Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Az oktatás és az egészségügy bő 30 éve hányódik változó intenzitású krízisben - és előtte is csupán alapszinten működött. (Magas színvonalat a magyar oktatás és a magyar egészségügy a háború előtt képviselt, világszínvonalat meg az I. világháború előtt.)

Hogy így alakult, az az egymást követő kormányok felelőssége. Az alapszinten működő rendszerek válságba juttatását nagyrészt a mai balliberális ellenzék végezte el, és tény, hogy rombolni, veszni hagyni sokkal, de sokkal könnyebb volt nekik, mint lenne, vagy lett volna az újjáépítés bárkinek is.

Magam 2007-ben próbáltam zöldfülű tanárként elhelyezkedni, de akkor telített volt a munkaerőpiac, sorra utasítottak vissza az iskolák - egyedül angol-, német- esetleg francia-nyelvtanárként vettek volna föl. Végül csak el tudtam helyezkedni egy nagy szakmunkásképzőben, ahol 3 tanévet húztam le. (Ugyebár ez a második Gyurcsány-kormány időszaka volt.)
A színvonal döbbenetesen alacsony volt. A tanulók kb. 10 százaléka tanult ténylegesen, kb. belőlük lett valami - ők is sokkal inkább az otthonról hozott minta alapján jutottak előre és nem annyira a tanárok erőfeszítései nyomán. Volt még úgy 20 százalék, aki hozta a minimumot és tisztességgel kitanult valami szakmát (kőműves, festő, burkoló, lakatos, fodrász, stb.), a maradék 70 százaléknak az iskola gyakorlatilag gyerekmegőrző volt, semmi több. Volt olyan érettségire(!) készülő gyerek, akinél korrepetálás közben derült ki, hogy nem tudja, hogy a Föld gömbölyű! Úgy, hogy közben a lemeztektonika volt a téma... Nem volt földgömbünk egy darab sem, egy mandarinra rajzoltam föl a kontinenseket, úgy nézett rám, mintha megtébolyultam volna, hát miért nem papírra??? Mondom, mert a Föld gömb alakú... Kb. azt leste, hol a kandi-kamera... Hihetetlen élmény volt! Volt vidék gyerek, aki a suliban látott először vízöblítéses WC-t. Ki is kente rendesen, amikor ráguggolt szegény istenbarma... Szerencsétlen cigánylányok negyede hamarabb lett anya, minthogy betöltötte volna a 18-at, volt közülük olyan, akit a stricije hordott ki az országútra... Kegyetlenül nyírták egymást (és magukat) a gyerekek már akkor is, néha nagyon, nagyon durván, bár akkor dizájnerdrog meg slejmpoetri még nem volt, csak kannásbor meg öngyújtógáz.
A suliban viszont nem volt túl sok balhé, köszönhetően a lapátkezű szakoktatóknak, meg a fű alatt működő nyakleveseknek. (Csak tanú ne legyen!) A portások mondjuk már akkor is gázpisztolyt tartottak a pult alatt.
A fizetés? Nekem elég volt (most is elég, ritka igénytelen alak vagyok), de a többségnek nem, nagyon nem. Két évben is téma volt a sztrájk, ugyanaz volt kb. a narratíva, mint most: - több pénzt, jobb körülményeket!
A körülmények kb. olyanok voltak, mint egy átlagos börtönben vagy sorsára hagyott elmegyógyintézetben. Esett szét, törött el, rohadt le minden. Télen (bőven) 18 fok alatt a hőmérséklet, nyáron akár 30 fölött, a bútorok zöme a 80-as évekből, szigeteletlen nyílásszárók, beázó tetők, százezrek elégetése arra, hogy az utcát fűtsük...
Ha jól emlékszem, 2009-ben volt először, hogy az érettségiket elektronikus formában kellett lezavarni. Itt a XXI. század, felejtsük már el a papírt meg a golyóstollat! Az idősebb és nem számtechkes tanárok (és a többség ilyen volt) izzadtak rendesen a feladattal éééés... biztos, ami biztos, felsőbb utasításra, ugyanúgy le volt adminisztrálva papíron IS az egész... Dupla munka, gratulálok!
Az igazgatók szorosan függtek az aktuális városvezetéstől - önkormányzati választások előtt szorult is a zabszem, aztán ha lecserélődött a garnitúra, lecserélődtek az igazgatók is - akik persze lecserélték az igazgatóhelyetteseket is a saját embereikre. A régiek mentek vissza tanítani és még egy kollégiumi állást is uram-bátyám alapon osztogattak... Ismétlem, Gyurcsány alatt.
Már akkoriban mondogatta egy idősebb kolléga, hogy a közoktatás csak arra kell, hogy a BV-intézmények helyett mi vigyázzunk a gyerekekre, amíg a szüleik melóznak. Tanítani, nevelni... nincs rá igény, nem kell. Legyenek jó fogyasztók, gombnyomogató biorobotok, ennek a világnak erre van szüksége.

Na, ebből a szarból kellett volna várat építenie a Fidesznek 2010-től kezdve. És ha várat nem is, de 12 év kétharmad után azért egy alapszinten megbízhatóan működő rendszert össze lehetett volna hozni...

De lehet, hogy tényleg nincs rá igény.

Összeszerelőországnak elég ez is, a tehetség úgyis utat tör, magasan kvalifikált koponyákat meg képezzenek csak maguknak a nyugati multik!

o_O
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Na, ebből a szarból kellett volna várat építenie a Fidesznek 2010-től kezdve. És ha várat nem is, de 12 év kétharmad után azért egy alapszinten megbízhatóan működő rendszert össze lehetett volna hozni...
Ja, és ennek ellenére, még mindig úgy látom, hogy a Fidesz messze a kisebbik rossz - ezen a vasárnapon is inkább húztam volna rájuk az ikszet, mint az idióta ellenzékre!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Tanárok, diákok, civil szervezetek...?
A saját fiatalkori karakterüket köpik szembe, démonizálják, hazaárulózzák.
Szerintem senki nem hazaárulózza őket, sem a tanárokat, sem a diákokat, sem a civileket. Vannak tanárok, meg vannak politikusok, meg NGO-k akik lehet, hogy nem feltétlen magyar érdekekért szállnak síkra, vagy épp nem feltétlen politikamentesek. De nem minden tanár, nem minden politikus és nem minden civil szervezetre igaz. Tudod nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar.

Az a gond, hogy sokan elég egyszerű világképpel és értelmezési képességgel állnak a dolgokhoz. Tehát ha azt mondja az xy, hogy vannak olyan civil szervezetek, amik idegen érdekek mellett, idegen támogatással akarnak befolyásolási módszerrel élni, az nem azt jelenti, hogy mondjuk mind a 10 ezer civil szervezetre igaz; a civil szervezetek 99,9%-a képes és akar és tud a törvényi előírásoknak megfelelni. Ebből elég egyszerű gondolkodású dolog "civil szervezetezni" és "démonizálni" -szerintem. Illetve logikus, ha ez a célunk. Mert:
Ez pont ugyan az a módszer, mint a démonizálás módszere. Van egy kis csoport (tanárok, civilek etc. között) akik az egész szvérára rátelepszenek; az NGO-k a civilekre, a PDSZ az egész tanárságra. Ezzel nem csinálnak mást, mint a maguk marginális társadalmi jelenlétüket, támogatottságukat, hazai bázisukat növelik. És mindemellett társadalmi töréspontokat keresnek, mélyítenek, hoznak létre.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Az oktatás és az egészségügy bő 30 éve hányódik változó intenzitású krízisben - és előtte is csupán alapszinten működött. (Magas színvonalat a magyar oktatás és a magyar egészségügy a háború előtt képviselt, világszínvonalat meg az I. világháború előtt.)

Hogy így alakult, az az egymást követő kormányok felelőssége. Az alapszinten működő rendszerek válságba juttatását nagyrészt a mai balliberális ellenzék végezte el, és tény, hogy rombolni, veszni hagyni sokkal, de sokkal könnyebb volt nekik, mint lenne, vagy lett volna az újjáépítés bárkinek is.

Magam 2007-ben próbáltam zöldfülű tanárként elhelyezkedni, de akkor telített volt a munkaerőpiac, sorra utasítottak vissza az iskolák - egyedül angol-, német- esetleg francia-nyelvtanárként vettek volna föl. Végül csak el tudtam helyezkedni egy nagy szakmunkásképzőben, ahol 3 tanévet húztam le. (Ugyebár ez a második Gyurcsány-kormány időszaka volt.)
A színvonal döbbenetesen alacsony volt. A tanulók kb. 10 százaléka tanult ténylegesen, kb. belőlük lett valami - ők is sokkal inkább az otthonról hozott minta alapján jutottak előre és nem annyira a tanárok erőfeszítései nyomán. Volt még úgy 20 százalék, aki hozta a minimumot és tisztességgel kitanult valami szakmát (kőműves, festő, burkoló, lakatos, fodrász, stb.), a maradék 70 százaléknak az iskola gyakorlatilag gyerekmegőrző volt, semmi több. Volt olyan érettségire(!) készülő gyerek, akinél korrepetálás közben derült ki, hogy nem tudja, hogy a Föld gömbölyű! Úgy, hogy közben a lemeztektonika volt a téma... Nem volt földgömbünk egy darab sem, egy mandarinra rajzoltam föl a kontinenseket, úgy nézett rám, mintha megtébolyultam volna, hát miért nem papírra??? Mondom, mert a Föld gömb alakú... Kb. azt leste, hol a kandi-kamera... Hihetetlen élmény volt! Volt vidék gyerek, aki a suliban látott először vízöblítéses WC-t. Ki is kente rendesen, amikor ráguggolt szegény istenbarma... Szerencsétlen cigánylányok negyede hamarabb lett anya, minthogy betöltötte volna a 18-at, volt közülük olyan, akit a stricije hordott ki az országútra... Kegyetlenül nyírták egymást (és magukat) a gyerekek már akkor is, néha nagyon, nagyon durván, bár akkor dizájnerdrog meg slejmpoetri még nem volt, csak kannásbor meg öngyújtógáz.
A suliban viszont nem volt túl sok balhé, köszönhetően a lapátkezű szakoktatóknak, meg a fű alatt működő nyakleveseknek. (Csak tanú ne legyen!) A portások mondjuk már akkor is gázpisztolyt tartottak a pult alatt.
A fizetés? Nekem elég volt (most is elég, ritka igénytelen alak vagyok), de a többségnek nem, nagyon nem. Két évben is téma volt a sztrájk, ugyanaz volt kb. a narratíva, mint most: - több pénzt, jobb körülményeket!
A körülmények kb. olyanok voltak, mint egy átlagos börtönben vagy sorsára hagyott elmegyógyintézetben. Esett szét, törött el, rohadt le minden. Télen (bőven) 18 fok alatt a hőmérséklet, nyáron akár 30 fölött, a bútorok zöme a 80-as évekből, szigeteletlen nyílásszárók, beázó tetők, százezrek elégetése arra, hogy az utcát fűtsük...
Ha jól emlékszem, 2009-ben volt először, hogy az érettségiket elektronikus formában kellett lezavarni. Itt a XXI. század, felejtsük már el a papírt meg a golyóstollat! Az idősebb és nem számtechkes tanárok (és a többség ilyen volt) izzadtak rendesen a feladattal éééés... biztos, ami biztos, felsőbb utasításra, ugyanúgy le volt adminisztrálva papíron IS az egész... Dupla munka, gratulálok!
Az igazgatók szorosan függtek az aktuális városvezetéstől - önkormányzati választások előtt szorult is a zabszem, aztán ha lecserélődött a garnitúra, lecserélődtek az igazgatók is - akik persze lecserélték az igazgatóhelyetteseket is a saját embereikre. A régiek mentek vissza tanítani és még egy kollégiumi állást is uram-bátyám alapon osztogattak... Ismétlem, Gyurcsány alatt.
Már akkoriban mondogatta egy idősebb kolléga, hogy a közoktatás csak arra kell, hogy a BV-intézmények helyett mi vigyázzunk a gyerekekre, amíg a szüleik melóznak. Tanítani, nevelni... nincs rá igény, nem kell. Legyenek jó fogyasztók, gombnyomogató biorobotok, ennek a világnak erre van szüksége.

Na, ebből a szarból kellett volna várat építenie a Fidesznek 2010-től kezdve. És ha várat nem is, de 12 év kétharmad után azért egy alapszinten megbízhatóan működő rendszert össze lehetett volna hozni...

De lehet, hogy tényleg nincs rá igény.

Összeszerelőországnak elég ez is, a tehetség úgyis utat tör, magasan kvalifikált koponyákat meg képezzenek csak maguknak a nyugati multik!

o_O
Vidám tapasztalatokat szereztél! :confused:
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Szerintem senki nem hazaárulózza őket, sem a tanárokat, sem a diákokat, sem a civileket. Vannak tanárok, meg vannak politikusok, meg NGO-k akik lehet, hogy nem feltétlen magyar érdekekért szállnak síkra, vagy épp nem feltétlen politikamentesek. De nem minden tanár, nem minden politikus és nem minden civil szervezetre igaz. Tudod nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar.

Az a gond, hogy sokan elég egyszerű világképpel és értelmezési képességgel állnak a dolgokhoz. Tehát ha azt mondja az xy, hogy vannak olyan civil szervezetek, amik idegen érdekek mellett, idegen támogatással akarnak befolyásolási módszerrel élni, az nem azt jelenti, hogy mondjuk mind a 10 ezer civil szervezetre igaz; a civil szervezetek 99,9%-a képes és akar és tud a törvényi előírásoknak megfelelni. Ebből elég egyszerű gondolkodású dolog "civil szervezetezni" és "démonizálni" -szerintem. Illetve logikus, ha ez a célunk. Mert:
Ez pont ugyan az a módszer, mint a démonizálás módszere. Van egy kis csoport (tanárok, civilek etc. között) akik az egész szvérára rátelepszenek; az NGO-k a civilekre, a PDSZ az egész tanárságra. Ezzel nem csinálnak mást, mint a maguk marginális társadalmi jelenlétüket, támogatottságukat, hazai bázisukat növelik. És mindemellett társadalmi töréspontokat keresnek, mélyítenek, hoznak létre.
Itt is elég fórumozó hazaárulózik ha valaki egyáltalàn fel meri vetni mint problémát...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 818
117 989
113
Na, ebből a szarból kellett volna várat építenie a Fidesznek 2010-től kezdve. És ha várat nem is, de 12 év kétharmad után azért egy alapszinten megbízhatóan működő rendszert össze lehetett volna hozni...
Pontosan erről beszélek. 12 év olyan társadalmi támogatottságal és olyan erős szavazói felhatalmazással ami másnak nem volt a rendszerváltás óta.

Ha így sem lehetett valami működő rendszert összehozni akkor hogyan?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
A felsővezetés semmiképp!
Ott egyre inkább eluralkodik a vízfej, az örökölt pozíciók!
Soha ennyi államtitkár, helyettes államtitkár, ispán nem volt a gengszterváltás óta, mint most.
A többek között az oktatás fölé berakott káderekről nem is beszélve!
És a szakmai tapasztalat sem elvárás, csak a hatalommal való lojalitás.
Ez tetszik vagy sem de minden kormányzat velejárója.
Ne képzelje senki azt, hogy ezeknek az embereknek egy igen jelentős része nem ugyan ott lenne egy ellentétes előjelű kormányfelállásban. Ilyen az emberi természet.
Nem jó, hogy így van, ne érts félre; nyilván tök jó lenne ha mindenhol szakmailag és emberileg top emberek lennének; de legyünk reálisak. Még a civil, vállalati szférában sem így van, nem, hogy egy bármilyen, bárhol levő állami szervezetben, apparátusban.

No meg hát van az a Bibóhoz kötött gondolat, hogy bármilyen szervezetben (meg persze közéletben) egyre rosszabb és rosszabb emberanyag lesz, mert a normálisabbak, az okosabbak, az emberibb emberek ki akarnak belőle maradni, ezért nem tud minőségi javulás létrejönni. Persze Ő nyilván ezt szofisztikáltabban és szebben fogalmazta meg.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Itt is elég fórumozó hazaárulózik ha valaki egyáltalàn fel meri vetni mint problémát...
Jó, persze, mindenre lehet mondani példát, itt is, meg az offline közéletben. De sok mindent a helyén kell kezelni.

Nem akarok védeni senkit; nem is tudom, hogy ki szokott nettó hazaárulózni mindenre. Amit gondolok, hogy szerintem ez részben annak is köszönhető, hogy általában általánosítani szoktak, a témák kifejtése meg egyre ritkább. És amellett, hogy a parttalan hazaárulózásnak semmi értelme és létjogosultsága, az még nem jelenti azt, hogy nincs hazaáruló. -Remélem érted mire gondolok.

De a másik oldala, hogy pl. itt van ez a tanárbér-kérdés. Még e mellett sem lehet gondolatokat, véleményeket leírni, mert ugyan úgy megy az egymás meg nem értése. És nem, nem csak egy oldalról. Szóval akkor ezt el kellene inkább könyvelni, hogy vannak emberek, akik érveléstechnikailag, gondolkodás, vagy kommunikáció terén; vagy éppenhogy csak direkt -oldaltól függetlenül!- ennyire képesek.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Pontosan erről beszélek. 12 év olyan társadalmi támogatottságal és olyan erős szavazói felhatalmazással ami másnak nem volt a rendszerváltás óta.

Ha így sem lehetett valami működő rendszert összehozni akkor hogyan?
Jó, akkor legyen egy példa.
Én úgy gondolom, hogy sok problémát megoldana (legalább részben) iskolák, kórházak bezárása.
No, melyik az a demokratikusan megválasztott képviselő, aki odamegy az iskolához és azt mondja, hogy ez volt az utolsó tanév? Vagy ki fog kórházakat bezárni?
Egyszerűen a döntések egy részére a demokratikus választói nyomás negatívan hat.

Persze, ez nem mindenre kifogás. De ez is benne van.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Jó, persze, mindenre lehet mondani példát, itt is, meg az offline közéletben. De sok mindent a helyén kell kezelni.

Nem akarok védeni senkit; nem is tudom, hogy ki szokott nettó hazaárulózni mindenre. Amit gondolok, hogy szerintem ez részben annak is köszönhető, hogy általában általánosítani szoktak, a témák kifejtése meg egyre ritkább. És amellett, hogy a parttalan hazaárulózásnak semmi értelme és létjogosultsága, az még nem jelenti azt, hogy nincs hazaáruló. -Remélem érted mire gondolok.

De a másik oldala, hogy pl. itt van ez a tanárbér-kérdés. Még e mellett sem lehet gondolatokat, véleményeket leírni, mert ugyan úgy megy az egymás meg nem értése. És nem, nem csak egy oldalról. Szóval akkor ezt el kellene inkább könyvelni, hogy vannak emberek, akik érveléstechnikailag, gondolkodás, vagy kommunikáció terén; vagy éppenhogy csak direkt -oldaltól függetlenül!- ennyire képesek.
Egy kis részük most szabin van a fórumról. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby
M

molnibalage

Guest
Jó, persze, mindenre lehet mondani példát, itt is, meg az offline közéletben. De sok mindent a helyén kell kezelni.

Nem akarok védeni senkit; nem is tudom, hogy ki szokott nettó hazaárulózni mindenre. Amit gondolok, hogy szerintem ez részben annak is köszönhető, hogy általában általánosítani szoktak, a témák kifejtése meg egyre ritkább. És amellett, hogy a parttalan hazaárulózásnak semmi értelme és létjogosultsága, az még nem jelenti azt, hogy nincs hazaáruló. -Remélem érted mire gondolok.

De a másik oldala, hogy pl. itt van ez a tanárbér-kérdés. Még e mellett sem lehet gondolatokat, véleményeket leírni, mert ugyan úgy megy az egymás meg nem értése. És nem, nem csak egy oldalról. Szóval akkor ezt el kellene inkább könyvelni, hogy vannak emberek, akik érveléstechnikailag, gondolkodás, vagy kommunikáció terén; vagy éppenhogy csak direkt -oldaltól függetlenül!- ennyire képesek.
Itt nem egymás nem értése volt, hanem egyesek jó szokás szerint egész társadalmi csoportot köptek le és nyilvánítottak kollektíve elég sok mindennek.
Persze ezeknek a meg nem értett zseniknek a kvalitásait soha nem láttuk megvillanni semmilyen téren a mocskolódást és a egyes narratíva ismétlését a végtelenségig reptetitív módon.
 
  • Vicces
Reactions: fip7

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Itt nem egymás nem értése volt, hanem egyesek jó szokás szerint egész társadalmi csoportot köptek le és nyilvánítottak kollektíve elég sok mindennek.
Persze ezeknek a meg nem értett zseniknek a kvalitásait soha nem láttuk megvillanni semmilyen téren a mocskolódást és a egyes narratíva ismétlését a végtelenségig reptetitív módon.
Azért én nem úgy emlékszem, hogy az egyoldalú lett volna. Volt akinek az érve a témában elég btk-s volt. És pont ezért tartom azt, amit az idézett hozzászólásban írtam.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
Nem lehet a târsadalom ellen egy müködö rendszert letrehozni. Mert egy müködö rendszer azt jelentené, hogy lényegesen emelkednének az elvárâsok és ezt nem akarja senki. Nyugaton sem.
Pedig hát ugye a villamos az elvárásoktól megy. Úgy értve, hogy a civilizációt a magas minőségű, szervezett tudás hajtja. Műszaki és humán téren egyaránt.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Nem lehet a târsadalom ellen egy müködö rendszert letrehozni. Mert egy müködö rendszer azt jelentené, hogy lényegesen emelkednének az elvárâsok és ezt nem akarja senki. Nyugaton sem.
Csak abba gondolj bele, hogy ma ugyanannyit fizet egy dohányos piás szénhidrátcsapda és én aki rendszeresen edzek, csak hektikusan iszok (buliban) és alapvetően egészségesen étkezem. Hogy nyúlsz ebbe bele, hogy tennéd igazságossá és ezzel egyben fenntarthatóvá! Pláne, hogy a jobban képzett, jobb anyagi helyzetűek a felelősebb életvitelűek! Egy igazságos TB-ben a középosztály kevesebbet fizetne mint a munkásosztály, dea szavazatuk ugyanannyit ér és a közép van kisebbségben!

Oktatás dettó. Amíg demokrácia van, addig a közszolgáltatások reformálhatatlanok (a másik ellenérdekelt fél maguk a közszolgák, akiknek jó a posvány, mert a versenyszférában elvéreznének, ezért ők csak több pénzt követelnek. Valljuk be: érdemtelenül, az oktatás színvonala kizárólag a tanárok színvonala miatt ilyen például!), a nyilvánvaló csődjük ellenére is! Ezt tisztán látja a Fidesz.

Egyszerűen elengedte őket. Pusztuljon, más opció egyszerűen nincs.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Pedig hát ugye a villamos az elvárásoktól megy. Úgy értve, hogy a civilizációt a magas minőségű, szervezett tudás hajtja. Műszaki és humán téren egyaránt.
Ja, meg az állatkísérletek, az emberkísérletek, a háborúk, meg ilyen sokféle dolgok. Meg hát a hajtás is milyen irányba megy? A hajtás önmagában nem jó, vagy rossz.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 742
113
Pedig hát ugye a villamos az elvárásoktól megy. Úgy értve, hogy a civilizációt a magas minőségű, szervezett tudás hajtja. Műszaki és humán téren egyaránt.

Én viszont úgy látom, hogy az emberi civilizációt a lustaság hajtja előre. Vagyis a lehető legkisebb erőbefektetéssel a lehető legtöbbet elérni. Minden innovációnk mögött ez húzódik meg. Ez az egész civilizáció alapja.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Én viszont úgy látom, hogy az emberi civilizációt a lustaság hajtja előre. Vagyis a lehető legkisebb erőbefektetéssel a lehető legtöbbet elérni. Minden innovációnk mögött ez húzódik meg. Ez az egész civilizáció alapja.
Én meg azt, hogy ez a "többet elérni" ez főként hit, azaz azt hiszem, hogy többet érek el. Tehát ilyen formában a hit a hajtóerő. :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Csak abba gondolj bele, hogy ma ugyanannyit fizet egy dohányos piás szénhidrátcsapda és én aki rendszeresen edzek, csak hektikusan iszok (buliban) és alapvetően egészségesen étkezem. Hogy nyúlsz ebbe bele, hogy tennéd igazságossá és ezzel egyben fenntarthatóvá! Pláne, hogy a jobban képzett, jobb anyagi helyzetűek a felelősebb életvitelűek! Egy igazságos TB-ben a középosztály kevesebbet fizetne mint a munkásosztály, dea szavazatuk ugyanannyit ér és a közép van kisebbségben!

Oktatás dettó. Amíg demokrácia van, addig a közszolgáltatások reformálhatatlanok (a másik ellenérdekelt fél maguk a közszolgák, akiknek jó a posvány, mert a versenyszférában elvéreznének, ezért ők csak több pénzt követelnek. Valljuk be: érdemtelenül, az oktatás színvonala kizárólag a tanárok színvonala miatt ilyen például!), a nyilvánvaló csődjük ellenére is! Ezt tisztán látja a Fidesz.

Egyszerűen elengedte őket. Pusztuljon, más opció egyszerűen nincs.
Az utolsó mondaton szerintem túl lösz a cèlon. Persze nem ismerem az oktatâs mélyebb bugyrait.
 
Status
Not open for further replies.