Olvasom az ukrán hírportálokat és azok viszont totális győzelemként értékelik a beregszászi megbeszélést. Sajnos pont egy turista csoportot gardíroztam, ezért csak K. Debreceni Misi (Tisza TV tudóstója) kollégámmal történt beszélgetésemből szemezgetnék, akivel a Koronavárosok Találkozóján, Visken ültünk le egy becherovkára. Szóval a Mihály tesó azt mondta, az ukrán oldalon jelentősen enyhült a retorika. Erőteljesen visszavettek a "kiajani" hozzáállásból. Szijjártó vette a lapot és dobott nekik egy csontot, mi szerint Magyarország nem fog akadályokat gördíteni a NATO-Ukrajna egyeztetések elé, de mindaddig nem szavazza meg Ukrajna NATO tagságát míg jogi garanciák nem születnek a kárpátaljai magyarok jogainak "bebetonozásáról". Szóval kompromisszumok irányába ment el a dolog, bár azt mind jól tudjuk, hogy jó kompromisszumok a diplomáciában nem szoktak születni. Ilyen esetekben mindkét fél elteszi sértettségét egy későbbi időpontra és alkalomadtán fizet meg.
Szerintem (és a kolléga szerint is, márpedig nem a becher beszélt belőlünk) ennek a találkozónak kétféle megközelítése lehet. Egyrészt Trampli barátunk a Nagy Vízen túlról "odahatott", hogy a magyar kormány vegyen vissza Ukrajna szívatásából és ezzel egyidejűleg Klimkinnek is megmondták, hogy barátibb hangot üssön meg. A második lehetőség, hogy a magyar külügy időhúzásra játszik – az oktatási törvény bevezetésének időpontját ugye ki lehetett tolni a az ukrán választások utáni időre – ami viszont szerintem alapból elhibádzott. Az tény ugyan, hogy a Poros-kormány bukni fog, de jelenleg a legnépszerűbb pont Gázos Juliska, aki ha lehet még vadabb nacionalista mint a jó Valcman király. Mi több a Julcsa néne kimondottan szeret kokettálni az ukrán szélsőjobbal, mert más már nem áll vele szóba. Ha bejönnek a számításai akkor komoly bajok jönnek Kárpátalján, mert ez a szőke K-betű roppant aljas, a hatalom megszerzése érdekében mindenre kész populista némber.
Más. Mivel a Porosenkó Blokk buktája borítékolható vajon mi lesz Brenzó barátunkkal? Kinek az uszályába fog vajon a választásokon kapaszkodni és kinek adja el a kárpátaljai magyarok szavazatait? Vajon lesz-e annyi gerinc a hájfeje alatt, hogy azt mondja:NEM. Ha ez megtörténik kötéllel a nyakamban, mezítláb zarándokolok el hozzá a KMKSZ tisztújító gyűlésére! Ha viszont megint megrágja a szíjat és a Szózat ütemeire kezdi el nyalogatni valamelyik ukrán párt alsó fertályát, Istenemre nyilvánosan hozzávágok egy habostortát. Nekem 30 nap elzárást megér egy ilyen eksön, bár jobban örülnék neki ha ellentéteinket egyszer egy harmatos mezőn a Clair Vilmos-féle szabályok szerint lehetne rendezni!