Török hadiipari fejlesztések

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
372
63
FNSS Zaha

FNSS_from_Turkey_will_developed_ZAHA_new_tracked_amphibious_armored_for_Turkish_armed_forces_640_001.jpg

http://www.armyrecognition.com/marc...rmored_for_turkish_armed_forces_11103173.html
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
372
63
A török FNSS eléggé belendült

Kaplan MTS (105mm-es közepes tank)

kaplan-mt-1.jpg

kaplan-mt-2.jpg


Kaplan 30 (az eddig protóként bemutatott Kaplan 20 nagyobb testvére)
kaplan-30-ng-afv-1.jpg

kaplan-30-ng-afv-2.jpg


Kaplan 20 (ha minden igaz apc változat is van belőle tervrajzon) (az egyik kedvenc modern harcjárművem ez a kis gyösz :))
kaplan-20-ng-afv-1.jpg

kaplan-20-ng-afv-3.jpg


Pars 6x6 recce
pars-6x6-scout-1.jpg

pars-6x6-scout-2.jpg


Pars 4x4 páncálvadász

pars-4x4-anti-tank-vehicle-1.jpg

pars-4x4-anti-tank-vehicle-2.jpg


Pars 6x6 apc/ifv

pars-iii-6x6-1.jpg


Pars 8x8 apc/ifv

pars-iii-8x8-2.jpg
 

R0kaúr

Well-Known Member
2017. január 2.
373
372
63
úgy tűnik, a törökök felhasználják a szíriában szerzett tapasztalataikat a fejlesztésekhez

Altay harckocsi, városi, illetve asszimetrikus hadviselésre kihegyezve:

első ránézésre, sokat merítettek a leopard 2 legújabb városi kieg csomagjaiból
http://defence-blog.com/army/turkey...ponse-to-hybrid-and-asymmetrical-threats.html
18402269_418979535152765_7698931257187096925_o-696x464.jpg


az FNSS mellett az Otokar is fejleszt, a legújabb Ural nevű páncélozott járművük platós változata

C_hMhyqXcAECVyW-696x400.jpg


Az FNSS Kaplan közepes harckocsija tesztelésre kész, technikai paraméterek a linben:

http://defence-blog.com/army/kaplan-mt-medium-weight-tank-ready-for-testing.html
18451490_1021629001301938_8087898955448774615_o-696x464.jpg


a magam részéről látok jövőt a közepes harckocsikban, amelyek súlyban és méretben nem menek fölé a klasszikus T-sorozatnak, de csakis 120mm-es löveggel
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 119
3 036
113
Törökök új Fnss Kaplan 10 tankvadásza. Klingonul karattyolnak benne, meg olyan Totalcaros szint, de sok felvétel van a jármű belsejéről. Kornet-E, vagy a török OMTAS rakétákkal lehet felszerelni. Ezen az utóbbi van.

 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 002
3 299
113
Törökök új Fnss Kaplan 10 tankvadásza. Klingonul karattyolnak benne, meg olyan Totalcaros szint, de sok felvétel van a jármű belsejéről. Kornet-E, vagy a török OMTAS rakétákkal lehet felszerelni. Ezen az utóbbi van.

Hehe ugyanolyan fűtés/szellőző csövek vannak benne mint a Budaörsi Yalcin-ben voltak!
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 193
113
2021. január 22-én Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter, a török fegyveres erők vezérkari főnökével, Yashar Güler tábornokkal, a török szárazföldi erők parancsnokával, Yumit Dundar tábornokkal és miniszterhelyettessel Muhsin Dere,-l meglátogatták az 1. központi páncélosjavító üzemet (1. Ana Bakım Merkezi) a török szárazföldi erőket Sakaryában, valamint a török haditengerészet Savunma vállalatának üzemét Ankara közelében, Arifiye-n, ahol néhány új fegyvert mutattak be nekik. .


28 (2)

A török Savunma Navy cég által bemutatott "hibrid" harckocsi prototípusa, amely a német Leopard 2A4 tank módosított alváza a török Altay tank tornyával. Az alvázat a török Roketsan cég által kifejlesztett további páncélzattal látták el, a toronyra az Aselsan aktív védelmi rendszerét telepítették. Arifiye, 2021.01.22. C) Török Nemzetvédelmi Minisztérium

Hulusi Akar miniszter arifiye-i látogatása során részt vett az első három korszerűsített T-155 Firtina 155 mm / 52 önjáró löveg (Yeni Nesil Firtina 2) török hadseregnek történő átadásának ünnepségén.

A prototípust a modernizált 155 mm-s / 52 önjáró löveget Fırtına (új generációs Fırtına) először az IDEF 2019 védelmi ipar kiállításon Isztambulban 2019 májusában került bemutatásra .

A T-155 Firtina önjáró löveg, amelyet 2004-n az 1. Ana Bakım Merkezi gyártott, a híres dél-koreai Thunder önjáró löveg török változata. A T-155 Firtina tüzérségi egységet a Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) török állami vállalat gyártja. A török adatok szerint 2018 végéig mintegy 350 Firtina önjáró löveget gyártottak le a török hadsereg számára.

A modernizált új generációs Firtina önjáró löveget egy új, a török Aselsan vállalat által fejlesztett tűzvezető rendszerrel látták el, a rendszer tartalmaz egy érzékelőt is a lövedék kezdeti sebességének mérésére. Aselsan szerint az új MSA-t úgy fejlesztették ki, hogy figyelembe vették a Firtina önjáró löveg használatának tapasztalatait a kurdok elleni szíriai harcokban Szíriában.

Korábban a Firtina félautomata töltőrendszere teljesen gépesített volt, a lőszer típusát a parancsnok konzolján választhatták ki. A modernizált változatban az összes hidraulikus hajtást elektromos hajtással helyettesítik. Bevezettek egy rendszert a lőszerek és töltetek optimális hőmérsékletének fenntartására a lőszertárolóban.

Távvezérelt Aselsan SARP géppuska-modult helyeztek el a modernizált ACS tornyának tetején (ami a legszembetűnőbb külső különbség),a sofőr hőkamerát kapott. A modernizált Firtina új légkondicionáló rendszerrel és jobb szellőzéssel van ellátva. A modernizált Firtina legénysége négy ember, mindegyiknek saját kezelőpultja van kijelzőkkel.

2018-ban kezdték meg a modernizált Firtina prototípusának tesztelését, majd a török hadsereg aláírt egy szerződést egy meg nem nevezett mennyiségű új generációs Firtina leszállítására, amelynek első három példányát most adták át a török hadseregnek.

Az arifiye-i Savunma üzemében tett látogatása során Hulusi Akar miniszter megismerkedett a haditengerészet által létrehozott páncélozott járművek háromféle dízelmotorjának prototípusaival - a Vuran 400, az Azra 600 LE. és az Utku 1000 lóerős teljesítménnyel,rendelkezik és ez utóbbi motor célja a német MTU-881 KA 500 dízelmotorok cseréje a modernizált Firtinak-n (korábban Németország megtagadta Törökországtól az engedélyt a Firtina német motorokkal történő harmadik országokba történő exportjára) .

Szintén az arfiye-i Savunma Navy vállalkozásnál Hulusi Akar miniszternek bemutatták a vállalat által készített két páncélozott jármű prototipusát. Ezek közül az első a német Leopard 2A4 tank módosított alváza volt, amely a török Altay tank tornyával volt felszerelve. Az alváz a török Roketsan cég által kifejlesztett páncélzattal van felszerelve, a toronyra pedig az Aselsan aktív védelmi rendszerét telepítették.

Nyilvánvalóan ezt a hibridet azért hozták létre, mert az Altay tank a haditengerészet tömegtermelésébe került. A ВМС társaság 2018 áprilisában szerződést kapott 250 Altay tank sorozatgyártásához (amelynek fejlesztésében a vezető szerepet egy másik török cég az Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi vállalat játszotta, amelyet az isztambuli székhelyű Koç holding irányít), de eddig a gyártásukat (amelyet eredetileg 2020-tól tervezték) a török gyártmányú motor hiánya miatt nem indították el. Talán úgy döntöttek, hogy megkerülik ezt a problémát azzal, hogy felajánlják a török hadseregnek Leopard 2A4 tankok alvázának korszerűsítését, amelyek jelenlegi formájukban már nyilvánvalóan elavultak.

A haditengerészet megmutatta Hulusi Akar miniszternek egy kerekes páncélozott járművet is (páncélozott személyszállító), amelyet 8x8-as kerékelrendezéssel fejlesztett ki. Ez egy nagyon masszív páncélozott személyszállító jármű, amelyet a haditengerészet által kifejlesztett 600 lóerős Azra dízelmotorral szereltek fel. A jármű bemutatott prototípusa egy Aselsan Korhan harci modullal van felszerelve, benne egy 35 mm-es automata ágyúval (a modult az Aselsan által 2017-n először bemutatott, azonos nevű lánctalpas gyalogsági harcjármű-demonstrátoron használták). A jármű az Aselsan aktív védelmi rendszerével és a kézifegyverek tűzérzékelő rendszerével van felszerelve.

A BMC társaság, amely eredetileg 1964-ben alakult a British Motor Corporation török fióktelepeként, és 1989 óta hosszú idejig a Çukurova vállalat irányítása alatt áll, a 2010-es válság és csőd után újjáéledt, 2013-ban az ES Mali Yatirim ve Danismanlik group AS befolyásos török oligarcha, Edham Sandzak irányítása alá és ezzel , Erdogan török elnök köreibe került. 2015-n E. Sandzak a részvényeinek 49% -t mintegy 300 millió dollárért eladta a katari QAFIC állami befektetési alapnak (viszont a katari befektetők megérkezése egyértelműen a vállalat hatalom közeliségéhez kapcsolódott). Erdogan védnöksége lehetővé tette , hogy nagy kormányzati és exportrendeléseket vonzzon magához, ideértve az Altay tank sorozatgyártására vonatkozó szerződést is.

30 (3)19

22 (2)

31