Már bocsánat de a nagy számok törvénye persze jól hangzó szófordulat, de nem ezt mondja, így nem is következtethető belőle a levont konklúzió.
A nagy számok törvénye azt jelzi, hogy ha ugyanazt a vizsgálatot többször elvégzik (például érme feldobása, rulett kerék dobása stb.), Akkor egy bizonyos esemény megismétlődésének gyakorisága ( fejjel vagy irás, a 3-as szám fekete színű, stb.) állandóhoz fog közelíteni. Ez viszont ennek az eseménynek a valószínűsége.
Ez a vizsgálati módszer aligha alkalmazható egy több nagyságrendel nagyon komplexitású rendszerben aminek sok elemét nem is ismerjük.
Nem győzöm hangsúlyozni az esély/valószínüség számítás csak ismert rendszeren belül ad pontos eredményt.
Ezért is van, hogy attól függően ki milyen számítási és szűrési képletet alkalmaz az élet kialakulására civilizációkra stb, csak a tétel bonyolultságától függetlenül változó eredményeket ad. Ezt érdemes így is kezelni.
Persze találgatni lehet, én se teszek mást, csak azt ne felejtsük már el, hogy a teóriákra felépitett ráadásúl kis mintából összerakott valószínüség számítás eredménye nem determenista.
Ez inkább matematikai probléma.
Az esély a lottó 5-re 90!/5!*85! ami így 1 a 43 949 268-hoz Ami 0,00000228%.
De csak akkor ha egy alkalommal játszod meg az összes verziót. De az esélyed nem nő ha 50milliószor játszol egymás után!
Most pedig úgy áll a dolog, hogy az élet kialakulása egy telitalálat + értelmes élet rögtön egy másik 5találatos szelvény, ugyanezek érvényesek egy másik hasonló világra is, ez már 4×lottó ötös 2civnél újabb telitalálatos szelvény, hogy egy időben legyünk relatív elérhető közelségben. Tehát zsinórban kell minimum 5telitalálatos szelvény 2civnél még többel számolva a nyerő sorozatnak tovább kell érdemben emelkedni.
Ezzel egyáltalán nem zárok ki semmit de sokan szerintem nem érzékelik a problémát.
Már megint ez. Nem tudjuk, hogy mekkora az a skála ami megismerhető, így az se kijelenthető, hogy jelenleg hol állunk rajta.
Abszolút.
Árnyalja a képet az, ha nem csak a Tejútrendszerben gondolkodunk, hanem az általunk ismert és és ilyen-olyan módon érzékelt Világegyetemben, mert akkor még ezekkel az esélyekkel is már érdemi mennyiségű élet/"értelmes" élet lehetséges.
Erre jogosan lehet mondani, hogy oké, de akkor mennyi esélye van a kontaktnak velük?
A jelenlegi fizikai ismereteink szerint semmi.
A gond a jelenlegivel van. Mert lehet, hogy ez sem mérvadó.
Gondoljunk bele, hogy alig 200 éve (ami egy csepp az idő tengerében) még az volt a komoly meggyőződés, hogy az emberi szervezet nem képes elviselni a 100 km/h sebességet...
Tán sokkal beljebb leszünk, ha már le tudjuk írni működőképesen a sötét anyagot/energiát.
Addig szerintem van annyira komolytalan az egész spekulálásunk, mint a 100 km/h veszélyessége fiziológiailag...
Ja, s akkor még nem beszéltünk az elméletileg lehetséges multiverzumokról.
A 200 évvel ezelőtti tudósokhoz viszonyítva mindenképpen sokkal előrébb vagyunk,
De hogy mennyire vagyunk még a Világegyetem működő, pláne alkalmazható fizikai leírásától, abba bele sem merek gondolni.
Innentől mindenkinek igaza van mindaddig, amíg;
a, nem sikerül a teljes leírás, no meg az emberi élet szempontjából releváns valós idejű érzékelése az esetleges távoli/párhuzamos életek létezésének, illetve annak nagy bizonyosságú kizárásának
b, meg nem jelenik John Smith, Szabó János, stb. zöldövezeti kertjében egy idegen lény vagy eltakarva a Napot olyan bizonyossággal, hogy azt még a Gonosz Titkosszolgálatok/Kormányok sem tudják majd letagadni.
Ui:
Jó lenne már az élet fogalmát is tisztázni, mert mi van, ha az AI is egyszer teljesíteni tudja majd a kritériumokat úgy, hogy mi nem tudjuk ellenőrizni (hja, mert hagyná...) a biológiai mivoltát...
...én csak egy gépkocsivezető vagyok, nem ér kiröhögni.