Török hadiipari fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
FNSS Zaha

FNSS_from_Turkey_will_developed_ZAHA_new_tracked_amphibious_armored_for_Turkish_armed_forces_640_001.jpg

http://www.armyrecognition.com/marc...rmored_for_turkish_armed_forces_11103173.html
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
A török FNSS eléggé belendült

Kaplan MTS (105mm-es közepes tank)

kaplan-mt-1.jpg

kaplan-mt-2.jpg


Kaplan 30 (az eddig protóként bemutatott Kaplan 20 nagyobb testvére)
kaplan-30-ng-afv-1.jpg

kaplan-30-ng-afv-2.jpg


Kaplan 20 (ha minden igaz apc változat is van belőle tervrajzon) (az egyik kedvenc modern harcjárművem ez a kis gyösz :))
kaplan-20-ng-afv-1.jpg

kaplan-20-ng-afv-3.jpg


Pars 6x6 recce
pars-6x6-scout-1.jpg

pars-6x6-scout-2.jpg


Pars 4x4 páncálvadász

pars-4x4-anti-tank-vehicle-1.jpg

pars-4x4-anti-tank-vehicle-2.jpg


Pars 6x6 apc/ifv

pars-iii-6x6-1.jpg


Pars 8x8 apc/ifv

pars-iii-8x8-2.jpg
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
375
63
úgy tűnik, a törökök felhasználják a szíriában szerzett tapasztalataikat a fejlesztésekhez

Altay harckocsi, városi, illetve asszimetrikus hadviselésre kihegyezve:

első ránézésre, sokat merítettek a leopard 2 legújabb városi kieg csomagjaiból
http://defence-blog.com/army/turkey...ponse-to-hybrid-and-asymmetrical-threats.html
18402269_418979535152765_7698931257187096925_o-696x464.jpg


az FNSS mellett az Otokar is fejleszt, a legújabb Ural nevű páncélozott járművük platós változata

C_hMhyqXcAECVyW-696x400.jpg


Az FNSS Kaplan közepes harckocsija tesztelésre kész, technikai paraméterek a linben:

http://defence-blog.com/army/kaplan-mt-medium-weight-tank-ready-for-testing.html
18451490_1021629001301938_8087898955448774615_o-696x464.jpg


a magam részéről látok jövőt a közepes harckocsikban, amelyek súlyban és méretben nem menek fölé a klasszikus T-sorozatnak, de csakis 120mm-es löveggel
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 215
3 541
113
Törökök új Fnss Kaplan 10 tankvadásza. Klingonul karattyolnak benne, meg olyan Totalcaros szint, de sok felvétel van a jármű belsejéről. Kornet-E, vagy a török OMTAS rakétákkal lehet felszerelni. Ezen az utóbbi van.

 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 983
5 312
113
Törökök új Fnss Kaplan 10 tankvadásza. Klingonul karattyolnak benne, meg olyan Totalcaros szint, de sok felvétel van a jármű belsejéről. Kornet-E, vagy a török OMTAS rakétákkal lehet felszerelni. Ezen az utóbbi van.

Hehe ugyanolyan fűtés/szellőző csövek vannak benne mint a Budaörsi Yalcin-ben voltak!
 
W

Wilson

Guest
2021. január 22-én Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter, a török fegyveres erők vezérkari főnökével, Yashar Güler tábornokkal, a török szárazföldi erők parancsnokával, Yumit Dundar tábornokkal és miniszterhelyettessel Muhsin Dere,-l meglátogatták az 1. központi páncélosjavító üzemet (1. Ana Bakım Merkezi) a török szárazföldi erőket Sakaryában, valamint a török haditengerészet Savunma vállalatának üzemét Ankara közelében, Arifiye-n, ahol néhány új fegyvert mutattak be nekik. .


28 (2)

A török Savunma Navy cég által bemutatott "hibrid" harckocsi prototípusa, amely a német Leopard 2A4 tank módosított alváza a török Altay tank tornyával. Az alvázat a török Roketsan cég által kifejlesztett további páncélzattal látták el, a toronyra az Aselsan aktív védelmi rendszerét telepítették. Arifiye, 2021.01.22. C) Török Nemzetvédelmi Minisztérium

Hulusi Akar miniszter arifiye-i látogatása során részt vett az első három korszerűsített T-155 Firtina 155 mm / 52 önjáró löveg (Yeni Nesil Firtina 2) török hadseregnek történő átadásának ünnepségén.

A prototípust a modernizált 155 mm-s / 52 önjáró löveget Fırtına (új generációs Fırtına) először az IDEF 2019 védelmi ipar kiállításon Isztambulban 2019 májusában került bemutatásra .

A T-155 Firtina önjáró löveg, amelyet 2004-n az 1. Ana Bakım Merkezi gyártott, a híres dél-koreai Thunder önjáró löveg török változata. A T-155 Firtina tüzérségi egységet a Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) török állami vállalat gyártja. A török adatok szerint 2018 végéig mintegy 350 Firtina önjáró löveget gyártottak le a török hadsereg számára.

A modernizált új generációs Firtina önjáró löveget egy új, a török Aselsan vállalat által fejlesztett tűzvezető rendszerrel látták el, a rendszer tartalmaz egy érzékelőt is a lövedék kezdeti sebességének mérésére. Aselsan szerint az új MSA-t úgy fejlesztették ki, hogy figyelembe vették a Firtina önjáró löveg használatának tapasztalatait a kurdok elleni szíriai harcokban Szíriában.

Korábban a Firtina félautomata töltőrendszere teljesen gépesített volt, a lőszer típusát a parancsnok konzolján választhatták ki. A modernizált változatban az összes hidraulikus hajtást elektromos hajtással helyettesítik. Bevezettek egy rendszert a lőszerek és töltetek optimális hőmérsékletének fenntartására a lőszertárolóban.

Távvezérelt Aselsan SARP géppuska-modult helyeztek el a modernizált ACS tornyának tetején (ami a legszembetűnőbb külső különbség),a sofőr hőkamerát kapott. A modernizált Firtina új légkondicionáló rendszerrel és jobb szellőzéssel van ellátva. A modernizált Firtina legénysége négy ember, mindegyiknek saját kezelőpultja van kijelzőkkel.

2018-ban kezdték meg a modernizált Firtina prototípusának tesztelését, majd a török hadsereg aláírt egy szerződést egy meg nem nevezett mennyiségű új generációs Firtina leszállítására, amelynek első három példányát most adták át a török hadseregnek.

Az arifiye-i Savunma üzemében tett látogatása során Hulusi Akar miniszter megismerkedett a haditengerészet által létrehozott páncélozott járművek háromféle dízelmotorjának prototípusaival - a Vuran 400, az Azra 600 LE. és az Utku 1000 lóerős teljesítménnyel,rendelkezik és ez utóbbi motor célja a német MTU-881 KA 500 dízelmotorok cseréje a modernizált Firtinak-n (korábban Németország megtagadta Törökországtól az engedélyt a Firtina német motorokkal történő harmadik országokba történő exportjára) .

Szintén az arfiye-i Savunma Navy vállalkozásnál Hulusi Akar miniszternek bemutatták a vállalat által készített két páncélozott jármű prototipusát. Ezek közül az első a német Leopard 2A4 tank módosított alváza volt, amely a török Altay tank tornyával volt felszerelve. Az alváz a török Roketsan cég által kifejlesztett páncélzattal van felszerelve, a toronyra pedig az Aselsan aktív védelmi rendszerét telepítették.

Nyilvánvalóan ezt a hibridet azért hozták létre, mert az Altay tank a haditengerészet tömegtermelésébe került. A ВМС társaság 2018 áprilisában szerződést kapott 250 Altay tank sorozatgyártásához (amelynek fejlesztésében a vezető szerepet egy másik török cég az Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi vállalat játszotta, amelyet az isztambuli székhelyű Koç holding irányít), de eddig a gyártásukat (amelyet eredetileg 2020-tól tervezték) a török gyártmányú motor hiánya miatt nem indították el. Talán úgy döntöttek, hogy megkerülik ezt a problémát azzal, hogy felajánlják a török hadseregnek Leopard 2A4 tankok alvázának korszerűsítését, amelyek jelenlegi formájukban már nyilvánvalóan elavultak.

A haditengerészet megmutatta Hulusi Akar miniszternek egy kerekes páncélozott járművet is (páncélozott személyszállító), amelyet 8x8-as kerékelrendezéssel fejlesztett ki. Ez egy nagyon masszív páncélozott személyszállító jármű, amelyet a haditengerészet által kifejlesztett 600 lóerős Azra dízelmotorral szereltek fel. A jármű bemutatott prototípusa egy Aselsan Korhan harci modullal van felszerelve, benne egy 35 mm-es automata ágyúval (a modult az Aselsan által 2017-n először bemutatott, azonos nevű lánctalpas gyalogsági harcjármű-demonstrátoron használták). A jármű az Aselsan aktív védelmi rendszerével és a kézifegyverek tűzérzékelő rendszerével van felszerelve.

A BMC társaság, amely eredetileg 1964-ben alakult a British Motor Corporation török fióktelepeként, és 1989 óta hosszú idejig a Çukurova vállalat irányítása alatt áll, a 2010-es válság és csőd után újjáéledt, 2013-ban az ES Mali Yatirim ve Danismanlik group AS befolyásos török oligarcha, Edham Sandzak irányítása alá és ezzel , Erdogan török elnök köreibe került. 2015-n E. Sandzak a részvényeinek 49% -t mintegy 300 millió dollárért eladta a katari QAFIC állami befektetési alapnak (viszont a katari befektetők megérkezése egyértelműen a vállalat hatalom közeliségéhez kapcsolódott). Erdogan védnöksége lehetővé tette , hogy nagy kormányzati és exportrendeléseket vonzzon magához, ideértve az Altay tank sorozatgyártására vonatkozó szerződést is.

30 (3)19

22 (2)

31

 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 835
6 793
113
FNSS KAPLAN NG-AFV

Úgy tűnik, hogy az FNSS ZMA 20 modell megváltozott.
Ezenkívül az FNSS webhelye is megváltozott.A KAPLAN NG-AFV egy moduláris jármű, amelyet a legénységi és pilóta nélküli toronyrendszerek lehetséges integrációs lehetőségeivel terveztek, könnyű és közepes kalibrációval, valamint 120 mm-es fegyverrendszerekkel.

Ez egy moduláris konfigurációjú járműcsalád, amely teljes spektrumú küldetéseket hajt végre, mint például gépesített gyalogság, felderítés, parancsnokság és ellenőrzés, haderővédelem, orvosi evakuálás, helyreállítás, harci mérnöki tevékenység és közvetlen vagy közvetett tűzsegítés. Az általa vállalt feladatoktól függően ez egy új generációs páncélozott harci jármű, amelynek teljesítmény-súly aránya legalább 21 LE/t, automata sebességváltó, és képes a modern fő harci tankokkal együtt működni.

Képes nagy sebességgel mozogni aszfalton vagy terepen, ellenáll mindenféle éghajlati és terepviszonynak. A fejlett felfüggesztési rendszert úgy tervezték, hogy csökkentse a jármű rezgését és növelje az úttartást. Nyitott architektúrájú járműelektronikai infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a különböző küldetési berendezések egyszerű integrálását a követelményeknek megfelelően.

A KAPLAN NG-AFV moduláris túlélési rendszerekkel van felszerelve, amelyek hatékony megoldást kínálnak a csatatér változó veszélyeire. Vannak védőcsomagok a ballisztikus, aknás és rögtönzött robbanásveszély ellen.

A KAPLAN NG-AFV aktív védelmi rendszert is kínál a páncéltörő rakéták ellen.

lsufo4z.png