neki most csak 2 órája van. WTF!? 4 óra szenvedés után mondjuk beírta.

Vagy anyagtanszék, modul tárgy (MSc vonal manapság), valami beadandó faszság, megírom rendesen - hajódaru hegesztéstechnológiája, valós projekt, 8 darab hajódaru készült így - majd az undorandusz doktorandusz ad rá egy kettest, mert ő nem így tanította. Ühüm. És a tisztelt doktor-hegesztőmérnök-úr hány másodpercet tetszett eddig az iparban dolgozni!?

Nálam ezek után a BME elvágodott. Még egy nukleáris továbbképzésre visszamentem és ennyi volt, meg voltam diploma konzulens spéci anyagok hegesztésénél, de végül az is pöcsméregetésbe ment át - ami meg ennyi év távlatából nézve egyre unalmasabb...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Szóval nekem az a hőtan vizsga bukó volt, de úgy éreztem, hogy meg kellett volna lennie.
A. B s C része volt a vizsgának. Ha nem volt meg az A és B, akkor a C-t meg sem nézték.
Amikor kurva jónak éreztem, akkor is közölték bukó. Mondom nézzük már meg.
A B vizsga részemet kis sem javították és 0 pont volt rajta. Anyád. Javították ott helyben, 80% tája volt.
Megnézték a C részt. Összeadták, 84,5%, 85%-tól jeles. Nem akartam szóbelizni. :)

De a szilárdságtannal is úgy jártam, hogy azt akartam megnézni mit basztam el ZH-n, mert aláírást sem kaptam.
Nézegetem, kikapja a tanár a kezemből és közli, hogy ezt rosszul javították.

A matek szigorlatnál is bukót hoztak ki, azt is szarul javították.

Egész egyetem alatt ezt a három írásbelimet néztem csak meg.
Mindhárom szarul volt javítva. Ezután gondolkoztam el, hogy vajon hányszor volt indokolatlan a buktatás.
Ezt a fajta hozzáállást tanusíthatom, a 2000-es évek elején legalábbis tényleg ilyen volt a BME néhány tanszékén a hozzáállás.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113
M

molnibalage

Guest
312326393_540524901412755_3012334892772406855_n.jpg


Ez lehet, hogy nem látszik a Holdról, de hogy látványos, az fix.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
312326393_540524901412755_3012334892772406855_n.jpg


Ez lehet, hogy nem látszik a Holdról, de hogy látványos, az fix.
Na itt látszik, hogy ki tehet róla! Az ötven pluszosok helyett 1990-2000-ig, a negyven pluszosok helyett 2000-2010-ig kellett volna tanárt képezni megfelelő számban!, ugyanis a harminc pluszosok lennének az ötven pluszosok váltása, míg a húsz pluszosok a negyven pluszosoké!

Tehát akkor a felelősök sorrendben (a képen látható arányok szerint):
60%-ban felelős (az ötvenes korosztály pótlása): 4 év: Andrásfalvy Bertalan, Mádl Ferenc, 4 év: Fodor Gábor, Magyar Bálint, 2 év: Pokorni Zoltán (belső viszonyok: 60% jobboldali, 40% balliberális)
40%-ban felelős (a negyvenes korosztály pótlása): 2 év: Rockembauer Zoltán, Pálinkás József, 8 év: Magyar Bálint, Görgey Gábor, Hiller István, Bozóki András (belső viszonyok: 80% balliberális, 20% jobboldali)

A FIDESZ gyakorlatilag ott se volt, amikor ez a katasztrófa történt, ezt döntően az MSZP-SZDSZ kormányzások hozták tető alá!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 083
60 162
113
Ez is jó elméletnek, csak az EU több országában full ingyenes a felsőoktatás is.
Mármint országok között is. Közeli barát magyarként Dániában diplomázik éppen. Full ingyen. Kolit is kap, pont úgy, mintha dán lenne.
És pont úgy dolgozhatott diákként is. Szóval ez a "verd magad adósságba erőn felül" is arra igaz, aki vagy nagyon mélyről jön és neki tényleg kitörés, vagy lutsa. Egy másik csapattag meg Bécsben diplomázott. Szintén ingyen. Már osztrák állampolgár.
Magyarországon is ingyenes volt a felsőoktatás. Aztán elkezdett fizetőssé válni. Most próbálja meg ezt bármelyik politikai alakulat visszacsinálni. Esély sincs már rá.
Nincs rá pénz? Ellopja a NER? Lehet, bár a NER az EU pénzt lopja, azt meg nem az oktatás ingyenessé tételére adják, hanem azért, hogy Magyarországon is EU-s cégek nyerjék az infrastruktúra fejlesztések tendereit.
Ilyenformán az EU úgy működik, mint egy nagy állam. Az EU tagállamok adófizetői pénzeit az EU összegyűjti egy nagy kalapba és odaadja támogatásként, hogy azon különféle, lehetőleg a legtőkeerősebb (német, francia) vállalatok gazdagodhassanak meg. Azok meg vagy visszaadóznak, vagy nem, de, hogy erős politikacsinálók a kontinensen, az egyszer biztos.
Namármost a NER a számukra fenntartott pénzt nyúlja így le, ahogy teszik ezt a lengyelek is. És ezért van ez a "jogállamisági" gumicsont intézkedés, mert Brüsszel és Berlin tökére rájárnak a tőkés befektetők.

De akkor miért ingyenes a német, dán, osztrák közoktatás és miért fizetős a magyar?
A válasz sokkal inkább a magyar gazdaság kiszolgáltatottságában van. Ez pedig egyértelműen a privatizációnak köszönhető. Annak a privatizációnak, ami nálunk végbement.
A magyar gazdaság folyamatosan hiteleken és külföldi befektetők tőkeinjekcióin függ, így ingyenes oktatás nálunk már nem lesz.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
Na itt látszik, hogy ki tehet róla! Az ötven pluszosok helyett 1990-2000-ig, a negyven pluszosok helyett 2000-2010-ig kellett volna tanárt képezni megfelelő számban!, ugyanis a harminc pluszosok lennének az ötven pluszosok váltása, míg a húsz pluszosok a negyven pluszosoké!

Tehát akkor a felelősök sorrendben (a képen látható arányok szerint):
60%-ban felelős (az ötvenes korosztály pótlása): 4 év: Andrásfalvy Bertalan, Mádl Ferenc, 4 év: Fodor Gábor, Magyar Bálint, 2 év: Pokorni Zoltán (belső viszonyok: 60% jobboldali, 40% balliberális)
40%-ban felelős (a negyvenes korosztály pótlása): 2 év: Rockembauer Zoltán, Pálinkás József, 8 év: Magyar Bálint, Görgey Gábor, Hiller István, Bozóki András (belső viszonyok: 80% balliberális, 20% jobboldali)

A FIDESZ gyakorlatilag ott se volt, amikor ez a katasztrófa történt, ezt döntően az MSZP-SZDSZ kormányzások hozták tető alá!

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint amikor ment a vernyákolás hogy űű, egyre rosszabbak a PISA teszt eredmények. Aztán megnézted hogy ugye most épp azok a tanulók írják őket egyre gyengébb eredménnyel, akiket a Magyar Bálint féle ‘progresszív’ oktatási reformban kezdtek tanulni, ahol nem lehet buktatni, meg nem kell terhelni a gyereket…
 
M

molnibalage

Guest
Magyarországon is ingyenes volt a felsőoktatás. Aztán elkezdett fizetőssé válni. Most próbálja meg ezt bármelyik politikai alakulat visszacsinálni. Esély sincs már rá.
Nincs rá pénz? Ellopja a NER? Lehet, bár a NER az EU pénzt lopja, azt meg nem az oktatás ingyenessé tételére adják, hanem azért, hogy Magyarországon is EU-s cégek nyerjék az infrastruktúra fejlesztések tendereit.
Ilyenformán az EU úgy működik, mint egy nagy állam. Az EU tagállamok adófizetői pénzeit az EU összegyűjti egy nagy kalapba és odaadja támogatásként, hogy azon különféle, lehetőleg a legtőkeerősebb (német, francia) vállalatok gazdagodhassanak meg. Azok meg vagy visszaadóznak, vagy nem, de, hogy erős politikacsinálók a kontinensen, az egyszer biztos.
Namármost a NER a számukra fenntartott pénzt nyúlja így le, ahogy teszik ezt a lengyelek is. És ezért van ez a "jogállamisági" gumicsont intézkedés, mert Brüsszel és Berlin tökére rájárnak a tőkés befektetők.

De akkor miért ingyenes a német, dán, osztrák közoktatás és miért fizetős a magyar?
A válasz sokkal inkább a magyar gazdaság kiszolgáltatottságában van. Ez pedig egyértelműen a privatizációnak köszönhető. Annak a privatizációnak, ami nálunk végbement.
A magyar gazdaság folyamatosan hiteleken és külföldi befektetők tőkeinjekcióin függ, így ingyenes oktatás nálunk már nem lesz.
Kérdem én, mi a fasznak fizetek adót? Mi az amit kapok érte a nagy lófaszon kívül?
Tanár, rendőr vagy tűzoltó lassan sehol.
EÜ baszik ellátni kivételes eseteket leszámítva.
A közoktatás vagy nincs vagy nem lesz ingyenes.
 
Status
Not open for further replies.