Tisztelt GrGLy!
Egyetértünk! Annál is inkább, mert "rövid távon" - mondhatni próbaképpen - e 2 géppel a japcsik a civil piacot célozzák, és az Atlasnak nincs civil változata.
De - mint a cikkből is kiderül - a japánok nem kívánnak itt megállni. Már csak azért sem, mert eddig kevés eredetileg katonai célra fejlesztett gép ért el civil sikereket. /Fordítva más a helyzet, gondolj csak a civil utasszállítókból kifejlesztett tengerészeti járőrgépekre, tankerekre és teherszállítókra./
Katonai C-2-ről szólva nem véletlenül fogalmaztam óvatosan. Tudom, hogy az Atlas 1 taktikai, a C-2 pedig 1 stratégiai szállítógép. Kérdés: Mi szüksége van a Japán Önvédelmi Erőknek 1 stratégiai szállítógépre??? /- Félek, hogy erre még a molni sem tudna válaszolni!/
1 kisebb európai országnak persze hasznosabb 1 taktikai teherszállító, de az afganisztáni szerepvállalásban jobb 1 stratégiai tehergép. Tehát legjobb a mindkettő, ám azt kevés ország engedheti meg magának, így választaniuk kell...!!!
Pl. az A400M és a Kawasaki C-2 között! Az Atlas áráról pedig nem én, hanem a HTKA cikk írja, hogy DRÁGA!!! - És ez még akkor is igaz, ha a majdani vásárlók több szempont alapján fognak dönteni...! /Pl. ha 1 országban sok a kiépített repülőtér, ott talán nem feltétlen szükséges 1 rétről is pár méter után "felpattanó" Atlas./
És ha sírni nem is, aggódni azért lehet az Airbusnál. Pl. hogy ilyen áron /a programban résztvevő országokon kívül/ ki fog Atlast venni...? /Az persze tény, hogy az A400M árában nem az Airbus, hanem a politika - tehát a hajtómű - a ludas!/
Összességében tehát a kategóriakülönbségek dacára is ELŐÁLLHAT olyan helyzet, hogy a majdani vásárlók az Airbus és a Kawasaki között fognak dönteni!