Azért válasszuk szét a közvetlen választásos "prezidenciális" rendszereket az európai rendszerek túlnyomó többségét adó (így a magyar is) "miniszterelnök + nem közvetlenül választott köztársasági elnök" rendszerektől. A közvetlen választásos "prezidenciális" rendszerekben (USA, Franciaország) az elnök jogköre sokkal-sokkal szélesebb, mint a hatalommegosztáson alapuló európai országok miniszterelnökeinek, ezért ott valóban indokolt az időbeli korlát. Azonban soha nem hallottam annak kritikáját, hogy más demokratikus országokban miért van hivatalban a kormányfő több mint 8 évig, például Angela Merkel - 16 év, Helmut Kohl - 16 év, Konrad Adenauer - 12 év, Benjamin Netanjahu - 17+ év, és még számos példát lehet sorolni. Arról nem is beszélve, hogy Svédországban az 1980-as évektől egyhuzamban 40 évig (!) végig a Szociáldemokraták adták a kormányt és a kormányfőt. Valljuk be őszintén, olyan választási rendszert akarnak amibe bele van írva, hogy X.Y. nem lehet miniszterelnök. Ne borítsuk ki a fürdővízzel együtt a gyereket is, ne kezdjük el addig barkácsolni a választási rendszert amíg az az eredményt nem jön ki amit mi szeretnénk. Én helyette olyan megoldást javaslok, hogy olyan kompetenciával, választási/kormányzási programmal és miniszterelnök-jelölttel kell rajtvonalhoz állni, amire rászavaz a választópolgárok többsége.
Nálunk nincs hatalommegosztás a miniszterelnök és a köztársasági elnök között. Van egy jelképes hatalmi jogkörrel (a honvédség főparancsnoka) felruházott köztársasági elnökünk, és az egyszeri átgondolásra visszaküldésen kívül a törvényhozásba sincs releváns beleszólása.
Tőlem lehet egy párt 40 évig hatalmon, csak cserélgessék a vezetőt, mert sajnos az emberi természeten egy idő után szemmel láthatólag nyomot hagy a hatalom bűvölete. A körülmények változnak, "új műsorhoz új férfi kell", nem véletlen a fiatalság jó részének kivándorlása és/vagy kiábrándultsága, amellett, hogy az újak nem férnek oda a (z egyre kisebb) húsos fazékhoz a régi gárdától, és ez is okoz problémákat.
(Mondjuk Angela Merkelről azért volt kritika bőven, Benjamin Netanjahu meg folyamatossan össztűz alatt áll politikai téren.)
Program és érdemi programok közötti vita nélkül is lehet választást nyerni, erre a legjobb példa a magyar választások története.
A megoldási javaslatoddal egyetértek, de jelen körülmények között, még ha lenne ilyen program és ember, azt is könnyen be lehetne feketíteni áltörténetekkel.
Ez a választás már - valószínűleg - a mostani szabályok szerint lesz megtartva, ezért én inkább azt szeretném, ha az ellenzék nyer véletlenül, akkor legyen gerince egy kicsit alakítani a szabályokonn, akkor is, ha rájön, hogy hogyan lehet a mostani rendszer hasznos a számára.
Ja, és szeretnék közvetlen köztársasági elnök-választást. Tudom, hogy anno tartottak tőle a hatalomváltó pártok, de talán lehetne az ország és a nemzet egységét sokkal jobban megtestesítő jelöltet találni, mint amennyire eddig jónéhányszor sikerült...