T
Törölt tag 2822
Guest
Igen, ez igaz. Én csak arra akartam rámutatni, hogy a nemzetállamok társadalmainak "morális fejlettségét" nem lehet ahhoz kötni, hogy ki milyen államformában működik, sőt egyik államforma sem tekinthető felsőbbrendűnek mint egy másik. Ha valaki azt írja, hogy nem vagyunk elég érettek a demokráciához az butaság. Hiszen pont ugyanúgy döntünk romba demokráciákat mint diktatúrákat. Ez a történelmünk, egy hatalmas körforgás. Minden rendszert, minden izmust, minden papíron szép elméletet maga az ember tesz tönkre és tesz végül működésképtelenné.És épp ezek működtetik is, a versengés az emberek támogatásáért éppúgy része mindegyiknek valamilyen formában, és annak mindezek eszközei, okai.
Amit írtál pedig pont az a pont amin változtathatnánk. Mert ha alapjaiban változna meg az emberek hozzáállása az élethez, annak minden részéhez, akkor lehetne beszélni előrelépésről és fejlődésről. Ha a 'kisember' ugyanúgy mint az irányító elit, pusztán önfeláldozással és mások megsegítésével foglalkozna és eltűnne a kapzsiság, hatalomvágy és irigység akkor az óriási változás, mondhatjuk fejlődés lenne. Jelenleg viszont csak a technológiánk fejlődik, mint faj morális és erkölcsi körforgásban élünk.
Kérdés, hogy csak megrekedtünk egy szinten és még fejlődhetünk, vagy elértük a fajunkban lévő elérhető maximumot. Én az utóbbira tippelek.