Nagyon tetszik a vitátok, Urak! Megerősített abban a nézetemben, hogy itt a világvége!
Komolyabban: én ezekre a társadalmi dilemmákra még nem találtam jobb választ, mint a Tao Te King, ami ugyanezeket a kérdéseket feszegeti. Mert bármennyire is osztom Pogány olvtárs nézeteit a szuverén, belső kontrollos emberek közösségéről, azért látom Blogen igazságát is a külső kontrollos tömegek tekintetében. Az Út és erény könyve megadja a választ, kb. azzal, hogy a belső kontrollra képtelen tömeget meg kell hagyni a maga egyszerűségében, és nem szabad gazdagsággal, hatalommal és ilyesmikkel kecsegtetni. Jól kell lakatni őket, és a természettörvények szerinti igazságot és méltányosságot kell biztosítani számukra -- főleg pedig nem kell őket baszogatni, hogy fejlődjenek, hogy változzanak meg, nem kell összezavarni őket.
Ez esetben meglesznek békében, és különösebb kontroll, igazgatás, vagy elnyomás nélkül is működni fog a társadalom, mert igazodik a világ törvényeihez.
A belső kontroll alapján létező, szuverén emberek kevesebben vannak, őket érdemes és kell is művelni, de nem "okosságokkal", hanem a világ megértésére való rávezetéssel, mert ők is a világ, emberen túli törvényrendszerén belül kell önmegvalósítsanak, így viszont nagyobb a felelősségük a közösségért is.
A tao utat jelent, ebben az értelemben a "világ folyásának természetes rendjét", és a könyv fő tanulsága, hogy ez mindenek felett álló törvény. Ha egy társadalom tartósan letér erről az útról, akkor elpusztul. Nyilván lehetetlen ezt adaptálni a mai viszonyokra, de az alapvetései sok tekintetben egybecsengenek Jézus tanításaival is, sőt: sztem a legtöbb mai ember is örömmel élne egy nyugodtan "unalmas" társadalomban, ahol nem megfelelni kell, hanem "csak" élni.