Mint fentebb emlitettem,közkeletű tévedés,hogy a TR85M egy T55 lenne-NEM AZ:
Egy sokkal modernebb konstrukció.Más a futómű,más a hajtáslánc,jóval nagyobb test,az M változatnál már igencsak más torony (az alapváltozatnak még javitott T55 tornya volt).Nincs lőszer a testben,a teljes lőszerkészlet az Abramshoz hasonlóan a toronyputtonyban van elhelyzve,védőajtók mögött.Erősebb páncélzata van,mint egy T72M-nek-egy 50 tonnás hk ez,nem egy 36tonnás T55.Leginkább úgy lehetne jellemezni,hogy a TR85M egy lekoppintott Abrams elrendezés,Leo 1 technológiájával kivitelezve D10 löveggel-amihez az Elbittől vettek löszert.2km-ről ki tud lőni egy NEM korszerűsitett,pótpáncélzat nélküli T72M-et.
Még a román szakirányú írások közkeletű NEM tévedése is, hogy "mélyen modernizált T-55-ös"-ként hivatkoznak rá. És ezt nem lehet szétdumálni. Ha egy csecsemő fiúnak néz ki és amikor felnő férfinak érzi magát, azt nem lehet szétdumálni.
Ha a pásztoroknak szükségük van 400 ilyenre, akkor nem a kohóból fognak rendelni lemezeket, hanem megnézik a raktárat, hogy van-e még valamennyire egyben lévő T-55-ösük és ragaszkodni fognak hozzá, hogy abból építsenek át.
Én nagyon drukkolok neki, hogy ők is ennyire potens eszköznek lássák ezeket, ahogy te. Mint mondtam, én még a lövegcserének is drukkolok. Ennek az eszköznek van a csatatéren valamicske relevanciája... és költsége. Amit nem szoktál figyelembe venni. Ha összehasonlítanánk azt, hogy a 300 modernizált szerb T-72 mennyibe kerül és mint kapott ezért Belgrád; és a mérleg másik serpenyőjébe tennénk azt, hogy az állítólag 300 (de tudjuk, hogy a valóságban fele sem) modernizált T-55-től mit kapott Bukarest; akkor szerintem megkapnánk azt, amit eddig nem értettél soha.
Én tettem fel pár éve román nyelvű anyagot ide a TR-85M2 modernizációról, ahol embernélküli torony is szerepelt, Krisss azt mondta, hogy szó nincs ilyesmiről. Értsd meg, hogy te láttál egy anyagot, de nem egy ilyen készült. Amit én felraktam, az szakmailag tök jól össze volt szedve, és lehet is csodálni a vlachokat azért, hogy még mindig költenek pénzt azért, hogy valami minimális, csökevényes szinten a tanktervezési képességük megmaradjon. (Igazából ez nem haladja meg szerintem a futó trendek figyelemmel követését és kielemzését, ami lényegében egy HTKA színvonala, nem egy tankgyár valós mérnöki képessége.)
Ahogy az ukránokat is lehet csodálni, hogy egy másik ócskavas, a T-64-es vonalát tovább reszelték. Volt nekik is (Mordorral ellentétben nem csökevényesen megmaradt tervező képesség, hanem protóig megvalósított) 120-as verziójuk a T-84-esből Jatagán néven. Lehet Határvidéket is csodálni ezért. A valóság meg az, hogy a keleti szláv szomszédunk 30 év alatt 1 zl-at gyártott le a T-84-esből, annak döntő részét nem is saját magának, náluk csak pár mutatóba maradt darab volt, valszeg mára már az sem.
Én remélem, hogy végre megcsinálnak
bármilyen fejlesztést és minél több pénzt költenek rá. Mert pont azért nem veszi senki ezeket a hk-kat, mert nem veszi fel a versenyt sem az orosz, sem a szerb modernizált T-72-vel.
Vagyis lényegében egyetlen számukra létező fenyegetéssel szemben sem. Viszont a súlya már nem egy modernizálatlan T-55-é, hanem a riválisokat is meghaladja, így fenntartani nagyjából ugyan annyi. És pár évvel ezelőtt pont a tankgyárba költöztek be Halacskákat gyártani egy távolról amerikaiakhoz köthető cég, vagyis az alkatrészgyártás is fixen drágulni fog, nem lesz önköltséges. (Az más kérdés, hogy előtte meg úgy volt olcsó, hogy egy külön keretből kompenzálni kellett évente a veszteségesen -nem- üzemelő, nem termelő gyárat.)
Lehet lelkesedni, hogy lesz egy könnyű tankjuk, de ezt a jelzőt 50 tonnára ők sem használják soha, hanem inkább a "szuper tank" kategóriába sorolják. Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy T-72B3 költségén van nekik valami, ami megközelítőleg sem tud annyit.
Én azt jósoltam eddig, hogy az évtized végéig nem tudnak Abrams beszerzést levezényelni. Ezt fenntartom. Ha nem a sokadik elmeszelt modernizációs tervük lesz ez, akkor én egy minimál programot tippelnék. Ami számunkra igazából jó, mert csak egy fedő művelet lenne arra, hogy a gyártás megindítását követően 10 évvel meghosszabbítsák fixen a rozsda rendszerben tartását. Ami még mindig rímel az én prognózisomra, hogy a jövő évtizedet döntően már Tábornokkal képzelik el. De legalább arra tudnak csinálni egy jó drága fedő sztorit.
Én -veled ellentétben- sokkal több esélyt adok arra, hogy ebből sem lesz semmi. Nem hogy 120-as zsidó löveg nem lesz rajtuk, de semmi. Egyszerűen azért, mert mind a pénzforrásban, mind a gyártási kapacitásban olyan zavarokat okoznának, ami azt eredményezné, hogy a ténylegesen tervezett (amerikai) beszerzések még távolabb kerülnek/kerültek.