Tengeralattjáró vadászat / ASW - Anti-submarine warfare

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
Valamelyik angol forrás hozta le pár hete...
Erre azért egy linket kérhetnénk?
Mert ha valami himi-humi álhír oldal, akkor bármit állíthatnak...

A BBC-nek az Angol Védelmi Minisztérium orosz tengót írt...

"
In late 2020 a Russian submarine being tracked by HMS Northumberland came into contact with her towed array sonar.
"The Royal Navy regularly tracks foreign ships and submarines in order to ensure the defence of the United Kingdom."
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed and Wilson

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 413
34 278
113
Erre azért egy linket kérhetnénk?
Mert ha valami himi-humi álhír oldal, akkor bármit állíthatnak...

A BBC-nek az Angol Védelmi Minisztérium orosz tengót írt...

"
In late 2020 a Russian submarine being tracked by HMS Northumberland came into contact with her towed array sonar.
"The Royal Navy regularly tracks foreign ships and submarines in order to ensure the defence of the United Kingdom."
Ez tény. a tengeralatjáró délután megált (tea időben.)
de ami biztosabbá tette a dolgot az az hogy vodkát locsolak a tengerbe és ennek ellenére sem jött fel a felszinre hogy számonkérjék ezt az aljasságot.

egyébként szerintem mind1 milyen nemzetiségü tengó vólt az oroszok ígyis úgyis oda és akkor buvárhajóznak be ahova és amikor akarnak ha nincs megfelelő védelem.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Az incidens másik fontos részlete, hogy a Virginia szonáros ellenintézkedést - egy szimulátort - használt.


Az amerikaiaknak kiváló ellenintézkedéseik vannak. De a technológia tökéletessége kegyetlen tréfát játszott az Egyesült Államokkal – komoly korlátozások vannak érvényben a legújabb szonáros ellenintézkedések használatában, egy igazi háborún kívül. Az elhasználódott önjáró eszköz elsüllyed, és az aljára kerül. Ezután felemelheti. Ha elsüllyedt az orosz felségvizeken, akkor az orosz haditengerészet fogja felemelni. És akkor Oroszország megtanul valamit, ami nagyon kritikus az amerikai haditengerészet számára – az amerikai flotta jelenlegi képességeit a torpedóink és szonárrendszereink elleni küzdelemben. Ez szigorúan titkos információ, amely rendkívül fontos az Egyesült Államok és Oroszország számára.


De "Virginia" elsütötte ezt a készüléket. Tehát a felhasználási engedély megvolt. Talán e titkok kiszivárogtatása nem annyira fontos az Egyesült Államok számára, mint maga a történtek bemutatása.
 
 • Tetszik
Reactions: fishbed

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Szervezeti következtetések


Más szóval, a következő következtetések vonhatók le. Először is, az orosz haditengerészet hat tengeralattjáró-ellenes hajójából álló különítmény egy amerikai tengeralattjáró ölési zónájában tartózkodott, és sokáig semmit sem tudott róla - amíg az ellenség meg nem mutatta magát. Ez egy ébresztő. Mind a korvettek hidroakusztikus komplexuma, mind a Shaposhnikov és Panteleev Polynom komplexuma lehetővé teszi ennek megakadályozását.


Ezenkívül az ilyen dolgok megakadályozására vannak tengeralattjáró-elhárító helikopterek. A gyakorlatban részt vevő hajók nyolc helikoptert szállíthattak (két-két a Pantelejev és a Shaposhnikov, valamint egy-egy a korvett). Még ha közülük kettő Ka-27PS kutató-mentő, akkor is a másik hat elegendő ahhoz, hogy megakadályozza, hogy egy tengeralattjáró "pisztoly" távolságra osonjon.


Lehetséges, hogy a gyakorlatok során az orosz század hibázott. Ezt az esetet minden bizonnyal kivizsgálják – és minden bizonnyal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez többé ne fordulhasson elő. A jelenlegi, rendkívül ideges nemzetközi helyzetben nem lehet legalább negyven kilométerről titkos torpedótámadást végrehajtani képes tengeralattjárókat 5-6 kilométeres távolságból hajóinkhoz engedni. Ez pedig nem kevésbé fontos, mint az amerikaiak tetteinek indítékainak kiderítése.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Állítólag megsorozták vizibombákkal.
RBU


A jelentések szerint azonban hangos víz alatti kommunikációt és "megfelelő eszközöket" alkalmaztak. A "megfelelő eszköz" pedig, amelyet ilyenkor az úgynevezett figyelmeztető bombázáshoz használnak, leggyakrabban a reaktív mélységi töltetek (RBU). A csendes-óceáni flotta parancsnoka saját maga dönthet a figyelmeztető bombázásról.

Az amerikai tengeralattjáró egy önjáró szimulátor segítségével radar- és akusztikus vezérléssel megduplázta a célpontot, és maximális sebességgel elhagyta az Orosz Föderáció felségvizeit.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
52553855349_6ef1c19453_k.jpg
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 882
6 835
113