Örmény veszteség 4.8 mrd dollár - a törökök szerint
https://www.aa.com.tr/en/azerbaijan...menian-arms-destroyed-in-karabakh-war/2066685
https://www.aa.com.tr/en/azerbaijan...menian-arms-destroyed-in-karabakh-war/2066685
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A Török a kedvező tapasztalatok alapján ráfeküdtek a drónok fejlesztésére és azt ígérik hogy a drónjaik a közeljövőben elérik a teljes autonomiát és önállóan - a kezelő engedélye és közreműködése nélkûl - fogják a felderített célpontokat megtámadni.
https://www.dailysabah.com/business...fense-industry-enables-assist-free-operations
megjegyzés: ha így lesz akkor ennek azért lesznek következményei...
Pl. hogy a kezelő és a drón közötti kapcsolatot megszakítani hivatott zavaró rendszerek értelmüket vesztik.
Csak egy apró részlet a cikkből amit - ezek szerint nyilvánvalóan - nem olvastál el...Azt sem látják mi követi őket, ki jön feléjük, fogalmuk nincs a légi helyzetképről, ha full autonómok (no datalink ebben az esetben), és nincs rápakolva radar vagy DAS, max besugárzásjelző (viszont akkor már kezdünk eltolódni a drága irányba), de se erejük, se manőverezőképességük elkerülni bármiféle támadást.
Szia,És el tudom képzelni, hogy ezek a nagyjából Első Világháborús gépek teljesítményét hozó szarok milyen remek túlélőképességgel fognak rendelkezni valaki ellen, akinek van... khm.... légiereje.
Azt sem látják mi követi őket, ki jön feléjük, fogalmuk nincs a légi helyzetképről, ha full autonómok (no datalink ebben az esetben), és nincs rápakolva radar vagy DAS, max besugárzásjelző (viszont akkor már kezdünk eltolódni a drága irányba), de se erejük, se manőverezőképességük elkerülni bármiféle támadást. Ugyanilyenekre megy a gyakorlólövészet.
Szia,
Vicces lenne, ha II. vilaghaboru szintu vadaszrepulok megjelennenek ezek ellen.
A sebesseg es tuzero foleny boven meglenne, es mivel ezek vezetese joval kevesbe megterhelo a pilotak szamara mint egy szuperszonikus gepet vezetni, joval tobb pilotabol lehetne valasztani joval egyszerubb kepzest adva.
Persze valoszinubb, hogy autonom, vagy legalabb taviranyitottak lesznek ezek, es nem pilotaval ellatottak.
Csak egy apró részlet a cikkből amit - ezek szerint nyilvánvalóan - nem olvastál el...
"...Akıncı is equipped with the locally made active electronically scanned array (AESA) radar and air-to-air missiles Gökdoğan and Bozdoğan and can launch several types of locally made ammunition, including standoff missiles (SOM)..."
Lassan túl kéne lépni ezen a "védtelenek a drónok" mantrán...
A teljesen autonóm drónok szerintem úgy működhetnek hogy kijelölnek nekik az adott bevetésre egy "kill zone"-t (megfelelő elkülönítéssel a saját csapatoktól) és azon belül az AI dönti el hogy mire indítanak.
- Ha az RWR, a radar és esetleg az EO torony is légi célt jelez akkor nyilvánvalóan az az elsődleges prioritás (önvédelem);
- Ha SIGINT (a TB2-n már most is van SIGINT...) azt jelzei hogy egy földi radar bekapcsolta akkor arra indít azonnal (tier 1 célpont)
- a földi eszközökre pedig a kezelőtől kapott napi prioritásoknak megfelelően. (értsd: ha kijelölt zónában egy parancsnoki központot sejtenek akkor lehet hogy aznapra a parancsnoki terepjárók magasabb prioritást kaphatnak mint a tankok...)
Rápillantottam...Törököknek egy felszerzámozott Akinci legyártása szenzorostól, gépestől, rakétástól belekerül vagy $10 millióba (fejlesztési klts.ek nélkül...mert a fejlesztést ugyebár nem lövik le)Akkor most pillants rá az árcédulára ezen komponensek esetében (egy AESA te is tudod mibe kerül, meg az EW, etc...). Aztán ezt vesd össze a túlélőképességgel (mondom, felkészült ellenség ellen).
Ugye tudod hogy olyan dolgokról beszélsz aminek semmi köze ahhoz amiről most szó van.Emlékszel a Triton hogy remekelt az Iráni légvédelem ellen? És az aztán a best of the best volt... RQ-170?
Azt felejted el hogy ha egy drónt lelőnek azt mindenki elintézi egy válrándítással. Gyártanak helyette 10 másikat...Szóval csodás, felpakolsz egy nagyjából aranyhörcsög intelligenciájával rendelkező gépre egy valag iszonyat drága cuccot, ami még papucsosok ellen is hullik rendesen - na akkor hogy fog hullani felkészült emberek vezette gépek ellen?
Kétségtelen hogy a teljesen autonóm, és AA fegyverekkel is felszerelt, drón a következő generáció, de szerintem nem kell hozzá 10-20 év.Tudom én mi van a promókban - de amiről te beszélsz, az még egy generáció minimum, 10-20 év de inkább több. Nagyjából olyan optimizmus ez, mint az AIM-7 BVR uralom elvárása volt Vietnamban (no more close combat, BVR rule). Az, amit akkor elvártak az AMRAAM-al jött el, 2000 után többé kevésbé...
Szerintem meg első körben meg kellene érteni, hogy tök mindegy, hogy egy két Vh. közötti repteljesítményű gépre mit teszel rá. Mert egy F-86-os is bármilyan AAM-mel és radarral szarrá szivatja, mert indíts és kifordul összeomlasztva a DLZ-jét a drónnak.Lassan túl kéne lépni ezen a "védtelenek a drónok" mantrán...
És mennyibe fog kerülni még így egy csigalassú drón is? AESA radar, RWR? Így sem volt anyirra olcsó, hogy ne érje meg rakétát indítani rá.A teljesen autonóm drónok szerintem úgy működhetnek hogy kijelölnek nekik az adott bevetésre egy "kill zone"-t (megfelelő elkülönítéssel a saját csapatoktól) és azon belül az AI dönti el hogy mire indítanak.
- Ha az RWR, a radar és esetleg az EO torony is légi célt jelez akkor nyilvánvalóan az az elsődleges prioritás (önvédelem);
- Ha SIGINT (a TB2-n már most is van SIGINT...) azt jelzei hogy egy földi radar bekapcsolta akkor arra indít azonnal (tier 1 célpont)
- a földi eszközökre pedig a kezelőtől kapott napi prioritásoknak megfelelően. (értsd: ha kijelölt zónában egy parancsnoki központot sejtenek akkor lehet hogy aznapra a parancsnoki terepjárók magasabb prioritást kaphatnak mint a tankok...)
Hát, ezzel azért vitatkoznék..Rápillantottam...Törököknek egy felszerzámozott Akinci legyártása szenzorostól, gépestől, rakétástól belekerül vagy $10 millióba (fejlesztési klts.ek nélkül...mert a fejlesztést ugyebár nem lövik le)
Mi a probléma? Ha már csak egy tankot sikerül kilőnie már megérte az árát.
10 milliós árcímkével? Ez a drónok körüli mítosz. Még az USA-nak sincs ennyi pénze...Azt felejted el hogy ha egy drónt lelőnek azt mindenki elintézi egy válrándítással. Gyártanak helyette 10 másikat...
És mennyi a Pk esélye a kettő között és mi kell hozzá? Ja, izé...Ha egy $100 milliós ember vezette gépet lőnek le az már fájdalmasabb mert egy pilóta kiképzése évek, a repülő meg sokkal drágább mint egy drón, és azt még a Törökök sem tudják olyan könnyedén saját gyártással pótolni.
Hiába lesz autónóm a platform repülési teljesítmény jól belövi, hogy a rendszerek egy részének mennyire ellenfél egy drón. Nem nagyon.Kétségtelen hogy a teljesen autonóm, és AA fegyverekkel is felszerelt, drón a következő generáció, de szerintem nem kell hozzá 10-20 év.
Szerintem 4-5 éven belül - a következő helyi háborúban - már találkozni fogunk velük.
Szerintem meg az a kabaré amit te szoktál mostanában irogatniMegvan a maga helye, de az a szent grálként kezelés, ami részedről megy már kezd kabaréba fordulni az én szememben.
Egy fapados LOS és nevetséges fegyverzettel operáló drón is milliós tétel USD-ben.Szerintem meg az a kabaré amit te szoktál mostanában irogatni
Kicsit röhejes hogy mindenre azt írod hogy...majd a Skyguard.
Abban viszont egyet értünk hogy drónok nem a szent grál és megvan a maguk helye és szerepe.
Te azt nem számolod bele a dologba hogy a SATCOM hálózat NEM kizárólag a drónok miatt van / kell. A kommunikációs műholdakat a hadsereg és a haditengerészet legalább u.olyan aktívan használja mint a drónok kezelői.Egy fapados LOS és nevetséges fegyverzettel operáló drón is milliós tétel USD-ben.
Úgy, hogy nincs SATCOM, nincs radar, nincs semmi.
Egy SATCOM-os drón esetén meg nem maga a drón a komoly tétel.
Vagy akkor már műhold hálózatát használod, vagy kell saját. Na, vajon miért is kell török űrprogram? Kettőt lehet találni...
De valahogy ez is kimarad nálad az egyenletből, hogy mibe is kerül egy drón, amit nehéz zavarni. Hát nem két fillérbe. Ezt a jenki drónoknál sem számolja bele a buliba senki, mert ott ez a képesség más téren adott volt részben.
Ha itt a mostani kaukázisi dolgokról beszélsz akkor ez egy nagyon udvarias körülírása annak hogy hogyan szívattak szarrá drónokkal egy, a drónok jelentette veszélyt figyelmen kívül hagyó hadsereget.Te abból indulsz ki, hogy egy vadászgépek és CM-ek ellen méretezett rendszerek nem mindig jól jöttek ki a velük való találkozásból úgy, hogy szarul használták őket? Nahát.. Fogták magukat, beásták a hk-t, ahogy eddig COIN-ban jó volt az, aztán lehetett "meglepődni", hogy légvédelem híján szétlőtték őket.
Igen, nálad ilyenkor szokott következni a Skyguard mantra...És egy olyan helyzetben, ahol dedikált légvédelem lenne ellene? J
Ez tök jó. De továbbra is ott tartunk, hogy a FÜGGETLEN drón SATCOM-mal mibe kerülne?Te azt nem számolod bele a dologba hogy a SATCOM hálózat NEM kizárólag a drónok miatt van / kell. A kommunikációs műholdakat a hadsereg és a haditengerészet legalább u.olyan aktívan használja mint a drónok kezelői.
Nem is arról beszéltem.A drónok fedélzetén lévő a SATCOM terminál - ami veszélyben van ha a drónt lelövik - önmagában filléres tétel
Ergo, könnyű felszopni őket úgy, hogy légvédelem ellenük kvázi nem volt. Így mindent könnyű isteníteni és túltolni. A harkcocsi is a harctér istene, ha az ellenfélnek közeöl / elavult pc. elhárító eszköze van.Ha itt a mostani kaukázisi dolgokról beszélsz akkor ez egy nagyon udvarias körülírása annak hogy hogyan szívattak szarrá drónokkal egy, a drónok jelentette veszélyt figyelmen kívül hagyó hadsereget.
Flakpanzer Gepardból anno egy német dandárnak és ezrednek mennyi volt?Igen, nálad ilyenkor szokott következni a Skyguard mantra...
Azt meg nagyvonalúan kihagyod a számításból hogy abból mennyi kéne egy komolyabb területet lefedj, meg a radarja annak is u.úgy bemérhető és támadható.
Nem is várja el ezt senki. A teljes légtér rugalmas védelmére csak egy vadászgép képes, semmi más. Mert AD SAM ellen a cél alacsonyan jön és a valódi HMZ pöttöm lesz a 100 km+ zónához képest, ha tudná a rendszer. Vagy a cél eleve olyam kicsi, hogy ekkora távolságról követni sem lehet.És nem kell félremagyarázni... a Skyguard rendszer szerintem hasznos lehet pontvédelemre, könnyebb támadó eszközök ellen. (értsd: 3000 m alatti drónok ellen, bejövő CM ek, stb...) de arra hogy a teljes légteredet megvédd vele, ahhoz kevés. Emiatt nem csodafegyver a drónok ellen.
Fogalmam sincs mi az a FÜGGETLEN drón SATCOM?Ez tök jó. De továbbra is ott tartunk, hogy a FÜGGETLEN drón SATCOM-mal mibe kerülne?
A drónok hatótávolságát azt hiszem egyszerűbb órákban (tíz órákban) mérni mint km-ben.Az, hogy meg mindent is védjél, az meg lehetetlen. Harcoló erők védelme lényeg. Amúgy te meg nagy hirtelen úgy vetted, hogy a drónok hatótávolsága végtelen és mindent is kell védeni. Miközben mélyen berepülve az ellenséges légtérben egy helikopter lelövi őket, nemhogy egy vadászgép.