Úgy látom, hogy végre közeledünk a közös nevezőhöz. 
Bevallom, hogy részben az én hibám az, hogy nem értik/félreértik a gondolataimat, hiszen amikor írok, mint minden ember, én is magamból indolok ki. Vagyis feltételezek egy X háttér tudást, illetve azt, hogy az aki olvas ugyan arra gondol, mint amire én. 
Akkor viszont leírnám azt, hogy mi az én autokrácia elképzelésem. 
Allesmor Obranna és Mackensen járt a legközelebb végül ahhoz amire gondolok. 
Autokrácia, vagyis egy egyén vagy egy szűk csoport vezeti az adott államot, hierarchikus felépítés szerint. Itt nemcsak a közigazgatásban van meg a hierarchia hanem a politikai síkon is. Vagyis egyértelmű és világos hatalmi viszonyok vannak. AO. írta Észak-Koreát. Észak-Korea nem autokrácia hanem totális állam. A kettő között van egy hatalmas különbség. Az autokrácia csak a politikai síkot uralja, a totális állam a társadalom egészét. Szóval ez az autokrácia, én egy ilyen államszervezeti felépítésről beszélek.
Meritokrácia: erre Mackensen jól ráérzett, valóban arról beszélek, hogy egy ilyen szervezetet hozzáértő embereknek kell irányítani, SZAKMAI kvalitások alapján. Magyarán szakértők vezetik az államot. Ennek számtalan előnye van, talán a legnagyobb a megalapozott hosszútávú stratégiai tervezhetőség.
AO. felvetéseire:
"Egy ilyen csoport zárt lesz, nem lehet bejutni. Emiatt előbb utóbb forradalom lesz."
Teljesen igazad van! De nekünk például ezt tanítják! (politológus) Innentől kezdve a szakértői vezetés tisztában van ezzel a társadalmi törvényszerűséggel, szóval szabályzottan nyitott marad az "új" irányába. Ebből kifolyólag képes a megújulásra és nem kövül meg a rendszer. Ez magának a rendszernek az érdeke is, ez a fennmaradásának záloga. 
Viszont a szabályozottság is fontos, így akármi nem kerülhet be a rendszerbe, csak ha az megüt egy bizonyos szintet. 
A másik része a dolognak az interakció. Az amiről beszéltél vagyis a döntéshozó nem átlag ember és kilép az átlagemberek valóságából. Azért ez a mai rendszerre is eléggé jellemző. (legalábbis nálunk)
A lényeg az, hogy úgy alakítsuk ki a rendszert, hogy ne csak fentről lefelé legyen a társadalom irányba kommunikáció. Magyarán kellenek fórumok ahol nem visz el a fekete autó ha más a véleményed, kellenek felmérések, és igen kellenek véleménykifejező szavazások. Ez nem azt jelenti, hogy vezetőt választasz, vagy egy adott témában döntesz, hanem azt, hogy Pl.: "Szeretne-e egy új metróvonalat, és hajlandó lenne-e fizetni ennek többletköltségeit? "
Ha mindenképpen kell a metró úgyis megépítik, de legalább a lakosság véleménye is ki van kérve, illetve megtudod belőle azt, hogy milyen elutasítottságra számíthatsz adott esetben. Például 80%-nem esetén érdemes lehet más megközelítést alkalmazni , vagy intenzívebb tájékoztatást folytatni, vagy elhalasztani a beruházást stb...
(Amúgy Kína is "diktatúra", mégis van választás. 1 helyre általában két jelölt van, és a nép valóban eldöntheti azt, hogy melyik legyen a vezető a 2 jelölt közül)  
"Kulcsmomentum az átláthatóság, mert a démosznak nem beleugatni kell az irányításba, hanem ismernie kell a döntések alapját, hátterét."
Így van! Attól mert valami autokratikus, még nem jelenti azt, hogy zárt. És mivel egyértelműek a feladat körök és az alá fölé rendeltségi viszonyok így a felelősség megállapítására is könnyedén van lehetőség. 
Mondtad nekem, hogy az a baj, hogy én a magyar demokráciából indulok ki. Nálad meg az a baj, hogy a magyar autokrácia rossz tapasztalataiból indulsz ki. Én ugyanúgy nem hibáztatlak ezért, mint ahogy te sem hibáztatsz engem, csak megjegyeztem. 
Az utolsó pillér az államkapitalizmus. 
Magán véleményem szerint az úgynevezett természetes monopóliumokat az államnak kell birtokolni a közösség érdekében. A természetes monopóliumok esetén ugyanis nincs verseny, és ezt egy magán cég ki is használná. Itt én egy állami nonprofit szereplős rendszert képzelnék el. 
A másik előnye a rendszernek a tőkekoncentráció. Vagyis az állam és a magán tőke együtt ruház be, vagyis az állam lényegében egyfajta bank/tőkés funkciót is ellát, nem csak szabályoz. Jó példa erre a második német ipari forradalom. 
Viszont az állam szabadon hagyja érvényesülni a piac kisebb szereplőit, ha mondjuk államosítással belép a piac valamely szegletébe akkor azt ellentételezéssel teszi. 
Nekem egy ilyen rendszer az elképzelésem. Szerintem egy demokratikus rendszer sosem lehet ennyire hatékony.