Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Figyeljétek meg most jan 20 Rammstein ban a németek addig könyörögnek Viktornak, hogy 1:1 ben hajlandó lesz oda adni a t72 eseket leo 2 a5 ösökért. És Paperrel közösen fogják kiválogatni melyeket fogjuk elfogadni nem úgy hogy majd amit a BW ad. :D

Viccen kívül ezzel több mint fél évet nyernének a németek újra.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 784
35 970
113
Figyeljétek meg most jan 20 Rammstein ban a németek addig könyörögnek Viktornak, hogy 1:1 ben hajlandó lesz oda adni a t72 eseket leo 2 a5 ösökért. És Paperrel közösen fogják kiválogatni melyeket fogjuk elfogadni nem úgy hogy majd amit a BW ad. :D

Viccen kívül ezzel több mint fél évet nyernének a németek újra.
Szerintem a Ramstein találkozóra senki nem megy tőlünk. Amúgy hibának tartom, hogy a sok ócskavasért nem próbálunk valami használhatót szerezni...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
A Leo2 átadásának politkai és nem műszaki okai vannak valószínüleg. Egyébként ez nem von le semmi abból a következtetésből, hogy a Leo-2 nappal akármelyik orosz front MBT 2 km-en belül kivégzi. Viszont tűzvezető rendszere miatt, az meg az orosz BT-k lövi ki távolabbról. Persze ahogy látszik az ukrán tapasztalatokból, iitt nem több km-ről lődözik ki az MBT-ket.
Szerintem azért a DU nélküli M1, a Chally és Leclerc tankok is 1-2 km-en belül szintén veszélyben lennénk egy potens orosz MBT ellen. A tűzvezető rendszerek, lövegstabilizátorok miatt azért a nyugati tankok, éjjel és rossz időben főlényban vannak, nagyobb távolság esetén...
Du-hoz annyit hogy abból hatalmas készlet van USA-ban.Elvileg kompatibilis Leo2 lövegével és miért is ne adnának hozzá?.Chally lövegéhez viszont ha jól tudom semelyik másik Nato harckocsi lőszere nem kompatibilis a huzagolt lövegcső miatt
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
A Leopárd 2 átadással kapcsolatos szokásos német hazudozás megint hanta hanta hátán.
Valójában az van amit mondtam. A Leopárd 2-es harckocsi PR jának nem tenne jót ha szembe jönne vele a valóság.
Csak erről van szó semmi másról. Nagyon gyorsan kiderülne a harcmezőn, hogy mi az igazság.
Dehogyis.... a németek is érzik hogy szar lóra fogadtak és nem akarnak végleg elásva lenni.... ezen a harcmezon semmi nem derülnek ki mert itt minden úgy hullik mint a kemotoxoslégy.. .... és nekik sincs felesleg valszeg.... az a hír igaz hogy a német hadseregben leszerelesi hullám van mert a katonák rajottek hogy lehet hogy harcolni kell?? Ha igen és én simán el tudom képzelni mindent elmond arról miért küldik be 1000esevel az ukranokat a nyugati barátok a darálóba.... senki nem.alar harcolni itt mifelénk... én sem mennek
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 612
3 258
113

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Soha nem fog a NATO ra rontani.
De a NATO se az oroszokra. Egymás érdekszféráját folyamatosan kóstolgatják, de közvetlenül egymást soha. És az érdekszférák ügyét is inkább az érdekszféra országainak gazdasági bevonzással feszegetik, fegyverhez csak az a fél nyúl, aki adott helyzetben gazdaságilag alulmarad.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 906
8 212
113
Szerintem a Ramstein találkozóra senki nem megy tőlünk. Amúgy hibának tartom, hogy a sok ócskavasért nem próbálunk valami használhatót szerezni...
Teljesen egyetértek. A magyar haderőfejlesztéstől sok millió EUR-t vesztünk, és semmilyen magyar érdeket nem képviselünk, mint EU és NATO tagok, hogy nem adjuk át az amúgy szinte már nem is használt T-72 flottát, a kivont D-20 tarackokat az inkurrenciából, és fogyóeszközöket valamint 125 és 152mm-es lőszereket és kézifegyver lőszereket. Sőt akár a Mi-24P és V helikoptereket, ha vehetnénk a H145M-hez az EU alapból több fegyverkittet. Hatalmas lehetőség és Orbán szüklátokörűsége miatt. (a hanyatló nyugat, az Orosz és Kínai kapcsolatok bla-bla-bla, mikozben a fő gazdasági partnerünk emberemlékezett óta Németország és elődei, valamint az UNIO tagjai vagyunk és egyben a NATO tagjai. Elképesztő..
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Szükségük van az orosz nyersanyagokra a jövőben is nem akarják teljesen elrúgni azt a bizonyost.

Ez a lassú megrendelésteljesítés nem csak a lengyel eladásra vonatkozik, hanem mások szeretnének Leopárdokat, mi, a románok, a csehek, szlovákok, a norvégok, az arabok, akkor is csak ezzel a 7 - 10 legyártott összeszerelt gép / év munkatempóval jönnek, nem pedig az 50 - 80 legyártott gép / év kapacitással.

Gondolom Bahreinnek adnak el Leókat, azért nem néznének csúnyán az oroszok.

Fegyvergyártásnál is megtesznek minden tőlük telhetőt a lassabb legyártásért.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Ezt én is így gondolom, mert semmi esélyük egy hagyományos(!) háborúban a NATO ellen - pláne hogy kiderül mennyire szervezetlenek és rosszul felszereltek, ami egyre rosszabb lesz ahogy zajlik a háború.

Az USA-t meg a közel-keletieket kivéve sokak szervezetlenek, rosszul felszereltek, és alulmotiváltak.

Az, hogy az oroszok ezt a háborút a 0. órában miért nem robotrepülőzéssel, légierős felpuhítással kezdték, az viszont kivételesen nem csórósági, rosszul szervezettségi alapú, hanem ideológiai kérdés, Ukrajnát sajátjukként kezelték, ideologizálták meg, nem akartak sokáig infrastruktúrát rombolni, és ennek hiányában alkalmuk nyÍlt arra, hogy megszervezzenek valami védekezést. Különben egy szabályos háborúban robotrepülőznek a nulladik órától.

Hírhedt dolog az orosz korrupció, a szárazföldi erők úgy is vannak, de a Tupoljevekre rendeltetésszerűen és hatékonyan költik el a költségvetést, és nem is finanszírozzák alul azokat.

Senki nem szeretném megtudni, hogy milyen hatásfokkal záporoznának az AS-15 Kent-ek és társai, másabb célpontok ellen.

A jelenlegiek alapján nem lesz közvetlen, nyílt konfrontáció, csak nagy óvatos, lekorlátozott proxy.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Teljesen egyetértek. A magyar haderőfejlesztéstől sok millió EUR-t vesztünk, és semmilyen magyar érdeket nem képviselünk, mint EU és NATO tagok, hogy nem adjuk át az amúgy szinte már nem is használt T-72 flottát, a kivont D-20 tarackokat az inkurrenciából, és fogyóeszközöket valamint 125 és 152mm-es lőszereket és kézifegyver lőszereket. Sőt akár a Mi-24P és V helikoptereket, ha vehetnénk a H145M-hez az EU alapból több fegyverkittet. Hatalmas lehetőség és Orbán szüklátokörűsége miatt. (a hanyatló nyugat, az Orosz és Kínai kapcsolatok bla-bla-bla, mikozben a fő gazdasági partnerünk emberemlékezett óta Németország és elődei, valamint az UNIO tagjai vagyunk és egyben a NATO tagjai. Elképesztő..

Ha adnánk fegyvert, akkor az ukránok meg azért szitkozódnának, hogy miért leélt, karbantartatlan, szar állapotú fegyvereket adunk. Ők csak követelőzni, kötözködni, és üzengetni tudnak.
 
W

Wilson

Guest
A Leopárd 2 átadással kapcsolatos szokásos német hazudozás megint hanta hanta hátán.
Valójában az van amit mondtam. A Leopárd 2-es harckocsi PR jának nem tenne jót ha szembe jönne vele a valóság.
Csak erről van szó semmi másról. Nagyon gyorsan kiderülne a harcmezőn, hogy mi az igazság.
Mi is lenne az az igazság a harcmezőn? Amúgy az elméleted éppen most dől meg mivel menni fognak Leók az ukriknak...
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ők csak követelőzni, kötözködni, és üzengetni tudnak.
Ahogy az összes kelet-európai nettó kifizetett is teszi ugyanezt az EU-val, mert az átkosban elsajátított prolihőzöngés kultúrális örökségként továbbra is él és virul. Az örökkè sèrtett éhes proletárt ugyanis sosem lehet jóllakatni, a “köszönöm elég volt” kifejezés csak a középosztály szótárában szerepel, alatta és felette nem is értik, hogy lehet egyáltalán ilyet mondani. :D
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Mi is lenne az az igazság a harcmezőn? Amúgy az elméleted éppen most dől meg mivel menni fognak Leók az ukriknak...

Ez nem @fip7 öncélú elmélete, én is írkáltam ebben a topic-ban arról, hogy törvényt hoztak a fegyvereladásaikról, erősen korlátosan, és nagyon nehezen tudnak eladni, legyen rendes adásvétel, vagy hadisegély.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Szerintem már le van játszva csak időkérdése , hogy mikor jelennek meg a német nagymacskák a Donyeckben, "80 év után újra"....

Már el is indult az ukrán Leó 2-es harckocsizók képzése, a deal hivatalosítása / kamerák előtti fényképezése előtt ?
 
W

Wilson

Guest
Ez nem @fip7 öncélú elmélete, én is írkáltam ebben a topic-ban arról, hogy törvényt hoztak a fegyvereladásaikról, erősen korlátosan, és nagyon nehezen tudnak eladni, legyen rendes adásvétel, vagy hadisegély.
Flip elméletének ehhez semmi köze...

"A Leopárd 2 átadással kapcsolatos szokásos német hazudozás megint hanta hanta hátán.
Valójában az van amit mondtam. A Leopárd 2-es harckocsi PR jának nem tenne jót ha szembe jönne vele a valóság.
Csak erről van szó semmi másról. Nagyon gyorsan kiderülne a harcmezőn, hogy mi az igaz"
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 784
35 970
113
Szerintem már le van játszva csak időkérdése , hogy mikor jelennek meg a német nagymacskák a Donyeckben, "80 év után újra"....
Háát Soltz elég hülyének tűnik, ahhoz hogy tovább szarozzon.
MARS-2 meg a PZH sokkal több oroszt intézett el mint amennyit 1-2 tucat 30+ éves Leopard-2 el fog intézni, de tankot akkor sem ad...semmi logika nincs ebben, de továbbra is "nein, nein, nein"!
Ha Ramstein után is nein, akkor az ukránok max. a Challangerekre és talán-talán Abramsre számíthatnak...
 
  • Tetszik
Reactions: alali77
Status
Not open for further replies.