1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Tengeralattjáró vadászat

Diskurzus a(z) 'Egyéb haditengerészettel kapcsolatos témák' témában - Tcat által indítva @ 2014. december 10..

 1. rudi

  rudi Well-Known Member

  Érdekes cikk a falkladi háború talán kevésbé közismert eseményéről: Argentin tengeralattjárók elleni vadászat.
  http://nationalinterest.org/blog/how-the-falklands-war-thanks-stealthy-submarine-could-have-18495
  Összefoglalva a cikket:
  - Az argiknak két - már 82-ben sem túl korszerű - tengójuk volt. Az amerikai eredetű Balao osztályú Santa Fe és a német eredetű Type 209 osztályú San Luis.
  - A Santa Fe Április 17-én kapcsolódott be a harcokba, de hamar lekukázták. Ápr. 25-én egy brit Wessex helikopter felfedezte a Dél Georgia szigetnél, majd egy Lynx és egy Wasp helikkel kiegészülve rendesen megsorozták. Dobtak rá mélyvízi bombát (némi sérülés), indítottak rá torpedót (nem talált), AS-12-es rakétát (ez talált), és lőtték géppuskával. Ezek után a Santa Fet a kapitánya partra futtatta a hajót és megadták magukat...
  - A San Luis viszont sokkal komolyabb történet volt (igazándiból róla szól a cikk)! A háború kitörésekor a San Luis műszakilag szörnyű állapotban volt - a snorkel eresztett, a fenékszivattyú hibás volt és a négyből az egyik dízel nem működött. Rohammunkában kezdték javítani műszaki hibákat és egy hétig dolgoztak a búvárok hogy eltávolítsák a kagylókat a hajó törzséről és propellerről. Maradtak hibák ezután is: a hajó tűzvezető rendszerét - amely eredetileg három torpedót tudott egyszerre célra irányítani - nem sikerült megjavítani, így az egyszerre csak egy torpedót tudott indítani a hajó.
  A hajó egy nappal a Santa Fe kudarca után futott ki és Ápr. 29-én kapta meg a tűzparancsot. Annak ellenére hogy a britek tudtak a San Luis érkezéséről - elfogták a rádió kommunikációját - és tíz rombolóval és fregattal keresték, először - Május 1.-én - az argentin hajónak sikerült lőhelyzetbe kerülnie. Miután passzív szonárral bemérte a HMS Brilliant and Yarmout tengeralattjáró elhárító fregattokat, kilenc kilóméterről kilőtt egy SST-4-es torpedót. Az indítás után nemsokkal elszakadt az irányító kábel... A San Luis ezután leült e tengerfenékre, amit igen jól tett, mivel a Brillant érzékelte a torpedó indítást és társával jól megszórták a környéket mélyvízi bombákkal és torpedókkal aminek a környék bálna populációja látta kárát. :( A San Luis sértetlen maradt.
  A következő nap azért volt fontos mert aznap süllyesztette el a brit Conqueror atom tengeralattjáró General Belgrano cirkálót. Ezt követően a teljes argi felszíni flottát hazarendelték. A San Luis egyedül maradt a teljest brit flottával szemben!
  A következő esemény Május 8.-án volt amikor egy brit tengó kilőtt egy Mark37-es torpedót egy bemért víz alatti célpont ellen. A torpedó rendben működött, a célpont eltűnt.. Mivel - mint kiderült - a San Luis akkor épp nem azon a környéken volt a britek jó eséllyel egy bálnát torpedóztak meg :D (szegény bálnák!)
  Május 10.-én a San Luis bemérte a Arrow és Alacrity fregattokat a Falkland szoros északi bejáratánál. Elindított ellenük egy SST-4-es torpedót és egy másikat készenlétbe helyezett. A torpedó ismét csődöt mondott - az ok nem egyértelmű: egyesek szerint megint a kábel szakadt el, mások szerint a korvettek által vontatott torpedó csali vitte félre az argentin torpedót. Mindenesetre nem volt robbanás és a brit hajók nem is érzékelték hogy megtámadták őket!! :eek:
  Ezek után érthető hogy a San Luis legénysége elég demoralizált lett és úgy döntöttek, visszatérnek Argentínába. Május 19.-én sikeresen be is futottak a hazai kikötőjükbe.

  Tanulságok:
  - SST-4-es torpedó kudarca: német AEG gyártmány volt. lehetséges okok:
  a.) a kezelőszemélyzet gyakorlatlan volt. Aktív szonár nélkül rosszul ítélték meg a távolságot és ezért túl messziről indítottak;
  b.) karbantartási probléma - az argik felcserélték a mágneses polaritást a torpedók giroszkópjában;
  c.) konstrukciós probléma - gond volt a torpedók robbanó töltetének az élesítésével és a mélységtartással is.
  Mindenesetre a háború után az AEG számos technikai változtatást eszközölt a torpedóin...
  - Tengók szerepe: annak ellenére hogy a San Luis elég elavult, rosszul karbantartott hajó volt, a legénysége sem volt különösebben képzett és gyakorlott, nagyon jól megállta a helyét. Különösen fontos tény hogy mindezt a brit flotta ellen művelték. A britek több mint egy tucat igen fejlett tengeralattjáró elhárító hajóval, helikopterekkel és tengeralattjárókkal kergették az Argentin hajót, elhasználtak több száz mélyvízi töltetet és igen drága torpedót és az eredmény...igazándiból még csak érzékelni sem tudták a San Luist.
  Nem véletlenül épül még ma is annyi dízel-elektromos tengó...
   
  arcas, molnibalage, endre and 8 others like this.
 2. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  A dizel tengò olyan mint a buta bomba. Soha nem megy ki a divatbòl. Mindig lehet vele valamit kezdeni. :)
   
  gacsat likes this.
 3. speziale

  speziale Active Member

  2005-ben vagy 2006-ban volt egy amcsi-svéd tengeri hadgyakorlat, ahol a svéd részről egy Gottland osztályú AIP-es tengeralattjáró vendégeskedett. A hadgyakorlat végeredménye: a Gottland szétkapott több nuki vadász tengeralattjárót meg rombolót és be tudott jutni a super carrier-ek "red zone"-jába, ahol több "lövést" le tudott adni.
  Vajon akkor mit tud a Type212 ami egy kicsit újabb konstrukció?
   
  arcas, fip7, szuvorov and 1 other person like this.
 4. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Ez nem lehet igaz !! Egy ami CSG parancsnok csak nevet egy dizel- tengòn ! :) :)
  Biztos csalt az a vacak ! :)
  ( gyengébbek kedvéért: irònia!)
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Type 209-eseknek volt még egy a fentiekhez hasonló szép megmozdulása..

  2007..Dél-Afrika...Exercise Amazolo...dél-afrikai 209-es az SAS Manthathisi.
  A feladat az volt hogy egy NATO és helyi erökből összeállított felszíni csapatnak meg kellett (volna) megvédenie egy értékes felszíni egységet.
  A felszíni csapat tagjai az alábbiak voltak:
  USA - 1db Ticonderoga osztályú cirkáló,
  Hollandia - 1 db Zeven Provincien osztályú fregatt,
  Kanada - 1 db Halifax osztályú fregatt,
  Portugália - 1 db Meko osztályú fregatt,
  Dánia - 1 db Niels Jeul osztályú korvett,
  Dél-Afrika - 1 db Valour osztályú fregatt,

  A gyakorlat olyan jól sikerült hogy a Manthathisinek sikerült nem csak a védett hajó ellen, hanem az összes felszíni egység ellen tüzelési pozícióba kerülnie!!
   
  arcas, fip7, szuvorov and 3 others like this.
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Akkor helytálló az az elgondolásom,hogy egy kelet-nyugat full kontaktban,az usa csak akkor tudna ellátmányt áthozni európába,ha az Oroszok engednék?
  Dolfiék is jól sejtették,hogy ott lehet az eb elhantolva,de a nyomi Bismarkot építették propaganda miatt,amiből vagy 35 U hajót is építhettek volna,és úgy már épp befulladtak volna a derék brittek?!
   
  gacsat likes this.
 7. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Volt egy pont, amikor nagyon rezgett a léc a briteknek, lehet, hogy ha a Bismark meg a Tirpitz helyett tengókat gyártanak akkor meglett volna. Hálisten ez már sose derül ki.
   
  misinator, aquarell and gacsat like this.
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Jóval többet mint 35 öt tudtak volna építeni...
  De 35 uboat nem lett volna elég... a szonar es radar elterjedése se... (addig kellett volna megfogni őket)
  Torpedoveto nagyhatotavolsagu bombazokbol kialakítva a tengok mellé meg kissebb felsziniegysegek sikert hozott volna.
  De az a fránya Z terv... nem szabadott volna...
  Én mindig azt mondom 2 óriási hibát követtek eL a németek a Z tervet hogy nem a kissebb egysegekbol álló flottat választották és hogy gibraljtart nem foglaltak el...
   
 9. emel

  emel Well-Known Member

  Vagy ha Gibraltár helyett legalább Máltát elfoglalták volna! Akkor nem az angolok álltak volna keresztbe az Afrika Korps utánpótlási vonalán, hanem a német-olasz erők a brit egyiptomi és burmai erők utánpótlási-összeköttetési vonalán. Lehet hogy akkor Rommel simán eljutott volna Irakig vagy a Kaukázusig Afrikából ha az utánpótlásának jelentős része nem a tenger fenekén végzi, az angolok meg elveszíthették volna a Szuezi-csatornát, és evickélhettek volna Afrika körül.
   
  fip7 and Szittya like this.
 10. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  70E t vas, és 10E ember. Ha ezt tengeralattjáróba teszik, 41 tavaszán megnyerték volna a háborút, és úgy mehettek volna az oroszok ellen. A Graf Zeppelint meg még nem is számoltuk.
   
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Full kontaktban nem lenne se Amerika, se Európa, se Oroszország.
   
 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Ehez jön a lenézett kínai tengó, amelyik fölbukkant egy NATO gyakorlat közepén.
   
 13. Fade

  Fade Well-Known Member

  Ha bármi hirtelen kell vagy van idő de tengeri szállítás nem megvalósítható az megy levegőben.

  Felszinen menni P8 mellett kb öngyilkosság, távolságok oceánon gigantikusak, innen Oroszoknak nuki vagy AIPs tengo kell, no meg, hogy ne tudják mindig merre csatangolnak mint ahogy Navy a hidegháború alatt végig tudta.

  Gotland amúgy semmilyen SSNt nem lött ki, RR CVNt fényképezte periszkoppal. Ezután lizingelte 1+1évig USA Gotlandot nem lehet nehéz kitalálni mért.
   
 14. joker

  joker Well-Known Member

  Voltak olyan hülyék, hogy a technológiai- és taktikai előnyt jelentő tengójukat odaadták az amerikaiaknak?
   
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Az amerikaiak meg hajtóműveket és egyebet osztanak meg velük. Így működik a világ, az együttműködésből mindenki jobban profitál, mint az elzárkózásból!
   
  Nagy Csaba likes this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nuki előtti/nélküli full kontaktra gondoltam.
   
 17. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  A "harmadik nagy hiba" az ipari nepirtas volt. Ha màr ugy gondoltàk, hogy az annyira kell, megvàrhattàk volna, mig megnyerik a háborùt. De mit vàrsz egy agyalàgyult, idiòta, embertmegvetö ideològiátòl, ami teljesen jogosan került a törtenelem szemètdombjàra (ugyanugy, mint a kommunizmus, vagy a "szocializmus")! Azèrt, mert nem szeretsz valakiket, még nem kell nekiàllni irtani öket.
  A hàborut meg megkezdhették volna ugy 1941 vége felé, a japanokkal összehangolva, ugy 300 tengòval, amiböl 100 mindig a fronton van. Akkor egèsz türhetö esélyük lett volna a gyözelemre. De ezek a marhàk nem tanultak se az 1.VH-böl, se Napoleon sorsàbòl.
  Erdekes, hogy Napoleon évtizedekik hàborüba sodorta egész Euröpàt és megis mint höst es nagy politikust és hadvezèrt tisztelik a mai napig. Mig AH a történelmi sepredéki kategòria gyöztese lett, messze a vandàlok, tatàrok, mongolok stb elött....
   
  Nagy Csaba likes this.
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  A végső megoldás a háború terméke volt. Olyan szempontok játszottak szerepet, mint a zsidók élelmezési, felügyeleti problémája. Nem akartak erre erőforrásokat fordítani, de végül a végső megoldás is erőforrásokat vont el, nem is keveset. Túl civilzáltak voltak, ezért szervezték meg a holokausztot. A szovjetek egy hasonló szituációban egyszerűen a földeken hagyták volna éhenhalni őket, ahogy azt a nagy éhínség idején is tették, ami minimális erőforráselvonást jelentett csak.
   
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Nálam az első,és legnagyobb hiba dolfi részéről a térkép hiánya,ha lett volna neki,akkor láthatta volna,hogy németország mérete,potenciálja,nem teszik lehetővé még a szovjetúnió legyőzését sem,nem,hogy egyszerre az angolokat,szovjeteket,majd Indiát :D,meg még ny európát,fél afrikát,meg toronyórát,láncostul. :p:p
  Minimális ítélőképességgel,ha elérhető célokat tűznek ki,akkor most németország2-3x akkora lenne,katonai,gazdasági ereje pariban lehetne az usával,Oroszországgal,és kb sose vernék ki őket az elfoglalt területekről,de dolfi mert nagyot álmodni....
  Komoly gond volt a politikusi dilettantizmus,mármint ami átcsapott a hadászati,harcászati,műszaki részekre is.
  Igazából dolfi azt hitte mindenben jó,pedig csak a német nagyiparosokat tudta meggyőzni,hogy majd nekik adja a hadi ipari megrendeléseket,ezért támogatták zsével,amivel hatalomra jutott,onnantól,hogy elindult a háború,nem volt koncepció,csak,hogy az egész földre kiterjeszteni a 3. birodalmat,még az usának is hadat üzent :D,kell az önbizalom,de ennyire?
  Egy német hadseregnyi emberrel,képtelenség egy szovjetúniót elfoglalni,majd fenhatóság alatt tartani,hogyan képzelte?Hogyan juttatott volna ellátmányt a Japán határhoz?
  Akkor még ennyi vasút,meg út sem volt ott,közúton ma is komoly feladat lenne németből a föderáció túlsó végében lévő katonai alakulatokat ellátni mindennel,nem véletlenül fogytak el sztálingrád alatt.
  Meg még afrika,anglia,fél európa,persze pityu.:D
  Úgy tudom komoly ellenállás volt a barbarossa terv ellen,a vezérkarban,voltak ott 1 vh-s veteránok,akik már láttak háborút,tudták hányas a kabát.
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egy elég ritka és érdekes videó amely bemutatja hogy néznek ki a Finmeccanica által gyártott torpedó elhárító eszközök és ezek segítségével hogyan próbálja zavarni a tengeralattjáró a támadó torpedót.
   

Ezen oldal megosztása