Új fejlesztésű tüzérségi eszközök

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 685
6 568
113
Igazabol nem kellene draga eszkozoket beszerezni erre a celra. Torok izraeli mam raepitessel. Lehetoseg lenne egy helyrol megrendelni a teljes csomagot /kozeli tuzerseget leszamitva/... Es itt tenyleg csak raepitesre gondolnek. /tptabori tuzerseghez lehetne gyartani kopoalkatreszeket es a szokasost./ raketatuzerseg teren meg inkabb a loszergyartasra helyeznem a hangsulyt /155 nar fix hogy lessz pothalytas iranyitott toltet korigalhato roppalyalyu stb valoszinuleg elerheto lessz szamunkra /ha mas nem beszalitoi szerepkorkent is./ raketa gyartas teren az alp iranyitatlan raketa gyartast ha kis meretut us de a kepesseget es gyartast mindenfelekepo megkezdenem. Ahogy valami regebbi valtozatu iranyitott raketat is. /termeszetesen modern raketak beszerzese mellett./
A raketatechnologiaba eleg jo uzletek kottetnek mas iparagakba /gondolom keresett szakma is lehet igy vonzo is./ es akar az alap es egy regebbi valtozatu de iranyithato raketa license gyartasanak /fejlesztesenek engedelyevel az uj nagypontossagu raketak tanulmamyozasaval eleg jelentos ugrast tenne a raketa technologiaba jartas szakemberek szama.

Ha mar penzt fektetne bele az allam inkabb kisszamu de jolkepzett ember es jobb technika mint tomeg kepzett teruletlovo nagyszamban. /ez a kepesseg a hazai raketagyartass birtokaban konnyen potolhato lenne kicsit nagyobb de pontosabb szoraskepet mutato raketakkal./

Ilyen zavaros idokbe amikor az unio bomlik a nato recseg a kinaiak jonnek fel az amerikaiak mennek le a torok meg a gorog egymasnak mehet a balkanrol egy csomo kez lekerult. Az ukranok a magyarokkal b.sazkodnak a romanoknak egyre durvabbak a megnyilvanulasai....

Nekunk nem afganisztani tapasztalatokra alapozva kell tervezni. /hasznos volt afganisztan mind parncsnoki mind vegrehalyto szemmel a logisztikatol a harcolokig.

De nem a tavol vagy kozel keleti missziozasra kell keszulnunk. Az az ido mar elmult. Vagy meg nem jott el.

Az usa le fog lepni europabol. /angliaba hagy majd valami jelentosebb erot meg a lengyeleknel ameddig fizetik./

A nato egy komolyabb konfliktust nem tudna megvivni egymaga ha az nem amerika fo erdeke... Lasd libia...

Amerika ha tetszik nekunk ha nem a tavolkeletre fog koncentralni... Az eu elertektelenedik a szemebe. Mar igy is tulsokat torodott velunk es keveset a tavolkelettel /ami nekik nem is olyan tavoli.sokkal inkabb kozeli es nyugati./

De eus hadseregre vagy eus haboru vezetesre ne szamoljon senki... Meg jo ideig teljesen alkalmatlan lessz erre...
/egy sziriainkonfliktust nem tudott volna lezarni oroszok nelkul se nem hogy az oroszokkal./

Az unio legalabbis a jelenlegi formaban mar nem sokaig tarthato fent. Itt ez a jarvany is szepen hazazavart minden allulkeresot a sajat orszagaba europaba... Ez nem fog visszaallni mindenki a sajat allampolgarait igyekszik majd alkalmazni. A vendegmunkasok szerepe a nagyfoku modernizacionakmkoszonhetoen eggyre csokkenni fog. /hisz erre adja a oenzt az eu a mentocsomagba./ lessz egy kissebb felfutas meg az ujra kulfoldon munkatvallalok koreben de ez nem fogja mar elerni a valsag elotti szintet. Meredeken emelkedik majd aztan fokozatosan egyre nagyobbakat zuhan.
Ahogy a tobotizacioval vegeznek.

Ekkor mar remenyeik szerint a miigransok eldolgozgatnak nekik. De nem fognak tul nagy tomeget engedtek be /hiaba a sok nemzetiseg ha europa huzat anno a hatarokat es nem a torzsek :) / ak nehogy az uralkodon uralkodjanak a volt megszallot szaljak meg kozosen... /ugyhogy vannak itt bajok europaba is es kessznek is./ nem kell a tengereszgyalogos misszios hadsereg...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
8 685
6 568
113
A vintatott tuzerseget itt sokan elavultnak tartjak ami igaz is abbol a szempontbol hogy egy platos teherautora integralva sokal hatekonyabb rendszert kapunk az amugy is szukseges teherauto meglete mind ket esetben fenn all.

Mind vontatott mind platora szerelt valtozatnal viszont nagy tevedesek vannak. Ugyanis mindig az ellenseg tuzere hivatkozva konnyen pusztithato eszkozkent tekintenek ezekre az eszkozokre sokan...

Ez abbol adodik hogy a tobseg ezen tuzersegi eszkozok alkalmazasat a frontvonalba kepzeli el...

Mikozben ezek melysegbol valo dolgozasra valok. Es az ellenseges tuzvonal pusztitasara szolgal elsosorban egy konvencionalis haboruba. Tehat ahhoz hogy hasonlo lotavolsagu elemekkel pusztithatoak legyenek ezek az eszkozok az ellennek a frontra vagy annak kozelebe kell kuldenie a maga eszkozeit ahol sok egyeb tuzeszkoz fenyegettettsege is fenall...

Tehat ezen eszokzok ellen valos veszelyt vagy a joval nagyobb hatotavolsagu eszkozok jelentik vagy a pancelozott onjaro lovegek...

Teszem azt xyz tipusu tuzersegi eszkoznek a lotavolsafa 20 km. Ez esetben nem a sajatvonalak kozvetlen kozelebe kell szamolni ezekkel az eszkozokkel hogy azok 15-20 km melysegbe dolgozzanak az ellenseges melysegbe. Hanem a sajat vonalaktol teszem azt 15 km negativba igy az ellenseg melysegebe 5- km es melysegbe er el. Tehat az ellenseg "frontvonalat lovik" ahhoz hogy az ellenseges tuzerseg veszelyt jelentsen rajuk /hasonlo hatotavolsag mellett./ az ellenseges tuzersegnek ebbe a -5 km es savban kell elhelyezkednie./ ami jobban belegondolva kiadja hogy azon eszkozoknek pancelozottaknak kell hogy legyenek. Mas kulonben konmyu predava vallnak egyeb tuzfegyvereknek.

Ebbol adodik hogy azonos lotavolsagu tuzfegyverek elleni kitetsege a vontatott/platos tuzersegnek nem olyan magas mimt sokan gondoljak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
8 831
9 922
113
Az Indonéziai Tengerészgyalogság nagyobb tüzérségi lövegeket akar a 105-ös LG1-hez képest, ezért várhatóan kerekes önjáró tüzérségbe fognak fektetni.
Ennek kapcsán az armyrecognation lehozott egy kis összehasonlítást a kelet-európai megoldásokból:
  • CAESAR 8x8 (28.4 to 32 tins, range 40 to 42 km, 3- to 5-man crew)
  • Kryl 6x6 (23 tons, range 30 km, 5-man crew) made in Poland, (ez ugye az ATMOS lengyel iterációja)
  • Bohdana 6x6 (28 tons, range 35-40 km, 5 people) made in Ukraine,
  • DITA 8x8 (29 tons, reach 39 km, 2-man crew) made in Czech,
  • Suzana 2 8x8 (28.5 tons, 39.6 km range, 3-man crew) made in Slovakia,
  • EVA 8x8 (28.1 tonnes, 41 km range, 3-man crew) made in Czech-Slovak,
  • Aleksandar 8x8 (34 tons, range 37.5 km, 3-man crew) made in Serbia,

Szerintem ők eléggé bennfentesnek számítanak, úgyhogy szerintem ezek gyártói adatok. Tegyük még hozzá, hogy azon típusok, amelyek 5-nél kevesebb személyzetet igényelnek, azok automata töltésűek. A többiek vagy kézi, vagy félautomata töltésűek.

Még egy érdekes dolog. Gyorsan megnéztem az EVA alapját adó Tatra T815 dupla kabinos páncélozott kivitelének súlyadatait, és abból nekem az jött le, hogy pl. az EVA a 8x8-as kialakítás esetén nagyon nincsen a konstrukció fizikai határain. Elvileg az alváz 38t-ig bírná, de ezzel szemben az EVA csak 28,1t.
Ez azért érdekes, mert ezek szerint, tudna magával vinni jóval több lövedéket és kivető töltetet, de valami miatt ezt nem tartották fontosnak.
Jelenleg ugye 12 lőszer van tárban + 12 a jármű közepén elhelyezett tárolóban. (a lővedék és a kivetőtöltet a jármű 2 oldalán elkülönítve).
Egy kis áttervezéssel simán el lehetne érni, hogy a tár utántöltésére 20-24db lőszer is rendelkezésre állhasson.
OK, ez összesen még mindig nincs a PZH 60db-os mennyiségéhez képest sem sehol, de ugyanakkor lényegesen nem változtatná szerintem a hordozó jármű menetteljesítményeit. Kb. 1t plusszt jelentene a 10-12db töltésnyi lőszer.