Ukrajna (bel és külpolitika, gazdaság, minden ami nem kapcsolódik közvetlenül a konfliktushoz)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/08/07/a-kormany-keptelen-a-toke-becsalogatasara/
"A kabinet képtelen becsalogatni a működő tőkét az országba.
Bohdan Kusniruk közgazdász elmondta, 2018 első felében csupán 1,2 milliárd dollár tőke áramlott be külföldről, ami nagyon kevés. A vezetők mindent a keleten zajló háborúval magyaráznak, de szerinte ez csak olcsó kifogás, ami a szakértelem hiányáról árulkodik. Az elemző szerint csupán a vendégmunkások által hazaküldött pénz menti meg az ukrán gazdaságot, élénkíti például az építőipart.
Úgy véli, elsősorban a feldolgozóipar haldoklik, ami igen rossz a teljes gazdaságra nézve is, ezért ott volna szükség mihamarabbi beavatkozásra.
Azt is negatív tényezőnek nevezte, hogy a vendégmunkások családtagjai megtehetik, hogy nem dolgoznak, ami nem jó az ország gazdaságának."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
  • Tetszik
Reactions: marton and arcas

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 427
7 987
113

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://index.hu/belfold/2018/08/08/magyarorszag_karpatalja_cigany_szijjarto/
"Magyarország a kárpátaljai magyar cigányokat is védje meg!
Több tucat szervezet nyílt levelet írt Szijjártó Péter külügyminiszternek, kérve, hogy "határozottan lépjen fel a sorozatos rasszista támadásnak kitett kárpátaljai magyar cigányok védelmében is".
Az "is" feltehetően azokra az esetekre vonatkozik, amikor a Külügyminisztérium fél éve többször is kiállt a Kárpátalján megtámadott magyar kisebbség mellett:..
..."Hisszük, hogy a határon túli magyarság tagjait bőrszíntől függetlenül meg kell védeni, ezért arra kérjük a külügyminiszter urat, hogy a szokásos határozottsággal lépjen fel a kárpátaljai magyar cigányok védelmében is" – áll a nyílt levélben.
A dokumentumot szolidaritási demonstráció keretében adják át Külügyminisztérium illetékesének. A demonstráció a Bem téren lesz, csütörtökön délután 4-kor, a résztvevők listája az esemény Facebook-oldalán olvasható."
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/08/08/kevesebb-vendegmunkas-kell-magyarorszagnak/
"Négyezerrel kevesebb, az unión kívülről érkező munkás dolgozhat idén Magyarországon, mint tavaly. A magyar kormány döntése leginkább az ukránokat érintheti – tudatta a Népszava.
Az év második felében hozott kormányzati döntés nehezen érthető. Bár a munkanélküliségi ráta csökkent, az építőiparban ma is olyan emberhiány van, ami szükségessé teszi a külső, főként szerb és ukrán munkaerő jelenlétét..."


Hatás, ellenhatás.
Mondhatni.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 503
113
krajna egy törésvonal állam, az a törésvonal, amit sokak láttak korábban, az megnyílt. De ez a folyamat nem volt teljesen spontán - jelentette ki Demkó Attila író, a Honvédelmi Minisztérium volt munkatársa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Hozzátette: Ukrajnában számos érdek találkozik, ennek eredménye lett a mostani rendkívül szerencsétlen helyzet.

 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and nekerdez

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/08/09/megis-megmarad-az-ukran-orosz-vasuti-kapcsolat/
"Mégsem szűnik meg teljesen az Ukrajna és Oroszország közötti vasúti összeköttetés.
Korábban Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter beszélt erről, de most mégis visszakozott. Elmondta, a vasúti teherszállítmányozást képtelenség teljes mértékben felszámolni. Egyrészt a hatalmas pénzügyi veszteségek miatt, amit az állami vasúttársaság szenvedne el egy ilyen lépés okán, másrészt pedig a Világkereskedelmi Szervezettel (WTO) megkötött egyezmények sem teszik ezt lehetővé.
Omeljan szerint csupán a személyszállítás számolható fel teljesen, a vasúti nem, ahhoz legmagasabb szintű, állami döntés kellene."
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 293
68 378
113
Megérkezett az amerikai kiképzők negyedik rotációja Javorivba.
Ráfér az ukránokra a kiképzés, talán részegen nem lövik egymást fejbe. Amúgy Uli mit szólsz a közelgő ukrán fronthoz, már csak 3km-re vannak a magyar határtól. Bár lehet csak a roma telepet mennek felzárkóztatni,mert oda még a guglis autó se mert bemenni. :)
Itt kezdődik a telep, ott pedig véget ér, mindez 3km-re a magyar határtól, lehet felzárkózni, irány az EU.

48.219521, 22.635789
48.215758, 22.640548


 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/08/09/szbu-s-terroristaellenes-akcio-lesz-karpataljan/
"Nagyszabású antiterrorista akciót szervez Kárpátalján az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, közismertebb nevén az SZBU.
A titkosszolgálati szerv közleményében az áll, hogy a gyakorlatozásra augusztus 15–17. között kerül sor a megye három járásában: az Ungváriban, a Perecsenyiben és a Nagybereznaiban.
A tájékoztató szerint a gyakorlatban részt vesz a hadsereg, a polícia, a katasztrófa-elhárítási szolgálat, a nemzeti gárda, a határőrség és más szakszolgálatok, de a helyi önkormányzatokat is bevonják.
Arra is figyelmeztetnek, hogy az egész terrorellenes művelet nagyon is élethű lesz, útlezárásokra, szigorú igazoltatásokra lehet számítani. Mindenkit arra kérnek, viselkedjen higgadtan és engedelmesen.
Arról nincs információ, hogy miért pont Kárpátalján van szükség az SZBU akciózására."


Ebből még bármi lehet.a kár még gyakorlat is. De mindenféleképpen megfélemlítésnek is fel lehet fogni. Minimum.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2018/08/09/el...z-felrobbantasanak-feltetelezett-szervezojet/
"Bírói indítványra csütörtökön Ungváron előzetes letartóztatásba helyezték a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás feltételezett felbujtóját, akit egy nappal korábban Dnyipropetrovszk megyében vettek őrizetbe a hatóságok – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.
Az orgánum cikke szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai a Dnyipropetrovszk megyei ügyészség irányításával augusztus 8-án vették őrizetbe a KMKSZ-székház ellen elkövetett bűncselekmény szervezőjét. A nemzetközi ellentétek szítására irányuló, különlegesen súlyos bűncselekmény felbujtásával gyanúsított 37 éves személyt a nyomozati bíró döntése alapján csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezték, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül – írta a hírportál..."

http://www.karpataljalap.net/?q=201...ksz-szekhaz-robbantoinak-birosagi-targyalasat
"Az Ungvári Városi-Járási Bíróságon csütörtökön, augusztus 9-én 14 óra 10 percre (k.-e. i. sz.) volt kitűzve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen robbantásos merényletet elkövető két vádlott ügyének tárgyalása.
Az ülés a hagyományokhoz híven most is késéssel vette kezdetét, az előző két esethez képest annyi eltéréssel, hogy még másfél órával a tárgyalás meghirdetett kezdetét követően is kérdéses volt, egyáltalán elkezdődik-e. A bírói testület két tagja más ügyekben a tanácskozóteremben tartózkodott, hogy ítéletet hozzon, majd kihirdette azt. A résztvevők közül a teremben megjelent az ügyész, a károsult fél jogi képviselője, a KMKSZ jogásza, a vádlottak három ügyvédje. Az előzetes letartóztatásuk helyszínéről a konvoj a két vádlottat, K. Volodimirt és B. Olekszandert is a bíróság épületébe szállította, de őket csak később kísérték be a fegyőrök.
Az ügy vizsgálatának első, előkészületi tárgyalását kellett volna megtartani, de a bírói testület tagjai közül csupán ketten jelentek meg...
...Nos, az elnöklő bíró közel egy óra 50 perces késéssel, a munkaidő befejezése előtt pár perccel megnyitotta a tárgyalást, a titkár felsorolta a megjelenteket, majd a bíró az elnapolás indoklását követően kihirdette a tárgyalás következő időpontját, és bezárta a tárgyalást. A következő tárgyalást hétfőre, augusztus 13-ára, 13 óra 30 percre tűzték ki. Ismerve azt a tényt, hogy a vádlottak ügyvédjei nem kárpátaljaiak, hanem minden egyes alkalommal más városból vonattal érkeznek, borítékolni lehet, hogy hétfőn nem lesznek jelen...
... A robbantásos támadás két elkövetőjét, akik az ATO-ban is harcoltak, március elején fogták el Kropivnickij városban. Akkor a bíróság a gyanúsítottakat Ungváron 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésük lehetősége nélkül, majd további két hónappal meghosszabbította azt. Ez augusztus 24-én lejár."
 

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
Nem sok jövőt jósólok neki. Pár hónap és a hírekben újabb "balaset" fog szerepelni. Mert hiába a "modern" gyártás ha a gyártáshoz biztonsági kultura nem csatlakozik.

Kiegészítésképpen. A pár napja minden elérhető fegyverboltot végigjártam, mert kezdődik a vízivad-vadászata és lőszert szerettem volna venni. Érdekes módon a herszoni TAXO gyár termékei szinte eltűntek. Friss gyártmányú ukrán sörétes lőszer csak papíron van, valójában viszont a polcokon csak Remmington, RC meg egyéb – a TAXO-tól kétszer drágább – cucc található. A vegyipar ugyanis állítólag leállt a civil felhasználású nitro-lőpor gyártásával. Kíváncsi lennék rá, hogy Szokol meg Barsz márkájú sörétesbe való lőporok helyet vajon mit kotyvasztanak, ha már azt a pár mázsa kapacitást is megszüntették amit eddig a sportlövők meg a vadászok használtak fel.
 
Status
Not open for further replies.